Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ПЦ глувчиња

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Ви благодарам на сите за советите. После овој маус на ред ќе биде Logitech MX Master keys таман да е комплет set-up-oт. Ама отом потом...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Малце каснам, но сакав да споделам искуство.

MX Master 3 мене лично ми беше голем.

Навидум изгледа скоро ист како кецот/двојката (кецот го коритев претходно неколку години), но сепак е повисок, што ми правеше тензија на местото помеѓу палецот и показалецот. На почетокот мислев дека ќе се навикнам, но сепак после месец дена го продадов. Кај кецот ме нервира што е мала батеријата и споро се полни, па сега нарачав 2S. Сите 3 мауси се тенкови во секоја смисла на зборот и ги топло препорачувам.

MX Keys користам веќе повеќе од година дена. Исто можам да кажам дека е тенк од аспект на квалитет. Дури е чудно тешка за тоа колку е тенка. За куцање и feeling не би зборел, лични преференци. Ќе кажам само дека мене лично ми е многу подобра од ThinkPad тастатурите, кои важат на едни од најдобрите мембрански тастатури на пазарот. Пред оваа користев механичка со Cherry Red свичеви и моментално не би се вратил на механичка.

Единствено нешто што ме нервира кај MX Keys е тоа што сензорот за светло е многу осетлив, реагира и на прашина. Така што треба доста чесно да ја бришеш тастатурата, инаку светлото постојано се исклучува-уклучува.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
Нискобуџетна опција за секојдневна употреба (не за гејминг) ама презадоволен сум. Можда да беше малку потежок ќе беше подобро. Многу удобен, батеријата трае 11-12 дена без ЛЕДот.
Погледнете го атачментот 106857
Не ти пречи ова, во смисла - секојдневно сме научени на хоризонтални мауси па да ти требаше време дур се навикнеш?
Или веднаш се навикна :D ?

todoroskirobert

read-only
26 ноември 2021
8
8
Не ти пречи ова, во смисла - секојдневно сме научени на хоризонтални мауси па да ти требаше време дур се навикнеш?
Најголема заебанција е да се навикниш на висината за да не го зафаќаш со раката. Ептен стрчи.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Ако не го креваш маусот, е добар. Ако го креваш при движења е тежок и не е баш практичен и од тежината и за фаќање.

Секој си има свој принцип на движење на маусот. Маусот е супер, но мене не ми одговара. И баш ми е жал што не ми одговара ама тоа е. Можеле добри 50-100 грама да го направат полесен.

Накратко тежок е и тоа може на некој да му пречи, на некој не.
140 грама е, претешко е ова за маус.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
140 грама е, претешко е ова за маус.

пффффф порано само топчето беше 150 грама. Имаше и момент кога редевме тегчиња намерно. Фадот е сега лесни мауси. Се навикнува човек, јас се префрлив од deathadder v2 pro на мастер 3 и само ден ипол имав транзициски период.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
пффффф порано само топчето беше 150 грама. Имаше и момент кога редевме тегчиња намерно. Фадот е сега лесни мауси. Се навикнува човек, јас се префрлив од deathadder v2 pro на мастер 3 и само ден ипол имав транзициски период.
И мене претходниот маус ми беше тежок, Logitech G400 и ми сметаше од моментот кога го купив. Сега имам G305 и пак ми е тежок, би сакал уште полесен маус да имав.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Има некој MX Anywhere 3 ?
Мислењето е автоматски споено:

И мене претходниот маус ми беше тежок, Logitech G400 и ми сметаше од моментот кога го купив. Сега имам G305 и пак ми е тежок, би сакал уште полесен маус да имав.
Има G305 Fast Scroll опцијата ?
Или Free или Hyper Scroll се викаше :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.062
14.154
Logitech G502 имаше а и сегашното што го имам G903 има free scroll. Мислам дека и G604 има.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Единствено нешто што ме нервира кај MX Keys е тоа што сензорот за светло е многу осетлив, реагира и на прашина. Така што треба доста чесно да ја бришеш тастатурата, инаку светлото постојано се исклучува-уклучува.
Јас го немам овој проблем, можеби е до твојата тастатура исклучиво

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Јас го немам овој проблем, можеби е до твојата тастатура исклучиво

Прв пат кога се деси, мислев дека отиде сензорот, па "решените" го најдов на reddit и сфатив дека доста го имаат проблемот.

Како и да е, се решава со едно поминување со крпче на 4-5 дена. Или што би рекле програмерите - не е bug, туку feature за почесто чистење на тастатурата. :LOL:

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Logitech G502 имаше а и сегашното што го имам G903 има free scroll. Мислам дека и G604 има.
Знам.
Имам G502. До душа пред некоја година го дадов но ми го вратија, голем бил. После не ми се огласуваше, и еве, до ден денес си го користам.
G903 купив, но не стаса кај мене, другарот го заборави во rent a car, па пак не ми се купуваше.
Сега пак гледам да земам нешто, но мора да е помал од G502 и мора да има Free Scroll.
MX Anywhere 3 ми личи дека ке биде, и моментално е на намаление, но сакам да го пробам прво (се плашам да не е премал).
И така...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Пази кај МХ Енивер мислам дека среден клик не е на тркалцето туку е позади тркалцето. А кликот на тркалцето е уствари хајперскрол он-оф. Некоја таква глупост имаше тој маус, ако добро памтам.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Пази кај МХ Енивер мислам дека среден клик не е на тркалцето туку е позади тркалцето. А кликот на тркалцето е уствари хајперскрол он-оф. Некоја таква глупост имаше тој маус, ако добро памтам.
Затоа сакам да го фатам во рака 5 минути :)

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Да да, така е. Мада за CAD работа брка голема работа и немав проблеми при користење

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Направи едно ривју, од каде, колку, копчињата како, средниот клик како, странични копчиња како итн.

Битни ќе се овие мауси во иднина со зглобовиве што се прават парче.
Купено од алиекспрес за ~1000 денари со се поштарина. Го користам од јули 2020 и би го оценил со 9/10.
За мене нема нешто поудобно со оглед на тоа што градите /стомакот ми се речиси залепени за бирото додека седам и сфатив дека хоризотален маус ми смета на подлактицата а исто и тракпадот на лаптоп па го нарачав ова затоа што не сакав да лупнам 4-5к на некој појак бренд.
Доага со усб приклучок, одма се конектира како и што се очекува.
Многу удобен, барем за мене. Баш е ергономски, дланката легнува на маусот у природна позиција.
Две копчиња има од внатрешната страна т.е. кај палецот. Океј се кликовите, ништо посебно е фидбекот. Forward & back копчиња кои се фиксни, не се препрограмираат.
Левиот и десниот клик исто, не се најдобри ама не се ни најлоши, кликот е океј.
Скролот е супер, има супер фидбек и има DPI копче (1000, 1600, 2400) и функционира како очекуваното.
Освен тоа има плави лед ленти од двете страни што речиси никад не ги уклучувам :D
Долната страна има пластични pads, убаво си лизга маусот на секакви површини дури и дрвени маси.
Вградена батерија, микро усб. Батеријата е супер, држи десет дена без проблем.
Да беа кликовите подобри, маусов би бил 10/10 за мене - ама ова доаѓа од човек што нема користено гејминг мауси ниту оние премиум logitech :)
Што е ова од каде и цена?
Хоризонтален блутут маус од алиекспрес. Еве линкче.
Nope, одма се навикнав. Дури некако инстинктивно ми беше да прејдам на вертикален маус. Не би се вратил на хоризонтален маус никад :D

Brendog

hello world
18 септември 2016
78
88
Интересно делуваат вертикалниве, како цицка да држиш. Се мислам дали го товарам овој од алиекспрес, чисто за скролање и time.mk. Или па на работа да го однесам.

@noc32
За гејмање како е? Го имаш испробано?

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Интересно делуваат вертикалниве, како цицка да држиш. Се мислам дали го товарам овој од алиекспрес, чисто за скролање и time.mk. Или па на работа да го однесам.

@noc32
За гејмање како е? Го имаш испробано?
Да, како една тврда цицка :D

Што се однесува до гејмање, не би можел да дадам валидно мислење затоа што последно нешто што сум гејмал е CS 1.6 пред повеќе од 10 години.
Има вертикални мауси во анхоч, види цени што како се. Да не мора да го чекаш од али.

Brendog

hello world
18 септември 2016
78
88
Да, како една тврда цицка :D

Што се однесува до гејмање, не би можел да дадам валидно мислење затоа што последно нешто што сум гејмал е CS 1.6 пред повеќе од 10 години.
Има вертикални мауси во анхоч, види цени што како се. Да не мора да го чекаш од али.
Цицкава би ја користел како секундарен маус, најверојатно на работа би го однел, со оглед на тоа што тука имаме некои бајати HP. Ќе го нарачам истиов од Али, па нека стигне кога сака, и така не ми е итно.
Фала многу на исцрпната рецензија, ти посакувам да те служи со години!

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Здраво дечки, ми треба мала помош. Дали можам да најдам кај нас некаде scroll wheel за маус, Steelseries Rival 3? Најверојатно ќе ми требаат и нови падови за доле, пошто ги одлепив да го отштрафам.

Атачменти

• ривал3.jpg
    ривал3.jpg
    239,3 KB · Прегледи: 65

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Дали некој знае можеби дали има и кој е официјален сервис за steelseries кај нас?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно