Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

SSD - бенчмарци, сетап, искуства, предлози и прашања (генерална дискусија)

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
20220201-165431.jpg
Се важи ова како SSD?

igoooor7

hello world
17 февруари 2015
229
503
Veles
igoooor7's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 10600K + be quiet Dark Rock Slim
Motherboard
MSI B460M Mortar
Storage
SSD M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + SSD M.2 2280 Gigabyte NVMe 512GB + HDD WD 1T Caviar Black
PSU
CM G650M
RAM
2 x 8 GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury Black CL16 RGB
Video card
MSI GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING X 8G
Case
be quiet Pure Base 500 Window Black
Mouse
Logitech G402
Keyboard
Logitech Mechanical G413 Carbon
Audio
Logitech Z506
Monitor
Gigabyte G27QC - Curved Gaming Monitor | VA Panel | 1440p | 165Hz | 1ms MPRT
OS
WINDOWS 11 Pro 64bit
Сакам да земам едно SSD од 1 TB кое ќе се користи само за податоци. Нема оперативен систем на него и нема да има некој битни за мене работи. Затоа и гледам од поевтините. Е сега кое од овие две е подобра опција (т.е. помало зло) Samsung 870 QVO 1TB или Kingston A400 960 GB. Има некој лично искуство се некое од овие две да пише некој збор.

Едит.
Баѓи муабет сте направиле за овие две SSD неколку страни предходно. Дури сега гледам :rolleyes:.

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
Сакам да земам едно SSD од 1 TB кое ќе се користи само за податоци. Нема оперативен систем на него и нема да има некој битни за мене работи. Затоа и гледам од поевтините. Е сега кое од овие две е подобра опција (т.е. помало зло) Samsung 870 QVO или 1TB Kingston A400 960 GB. Има некој лично искуство се некое од овие две да пише некој збор.

Едит.
Баѓи муабет сте направиле за овие две SSD неколку страни предходно. Дури сега гледам :rolleyes:.
Ја би со Самсунг. Кингстон се многу хејтани тука, иако јас имам доста позитивно искуство со нив, дури и nvme користам од кингстон.

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје
Сакам да земам едно SSD од 1 TB кое ќе се користи само за податоци. Нема оперативен систем на него и нема да има некој битни за мене работи. Затоа и гледам од поевтините. Е сега кое од овие две е подобра опција (т.е. помало зло) Samsung 870 QVO или 1TB Kingston A400 960 GB. Има некој лично искуство се некое од овие две да пише некој збор.

Едит.
Јас лично не би одел со Кингстон само поради скандалите со чиповите. Самсунгот 860 QVO е подобар од 870 QVO, доколку го најдеш.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
856
737

Едит.

Ја го користам Samsung QVO 860 1TB за податоци скоро 2 години, додека QVO 870 го користам скоро година дена на PS4

draganamon

lurker
24 јануари 2016
704
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Дечки, кое е најбрзото Type A USB кое можам да го купам по нашиве продавници ?
64 или 128гб бркаат работа.

Купив едно сандиск од ebay како демек 3.0 ама ми префрла многу бавно филмови.
Личи на ова https://www.anhoch.com/product/17117/usb-drive-32gb-sandisk-ultra-30-up-to-100mbs Cruzer elite

Фала однапред.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија

Личи на ова https://www.anhoch.com/product/17117/usb-drive-32gb-sandisk-ultra-30-up-to-100mbs Cruzer elite

Фала однапред.
Најубаво да си купеш едно вакво кое е со USB type C, ќе му ставеш SSD и ќе имаш трансфер над 300 MB у секунда.
10-12GB филм за 1 минута.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023

Фала однапред.
Ги сменија имињата од пред некое време и создадоа само дополнителни забуни.

Од USB 3.0 до USB 3.2 gen 1 сите ќе вадат слични или комплетно исти перформанси. Вистинска разлика има само кај USB 3.2 gen 2, а такво кај нас не знам колку има.
Имам како на Сталкер горе и уште едно вакво од 128 gb

Но мислам дека и двете по некоја минута паѓа брзината на 30/40 мб во секунда. Ако брзината ти е пресудна барај USB 3.2 gen 2

draganamon

lurker
24 јануари 2016
704
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Фала @StalkeR
@TATA_MATA брзината ми е пресудна. Вчера повеке време ми требаше да го ископирам филмот од 14гб на усб отколку да го симнам од торент.
Имам Сандинск и почнува добро и за минута паѓа брзинака на 10мб , и попат 2-3 сигурно пага на 1мб и се врака на 10мб.
Немав ваков проблем со предходното Кингстон усб.

@Bate Sase усб ми треба
Мислењето е автоматски споено:

20220201-165431.jpg
Се важи ова како SSD?
@DrMTR Од кај го зема ова ?
Како си задоволен ?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.396
5.553
Од USB 3.0 до USB 3.2 gen 1 сите ќе вадат слични или комплетно исти перформанси. Вистинска разлика има само кај USB 3.2 gen 2, а такво кај нас не знам колку има.
Имам како на Сталкер горе и уште едно вакво од 128 gb
https://anhoch.com/product/599269896/usb-drive-64gb-sandisk-ultra-flair-30-up-to-150mbs
Но мислам дека и двете по некоја минута паѓа брзината на 30/40 мб во секунда. Ако брзината ти е пресудна барај USB 3.2 gen 2
Нема врска која верзија е USB-то. Максималниот проток на усб 3 е 600 мегабајти во секунда, многу повеќе од брзината на самиот драјв. Важна е брзината на меморијата и контролерот.
Имав еден усб 2 драјв од Корсер, запишувањето и читањето беа многу побрзи од повеќе од половина усб 3 драјвови.

Исто така, ако не е поинаку специфицирано, брзината на драјвот се однесува на брзината на читање, додека таа за запишување може да е и неколку пати помала.

Штета што веќе не е достапен flashbench, тоа беше база на податоци со тестови од сите можни усб драјвови. Не знам дали има замена за него.

@draganamon
Од она кај нас што носат гледај само сандиск, на пример овој важи за еден од најбрзите. Варијанта е и некоја (микро)СД картичка од истиот ранг со соодветен читач.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
@draganamon моето сандиск линкнато погоре (го рекламираат како 150мб/с максимален трансфер) за такви големи фајлови ми се чини дека паѓаше најниско до 20mb/s, не знам тоа дали ќе ти брка работа.

@moongose останатото не го спорам, поентата ми е ако изгуглаш USB standards и USB 3.2 explained, ќе видиш дека иако од USB 3.0 до USB 3.2 gen 1 максималниот можен трансфер им е 5 Gbps / 600 мегабајти во секунда, за USB 3.2 gen 2 максималниот трансфер е 10 Gbps, а за usb 3.2 gen 2x2 е 20 Gbps. Ако некое од последниве генерации на усб-а ги уклучи во соодветниот (USB 3.2 gen 2 или gen 2x2 порт) се разбира дека ќе има побрз транфер од 600 мб /с. Поентата ми е вакво ново УСБ си бара и нова соодветна УСБ порта за теоретски да се искористи максималниот трансфер

Последна промена:

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
останатото не го спорам, поентата ми е ако изгуглаш USB standards и USB 3.2 explained, ќе видиш дека иако од USB 3.0 до USB 3.2 gen 1 максималниот можен трансфер им е 5 Gbps / 600 мегабајти во секунда, за USB 3.2 gen 2 максималниот трансфер е 10 Gbps, а за usb 3.2 gen 2x2 е 20 Gbps. Ако некое од последниве генерации на усб-а ги уклучи во соодветниот (USB 3.2 gen 2 или gen 2x2 порт) се разбира дека ќе има побрз транфер од 600 мб /с. Поентата ми е вакво ново УСБ си бара и нова соодветна УСБ порта за да се искористи максимална теоретски трансфер
И јас пред неколку месеци сакав да земам 64GB брзо USB.
Земав едно Acer USB од локален дуќан кое го рекламираа како брзо УСБ со над 100MB/s. Го ставам у PC, започнува со над 30 мб/с и за 10-20 секунди паѓа на 13мб/с. Го враќам.
На јутуб видов најбрз write трансфер од колку 90мб/с.
Туку за среќа еден пријател ми кажа дека пости enclosure во кои мјожам да ставам SSD (на кој сум му мнооогу благодарен). Одбрав модел со usb type C кое е најбрзо. Ставив во него Samsung SSD 120GB (шо е уствари надворешно SSD). Филмовите почнуваа со 300мб/с неколку GB за да се намали брзината на околку 150мб/с кои се константни. Под таа брзина не паѓа.
Од претходно USB stick кој имаше 18мб/с стабилни, на 150мб/с е огромен скок. После месец дена ставив Samsung 850 Evo 250GB. Write трансферот е околу 350мб/с.
Испод 310мб/с не паѓа. Значи филм од 10-12 GB се копира за една минута. Од тогаш веќе ни не помислувам на USB.
Да, енкложарот не е толку мал како усб стик, ама сепак не е ни голем. Го собира во џеб ако е потребно да се носи.
Значи @draganamon сепак размисли за enclosure со usb type C кабел и едно ssd ОД 240 GB. И јас пред тоа исттражував со денови, и откако вратив еден USB стик не ми се ризикуваше да зимам од други продавници, па после пак да враќам.
Надворешното SSD секако е со USB кабел, а type C приклучокот е на другата страна кој влегува на енкложурот.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
704
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Земав едно Acer USB од локален дуќан кое го рекламираа како брзо УСБ со над 100MB/s. Го ставам у PC, започнува со над 30 мб/с и за 10-20 секунди паѓа на 13мб/с. Го враќам.
Туку за среќа еден пријател ми кажа дека пости enclosure во кои мјожам да ставам SSD (на кој сум му мнооогу благодарен). Одбрав модел со usb type C кое е најбрзо. Ставив во него Samsung SSD 120GB (шо е уствари надворешно SSD). Филмовите почнуваа со 300мб/с неколку GB за да се намали брзината на околку 150мб/с кои се константни. Под таа брзина не паѓа.
Од претходно USB stick кој имаше 18мб/с стабилни, на 150мб/с е огромен скок. После месец дена ставив Samsung 850 Evo 250GB. Write трансферот е околу 350мб/с.
Испод 310мб/с не паѓа. Значи филм од 10-12 GB се копира за една минута. Од тогаш веќе ни не помислувам на USB.
Да, енкложарот не е толку мал како усб стик, ама сепак не е ни голем. Го собира во џеб ако е потребно да се носи.
Значи @draganamon сепак размисли за enclosure со usb type C кабел и едно ssd ОД 240 GB. И јас пред тоа исттражував со денови, и откако вратив еден USB стик не ми се ризикуваше да зимам од други продавници, па после пак да враќам.
Надворешното SSD секако е со USB кабел, а type C приклучокот е на другата страна кој влегува на енкложурот.
Bate, ти благодарам за препораката, но ми треба усб. Само не сакам да земам пак SanDisk.
Enclosure веке имам, 2 :)
20220314_225305.jpg ssd.png

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Има уште една поелегантна, но прилично поскапа варијанта nvme во соодветен nvme enclosure

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Bate, ти благодарам за препораката, но ми треба усб. Само не сакам да земам пак SanDisk.
Enclosure веке имам, 2 :)
Погледнете го атачментот 111159Погледнете го атачментот 111160
Можеше да ме поштедеш од претходнио мој коментар на кој се изнамачив со кирилицата, ако уште вчера кажеше дека веќе имаш енкложар. :mad:
Туку ајде кога ќе најдеш стварно брзо USB стикче коа нема да пажа под 50мб/с обавести не, пошто баш пред некој ден ми се шекна моето старо стикче, па да знам и јас какво да земам.
Има уште една поелегантна, но прилично поскапа варијанта nvme во соодветен nvme enclosure
Дааа, дааа. Откако сменив SSD од 120 на 250 GB ради поголемио кеш и видов дупло поголемо брзина, почна и мене да ме копка NVME во enclosure. Ама ипак не се исплаќа. У мојо случај со А2000 у PC би имал околку 700мб/с write speed кое не е толку импресивен скок како од 18 на 150 и 300 мб/с. Значи треба да се има на ум колку write speed ќе дава SSD-to кое е го имаме у PC. Пошто нели можеме да купеме екстерно ССД кое подржува PCI 4.0 со ногу поголеми брзини ама тоа ќе бидат само залудно потрошени парички.

Последна промена:

draganamon

lurker
24 јануари 2016
704
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Можеше да ме поштедеш од претходнио мој коментар на кој се изнамачив со кирилицата, ако уште вчера кажеше дека веќе имаш енкложар. :mad:
Туку ајде кога ќе најдеш стварно брзо USB стикче коа нема да пажа под 50мб/с обавести не, пошто баш пред некој ден ми се шекна моето старо стикче, па да знам и јас какво да земам.
Па не знаев дека ке елаборираш, јас јасно пишав дка усб барам, поголемо од 32гб. Не пишав дека не сакам SanDisk пошто имам 2 и со двете имам слични проблеми. До душа имам проблем и со мемориската картичка од нив, но барем се долготрајни, за разлика од Kindston кој имаат ок перформанси и битно не им паѓа брзината при копирање на поголеми фајлови, но имаат пократок ток на користење, т.е. имам 3 data traveler кој испуштија душа.

Инаку, УСБ-то ми треба исклучиво за да префрлам филм од компјутер на телевизор. Најверојатно ке земам и со Type А и Type C во едно УСБ.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Инаку, УСБ-то ми треба исклучиво за да префрлам филм од компјутер на телевизор.
Па исто и јас така го користам енкложарот. Шо не пробаш и ти со еден од двата енкложари кои веќе ги имаш па да видеш раат од стикови? :)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.799
4.514
Неготино
Јас имам стикче земено од премиум компјутери, ама е 32ГБ. Го платив 500 денари, USB 3.1
Е сеа не знам како е за поголемите драјвови, ги имаат уште (Maxell), моменталново копира на него со 24 MB/s а од него со 123 MB/s (тестирано пред година).

Eдит: Еве моментален тест:
1647304197878.png

Ова е стикчето. Го има и 128GB за 1050 денари.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно