Тестови ќе закачиш ?Се важи ова како SSD?![]()
Тестови ќе закачиш ?
Ја би со Самсунг. Кингстон се многу хејтани тука, иако јас имам доста позитивно искуство со нив, дури и nvme користам од кингстон.Сакам да земам едно SSD од 1 TB кое ќе се користи само за податоци. Нема оперативен систем на него и нема да има некој битни за мене работи. Затоа и гледам од поевтините. Е сега кое од овие две е подобра опција (т.е. помало зло) Samsung 870 QVO или 1TB Kingston A400 960 GB. Има некој лично искуство се некое од овие две да пише некој збор.
Едит.
Баѓи муабет сте направиле за овие две SSD неколку страни предходно. Дури сега гледам.
Јас лично не би одел со Кингстон само поради скандалите со чиповите. Самсунгот 860 QVO е подобар од 870 QVO, доколку го најдеш.Сакам да земам едно SSD од 1 TB кое ќе се користи само за податоци. Нема оперативен систем на него и нема да има некој битни за мене работи. Затоа и гледам од поевтините. Е сега кое од овие две е подобра опција (т.е. помало зло) Samsung 870 QVO или 1TB Kingston A400 960 GB. Има некој лично искуство се некое од овие две да пише некој збор.
Едит.
Баѓи муабет сте направиле за овие две SSD неколку страни предходно. Дури сега гледам.
Сакам да земам едно SSD од 1 TB кое ќе се користи само за податоци. Нема оперативен систем на него и нема да има некој битни за мене работи. Затоа и гледам од поевтините. Е сега кое од овие две е подобра опција (т.е. помало зло) Samsung 870 QVO или 1TB Kingston A400 960 GB. Има некој лично искуство се некое од овие две да пише некој збор.
Едит.
Најубаво да си купеш едно вакво кое е со USB type C, ќе му ставеш SSD и ќе имаш трансфер над 300 MB у секунда.Дечки, кое е најбрзото Type A USB кое можам да го купам по нашиве продавници ?
64 или 128гб бркаат работа.
Купив едно сандиск од ebay како демек 3.0 ама ми префрла многу бавно филмови.
Личи на ова https://www.anhoch.com/product/17117/usb-drive-32gb-sandisk-ultra-30-up-to-100mbs Cruzer elite
Фала однапред.
Ги сменија имињата од пред некое време и создадоа само дополнителни забуни.Дечки, кое е најбрзото Type A USB кое можам да го купам по нашиве продавници ?
64 или 128гб бркаат работа.
Купив едно сандиск од ebay како демек 3.0 ама ми префрла многу бавно филмови.
Личи на ова https://www.anhoch.com/product/17117/usb-drive-32gb-sandisk-ultra-30-up-to-100mbs Cruzer elite
Фала однапред.
@DrMTR Од кај го зема ова ?Се важи ова како SSD?![]()
Нема врска која верзија е USB-то. Максималниот проток на усб 3 е 600 мегабајти во секунда, многу повеќе од брзината на самиот драјв. Важна е брзината на меморијата и контролерот.Од USB 3.0 до USB 3.2 gen 1 сите ќе вадат слични или комплетно исти перформанси. Вистинска разлика има само кај USB 3.2 gen 2, а такво кај нас не знам колку има.
Имам како на Сталкер горе и уште едно вакво од 128 gb
https://anhoch.com/product/599269896/usb-drive-64gb-sandisk-ultra-flair-30-up-to-150mbs
Но мислам дека и двете по некоја минута паѓа брзината на 30/40 мб во секунда. Ако брзината ти е пресудна барај USB 3.2 gen 2
И јас пред неколку месеци сакав да земам 64GB брзо USB.останатото не го спорам, поентата ми е ако изгуглаш USB standards и USB 3.2 explained, ќе видиш дека иако од USB 3.0 до USB 3.2 gen 1 максималниот можен трансфер им е 5 Gbps / 600 мегабајти во секунда, за USB 3.2 gen 2 максималниот трансфер е 10 Gbps, а за usb 3.2 gen 2x2 е 20 Gbps. Ако некое од последниве генерации на усб-а ги уклучи во соодветниот (USB 3.2 gen 2 или gen 2x2 порт) се разбира дека ќе има побрз транфер од 600 мб /с. Поентата ми е вакво ново УСБ си бара и нова соодветна УСБ порта за да се искористи максимална теоретски трансфер
Bate, ти благодарам за препораката, но ми треба усб. Само не сакам да земам пак SanDisk.И јас пред неколку месеци сакав да земам 64GB брзо USB.
Земав едно Acer USB од локален дуќан кое го рекламираа како брзо УСБ со над 100MB/s. Го ставам у PC, започнува со над 30 мб/с и за 10-20 секунди паѓа на 13мб/с. Го враќам.
На јутуб видов најбрз write трансфер од колку 90мб/с.
Туку за среќа еден пријател ми кажа дека пости enclosure во кои мјожам да ставам SSD (на кој сум му мнооогу благодарен). Одбрав модел со usb type C кое е најбрзо. Ставив во него Samsung SSD 120GB (шо е уствари надворешно SSD). Филмовите почнуваа со 300мб/с неколку GB за да се намали брзината на околку 150мб/с кои се константни. Под таа брзина не паѓа.
Од претходно USB stick кој имаше 18мб/с стабилни, на 150мб/с е огромен скок. После месец дена ставив Samsung 850 Evo 250GB. Write трансферот е околу 350мб/с.
Испод 310мб/с не паѓа. Значи филм од 10-12 GB се копира за една минута. Од тогаш веќе ни не помислувам на USB.
Да, енкложарот не е толку мал како усб стик, ама сепак не е ни голем. Го собира во џеб ако е потребно да се носи.
Значи @draganamon сепак размисли за enclosure со usb type C кабел и едно ssd ОД 240 GB. И јас пред тоа исттражував со денови, и откако вратив еден USB стик не ми се ризикуваше да зимам од други продавници, па после пак да враќам.
Надворешното SSD секако е со USB кабел, а type C приклучокот е на другата страна кој влегува на енкложурот.
Има уште една поелегантна, но прилично поскапа варијанта nvme во соодветен nvme enclosureИ јас пред неколку месеци сакав да земам 64GB брзо USB.
Земав едно Acer USB од локален дуќан кое го рекламираа како брзо УСБ со над 100MB/s. Го ставам у PC, започнува со над 30 мб/с и за 10-20 секунди паѓа на 13мб/с. Го враќам.
На јутуб видов најбрз write трансфер од колку 90мб/с.
Туку за среќа еден пријател ми кажа дека пости enclosure во кои мјожам да ставам SSD (на кој сум му мнооогу благодарен). Одбрав модел со usb type C кое е најбрзо. Ставив во него Samsung SSD 120GB (шо е уствари надворешно SSD). Филмовите почнуваа со 300мб/с неколку GB за да се намали брзината на околку 150мб/с кои се константни. Под таа брзина не паѓа.
Од претходно USB stick кој имаше 18мб/с стабилни, на 150мб/с е огромен скок. После месец дена ставив Samsung 850 Evo 250GB. Write трансферот е околу 350мб/с.
Испод 310мб/с не паѓа. Значи филм од 10-12 GB се копира за една минута. Од тогаш веќе ни не помислувам на USB.
Да, енкложарот не е толку мал како усб стик, ама сепак не е ни голем. Го собира во џеб ако е потребно да се носи.
Значи @draganamon сепак размисли за enclosure со usb type C кабел и едно ssd ОД 240 GB. И јас пред тоа исттражував со денови, и откако вратив еден USB стик не ми се ризикуваше да зимам од други продавници, па после пак да враќам.
Надворешното SSD секако е со USB кабел, а type C приклучокот е на другата страна кој влегува на енкложурот.
Можеше да ме поштедеш од претходнио мој коментар на кој се изнамачив со кирилицата, ако уште вчера кажеше дека веќе имаш енкложар.Bate, ти благодарам за препораката, но ми треба усб. Само не сакам да земам пак SanDisk.
Enclosure веке имам, 2
Погледнете го атачментот 111159Погледнете го атачментот 111160
Дааа, дааа. Откако сменив SSD од 120 на 250 GB ради поголемио кеш и видов дупло поголемо брзина, почна и мене да ме копка NVME во enclosure. Ама ипак не се исплаќа. У мојо случај со А2000 у PC би имал околку 700мб/с write speed кое не е толку импресивен скок како од 18 на 150 и 300 мб/с. Значи треба да се има на ум колку write speed ќе дава SSD-to кое е го имаме у PC. Пошто нели можеме да купеме екстерно ССД кое подржува PCI 4.0 со ногу поголеми брзини ама тоа ќе бидат само залудно потрошени парички.Има уште една поелегантна, но прилично поскапа варијанта nvme во соодветен nvme enclosure
Па не знаев дека ке елаборираш, јас јасно пишав дка усб барам, поголемо од 32гб. Не пишав дека не сакам SanDisk пошто имам 2 и со двете имам слични проблеми. До душа имам проблем и со мемориската картичка од нив, но барем се долготрајни, за разлика од Kindston кој имаат ок перформанси и битно не им паѓа брзината при копирање на поголеми фајлови, но имаат пократок ток на користење, т.е. имам 3 data traveler кој испуштија душа.Можеше да ме поштедеш од претходнио мој коментар на кој се изнамачив со кирилицата, ако уште вчера кажеше дека веќе имаш енкложар.
Туку ајде кога ќе најдеш стварно брзо USB стикче коа нема да пажа под 50мб/с обавести не, пошто баш пред некој ден ми се шекна моето старо стикче, па да знам и јас какво да земам.
Па исто и јас така го користам енкложарот. Шо не пробаш и ти со еден од двата енкложари кои веќе ги имаш па да видеш раат од стикови?Инаку, УСБ-то ми треба исклучиво за да префрлам филм од компјутер на телевизор.
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN A-RGB PWM-PST 450-2000 RPM, BLACK ACFAN00344A
1.100,00 ден
Бесплатна достава
CABLES NET PATCH FTP CAT5e 0.5m Gray Secomp, 21.99.0100-250
48,00 ден
Бесплатна достава
PSU 2200W SEASONIC PRIME PX-2200 ATX 3.1, 80 Plus PLATINUM FULL MODULAR, SRP-PPX222-A5A22ST
35.950,00 ден
Бесплатна достава
EXTRALINK HEALTHY ACUPRESSION MAT BLACK 65X40
770,00 ден
Бесплатна достава
SSD 2,5" 1TB SILICON POWER A55 SP001TBSS3A55S25
8.200,00 ден
Бесплатна достава
CABLES NET PATCH FTP CAT5e 10m Gray Secomp, 21.99.0110-40
276,00 ден