Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Телекабел оптички пакети

MusicFreak

Gaining Experience
18 јуни 2009
973
106
Чек, сакаш да ми кажеш дека ќе немаш интернет до утре? Јави се повторно и кажи дека снемало струја (без објаснувања) и од кога дошло струја немаш интернет, и сметаш дека модемот е проблемот за да го проверат. Пробај ја среќата.
модемот го покажвал офлајн. Морало екипа.

Chiller

On your way to fame
8 март 2012
1.159
734
Скопје Аеродром
модемот го покажвал офлајн. Морало екипа.
Единствено ако ти го скинале кабелот, па е офлајн.
Јас немав струја ~9 саати и ги изгуби сетинзите модемот. Се јавив во поддршка им објаснив дека немав струја, за 2-3 минути добив ип.

MusicFreak

Gaining Experience
18 јуни 2009
973
106
Единствено ако ти го скинале кабелот, па е офлајн.
Јас немав струја ~9 саати и ги изгуби сетинзите модемот. Се јавив во поддршка им објаснив дека немав струја, за 2-3 минути добив ип.
никој не ни се доближи до кабелот. Ќе дојдат, ќе кажат.

Godlike

On your way to fame
11 октомври 2014
811
920
Дали во последно уплоадот надвор од МК е под 100mbps и кај другите од Битола со 300/300 пакет?
Ако можи некој да прикачи спидтест резултат, од 10g Vienna, RETN Polska,Amsterdam и слично.

Фала.

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.349
1.557
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Само кај мене е катастрофа интернетов последниве недела дена? Паѓа неколку пати на ден или скроз или до мегабит брзина. Глеам и бројов од ново лисиче 02/612-947 ми вика “избравте непостоечки број“...

На кој број вртите за техничка поддршка?

100JKO

On your way to fame
27 јуни 2018
384
996
Скопје
Денес е ужас падни стани, по 2-3 пати на секој саат :(
Имаше Телекабел возило сајбајлево во Кисела Вода кај Расадник, можно е некако квар или сервис да прават ама работат на случајот како што гледам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.519
13.446
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
И кај мене точно недела дена (кабловска). Во средата падна и откако се врати, има голема периодична загуба на пакети (на неколку минути). Првите денови се надевав дека ќе се среди, но веќе се нервирам и баш мислев да им се јавам.

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.349
1.557
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
И кај мене точно недела дена (кабловска). Во средата падна и откако се врати, има голема периодична загуба на пакети (на неколку минути). Првите денови се надевав дека ќе се среди, но веќе се нервирам и баш мислев да им се јавам.
Ја им свртев, малце смешно беше:

• Здраво, да пријавам немам интернет во моментов, а и паѓа нон стоп, на таа и таа адреса сум, тоа и тоа име, уклучен ми е компјутерот директ у модем, немам рутер.
  • “Дајте ми адреса“
  • Ја диктирам пак
  • “Океј и што е проблемот?“
  • Неам интернет...?
  • “Аха. А рутер имате?“
  • Не. Директно се поврзав.
  • “Тука гледам се е ок ај изгасете го кабелчето од компјутер 5-10 минути и после пак пробајте и ќе биде ок“

:)

Нејсе, го напраив тоа и сеа за сеа личи по стабилен али ќе ви кажам.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.519
13.446
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
И јас се јавив сега, девојчето беше културно и не замараше. Рече дека ќе погледне, па демек погледна и гледа „реонски проблем“ и ќе пушти екипа. Па ќе видиме. (Во Капиштец сум.)

PeroLozac

Gaining Experience
11 јули 2018
128
83
Ја им свртев, малце смешно беше:

• Здраво, да пријавам немам интернет во моментов, а и паѓа нон стоп, на таа и таа адреса сум, тоа и тоа име, уклучен ми е компјутерот директ у модем, немам рутер.
  • “Дајте ми адреса“
  • Ја диктирам пак
  • “Океј и што е проблемот?“
  • Неам интернет...?
  • “Аха. А рутер имате?“
  • Не. Директно се поврзав.
  • “Тука гледам се е ок ај изгасете го кабелчето од компјутер 5-10 минути и после пак пробајте и ќе биде ок“

:)

Нејсе, го напраив тоа и сеа за сеа личи по стабилен али ќе ви кажам.

Три години наназад со сите оператери во државава пријавуваме дефекти и ставот за Телекабел ми е како и претходно што го искажав
Во кол центарот на Телекабел се едни од најлошите оператори што може да ти се јават.
Толку небулози, глупости ќе изнакажат, изгаси го твојот рутер, изгаси го нашиот рутер, поврзи се со лаптоп, изгаси се од ви фи.

Последна наша пријава и велиш госпого скинат оптички кабел има, свети црвено ПОН, она не убедува на невидено од таму дека ни бил изгасен модемот, да сме го провереле штекерот....
Мислењето е автоматски споено:

И најјакото нешто ми е господине имате рутер или компјутер поврзано.
Велам рутер.
Епа господине ајде изгасете го рутерот ние ќе рестартираме линија од тука.

Фино лепо јас правам disable на портата која ми е поврзана со нивниот модем.
Го изгасивте ? Даа велам.

Ајде сега господине уклучете го. ( и јас тука чекам 30тина секунди пред да направам enable на портата, симулирам демек се пали рутеров)
Го уклучивте ли вашиот рутер господине ?
Да велам еве го му треба пола минута да се уклучи :ROFLMAO:

Последна промена:

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.819
2.979
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
јас имам работено (прилично оддамна) како техничка подршка во ISP.

какви неписмени луѓе се јавуваат на техничка подршка глава ќе те фати:
  • купив интернет, како да ѕвонам во америка сега
  • господине компјутерот треба да го подесите
  • Треба компјутер?!?
  • ... :facepalm:

или
  • таму со маусот, десен клик
  • нејќе
  • со маусот внатре во иконата, десното копче на глушецот
  • нејќе
  • ...
  • ...
  • другото десно
  • аааа сака

или
  • му кажуваш што да направи
  • да да
  • сфаќаш дека не прави ништо
  • ама направете го
  • во друга соба ми е компјутерот, памтам
  • не памти

така да. воопшто не ми е проблем дека техничка подршка работат по скрипта.

PeroLozac

Gaining Experience
11 јули 2018
128
83
Едно мое просечно јавување со контакт центар од Телекабел е вакво:

Јас се јавувам како систем администратор и така им се преставувам, да знаат дека не разговараат со дедо Трајче или Панче.

Ја и велам рутерот мој постојано губи конекции денеска, го следам на мониторинг, еве во моментов и не повлекува ИП адреса од вашиот модем, портата која е поврзана со вашиот модем постојано прави побарување од вашиот модем за ИП адреса но не добива.

Епаа господине можеби ви е лабав кабелот, видете проверете.
Госпого, ако кабелот е лабав, портата нема да ми е постојано во Running mode, туку ќе биде disconected, а на DHCP клиент ке ми дава stopped.
Епа господине значи сте на ви фи, тоа е нестабилно, изгасете го.

Госпого, затворена мрежа е, со два наши микротик рутери, со ВПН конекции, се е на кабел.

Епа господине вашиот рутер поверете да не ви се гаси (тука сфакаш колку е саат, 10 минути и велиш што гледаш, она вели да не ти се гаси твојот рутер)

Госпого велам, имам уште еден рутер, еве јас сум влезен во самиот рутер преку програм за пристапување, ја гасам портата и тој рутер преку другиот бекап наш рутер и преку Телеком линија која е бакарна работи стабилно.
Штом ја уклучам портата за да повлече од вашиот интернет кој е оптика и треба да е 100 пати постабилен од бакарот на Телеком, доага проблемот, постојано прави searching за ип адреса, добива, ја губи и тоа прави проблеми, не знае рутерот дали преку ваш или преку бекап рутер да пристапи до наш сервер.

Епа господине ке пратиме екипа, ама ако е се во ред, ќе наплатиме 1500 денари.
Колку сакате наплатете велам, само да нема проблеми како што има сега.

За разлика од нив, ниту со Телеком, ниту со А1, ниту пак со останати локални кабелски оператери кои и користат оптики како Бив Пирамида од Делчево, Спајдер од Гевгелија, Телеком Мултимедија од Брвеница, Винсат Виница итн немаме вакви проблеми и глупи дијагнози кога пријавуваме проблеми со интернет.

123456

Practice makes perfect
12 април 2013
1.987
1.532
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Само кај мене е катастрофа интернетов последниве недела дена? Паѓа неколку пати на ден или скроз или до мегабит брзина. Глеам и бројов од ново лисиче 02/612-947 ми вика “избравте непостоечки број“...

На кој број вртите за техничка поддршка?
Ке имаш непостоечки број кога не постои 6цифрен тел број сите се со 7, ти фали една бројка, сеа свртев и одма добро дојдовте во контак центарот на телекабел, се затрча тука дека пишеш дека тел број непостои,такви како тебе знаеш ли колку ги има со лопата да ги собираш, исто како еден од мтел на фб страната ви вртам не постои бројот говеда сте ова она ме заебавте а ликот не пишал 02 од напред

• Ми се допаѓа
Реакции: Ceco

fiksen69

Gaining Experience
20 јули 2016
37
68
Едно мое просечно јавување со контакт центар од Телекабел е вакво:

Јас се јавувам како систем администратор и така им се преставувам, да знаат дека не разговараат со дедо Трајче или Панче.

Ја и велам рутерот мој постојано губи конекции денеска, го следам на мониторинг, еве во моментов и не повлекува ИП адреса од вашиот модем, портата која е поврзана со вашиот модем постојано прави побарување од вашиот модем за ИП адреса но не добива.

Епаа господине можеби ви е лабав кабелот, видете проверете.
Госпого, ако кабелот е лабав, портата нема да ми е постојано во Running mode, туку ќе биде disconected, а на DHCP клиент ке ми дава stopped.
Епа господине значи сте на ви фи, тоа е нестабилно, изгасете го.

Госпого, затворена мрежа е, со два наши микротик рутери, со ВПН конекции, се е на кабел.

Епа господине вашиот рутер поверете да не ви се гаси (тука сфакаш колку е саат, 10 минути и велиш што гледаш, она вели да не ти се гаси твојот рутер)

Госпого велам, имам уште еден рутер, еве јас сум влезен во самиот рутер преку програм за пристапување, ја гасам портата и тој рутер преку другиот бекап наш рутер и преку Телеком линија која е бакарна работи стабилно.
Штом ја уклучам портата за да повлече од вашиот интернет кој е оптика и треба да е 100 пати постабилен од бакарот на Телеком, доага проблемот, постојано прави searching за ип адреса, добива, ја губи и тоа прави проблеми, не знае рутерот дали преку ваш или преку бекап рутер да пристапи до наш сервер.

Епа господине ке пратиме екипа, ама ако е се во ред, ќе наплатиме 1500 денари.
Колку сакате наплатете велам, само да нема проблеми како што има сега.

За разлика од нив, ниту со Телеком, ниту со А1, ниту пак со останати локални кабелски оператери кои и користат оптики како Бив Пирамида од Делчево, Спајдер од Гевгелија, Телеком Мултимедија од Брвеница, Винсат Виница итн немаме вакви проблеми и глупи дијагнози кога пријавуваме проблеми со интернет.
И јас користам од Телекабел (центар) , очигледно нешто работат деновиве но не сум имал проблем. Зошто како систем администратор за такви сервиси со впн и сервери се потпирате само на интернет од 600ден и очекувате доктор по мрежи да ви се јавува од спротивната страна? Си има најверојатно и телекабел пакети како интерспјс,телесмарт гарантирани со сла договори, но неверувам дека се иста цена.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.819
2.979
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
TIL дека овие денови и телевизијата иде преку PON модемот

PeroLozac

Gaining Experience
11 јули 2018
128
83
И јас користам од Телекабел (центар) , очигледно нешто работат деновиве но не сум имал проблем. Зошто како систем администратор за такви сервиси со впн и сервери се потпирате само на интернет од 600ден и очекувате доктор по мрежи да ви се јавува од спротивната страна? Си има најверојатно и телекабел пакети како интерспјс,телесмарт гарантирани со сла договори, но неверувам дека се иста цена.
Не секаде има добар интернет.
Многу од помаливе градови се само со бакарна линија на Телеком и некоја си локална кабелска која уште функционира на лан мрежа.
Пример Крива Паланка, бакарна (и ужасно лоша линија) на Телеком и локална лан мрежа на некоја си локална кабелска Транкабел-Паланка. Иди одбери што да користиш.

Начелно се користи телеком како примарен интернет, а понатаму се иде на оптика воглавном кој прв ја пушти оптиката.

Пример Македонска Каменица и Делчево имаш интернет од Телеком на бакарна линија која е катастрофа, повеке од 2 даунлоад и 0.2 уплоад не оди.
Ама локалната Бив Пирамида е оптика и функционира одлично, стабилни и солидна брзина.

Спајдер од Гевгелија го користиме во Богданци, оптичка линија ниту прекини, ниту дисконекции, брзина 100/100. Со Телеком како примарен интернет на бакар имавме проблеми.

Тоа е, не секаде има оптика на Телеком па да немаме мака. Ама каде што ја има, секогаш ја ставаме Телеком оптиката како примарен интернет.

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.349
1.557
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Ке имаш непостоечки број кога не постои 6цифрен тел број сите се со 7, ти фали една бројка, сеа свртев и одма добро дојдовте во контак центарот на телекабел, се затрча тука дека пишеш дека тел број непостои,такви како тебе знаеш ли колку ги има со лопата да ги собираш, исто како еден од мтел на фб страната ви вртам не постои бројот говеда сте ова она ме заебавте а ликот не пишал 02 од напред
Лошо го ископирав бројот, 02/6121-947 е вртено, смири хормони.

1740130361120.png

Ако работи сеа може имале некој проблем, не сме сите идиоти полека малце со термините.

thexfiles125

Gaining Experience
29 април 2013
223
153
Деновиве во реон Аеродром слабо, овие 3-4 дена нонстоп иде и доаѓа нет во периоди, особено денес..

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.876
Мислења
1.002.460
Членови
36.638
Најнов член
Dina M

ит маркет