Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Mеханички тастатури

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.876
2.243
Toa што ентерот не е последен најдесно ќе те вади од памет. Или барем јас заради тоа не го можам тој лејаут.
Бекспејсот не до толку ама исто и тој.
Затоа највеќе се мислев за ak820 pro. Има мал простор меѓу последните редови.

Општо збирни копчиња не сакам ама како што рече мислам дека ќе смета.

Insanious

Gaining Experience
18 јануари 2025
49
60
linktr.ee
Поздрав дечки планирам да земам нова тестатура ќе се користи за гејминг и за десктоп работи, битно ми е да има минималистички изглед, може но и не мора да има ргб.. пишете препорака

Последна промена:

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.866
1.676
Скопје
Поздрав дечки планирам да земам нова тестатура ќе се користи за гејминг и за десктоп работи, битно ми е да има минималистички изглед, може но и не мора да има ргб.. пишете препорака
стартно нека ти биде да се решиш прво што големина сакаш? full size, tkl, 75%, 65% ...

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.374
1.715
користам 60% веќе 4 години, многу сум задоволен. Не е некој дил брејкер како овие што го опишуваат. Ако ретко користиш стрелки, go for it.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.115
5.657
SK
Веројатно би можел да се навикнам на 60%, кога би сакал. Но настрана вкусови и естетика, од аспект на функционалност навистина не гледам што се толку проблем тие неколку сантиметри колку што е поголем ТКЛ форматот. Па не е дека живееме во јапонски станови од 15 м2 со работни маси широки 40-50см. Ни фул сајз не е премногу голем, само малку рацете се подалеку раширени (растојание АСД зона - глувче).

Кај таквите формати како 65%, 75%, 80%, ме нервира најдесниот ред со ентер и бекспејс да не се најдесно. Сум се обидел и привикнувањето е работа која не сакам и не морам да ја правам. Посебно пошто не можам на работа да влечам тастатури, а работење на два лејаути е уште поглупо за привикнување.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.866
1.676
Скопје
Веројатно би можел да се навикнам на 60%, кога би сакал. Но настрана вкусови и естетика, од аспект на функционалност навистина не гледам што се толку проблем тие неколку сантиметри колку што е поголем ТКЛ форматот. Па не е дека живееме во јапонски станови од 15 м2 со работни маси широки 40-50см. Ни фул сајз не е премногу голем, само малку рацете се подалеку раширени (растојание АСД зона - глувче).

Кај таквите формати како 65%, 75%, 80%, ме нервира најдесниот ред со ентер и бекспејс да не се најдесно. Сум се обидел и привикнувањето е работа која не сакам и не морам да ја правам. Посебно пошто не можам на работа да влечам тастатури, а работење на два лејаути е уште поглупо за привикнување.
full size не би се вратил повеќе никогаш од кога веќе има доста алтернативи бар денешно време. Ама да TKL е најдобра средина во денешно време дефинитивно, само num pad губиш што 90% не го користат и онака ( никогаш не разбрав зашто немаше порано поголема понуда со num pad на лева страна :D ). Да викаш за ASDF <> глувче. Ама за работа е многу по annoying него за играње и така кога ми е тастатурата центрирана (Ф Ј - во средина пред мене) глувчето е во комшии и терба да преместиш рака да го фатиш :D

Инаку по мене најудобна дефинитивно split layout дво делна, едноставно не се гужваш во рацете си местиш према потребна ширина и тоа е тоа .. само ограничен избор се тие малце, плус ако менуваш од тастатура на лаптоп ќе е проблем. Јас лично пре би нешто така него 60/65% каде десниот кластер се напикани во десниот шифт и сл без никакво одделување на тој дел.

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.524
3.656
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
i7 9700k Coffe Lake / NZXT Kraken x62
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
SSD Samsung M.2 970 EVO 250 GB / 850 EVO 250 GB / WD EZEX 1TB
PSU
Corsair HX750i 80 Plus Platinum
RAM
G.SKILL TRIDENT Z RGB 2x 8GB ddr4 3000 mhz
Video card
Asus Rog Strix Gaming RТX 3070 O8G 8GB DDR6
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Logitech G Pro X Superlight white / Logitech G502 RGB / Deskpad Corsair MM350 PRO XL
Keyboard
ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 White
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
хаха нешто малку различно :
IMG_20250214_165613.jpg
IMG_20250214_201228.jpg

Bosko Buha Bombasa

Gaining Experience
20 август 2024
160
101
Yugoslavia
Здраво дечки, некоја препорака за тастатура околу 50-тина евра? Гледам Dark Project 87 има за таа цена, некое искуство со нив?

Претходнава година користев Machenike K500A-B84 од Ali со brown switches, ме бендиса филингот на brown switch, но еве почна да ми јавува chattering на повеќе копчиња, да не регистрира input при гејминг и мислам време е за промена.
Привремено се вратив на HyperX Allow FPS Pro со MX Red, не ми е по ќејф линеарниов MX Red, а и keycaps ми се многу мазни. Having said that, видов 87 Dark Project исто има линеарни, но според клипчиња на јутуб, доста имаат и sound feedback, повеќе како тактилни ми испаѓаат.

Многу не сум упатен во механичкиве, секој совет би бил добредојден.

dasi4

Intern
14 август 2018
25
15
Дали има некој искуство со Keychron k2 pro или општо со Keychron тастаура? Конкретно ме занима дали вреди за парите? Ги меркам одамна, прво ми беше превише 7000 за тастатура, ама сега ми се роди желба, ептен добро изгледа.
Исто гледав и Akko, ама нема тука
,а со достава, царини ќе ме фати исто пари па можда и појќе.

Bosko Buha Bombasa

Gaining Experience
20 август 2024
160
101
Yugoslavia
Здраво дечки, некоја препорака за тастатура околу 50-тина евра? Гледам Dark Project 87 има за таа цена, некое искуство со нив?

Претходнава година користев Machenike K500A-B84 од Ali со brown switches, ме бендиса филингот на brown switch, но еве почна да ми јавува chattering на повеќе копчиња, да не регистрира input при гејминг и мислам време е за промена.
Привремено се вратив на HyperX Allow FPS Pro со MX Red, не ми е по ќејф линеарниов MX Red, а и keycaps ми се многу мазни. Having said that, видов 87 Dark Project исто има линеарни, но според клипчиња на јутуб, доста имаат и sound feedback, повеќе како тактилни ми испаѓаат.

Многу не сум упатен во механичкиве, секој совет би бил добредојден.

Nobody?

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.939
2.108
Дали има некој искуство со Keychron k2 pro или општо со Keychron тастаура? Конкретно ме занима дали вреди за парите? Ги меркам одамна, прво ми беше превише 7000 за тастатура, ама сега ми се роди желба, ептен добро изгледа.
Јас користам Keychron K3 V2, со brown свичеви, задоволен сум.
Пријатна е за користење, не е гласна, изработката е врвна.

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.135
1.052
Keychron q3 knob презадоволен. На жирафа имаше доста попуст.

dasi4

Intern
14 август 2018
25
15
Конечно стигна лепотицата - Nuphy Halo75 V2

Прва high-end тастатура што ја поседувам. Апсолутно перверзија е :love:

Доаѓа со Lemon (55gf) тактилни свичови.

Звук: Halo V2.m4a

Погледнете го атачментот 147959

Погледнете го атачментот 147960
Wow predobro izgleda. Dobar izbor.
Kolku plus te fati od cenata za ddv/carina/dostava ako se plakja neso od toa? Epten sum zagrean za nova tastatura, pa me interesira kako funkcionira so plakjanjevo za vakvi raboti. Dali se isplati uopste da naracuvam od stranstvo?

Anungunrama

Gaining Experience
5 февруари 2019
184
180
Веќе преку 6 месеци со Keychron V6 Max. Одлична, цврста тастатура, со red свичови кои се доволно тивки, баш по мој вкус. Препорака.

Skitcero

Intern
9 август 2021
35
37
Дали некој знае каде можам да најдам keychron тастатури освен во Нексио?

Skitcero

Intern
9 август 2021
35
37
Анхоч, hivetech, ddstore, ananas. Моја препорака ти е со ваучер од ананас.
Фала ти на препораката. Сакам keychron v3 max да земам, имаше во анхоч за некои 100 евра ама немаат на залиха можеби веќе година дена, а другиве сите ми се горе доле иста цена по 7 800 и на попусти нешто не идат :(

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
492
810
Фала ти на препораката. Сакам keychron v3 max да земам, имаше во анхоч за некои 100 евра ама немаат на залиха можеби веќе година дена, а другиве сите ми се горе доле иста цена по 7 800 и на попусти нешто не идат :(
Gjirafa50

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.644
13.217
Здраво другари. Се извинувам да прашам дали кај нас некаде може да се најдат o-rings за стишување на механичкиве тастатури? Или мора да се нарачува?

Се извинувам ако е одговорено веќе некаде.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.519
13.446
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Здраво другари. Се извинувам да прашам дали кај нас некаде може да се најдат o-rings за стишување на механичкиве тастатури? Или мора да се нарачува?

Се извинувам ако е одговорено веќе некаде.
Ако нарачуваш, овие се за Cherry MX (8x5x1.5).

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.876
Мислења
1.002.460
Членови
36.638
Најнов член
Dina M

ит маркет