Nikola100
poweruser
| Screen Size | Screen Resolution | Pixel Density | Optimal Viewing Distance |
| 24″ | 1920×1080 | 92 PPI | 37″ (94cm) |
| 27″ | 2560×1440 | 109 PPI | 32″ (81cm) |
27 инчи 1080п лошо изгледа само 82 ппи има и колку да е добра графиката изгледа „грејни„
| Screen Size | Screen Resolution | Pixel Density | Optimal Viewing Distance |
| 24″ | 1920×1080 | 92 PPI | 37″ (94cm) |
| 27″ | 2560×1440 | 109 PPI | 32″ (81cm) |
IPS glow/bleeding има буквално секој ИПС монитор, Јас еве за 19к монитор Самсунг Одисеј купив и горниот лев агол има блидинг - тоа како ги претовараат ги трескаат - има еден како паус-папир - рефлектор или дифузер за позадинското осветлување на екранот - ако малку се измести - пропушта светло и тоа е тоа... Како ке ти се погоди ама повеќето - не се погодуваат -перфекција да се..Зедов AOC 24G2SPAE и во потполност го делам мислењето со @Lokvan. За овој монитор кој е многу популарен budget gaming монитор има многу видеа на YouTube, јас само ќе споделам искуство со мојот примерок.
Нема мртви или заглавени пиксели и е со прифатлив, минимален, неприметен во нормални услови освен при макс. brightness (ама кој го има овој монитор знае дека макс. brightness е бајаги светло и e неупотрблив) IPS glow/bleeding. Претходно долго време користев монитор со TN панел и малку ме плашеше како ќе изгледа IPS glow/bleeding во реалност ама можам да кажам дека при нормален brightness па дури и во целосно затемнета просторија воопшто и не го приметувам. Боите се живи што е и за очекување од IPS монитор, видливоста на аглите е доста добра ама тоа и претходно не ми беше проблем пошто седам централно пред монитор. Единствена маана на овој поевтин модел е неможноста да се поместува постољето по висина или да ротира лево десно, има само tilt (напред/назад) подесување. Маана на сите AOC модели се ужасните копчиња за сетирање и менито ама и тоа не е нешто што мене би ме одвратило од купување на овој монитор пошто кога еднаш ќе го сетирам после тоа нема многу многу чепкање. За некој што често ќе менува сетинзи при играње може да е малку проблем ама верувам дека и тоа е навика.
Инсталирав и додадов ICC Color Profile кој мене ме бедисува и за мои потреби е одличен, вреди да се проба, ако не е по ваш вкус лесно може да се отстрани. Се на се одличен прв впечаток и препорака за овој монитор.
Ако сакаш глоси - дечково еве некој начин нашол од мат у глоси да го претворишСпоредба со glossy монитор со IPS панел: Сега преодот на мат површина прави сликата да изгледа малку матно. На glossy се изгледа срча оштро. Но на дневно светло рефлексиите се незгодни на glossy, додека на мат не се ни приметуваат. Ова е добар компромис.
IPS glow/bleeding има буквално секој ИПС монитор, Јас еве за 19к монитор Самсунг Одисеј купив и горниот лев агол има блидинг - тоа како ги претовараат ги трескаат - има еден како паус-папир - рефлектор или дифузер за позадинското осветлување на екранот - ако малку се измести - пропушта светло и тоа е тоа... Како ке ти се погоди ама повеќето - не се погодуваат -перфекција да се..
Овде има ривју AOC 24G2 Review (не е истиот ама би требало да е ист - само понова серија ) и има профил исто
Погледнете го атачментот 131994
Со здравје да си се служиш
Едит Виде мислам во видеото денешно што го постирав - дека го препорачуваат баш тој модел што си го купил иако сме 2023 !
Мислењето е автоматски споено:
Ако си толку за убав профил да си направиш - еве ти генијално добар програм - само ќе треба да се помачиш малце (јас до сега правев ѕверев , жмиев - очи ме болат више ама нешто пак завршив работа) ( на фото калибрирање гама прецизно низ цел опсег корекција (0-255 точки)Го видов и тој профил ама не го пробав пошто на папир имаат неколку различни спрецификации и не знаев дали ќе има удел: брајтнес 250 cd/m² наспроти 300 cd/m², на RTINGS при брајтнес сетирано 17 измерен брајтнес е 97 cd/m², на другиот (techless) при брајтнес 7 измерен брајтнес е 140 cd/m² ,refresh 144Hz наспроти 165Hz...
Овде се гледаат црти бои ама на добро калибриран екран тоа Се е сивоВо тоа е работата - на времето мислев дека сакам глоси екран, ама откога пробав - разбрав дека не сакам. Дење и во услови на пригушено светло, рефлексиите се лоши и иритантни. Па и навечер само со изгасено светло нема рефлексии.Ако сакаш глоси - дечково еве некој начин нашол од мат у глоси да го претвориш
View: https://youtu.be/hn3g3W2Cf28
Немам пробано глоси ама имам читано децана на Редит плачат „Шо не напраат глоси екран на овој монитор..„ итн , и си викам - глоси полесно им е да го направат - што би се мачеле производителиве да дизајнираат мат со некои добри рефлективни површини ако може едноставно проѕирни да ги направат , ама пак си викам - сигурно има зошто е тоа така.Во тоа е работата - на времето мислев дека сакам глоси екран, ама откога пробав - разбрав дека не сакам. Дење и во услови на пригушено светло, рефлексиите се лоши и иритантни. Па и навечер само со изгасено светло нема рефлексии.
Инаку одамна има модирања со „лупење“ на мат слојот и после чистење екранот е глоси.
Уште поевтин во Сетек AOC 24G2SPAE ...Го имаат Anhoch донесено AOC 24G2SPAE и за цената е стварно гражба. За 13К имате 2К верзија од истиов монитор.
Ако сакате исти/сличен монитор со подобри ергономски можности, G24F 2, али е доста посолен и мислам дека ценовно AOC е далеку подобар избор иако нема подесување на висина и HUB.
Мислам и дека го имаат истиот модел на панел.
Уште поевтин во Сетек AOC 24G2SPAE ...
Некој добар 27" по ниска цена? Или само 24" стават на попуст?
Го гледав истиот монитор само 24 инчи за 12000 на ddstore многу ми се свиѓа и дизајнот и плус dell имаат многу квалитетни монитори...![]()
MONITOR 27" DELL G2724D LED 2560 x 1440 , Fast IPS, 165 hz, G-SYNC/FreeSync, HDMI, 2xDP, ⋆ IT.mk
General Display Type: LED-backlit LCD monitor / TFT active matrix Diagonal Size: 27″ Adaptive-Sync Technology: VESA Adaptive-Sync, NVIDIA G-SYNC Compatible, AMD FreeSync Premium Panel Type: Fast IPS Aspect Ratio: 16:9 Native Resolution: QHD 2560 x 1440 (DisplayPort: 165 Hz, HDMI: 144 Hz) Pixel...it.mk
Ако купиш членство ќе имаш и 1000ден купон плус ќе учествуваш во наградната игра за дрон. Подобра понуда немам![]()
Зависи што работиш и колку/како го користиш вториот монитор за работа. Ако го користиш само да пуштиш музика, некоја референца или нешто ситно, тогаш ќе бидеш ок со 34", во спротивно ќе ти фали простор.Здраво дечки, мислам дека ова е најсоодветната тема за моето прашање. Работам на 2 x 27инчни монитори, па сакам да направам промена и да земам еден поголем поточно 34 инчен ultra wide и да работам само на него наместо на двата претходни. Дали има некој искуство со ваква големина на монитори, да каже збор два дали чини дали не чини, искуство overall итн? Фала
Мислам дека ќе ти биде подобар избор 42 инчи 4К, односно телевизор со таа дијагонала, кој ќе биде 16:9 со кој ќе си добиеш вертикален простор, односно 4 монитори од 24 инчи, ако не ме лаже пресметката .Здраво дечки, мислам дека ова е најсоодветната тема за моето прашање. Работам на 2 x 27инчни монитори, па сакам да направам промена и да земам еден поголем поточно 34 инчен ultra wide и да работам само на него наместо на двата претходни. Дали има некој искуство со ваква големина на монитори, да каже збор два дали чини дали не чини, искуство overall итн? Фала
Битно е и која резолуција ти се тие два монитора и дали бараш повеќе работен простор или поквалитетен приказ.Здраво дечки, мислам дека ова е најсоодветната тема за моето прашање. Работам на 2 x 27инчни монитори, па сакам да направам промена и да земам еден поголем поточно 34 инчен ultra wide и да работам само на него наместо на двата претходни. Дали има некој искуство со ваква големина на монитори, да каже збор два дали чини дали не чини, искуство overall итн? Фала
48-ка ќе е ист како четири 24-ки. 42-ка е како четири 21-ци.Мислам дека ќе ти биде подобар избор 42 инчи 4К, односно телевизор со таа дијагонала, кој ќе биде 16:9 со кој ќе си добиеш вертикален простор, односно 4 монитори од 24 инчи, ако не ме лаже пресметката .
ќе ги разгледам овие, видов и во нексио имаат arctic расчепкав по нетов изгледаат квалитетни. Заборавив да додадам дека мониторот ќе биде ставен над друга 34ка, така да држачот ќе треба високо да го поставува мониторот
Имаше доста во Анхоч - се спремав и јас еден да земам од 2000ден негде ама сега гледам се трошат и се помалку има.
Види разгледај - види спецификации - Инаку искуство немам со ниеден ако тоа те интересираше.
Овие два се до 9кг и 32 инчи така да би ти одговарале мислам...