Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Нарачки од Computer Universe

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Дали навистина имате такво некое искуство, дали ви има некој земено нешто или само претпоставувате?
Малце е оф топик, но чим некој уште верува дека пошта си ја врши работата поштено, бујрум:

Лично мене ми се јавува братот од царина и ми вика: господине, се јавувам во врска со една пратка што ја имате, ќе ве замолам да ме барате подоцна, ако можете на WhatsApp. WTF муабет, но ај си викам ќе се јавам. Имате пратка таква и таква и давачките се тотал 11,000 (а требаше околу 2-3,000 да искочи). Му викам грешка имате, а всушност и зашто ме барате на мобилен (пошто прв пат ми се случува ова) и што е ова со WhatsApp. Нема грешка, 11,000 денари е, али, али. ако ме разбирате што ви го кажувам. Знаете, може за 6,000 да наредиме... Ми светна што сака мисирот и му викам те молам не ме замарај, пуштај ја пратката до пошта, нека биде и 11,000. Ама господине, да не платите толку. Абе бркај работа и му спуштив. Пак ми ѕвонеше уште 2-3 пати и се откажа. Веднаш му свртев на близок од пошта, одма ми побара број, го најде кој е како, long story short, од оние рамковните, бркање на куково лето.

И НЕ, НЕ ИМ Е ПРВ ПАТ да го прават ова, ПОТВРДЕНО, а веќе читам и некој претходно го спомна ова тука на темава, така да се начуле муабети за истото и низ луѓево.
Ги набутаа у царина ДУИнг бизнис и почнаа да прават малверзации, се јавуваат по луге бараат мито за да ти помине со помала царина, крадат пратки, страшно.
Веќе не нарачувам без претходно да најдам вработен кој знам дека ќе може да ми помогне при царина. Сум нарачувал премногу, сум бил и меѓу првите од CU што имаат нарачано, секогаш сум го поштувал процесот со пошти и без замерка ми бил, но после ова што се случи, повеќе не оставам пратка во северно македонскиве пошти. ДХЛ, УПС, ќе си платиш, ќе те одерат, али раат ќе си бидеш. Или познат ако имаш. Во спротивно, ќе читате циркузи од типот на помешале, две кутии биле. Жими таквото.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
WhatsApp за да не го снимаш ваљда. Пошто за Андроид има апликации што снимаат, нели. Додуша и да го снимаш мислам дека ќе се јави кај братучедот и ... По 30-40 луѓе гинат па нема разврска, не па за монитор или пеевче или стотче царина.

Патем - во братска Хрватска пријавуваш официјален приговор преку веб страната на 02.11.2022 во 20:48, сабајлето ѕвонат од пошта околу осум да ти кажат дека ако влегува во kovčežić е сигурно таму или има писмо за да го дигнеш од пошта. И имаат право.

Чепкање во туѓа пошта или пратки (зборам преку државната пошта) е КРИВИЧНО ДЕЛО секаде, дури и кај нас. Ама....

(Ни викаа угледајте се на Западот, а ние буквално сфативме упм)

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.803
33.942
roka.mk
Малце е оф топик, но чим некој уште верува дека пошта си ја врши работата поштено, бујрум:

Лично мене ми се јавува братот од царина и ми вика: господине, се јавувам во врска со една пратка што ја имате, ќе ве замолам да ме барате подоцна, ако можете на WhatsApp. WTF муабет, но ај си викам ќе се јавам. Имате пратка таква и таква и давачките се тотал 11,000 (а требаше околу 2-3,000 да искочи). Му викам грешка имате, а всушност и зашто ме барате на мобилен (пошто прв пат ми се случува ова) и што е ова со WhatsApp. Нема грешка, 11,000 денари е, али, али. ако ме разбирате што ви го кажувам. Знаете, може за 6,000 да наредиме... Ми светна што сака мисирот и му викам те молам не ме замарај, пуштај ја пратката до пошта, нека биде и 11,000. Ама господине, да не платите толку. Абе бркај работа и му спуштив. Пак ми ѕвонеше уште 2-3 пати и се откажа. Веднаш му свртев на близок од пошта, одма ми побара број, го најде кој е како, long story short, од оние рамковните, бркање на куково лето.

И НЕ, НЕ ИМ Е ПРВ ПАТ да го прават ова, ПОТВРДЕНО, а веќе читам и некој претходно го спомна ова тука на темава, така да се начуле муабети за истото и низ луѓево.

Веќе не нарачувам без претходно да најдам вработен кој знам дека ќе може да ми помогне при царина. Сум нарачувал премногу, сум бил и меѓу првите од CU што имаат нарачано, секогаш сум го поштувал процесот со пошти и без замерка ми бил, но после ова што се случи, повеќе не оставам пратка во северно македонскиве пошти. ДХЛ, УПС, ќе си платиш, ќе те одерат, али раат ќе си бидеш. Или познат ако имаш. Во спротивно, ќе читате циркузи од типот на помешале, две кутии биле. Жими таквото.
Ова е негативно искуство со царина, не со пошта. Тој е цариник и јас го имав истото искуство.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Ова е негативно искуство со царина, не со пошта. Тој е цариник и јас го имав истото искуство.
Не би навлегувал во премногу детали, но човекот кој мене ми се јави дефинитивно работи во пошта, не царина (знам и точно која пошта). Организиран криминал е ова, не рандом сељак на царина му улетала пратка па да си ја проба среќата. Чим почнале да вртат по многу луѓе не е дека на браќава им се сонило преку ноќ да почнат да вртат по телефони. Не, туку селектираат пратки, во контакти се со подружници...

Си знаат и меѓу себе кој што прави, не пијат нафта, но банана држава, директор кој добил функција после 2001...

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.803
33.942
roka.mk
Епа затоа сеа ќе ја приватизираат (ананас.рс) ќе ги купи па нема да прават така, пошто не знаеме или едноставно не сакаме да ги решиме проблемите кои ни се длабоко наталожени.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Читам се шо пишите и иста мера вчудоневиден и уплашен сум. Јас лично сум порачувал многу пати од странство и роба која ми била царинета и досега со криминалци и непоштени луѓе сум немал работа. Ама никад се не зна.

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Кое време дојде кога цариник преку мобилен или whatsap се обидува да те рекетира :(
Слушав нешто, ама пред некоја година, и повисоки инстанци рекетираа преку телефон. Ама се среди све, судски ги гонеа ;)

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje

Чисто да споделам дека и мене ме се случи истиов муабет пред околу една недела. Со тоа што човекот беше крајно разочаран дека веќе сум потегнал постапка преку шпедиција и истиот ме информираше дека не сум требал и дека преку него ќе сум поминел многу поефтино и побрзо.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Испадна многу вакви случаеви да ти имало и сите молчат и ја тераат #metoo шемата... Кажувајте бе луѓе, бунете се на време, дајте да не го изгубиме и ова што го имаме..

Последна промена:

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10

Се согласувам дека ќе те одерат другиве пошти, ама нема раат да бидиш сигурно. FedEx на пример ми каснеше итна пратка 10 дена оти вработениот „заборавил да ја препрати фактурата што ја платив“, после 5то јавување проверија и така сфатија кај е грешката. Не добив извинување.
А златниве од ДХЛ, одлучија дека лажам за вредноста на една пратка (и покрај потврди од клиент, фабрика и фактура) и на царина им пратија документи кадешто пишаа 5х од патните трошоци - па наместо да платам 50евра царина платив 250.

Така да, пошта можи и најдобро е во овој убав систем. Барем некогаш ќе искористиш да не платиш (т.е. ако воопшто ти стигни праката) :ROFLMAO:

P.S. Федекс се најмалото зло од сите

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Испадна многу вакви случаеви да ти имало и сите молчат и ја тераат #metoo шемата... Кажувајте бе луѓе, бунете се на време, дајте да не го изгубиме и ова што го имаме..
Како, каде, кому? Рибата смрди од главата...

thrw

lurker
3 декември 2021
706
579
Дали навистина имате такво некое искуство, дали ви има некој земено нешто или само претпоставувате?

Не дека не се согласувам за ова, но кога ќе ти изгубат(односно ќе те окриват тебе) пратка во вредност од 7000 долари што си ги платил а не си ја добил робата, дури и со служење на правно-административните норми од поплака до тужба со завршница дека ти си виновен поради тоа што ненавремено си пријавил губење(читај станува збор за 2 дена по исток на роковите) ќе размислиш колку имаш оправдување да се освернеш и гледаш немило кон Македонска Пошта, така да зборовите дека ти одговориле на некое прашање е сосема ништожно со каква штета направиле на граѓани во овие години.

Ај да не спомнувам што ми украле и лаптоп и „nintendo switch“, само тие беа подарок/добивка од странство па и да ми е криво што сум ја изгубил шансата да ги имам порано, не сум дал ни денар ниту за царинење ниту за ддв.
Исто отворено постапка со полиција и единката/испраќачот што ми ги прати, ништо не се најде.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
P.S. Федекс се најмалото зло од сите
Благодариме, ќе го имам ова на ум. А за се друго, не ме чуди и да е 100% така :LOL:

пошто не знаеме или едноставно не сакаме да ги решиме проблемите кои ни се длабоко наталожени.
Мислам е повеќе второто отколку првото.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Додека се ќути и не се пријавува дека ти побарале мито цариници на 197 ќе прават така.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.086
14.192
Чудно е што медиумите ги нема никаде да истражуваат и пишуваат за овие сериозни проблеми.

Она што оваа заедница може да направи е да се огласи по форуми, социјални мрежи и да организира протест или собири на граѓани. Ако се направи притисок и остатокот од јавноста ќе се осмели да крене глас.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Имаше тука некои ликови што велеа дека есм, телеком и остали требало да останат државни, како пошта, тоа било тајната за успехот…

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Ова значи дека веројатно денес ќе ми се јават да достават така?
4hltR1Q.png

xhktw

x
2 август 2009
1.463
1.943
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
537
Битола
Значи нема поголем хорор од дупенките административни... Овде да отворам поќе страв ме фаќа отколку Dead Space да играм. Ужас.

Сеа испаѓа и tracking-от благе везе нема со то кај точно се наоѓа пакетот...
Ниту знајш кога, ни знајш од каде, ниту шо ќе излези... буквално сме Dead Space.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Сеа испаѓа и tracking-от благе везе нема со то кај точно се наоѓа пакетот...
Ниту знајш кога, ни знајш од каде, ниту шо ќе излези... буквално сме Dead Space.
За жал во моментов е така, инаку до пред година дена малку подобро функционираше системот,

Значи нема поголем хорор од дупенките административни... Овде да отворам поќе страв ме фаќа отколку Dead Space да играм. Ужас.

Прај шо ќе прајш само да не влезеш во административниот Македонски лавиринт, да не ти затреба било каков документ или услуга од било која институција, е тука почнува пинг понг играта и рачунај дека одејќи од еден на друг шалтер на две места ќе ти утнат податоци и потоа ќе изгубиш добри месец - два во преправање на нивните грешки, сево ова е психички, физички и финански исцрпувачки. Се нервираш, губиш време, излагаш од работа, користиш денови од одмор (ако си во фирма што дозволува) и на крај кога ќе завршиш (ако успееш) се чуствуваш мизерен пошо сваќаш каде и со кого живееш.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
885
1.016
е тука почнува пинг понг играта и рачунај дека одејќи од еден на друг шалтер на две места ќе ти утнат податоци и потоа ќе изгубиш добри месец
Еден BOT да стават на шалтер, па ќе замени минимум 1000 работни места. Ама како ќе добиваат гласови после тоа :ROFLMAO:

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Ова значи дека веројатно денес ќе ми се јават да достават така?
4hltR1Q.png
Денеска после ова ми се јавија да дојдам кај пакетско кај пошта да го подигнам не знам зошто не со испорака, и дадоа 2 уплатници за царина едната 388 како што кажа некој тука 5%, а другата 186, и ми рече да ги платам 2те кај шалтери, ги платив и 945 денари заедно двете, тоа е... барем конечно стигна и имам overpriced RAM, само се надевам CU нема да престанат да работат кај нас зошто со колку бирократија и пожалби се соочуваат...

1671704976661.jpg 1671704744274.jpg Screenshot 2022-12-22 113237.jpg

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно