Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

најдобра банка во мк?

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Ги добив Хелп 24/7 од Халк Банка, последниот апдејт од викендот е проблемот, сега прават уште понов апдејт за да го оправат. Ако ви работи ОТП авторизација ќутете и свиркајте, барем може преку веб да се логирате. Патем ги прашав дали може да ми пуштат на Вибер известување, дечкото од хелпдеск рече ќе ми прати, а после го прашав зошто на сите не ни пуштија дека има проблем како што пуштаат понуди на Вибер - „тоа го прави маркетинг, и не е проблемот на сите сервери“, што и да значи тоа.

Халк пеј за плаќање со телефон изгледа како да си работи на Андроид.

Ќе си чекаме апдејт за мобилната апликација како што изгледа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Ми се јавија - работи. Не требало изгледа апдејт на апликацијата туку кај нив.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Можност за уплата на банкомат треба да е правило број 1 за тоа дали ќе бидете клиент на одредена банка. Да чекаш во гужви со пензионери за да уфрлиш пари на сметка треба со закон да е забрането.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Корисник сум на сите можни услуги од комерцијална банка. Од приватна дебитна картичка, до „штедна“ заедничка сметка со сопругата кај шо и таа има увид електронски и картичка, до службена картица на фирма, станбен кредит и потрошувачки кредит.

Ниедна услуга никогаш не ми затаила. Даваат кодови наместо токен и тоа е единствено нешто од 90тите што е останато кај нив, но на мобилен еднаш внесуваш код и после со отпечаток од прст можеш да смениш малтене се што имаш желба.

Апликацијата им е соодветна, од сметка на сметка префрлање интерно е бесплатно и 2 секунди работа во било кое време 24/7. Најбитно од се ги има секаде кај шо ќе посакаш. Има филијали, има банкомати, има во други градови... Искрено откако се префрлив кај нив не сум стапнал во банка освен за рефинансирања глупости кај шо физички мора да си таму за да потпишеш. Се уплаќам преку телефон за 2 секунди, дури и по фирми кај шо трба да се плати а немаат картица сум пуштал на сметка директно пари, 5 мин ќе поседиш и ќе им стигнат. Нормално си кошта да пуштиш со 1, ама... За се можеш да завршиш работа.

Не би ја сменил во догледна иднина по никоја цена. Претходно бев на шпаркасе, тежок криминал е тоа на никој не го препорачувам. Исто сум имал и на НЛБ сметка, доста соодветни се, но ете кај мене комерцијална успеа повеќе да ме убеди во квалитетната услуга.
Комерцијална Банка for the win, не сум бил корисник на НЛБ али Комерцијална мислам дека е многу потценета овдека. Само НЛБ се форсира, а не гледам зошто кога Комерцијална е исто добра дури и подобра во некои работи. Прием на пари од странство за 10,15 минути после испраќање од Пејонир.

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Можност за уплата на банкомат треба да е правило број 1 за тоа дали ќе бидете клиент на одредена банка. Да чекаш во гужви со пензионери за да уфрлиш пари на сметка треба со закон да е забрането.
Halk има такви банкомати, не сум ги пробал

15 септември 2012
1.157
1.299
Моето искуство со халк банка е ужасно лошо.

Додека функционираа како ИК банка, беа коректни.
Кога се здружија со зираат банка, се наполнија со неспособни џабелебари или пак неспособните излегоа на површина.

Од сметката на фирмата ни одземаа средства за туѓи плаќања (по рекламации ги враќаа, ама поминуваше и подолг период додека си ја констатираат грешката).

Девизниот дел е најнеспособниот.
Имаа една баба која наводно работела со амбасади и странски фирми и е препотентна и она никогаш не прави грешка, а секој потег што го прави е обратен од нормалното однесување. Кога сум реагирал кај нејзините претпоставени, правела театар за сите пари. Не ми е јасно зошто ја трпат. Јас не ја трпам повеќе.
Девизниот дел наплаќаат неосновано средства од кеиф. Не прифаќаат рекламации. Не постои институција над банката на која можеш да се жалиш. Можеш само да тужиш или да си одиш од кај нив.

Еве ви ислустрација која ми е при рака: првата слика е известување за пристигнат прилив на девизи од странска фирма на ден 29.05.2019 година во која е наведено дека треба да се уплатат 500,00 денари провизија за услугата што ме известиле и што електронски ќе ми ги префрлат средствата на девизна сметка на фирмата. Напомнувам дека сите провизии се платени од странскиот партнер. Втората слика е извод од денарската сметка од наредниот ден 30.05.2019 во која наплатиле без одобрение 3.205,00 денари наместо 500,00 денари со неточни и неосновани цели на дознака.
За доказ дека се неточни и неосновани целите на дознака го имате дневниот извод од претходниот ден кога се исплаќала само плата, НЕМА откуп на девизи, ниту пак имало некогаш откуп на девизи.
Заради зачувување на приватноста на фирмата, фирмите и лицата, одредени полиња се затемнети.

ВНИМАВАЈТЕ НА ХАЛК БАНКА!

Процедура кога сакам да ги продадам девизите и да ги заменам за денари преку електронско банкарство:
1. Ја пополнуваш апликацијата и они испраќаат известување до нивните позадински служби (всушност тоа се шалтерушите на девизниот шалтер)
2. Чекаш некој лик да ти одобри ??? МОЛАМ???
3. Бидејќи не одобруваат во тек на еден ден, ти пропаѓа продажбата на девизи.
4. Наредниот ден се јавуваш и ти објаснуваат дека постои друга, неофицијална процедура:

1. Ја пополнуваш апликацијата
2. Се јавуваш на мобилен телефон на шалтерушата (оти на фиксните телефонски броеви објавени на веб страната на банката не се јавуваат)
3. Шалтерушата ти завршува работа.

ЕБ*ТЕ ЕЛЕКТРОНСКОТО БАНКАРСТВО НА ХАЛК БАНКА.

Апликацијата за електронско банкарство на претходниот компјутер функционираше. Кога го заменив компјутерот, не функционира. Бадијала се жалев, рекламирав во компјутерскиот центар, пристапуваа далечински преку некоја апликација и НЕ успејаа да го реша проблемот. Услугата коректно си ја наплаќаат иако НЕ функционира на сегашниот компјутер.

Минатата година имав прилив од странство. Фирмата од странство јави дека е платено. По недела дена од денот на плаќање, неспособните вработени три дена ме убедуваа дека неможат да видат прилив од странство. Го видоа откако се јавив на повисоко поставен човек во хиерархијата во банката. Да, приливот бил пристигнат истиот ден на денот на уплатата во странство.

ЕБ*ТЕ НЕСПОСОБНИТЕ ВРАБОТЕНИ ВО ХАЛК БАНКА.

БЕГАЈТЕ ОД ТАА БАНКА. ЗАОБИКОЛУВАЈТЕ ЈА ВО ШИРОК КРУГ.

Атачменти

• 1a.jpg
    1a.jpg
    310,5 KB · Прегледи: 65
  • 2a.jpg
    2a.jpg
    460 KB · Прегледи: 64
  • 4a.jpg
    4a.jpg
    607,3 KB · Прегледи: 60
  • 4b.jpg
    4b.jpg
    213,7 KB · Прегледи: 60

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Последна промена:

goceiva

hello world
25 октомври 2009
112
87
Имам Виза дебитна картичка од Стопанска банка.
Дали може некако да го користам телефонот за безконтактно плаќање (да не ја носам картичката со мене).
Во Комерцијална банка знам дека постои таква можност - имаат апликација за тоа.

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
Имам Виза дебитна картичка од Стопанска банка.
Дали може некако да го користам телефонот за безконтактно плаќање (да не ја носам картичката со мене).
Во Комерцијална банка знам дека постои таква можност - имаат апликација за тоа.
Едно време Комерцијална банка беше назад со сите тие, да ги наречам тракатанци, сега Стопанска банка остана скоро и без апликација. Никако да се помрднат од мртва точка, ни нотификации ни бутур... Нема начин, сега за сега. (n)

Miki98

lurker
13 јануари 2021
617
384
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Едно време Комерцијална банка беше назад со сите тие, да ги наречам тракатанци, сега Стопанска банка остана скоро и без апликација. Никако да се помрднат од мртва точка, ни нотификации ни бутур... Нема начин, сега за сега. (n)
пред два дена,отидов при стопанската банка за плаќање на данок налог пп53,на шалтер асистентката
(зборот незнам како се вика дали се вика асистентка)
ми кажаа дека неможе без да го остави листот кој требаше јас да сум го земал од ујп,си излегов при комерцијална банка само за неколку секунди си го платив данокот.
Ако одите со Најдобри банки се:
комерцијална банка и НЛБ.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.406
1.639
пред два дена,отидов при стопанската банка за плаќање на данок налог пп53,на шалтер асистентката
(зборот незнам како се вика дали се вика асистентка)
ми кажаа дека неможе без да го остави листот кој требаше јас да сум го земал од ујп,си излегов при комерцијална банка само за неколку секунди си го платив данокот.
Ако одите со Најдобри банки се:
комерцијална банка и НЛБ.

мики кажи ти брату шо мајка барале тебе УЈП да те даночат?

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Малку хајџек на темава :)

tl;dr Моментално сум во НЛБ, кога ми стига девизен прилив од Payoneer, се што треба е да пратам документ од Payoneer за трансакцијата и Овластување за прилив - изјава на конкретна email адреса и парите ќе ми легнат на девизна сметка за еден ден да речеме. Се брзо, се онлајн, супер.

Е сега, имам потреба да отворам сметка/-и и во друга банка (тоа значи сакам и во денари и во USD и во EUR, се во едно и достапно преку алатка како нлбклик) - се мислам во Комерцијална - и реално го сакам истиот принцип на работа околу девизните приливи. Дали има некој искуство со Комерцијална банка ? Дали може се онлајн да се заврши без акање по експозитури и рачно пополнување папирологија ? Дали би препорачале друга банка можеби ?

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Малку хајџек на темава :)

tl;dr Моментално сум во НЛБ, кога ми стига девизен прилив од Payoneer, се што треба е да пратам документ од Payoneer за трансакцијата и Овластување за прилив - изјава на конкретна email адреса и парите ќе ми легнат на девизна сметка за еден ден да речеме. Се брзо, се онлајн, супер.

Е сега, имам потреба да отворам сметка/-и и во друга банка (тоа значи сакам и во денари и во USD и во EUR, се во едно и достапно преку алатка како нлбклик) - се мислам во Комерцијална - и реално го сакам истиот принцип на работа околу девизните приливи. Дали има некој искуство со Комерцијална банка ? Дали може се онлајн да се заврши без акање по експозитури и рачно пополнување папирологија ? Дали би препорачале друга банка можеби ?
Можеш со КБ. Исто така се праќа мејл кога ќе ти стигне прилив. Се праќа на [email protected], можеш следниов шаблон да го искористиш:

Наслов:
Нераспределен девизен прилив

Содржина:
Име Презиме
ЕМБГ
бла бла ви ја доставувам бараната потврда за трансфер бла бла (можеш веројатно и основот да го наведеш тука)
и ја прикачуваш потврдата за трансфер

Немам искуство, али можеби и Про Кредит банка вреди да се ѕирне, многу луѓе ми ја фалат во врска со е-банкарство.

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Халк банка се ок. Единствено што мораш за секоја фирма што ти плаќа нешто да им оставиш потпишан некаков документ со податоци за фирмата (име, адреса, не ми текнува што друго). Ако има некоја нова фирма - ќе оставиш бланко информативни ливчиња :) Другото по меил ќе го решаваш без проблем. Абе само нека ти стигнуваат пари од легални трансакции, другото ќе се нареде ;)

The-spiki

hello world
26 април 2008
140
183
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux
Халк банка се ок. Единствено што мораш за секоја фирма што ти плаќа нешто да им оставиш потпишан некаков документ со податоци за фирмата (име, адреса, не ми текнува што друго). Ако има некоја нова фирма - ќе оставиш бланко информативни ливчиња :) Другото по меил ќе го решаваш без проблем. Абе само нека ти стигнуваат пари од легални трансакции, другото ќе се нареде ;)

И јас имам позитивно искуство со Халк (филијала Аеродром) ~ 6 години.

Таков формулар се пополнува во секоја банка.
Ама можеш и да отидеш лично, нпр прв пат кога отвараш сметка, и да потпишеш изјава, парафразирам малце, ама скратено беше „од сега па понатаму сите приливи наменети за моја фирма/сметка автоматски да бидат примени и да се распределат“. Кејс солвд.

По емаил известување на пристигнат прилив, логирај се на е-банкинг готово со 3 или 4 клика за да потврдиш наплата за провизија и да потврдиш податоци.

Единствено што мене ми е проблем со нашиве банки е замарање со логирање.
Нема проста варијанта само корисничко име и лозинка.
За приватни сметки мора некаков 2ФА, нпр тоа ОТП од апп на мобилен или смс.
Сметка на фирма бара сертификат на усб + инсталирани таму некој јава програми, екстензии за прелистувач... а го немам направено на секој уред
Кибс сертификатот што ми е поврзан на сметка кај Халк и НЛБ неколку пати ме продаде.
Едноставно не го носам со себе :) Или истечен бил... или лозинка демек сум ја згрешил 3 пати и бидна блокиран, а copy paste правам од KeePass, невозможно да згрешим, поготово 3 пати.

Има ли некој што користи OneID ? и инфо кога ќе биде тоа употребливо за банки?

lumibi

hello world
5 јуни 2008
269
74
Во Комерцијална, апликациите било за физички лица било за правни лицa, после активацијата на истите, можеш да се логираш без проблем и тоа било со ПИН, fingerprint или faceID и штом си влезен во апликација не ти треба веке ни ОТП ни ништо.

kirev

senior
31 мај 2010
9.033
7.705
Во Комерцијална, апликациите било за физички лица било за правни лицa, после активацијата на истите, можеш да се логираш без проблем и тоа било со ПИН, fingerprint или faceID и штом си влезен во апликација не ти треба веке ни ОТП ни ништо.
Клучното е дали можеш нешто да правиш со девизните приливи без влечкање по филијали…

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
И на НЛБ е исто, со пин или фингерпринт.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Nlb МОРА да го тргнат правилото за одење на банкомати после менување уред, катастрофа е

Нека стават соопштение за сопствен ризик и нека тера.

Последна промена:

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Nlb МОРА да го тргнат праволото за одење на банкомати после менување уред, катастрофа е

Нека стават соопштение за сопствен ризик и нека тера.
Може да го појасниш малце ова или да пратиш некој линк?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB