Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Некој да не знае од каде можам да порачам Asus Azoth White со Snow Switches?

Јас ја имам обичната црна верзија со оптички NX и добра тастатура е во избработка и делува баш профи ама многу лоши свичеви. Толку лесно се активираат, што само со допир може да се користи. Може за некоја игра се наменети толку лесни, ама кај и да е ке ги сменам.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Јас ја имам обичната црна верзија со оптички NX и добра тастатура е во избработка и делува баш профи ама многу лоши свичеви. Толку лесно се активираат, што само со допир може да се користи. Може за некоја игра се наменети толку лесни, ама кај и да е ке ги сменам.
Mi odgovara so low actuation point, ama belite svicevi imaat thocky sound taka da top se za moja upotreba

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Имам проблем со дуплирање/триплирање на букви при куцање со механичкава тастатура од Keychron K3 V2.
Нова е, пред околу месец дена ми стигна, и се израдвав и се тоа, супер си е, ама ко ќе ја користам преку блутут (овај донгл го имам), знај понекош да лагува, ама почесто знај да ми куца исти карактери (некогаш и по 6-7 во серија), како да сум го задржал дугмето подолго.
Ова почна од пред неколку дена да го забележувам. Пред тоа го немаше.
На кабел не се појавува проблемов, само ко ќе сум преку блутут донглето, кое е на биро, околу 40тина сантими оддалечено од тастатура.
Наполнета е батеријата, дури ни позадински шаренила не користам (не дека штедам, ама знаат да ме дефокусираат).
Имате некое решение за проблемов?

П.С.
Тастатурата се користи на десктоп, со WIN 10.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Имам проблем со дуплирање/триплирање на букви при куцање со механичкава тастатура од Keychron K3 V2.
Нова е, пред околу месец дена ми стигна, и се израдвав и се тоа, супер си е, ама ко ќе ја користам преку блутут (овај донгл го имам), знај понекош да лагува, ама почесто знај да ми куца исти карактери (некогаш и по 6-7 во серија), како да сум го задржал дугмето подолго.
На кабел не се појавува проблемов, само ко ќе сум преку блутут донглето, кое е на биро, околу 40тина сантими оддалечено од тастатура.
Наполнета е батеријата, дури ни позадински шаренила не користам (не дека штедам, ама знаат да ме дефокусираат).

П.С.
Windows и Bluetooth не одат во иста реченица за жал. Сум го имал истиот проблем, особено е приметлив кога куцаш побрзо од просечно. Не успеав да го решам никако, си ја користев тастатурата со кабел дур не зедов друга со 2.4Ghz dongle. На macOS го немам истиот проблем со Bluetooth.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Windows и Bluetooth не одат во иста реченица за жал. Сум го имал истиот проблем, особено е приметлив кога куцаш побрзо од просечно. Не успеав да го решам никако, си ја користев тастатурата со кабел дур не зедов друга со 2.4Ghz dongle. На macOS го немам истиот проблем со Bluetooth.
Ах, гад демн... :(
Ок, ќе пробам со анинстал/реинстал на блутут драјверите, евентуално и со фактори ресет на тастатурата, па ќе видиме, шо ќе видиме.

Испратено од телефоно

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949

П.С.
Мал апдејт:
Ги тргнав и реинсталирав драјверите за блутут донглето, ама не помогна баш нешто посебно...

После тоа ја ресетирав тастатурава, односно ја вратив на зададените фабрички подесувања, па сега за сега не ми ги мултиплицира кликовите на ниту едно од дугмината.

Мислам дека проблем ќе да ми правеше тоа што претходно ја имав наместено да не се гасни, односно да не оди во слип долго време (ја имав де-активирано опцијата за Auto Sleep Mode со FN+S+O), што е мошне чудно и контраинтуитивно, пошто нели, и велиш да не заспива, баш за да не прави никакви застои и сецкања, ама....

А сега, со фабричките поставки, си влегува во слип мод после 10 минути, па ми треба неколку пати да кликнам за да ја разбудам, ама па, барем не ми ги мултиплицира кликовите.

Се разбира сето ова важи за додека сум на блутут поврзан, за со кабел нема никакви проблеми.

Algebra

read-only
8 април 2018
38
27
Сакам да земам механичка тастатура но немам некое преголемо искуство со овие тастатури освен со бојата и звукот на свичовите :censored: Препорачајте некоја механичка тастатура што ќе се користи за работа и гејминг. Буџетот е ~4000 денари

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Сакам да земам механичка тастатура но немам некое преголемо искуство со овие тастатури освен со бојата и звукот на свичовите :censored: Препорачајте некоја механичка тастатура што ќе се користи за работа и гејминг. Буџетот е ~4000 денари
Јас ја имам оваа. За парите подобра тестатура не наоѓаш.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Јас ја имам оваа. За парите подобра тестатура не наоѓаш.
Ако си ја платил 3.500 денари, како сега на линкот што е моментална цена, тоа се многу пари за тој тип и бренд на механички тастатури.
Есеноски купив слична (покомпактна од твојата), беше одвај над 1.000 денари.
Моментално како што е сега состојбата со испорака од а.експрес, не би порачвал од таму.
Мнооогу се чека.
Кихрон К3 V2 од официјалната продавница во али експрес, го чекав мн.долго, можда подолго од 2 месеци!

Испратено од телефоно

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
Види што се нуди локално, анхоч/сетек/нептун/техномаркет.
Ова ако сакаш побрзо да куцаш на новата тастатура.
Од али експрес мн.се чека.

Испратено од телефоно

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com
Ако си во можност да почекаш во Нексио за помалку од месец дена треба да им стигни нова залиха на Производ - Нексио. Имав прилика да ја пробам тастатурата и сум изненаден за парите колку добро скоцкана тастатурата добиваш со подмачкани свичеви зборуваме. За 50е нема подобро според мене локално да земиш.

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
576
941
Ако си во можност да почекаш во Нексио за помалку од месец дена треба да им стигни нова залиха на Производ - Нексио. Имав прилика да ја пробам тастатурата и сум изненаден за парите колку добро скоцкана тастатурата добиваш со подмачкани свичеви зборуваме. За 50е нема подобро според мене локално да земиш.
Има тука неколку Hivetec

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
Ако си ја платил 3.500 денари, како сега на линкот што е моментална цена, тоа се многу пари за тој тип и бренд на механички тастатури.
Есеноски купив слична (покомпактна од твојата), беше одвај над 1.000 денари.
Моментално како што е сега состојбата со испорака од а.експрес, не би порачвал од таму.
Мнооогу се чека.
Кихрон К3 V2 од официјалната продавница во али експрес, го чекав мн.долго, можда подолго од 2 месеци!

Испратено од телефоно
За 1000 денара +- најдобро што можеш да добиеш е ваква. Инаку зависи кој што преферира...Ако некој преферира блутот, екран, и слични фенси работи тогаш цената иде нагоре....На алиекспрес баш поради тиа што многу се чека(70+дена) супер е јас рифунд доби и без пари ми испадна...Предобра тестатура.. Екранчето е екстра работа заедно со навигацијата..Предходната ми беше Drevo Calibur 71 блу свичеви.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
За 1000 денара +- најдобро што можеш да добиеш е ваква. Инаку зависи кој што преферира...Ако некој преферира блутот, екран, и слични фенси работи тогаш цената иде нагоре....На алиекспрес баш поради тиа што многу се чека(70+дена) супер е јас рифунд доби и без пари ми испадна...Предобра тестатура.. Екранчето е екстра работа заедно со навигацијата..Предходната ми беше Drevo Calibur 71 блу свичеви.
На мобилен прегледував, и не забележав дека тастатурава имала екранче и „кнобче“, и не сакајќи помислив на сосема друга, па погрешно го насочив муабето.
I stand corrected, се извинувам за грешката.

JonnyDark

Баниран/a
10 јуни 2022
532
365
На мобилен прегледував, и не забележав дека тастатурава имала екранче и „кнобче“, и не сакајќи помислив на сосема друга, па погрешно го насочив муабето.
I stand corrected, се извинувам за грешката.
Со екран, софтвер и такво за скролање како се вика кнобче. :ROFLMAO:
Еве рецензија. Истата е како мојта.
Екстра сум задоволен за парите најдобра тестатура. Продава се и како бејс кит К86 многу има и што ја модифицират и слични работи ја не сум многу нешто нерд по тие работи..Стандард користам блу свичеви највеќе ми одговарат за програмирање.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.775
За до 1000 денара околу 20 евра оваа тестатура е најдобра
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
€21.93 61%OFF | 60% Wireless Mechanical Keyboard Bluetooth Dual Mode Hot-Swappable Mini 68-Key Red Switch for PC PS4 Xbox iPhone iPad
Тука нека е и Machenike која е една од подобрите до 20Евра, која доаѓа со Huano hot swappable switches кои се докажано квалитетни.
€25.75 61%OFF | Machenike K500A-B84 Mechanical Keyboard 75% TKL Hot-Swappable Wired Gaming Keyboard 6-Color Backlit 84 Keys For PC Gamers Laptop

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.498
2.949
€21.93 61%OFF | 60% Wireless Mechanical Keyboard Bluetooth Dual Mode Hot-Swappable Mini 68-Key Red Switch for PC PS4 Xbox iPhone iPad
Тука нека е и Machenike која е една од подобрите до 20Евра, која доаѓа со Huano hot swappable switches кои се докажано квалитетни.
€25.75 61%OFF | Machenike K500A-B84 Mechanical Keyboard 75% TKL Hot-Swappable Wired Gaming Keyboard 6-Color Backlit 84 Keys For PC Gamers Laptop
Потполно истото би го напишал и јас, во контекст на вредноста за парите.
Ја имам таа од првиот линк (за некоја смешна сума од околу 1.000 ден. ја начекав), добра е, само мене ми недостигаше уште еден ред горе кај F-дугмињата, така сум навикнат, и ради тоа купив друга механичка (оваа ми стои како бекап).

Испратено од телефоно

krema

OG
24 јуни 2009
15.725
15.817
youtu.be
Ја имам и сум задоволен, ми требаше малку време да се навикнам бидејќи ми е и прво искуство со механичка тастатура (red switch). Често ја има на SuperDeals, јас ја начекав за $20.
Одлична е за парите и за некој кој што сака да се соочи за прв пат со механичка тастатура.

IMG_0961.jpg

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.775
Ја имам и сум задоволен, ми требаше малку време да се навикнам бидејќи ми е и прво искуство со механичка тастатура (red switch). Често ја има на SuperDeals, јас ја начекав за $20.
Одлична е за парите и за некој кој што сака да се соочи за прв пат со механичка тастатура.

Погледнете го атачментот 135827
Многу се нежни Црвените, може случајно да се активираат, старата мембранска имаше повеќе отпор при пишување, ама за Гејминг е одлична.

micio

hello world
13 ноември 2007
63
84
имам сплит механичка тастатура, да прашам да не имате препораки за pointing device што фунционира добро во комбинација со сплит тастатури?

имам Kensington Expert Mouse® Wireless Trackball али мн е гломазен. сеа користам Logitecs MX Ergo, арен е, али реков да не има нешто поарно.

пример, имаше едни pimoroni тракбали, нешто во тој стил да не знаете? некој мал компактен уред, по можност со wireless конекција.

мала дигресија, ако можете ставете реакции на постов се обидувам да дојдам до бројката од 50; после миграцијатта реакциите ми се ресетира на 0, сега имам потреба да постирам во една тема за суплементи, и ради тоа не можам да потирам.

И

Избришан член 42370

Гостин

Како е втората TKL 75% кога на сликите е 60%?

Ако е 75% стварно добра зделка било, би земал една со кафеав свич.

Едит: My bad, ме отфрли layout-от од десно. За F1-12 дополнителни копчињата се мисле изгледа.

Изменето од модератор:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно