Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
Нарачан S25 од телеком со промоцијата за 128 добиваш 256 ГБ.
Ми истркува договорот на работа и би го сменил Eксиносов со новиот Снапдрагон иначе стварно нема поента да го менувам S24.
А да, ми се свиѓата новата Navy боја и искрено премногу се навикнав на софтверот на Самсунг и немам сеа ни време ни живци да се заебавам со друг софтвер.
Исто и јас, пробував со Шаоми на кратко, па Ајфон ама Самсунгов ми е толку влезен во навиката, буквално неможам да користам друг андроид уред. Моментално сум на А52с и стојам на ставот дека еден од најдобро направени телефони евер, пред него користев исклучиво С серии, последната ми беше с20 и убквално со А серијава неможам никаква разлика да направам, телефонов е трета година веќе и нема ни да сецне, ни батерија да ослабне, мада ја имам ограничено да се полни до 80% уште кога го купив и генерално сум презадоволен, посебно што можеш ГЦАМ да му инсталираш и вади перверзни фотки.
Сега се мислам дали да правам апгрејд на С25+ или не, бојава ептен ми се допаѓа што е, navy.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Нажалост не. Иако е маестрален телефон, софтверот кај андроид трае една година. Се натаму е на среќа.

Ова е лага и наведување корисници во лажги без опашки.

Mоментално корисник на S23 Ultra на последниот можен апдејт што го има (6.1)
Телефонот/софтверот е одличен и немам никаква забелешка. Како power user, не ало - ало.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Mdeni е потајно епл фан само они имаат вакви изреки

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

mdeni

senior
24 септември 2012
6.076
6.011
Да се вратиме на главното пршање тогаш. Има с23у нов некаде?
Ама со нова батерија

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Онака, имам С23+ што сум задоволен и реално топ телефонче е, ама еве излегуваат нови, и да речеме дека би сакал да отидам на телефон со поголем екран пошто реално тоа би ме натерало сега да се одлучам за да се префрлам на друг телефон, дали С23Ултра е ок, или С25 Ултра да се почека да се стабилизираат цените :) Најверојатно од 23+ на 23Ултра не е паметна идеја.
Имам S23+, земав S24 Ultra со идеја за апгрејд бидејќи сум задовлен од софтверот на Самсунг. S24 Ultra со моменталниве цени според мене е bestbuy кај нас како целосен пакет. Нема најдобра камера, нема совршена ергономија но како целосен пакет за 800 евра нов од мобилара мислам дека е најдобра опција. Баш би сакал да чујам алтернатива на ова.
Од друга страна, телефонот не беше за мене. Го продадов после нецел месец користење со минимална загуба бидејќи ми сметаше што е прилично тежок телефон и има остри агли. Далеку понапорен ми беше за користење од актуелниот S23+ а предностите не беа толкави за да се помирам со овие недоостатоци.

При купување на телефон освен камера, процесор, екран итн. битно е да се земе предвид каде можеш да го однесеш телефонот доколку откаже некој дел, сакаш да смениш оригинална батерија или скршиш екран. На тоа поле било кој кинески телефон како Oneplus, Vivo, Honor губи поени. Се уште сум во потрага по некоја интересна опција, не дека му фали нешто на S23+, туку би сакал да сменам нешто од аздис. Нормално, да не биде преплатен и да има смисла апгрејдот, посебно во делот на камерата.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Не може телефон со дефектен екран да е bestbuy.
Општо познато е дека имаат проблеми со песоклив екран и mura effect.
Читав по интернет дека има такви случаи. На мојот примерок не приметив такво нешто ама не го исклучувам како потенцијален проблем.

2AM

hello world
22 април 2024
73
65
Skopje
Некој што има S24 Ultra и користи Инстаграм, ако може да ми пише ПП, имам едно прашање.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.938
8.435
Вреди во денешно време да се купи нов С23 Ултра? (ако има секако)
Да! Телефонот ке работи флуидно уште наредните 2-3 години најмалку!
Мислењето е автоматски споено:

Ама со нова батерија

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
312
Скопје
Ама со нова батерија

Дали некој има направено Trade-In на Samsung во било која од EU земјиве со телефон купен од Македонија?
Гледам дека можам на мојов да му направам Trade-In во Германија за 25Ultra, и се ми поминува во процесот, IMEI верификација и намалување на сумата.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.938
8.435

Дали некој има направено Trade-In на Samsung во било која од EU земјиве со телефон купен од Македонија?
Гледам дека можам на мојов да му направам Trade-In во Германија за 25Ultra, и се ми поминува во процесот, IMEI верификација и намалување на сумата.
Јас. Ако ти се исплати да доплатиш 1000 евра океј е.

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
650 евра е, trade-in за 24Ultra 512gb.
Нареден телефон го трејдам во немачка
Епа подобро продај го с24ката за 2 месеци кога ќе паднат цените на с25У. Да речеме да го продадеш за 35К и ќе доплатиш 20 илјадарки за с25У.

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
312
Скопје
Да ти го купам јас?

Да ти го купам јас?
Не не, не ми дозволува свеста да го продадам со дефектен екран. Втор уред ми е што ми го заменуваат.
Оди на подарок кај фамилијата.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.726
12.650
Skopje
www.wemaxa.com
Може некои да ми објасни што е проблемот со s24 ultra дисплеј ? гледам уште нее стасан s25+ по мобилариве.

Слојот што е нанесен за да се намалат рефлексиите лесно се оштетува од мастите на кожата па екранот изгледа флекосан.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.709
3.371
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Може некои да ми објасни што е проблемот со s24 ultra дисплеј ? гледам уште нее стасан s25+ по мобилариве.

Samsung Galaxy S24 Ultra е еден од најнапредните флагмански модели, но неговиот дисплеј има неколку документирани проблеми кои предизвикаа критики од корисници и медиуми. Еве ги клучните проблеми и нивното објаснување:

### 1. Проблем со антирефлексниот слој (Anti-Reflective Coating)
- Опис: Антирефлексниот слој на S24 Ultra, иако намалува рефлексии и го подобрува видливоста на сонце, се покажа како малку издржлив. Корисниците пријавија дека слојот се истрошува за помалку од една година, што резултира со „матен“ екран и зголемени рефлексии.
- Последици: Ова го намалува визуелниот квалитет и го прави екранот изгледа како да е постојано валјан или изгребан, дури и кога физички оштетувања нема.
- Реакција на Samsung: Службата за корисничка поддршка во Индија ја истражува ситуацијата, но глобално сè уште нема официјално решение.

---

### 2. Зернитост на екранот при ниска осветленост (Grainy Display)
- Опис: Во темни средини или при ниска осветленост, корисниците забележуваат „зернист“ ефект (познат како „Mura“ ефект), каде пикселите не се рамномерно осветлени.
- Причина: Проблемот е хардверски и се должи на недостатоци во производниот процес на M13 OLED панелите. Ова доведува до неконзистентност во осветленоста на поединечните пиксели.
- Решение во S25 Ultra: Samsung го користел подобрениот M13+ панел во S25 Ultra, што ефикасно ја елиминира зернитоста.

---

### 3. Прерано истрошување на олеофобниот слој (Oleophobic Coating)
- Опис: Заштитниот слој кој ги намалува отпечатоците од прсти се троши многу побрзо од очекуваното (во рок од 3-12 месеци), оставајќи трајни мрсни дамки на екранот.
- Последици: Екранот изгледа неуредно, а решенијата вклучуваат поставување заштитна фолија или замена на целото стакло.
- Статистика: Според анкета, 30% од корисниците на S24 Ultra доживеале сериозни проблеми со ова.

---

### 4. Проблеми со заситеноста на боите (Color Vibrancy)
- Опис: При лансирањето, фабричките поставки за боите на S24 Ultra беа премногу бледи и „сиви“, што беше критикувано како чудно за Samsung, познат по живите дисплеи.
- Поправка: Со софтверско ажурирање, Samsung додаде опција за прилагодување на заситеноста, што го реши проблемот за повеќето корисници.

---

### 5. Отсуство на опции за намалување на PWM трепкање (Flickering)
- Опис: Дисплејот користи PWM (Pulse Width Modulation) за контрола на осветленоста, што кај некои корисници предизвикува главоболки или напнатост на очите, особено при ниска осветленост.
- Критика: Иако Samsung го зголеми стапката на PWM трепкање за да се приближи до iPhone, сè уште нема опции за „flicker-free“ режим, што е недостаток за корисниците чувствителни на трепкање.

---

### Зошто S25 Ultra го решава ова?
Samsung Galaxy S25 Ultra воведе неколку клучни подобрувања:
  • Подобрени панели (M13+): Ги елиминираат зернитоста и подобруваат рамномерност на осветленоста.
  • Напредна заштита (Gorilla Armor 2): Новиот антирефлексен слој е поиздржлив.
  • Оптимизирани поставки за бои: Намалуваат ризикот од бледи бои без софтверски ажурирања.

Додека S24 Ultra останува моќен уред, овие проблеми покажуваат дека Samsung мора да внимава на издржливоста на технологиите кои ги воведува. За корисниците кои се чувствителни на овие работи, S25 серијата изгледа како подобар избор.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв