Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.250
2.686
А затоа ти ги браниш криминалцитеее, си лапнал и ти од пленот а?

шо измислуваш? Ја немам никаква афилијација со никого. Многу си батхрт брат. Ваљда те боли што користиш Шаоми. Не си у екипата на мене и псај со ултри.

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
кои користени телефони, на ултрата моја целофанчето ја и го сефтисав. Никаде ниту грепка, целофаните одоколу сите стојат, никаква прашина у портови, фабрика. Тоа со користени е мит некој што го праат овие што не зеле никогаш од мобилара телефон ваљда.
Не е мит дека се даваат користени тел . Од лично искуство пред многу год бев да земам кога искочи ипхоне 4 и имаше само леди ком , дечките ми викаат еве нов е тел само нема кутија ке ти дадеме кутија ако сакаш Нокиа кутија .
Ова е жива вистина од лично искуство .
А мобилари нема некоја што не сум зимал на времето пред 10-15 год и повеке . Од тоа лично искуство сум сватил дека телеком / а1 со продужување договор ги задоволувал апетитете и барањата за сигурност и гаранција .

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.253
шо измислуваш? Ја немам никаква афилијација со никого. Многу си батхрт брат. Ваљда те боли што користиш Шаоми. Не си у екипата на мене и псај со ултри.
Мене телефонот ми е за одговарање на повици а не за пенис енларџмент и за виртуелни животни достигнувања? Екипата со ултрите, ова ко на Кљусев министрите што украдоа Тојоти, оригинал.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.564
19.249
Интересно е што сите до еден сакаме правда, владеење на право, држава „пуна ко брод“ и тако даље ама кога ќе дојде да се почитува закон..тешка работа.

Продавањето без фискална е кривично дело. Купувањето на производ без фискална исто така.
Читам коментари во стилот „епа сеаааа...коа некој ни овозможил не сме будали да плаќаме 1/3 поскупо“

Да се работи само за еден трговец кој продава поскапо па да немаш избор и да мораш да се свртиш на шверцана роба, тогаш океј.

Ама од друга страна имаш Сетек, Анхоч, Нептун, Телеком, А1 итн. кои:
а) даваат фискална
б) плаќаат данок
в) вработуваат луѓе, плаќаат трошоци итн, итн

и го имаш Љутви, Орка која не *бе жива сила и на игорче од мичкесипатерин му овозможи шверцан телефон со гаранција со која може да си го избрише газот. Ама, хеј! Игорче има Samsung Ultra, игорче го заеба системот. Сите стге глупи. Сите до еден.

Нема правда-нема мир за „игорче“.

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492
А бе што сте се фатиле за мобилариве не ми е јасно. Како пиштол на глава да ви ставил некој да купувате од тамо.
Сива економија, криминал... до мобилните стигнавте, Бог да чува.
А ако идам у мобилара и купам половен телефон со гаранција од нептун, анхоч, а1 тоа криминал е? Платен е данокот веќе на тој телефон со првата продажба.
Продолжувам договор со оператор, земам два ајфони и ги носам у мобилара и 2000 у џеб. Ова криминал ли е? Не да сум ги платил сум ги преплатил тие телефони. Што е црна па и сива економија тука баш сакам некој да ми објасни. И тие се со гаранција, фактура се комплет како да си ги земал од телеком.
Е сега сакаш с23 ултра и желба да ја ојачаш финансиски оваа вукојебина опрчете се 1400 евра. Ја пре би земал за 800 од мобилара. Инаку ако го рокнете екранот и на едниот и на другиот ако сакаѕе оригинал исто ќе си платите :)
Срамота е 2023 да спомнуваме проблеми со с8 или ајфон 4 без кутија. Ако не одговара не го земај, фала многу пријатно. Пред 10 дена баш од ледиком земав с23 и ја ги одлепив од двете страни хартиените заштити, какви користени какви бакрачи. Напоменав за поклон е, сакам неотворен, извади 10 неотворени само боја да изберам.
Секој со свој памет, никого не обвинувам ама немојте ни вие. За свои пари секој што сака нека си прави :)

Sent from my SM-S908N using Tapatalk

philldm

hello world
29 јануари 2018
85
67
Друштво, имате ли инфо по некои од мобилариве дали продаваат Pentalobe P2 штрафцигери или на некое друго место? Се јавив на 2-3 мобилари, не продаваат.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.250
2.686
Друштво, имате ли инфо по некои од мобилариве дали продаваат Pentalobe P2 штрафцигери или на некое друго место? Се јавив на 2-3 мобилари, не продаваат.

на пазар имаш секакви, ја земав еден сет цел за 100 денари мислам у Буњаковец пред некоја година кај тој горе шо држи маски.

XV22E

read-only
21 август 2017
24
71
Во контекст на темава и зашто никогаш не би платил данок , поготово не на криминогена структура како што е мк , кадешто Катици,Матици, Силваневи-Боневи лапаат по 150к€ за патни трошоци Скопје-Струмица. 2018 со исто размислување околу мобилариве, ми крадат дежурните наркомани лопови недела дена стар S8 edge во Сити мол, го видовме во мониторинг како ми го краде ама џабе, полиција не се замара да го најде преку имеи , по 3 дена ми викаат дава сигнал на Косово. Си викам лупнав 800€ сеа баш и не ми се даваат пак толку пари за мобилен , да зеам нешто колку за ало-ало и трк во Анхоч, земав Redmi 4 Pro. Ок телефон , но почнуваат проблеми. Се пали секоја ноќ 3ч по полноќ , сам уклучува data и wi-fi и праќа нешто податоци , си викам да не е нешто апдејт.По некое време нотификација од ФБ , се уклучивте од Дубаи и Shenzhen. Испаѓа дека има ROM вирус hiddad.m trojan , пробувам да сменам оперативен , неможе зашто телефонов е бог знае каква кинеска копија и нема шанса да смениш ROM. Кочи , спамува реклами , се рестартира сам , камера се багосува, триста глупости. Пробувам да го вратам со образложение дека телефонов е проблематичен и не е оригинал шаоми , ми викаат друже овие се од неофицијален канал ама неможам да ти го сменам, зашто сите се исти. Ок не се многу пари 200-250 евра не ме држи меморија , викам неможам да се замарам со глупости. Така паѓа вода мислењево дека мобилариве носат од црни канали, а Телеком,ВИП, Анхоч и сетек само преку официјални канали. Трк до ледиком , земам XS gold , 5 години немав Iphone користено викам за пола цена баш ми е гајле , не беше ни 450 евра , so 100% battery health. Топ телефонче ама некако мал екран , идам назад по 2 дена , викам може ли за xs max , вика нема гајле дај само доплати разлика. 3-4 години здробен од работа телефонот со 3 мејл апликации маста извадена само до 90% baterry health падна , летово го удавив во Будва. И пак земав од нив 13 ка за пола цена , и мука нема телефонов. Кој сака да плати фул цена , слободно од официјални. Јас никад веќе нема да платам телефон по надувани цени од монополиве. А за данок баш ми е гајле, кога и онака нема шанси да завршат средства кај што треба. Ако навлегувате во детали , треба данок да ви опнат овде на IT форум што купувате-продавате за секоја размена на средства ама би било апсурдно. Се додека постои пиратерија ќе пиратирам , се додека постои можност ист уред да го купам по -50% ќе го купам, се додека постои можност да платам воз пола-пола со кондуктер , ќе плаќам пола-пола и ќе избегнам можно плаќање на секој данок. Рагби натпревар ќе играм по рагби правила, а не по балет правила.

18 септември 2020
932
873
Македонија
Во контекст на темава и зашто никогаш не би платил данок , поготово не на криминогена структура како што е мк , кадешто Катици,Матици, Силваневи-Боневи лапаат по 150к€ за патни трошоци Скопје-Струмица. 2018 со исто размислување околу мобилариве, ми крадат дежурните наркомани лопови недела дена стар S8 edge во Сити мол, го видовме во мониторинг како ми го краде ама џабе, полиција не се замара да го најде преку имеи , по 3 дена ми викаат дава сигнал на Косово. Си викам лупнав 800€ сеа баш и не ми се даваат пак толку пари за мобилен , да зеам нешто колку за ало-ало и трк во Анхоч, земав Redmi 4 Pro. Ок телефон , но почнуваат проблеми. Се пали секоја ноќ 3ч по полноќ , сам уклучува data и wi-fi и праќа нешто податоци , си викам да не е нешто апдејт.По некое време нотификација од ФБ , се уклучивте од Дубаи и Shenzhen. Испаѓа дека има ROM вирус hiddad.m trojan , пробувам да сменам оперативен , неможе зашто телефонов е бог знае каква кинеска копија и нема шанса да смениш ROM. Кочи , спамува реклами , се рестартира сам , камера се багосува, триста глупости. Пробувам да го вратам со образложение дека телефонов е проблематичен и не е оригинал шаоми , ми викаат друже овие се од неофицијален канал ама неможам да ти го сменам, зашто сите се исти. Ок не се многу пари 200-250 евра не ме држи меморија , викам неможам да се замарам со глупости. Така паѓа вода мислењево дека мобилариве носат од црни канали, а Телеком,ВИП, Анхоч и сетек само преку официјални канали. Трк до ледиком , земам XS gold , 5 години немав Iphone користено викам за пола цена баш ми е гајле , не беше ни 450 евра , so 100% battery health. Топ телефонче ама некако мал екран , идам назад по 2 дена , викам може ли за xs max , вика нема гајле дај само доплати разлика. 3-4 години здробен од работа телефонот со 3 мејл апликации маста извадена само до 90% baterry health падна , летово го удавив во Будва. И пак земав од нив 13 ка за пола цена , и мука нема телефонов. Кој сака да плати фул цена , слободно од официјални. Јас никад веќе нема да платам телефон по надувани цени од монополиве. А за данок баш ми е гајле, кога и онака нема шанси да завршат средства кај што треба. Ако навлегувате во детали , треба данок да ви опнат овде на IT форум што купувате-продавате за секоја размена на средства ама би било апсурдно. Се додека постои пиратерија ќе пиратирам , се додека постои можност ист уред да го купам по -50% ќе го купам, се додека постои можност да платам воз пола-пола со кондуктер , ќе плаќам пола-пола и ќе избегнам можно плаќање на секој данок. Рагби натпревар ќе играм по рагби правила, а не по балет правила.
А уште подобро е буџет телефон да се зема од мобилара или останати места каде што продаваат и нови телефони. Во Прилеп ги препорачувам Mobi Flip, дечките се супер, од телефоните, до сервисот, таму вршат и размена на пари со Westen Union и кредит дополнуваат. Телефон за поефтина цена, кредит дополнуваат електронски не се замараат со ваучери, ко ќе имаат клиенти први тие ги услужуваат да не чекаат многу и ќе си се прошеташ и ќе се вратиш со мерак.
Јас препорачувам за скапите уреди да си земате со фискална и гаранција од официјалнен дистрибутер за да не се соочите со проблеми после за сервис. Ваму инаку имаат одличен сервис и ви ги препорачувам за во Прилеп да појдете кај момците, на брат ми му влегла вода во конекторот за полнење и го однесе и му го средија.

cogscape

hello world
28 јуни 2016
57
104
cogscape's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X
Motherboard
Asus ROG Strix B450-F GAMING
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus NVMe
PSU
Corsair HX1000
RAM
Kingston HyperX Predator 4x16GB 3200MHz DDR4 CL18
Video card
EVGA 3090 FTW3 Ultra
Case
Lian Li
Mouse
Logitech MX Master 3S
Keyboard
CoolerMaster MK730
Monitor
Dell P2421DC + Dell P2423D
OS
Windows/MacOS
Едно време имаше во оние шаоми китови со штрафцигери, да побараш од тие? Ги имаше на неколку места последно кога барав ама внимавај и дали содржи китот баш таков врв бидејќи имаше повеќе варијанти.

MrPro

read-only
18 јануари 2024
1
0
Почитувани здраво, нов сум на форумов и секоја чест за дискусијава, одлични мислења има. Бидејќи гледам дека се дискутира најчесто за мобиком, ледиком и мобеликс... дали имате искуства и кои се вашите мислења за другиве мобилари низ Скопјево, на пример елдако или мобитек и слично. Конкретно сум заинтересиран за ајфон 15 со 128 гб меморија. Кај нив се неотворени и пример во ледиком онаа шифра што е А3090 (International) стои на кутијата. Не знам за другиве мобилари. Јас мислам дека се оргинали, но нешто малце скептичен сум 1% xD, би ве замолил за ваши мислења и искуства. Секое добро!

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.779
10.103
Почитувани здраво, нов сум на форумов и секоја чест за дискусијава, одлични мислења има. Бидејќи гледам дека се дискутира најчесто за мобиком, ледиком и мобеликс... дали имате искуства и кои се вашите мислења за другиве мобилари низ Скопјево, на пример елдако или мобитек и слично. Конкретно сум заинтересиран за ајфон 15 со 128 гб меморија. Кај нив се неотворени и пример во ледиком онаа шифра што е А3090 (International) стои на кутијата. Не знам за другиве мобилари. Јас мислам дека се оргинали, но нешто малце скептичен сум 1% xD, би ве замолил за ваши мислења и искуства. Секое добро!
Освен ако не се драстично поевтини од Ледиком или Мобеликс, не знам зашто би зимал од нив

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Колку може да се продаде нов Самсунг А05S?земен со нов договор од А1

Sent from my RMX2002 using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.502
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Скоти

user
15 октомври 2013
1.275
2.348
кој ќе ти даде ајфон 15 за 45к, ова некоја заебанција сигурно е.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.250
2.686

сум го помешал со Про верзијата, моја грешка.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Скопските полицајци вчеравечер спречиле шверц на окоу два тони мобилни телефони спакувани во палети, објави Нетпрес.мк.

Мобилните уреди биле од премиум модели од марките „Ајфон“ и „Самсунг“.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Скопските полицајци вчеравечер спречиле шверц на окоу два тони мобилни телефони спакувани во палети, објави Нетпрес.мк.

Мобилните уреди биле од премиум модели од марките „Ајфон“ и „Самсунг“.

Се прашувам, за кои ли мобилари биле спремани???
Никако не можам да претпоставам

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв