Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Машина за сушење (облека)

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Купив Whirlpool. Овој модел WHIRLPOOL FFT M11 82B EE. До сега сме супер задоволни. Со топлотна пумпа, кондензациска и сите тие работи, плус интелегентна е, сама се гаси ко ќе се суви алиштата. На машината додадов и smart plug и си направив известувања да ми стигаат на телеграм преку Home Assistant, милина...
Фала за инфо. Моментално правам пресметки дали вреди да се доплати за машина со топлотна пумпа со оглед на тоа дека на годишно ниво машината би се користела не повеќе од 60 пати :D

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.769
4.487
Неготино
Фала за инфо. Моментално правам пресметки дали вреди да се доплати за машина со топлотна пумпа со оглед на тоа дека на годишно ниво машината би се користела не повеќе од 60 пати :D
Топлотна дефинитивно. Кај нас се користи 5 - 7 пати неделно откога е земена, Ноември 2022. Преубава работа.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Топлотна дефинитивно. Кај нас се користи 5 - 7 пати неделно откога е земена, Ноември 2022. Преубава работа.
Хмм, доколку се користи еднаш неделно, додека да се врати почетната инвестиција за модел со топлотна пумпа, по моите пресметки ќе треба да поминат 7-8 години. Да се користеше неколку пати во недела, изборот ќе беше многу лесен :D

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Дали некој користел машина за сушње надвор (балкон од зграда)? Немам простор во купатило за две, а веќе имам нова за перење.
Само немој да заборавиш да го испразниш садот после работа на машината. Да не ти замрзне водата навечер.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.769
4.487
Неготино
Само немој да заборавиш да го испразниш садот после работа на машината. Да не ти замрзне водата навечер.
Секогаш празнеме сад и чистиме филтри веднаш после сушење. Никогаш не е оставена така.

kirev

senior
31 мај 2010
9.044
7.716
Quick google search вика:

Do not operate, install, or store dryer where it will be exposed to water, weather, or at temperatures below 45° F (7° C). Lower temperatures may cause dryer not to shut off at end of automatic sensor cycles, resulting in longer drying times.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Хмм, доколку се користи еднаш неделно, додека да се врати почетната инвестиција за модел со топлотна пумпа, по моите пресметки ќе треба да поминат 7-8 години. Да се користеше неколку пати во недела, изборот ќе беше многу лесен :D
Сѐ зависи колку е разликата во цена помеѓу моделите. Сега и не се така скапи машините со топлотна пумпа како порано. Имај предвид дека пролет-лето нема потреба да се користи.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
PSU
Cooler Master V550S
RAM
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Сѐ зависи колку е разликата во цена помеѓу моделите. Сега и не се така скапи машините со топлотна пумпа како порано. Имај предвид дека пролет-лето нема потреба да се користи.
Ништо, нема некаков голем избор од тоа што го имаат на лагер со класични греачи, па и да сакам да земам таков, не успеав да најдам нешто квалитетно за солидна цена. Изгледа ќе мора да се оди со топлотна пумпа. Инаку, би се користело кај нас и за време на пролет/лето за пешкири (стануваат многу помеки во сушара :) ).

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Ништо, нема некаков голем избор од тоа што го имаат на лагер со класични греачи, па и да сакам да земам таков, не успеав да најдам нешто квалитетно за солидна цена. Изгледа ќе мора да се оди со топлотна пумпа. Инаку, би се користело кај нас и за време на пролет/лето за пешкири (стануваат многу помеки во сушара :) ).
Со топлотна се подобри од моево скромно искуство. Мое лично мислење е дека не би штедел 1000-3000 денари на нешто што би го користел подолго време.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Дали некој користел машина за сушње надвор (балкон од зграда)? Немам простор во купатило за две, а веќе имам нова за перење.

Стави ја во спална ако имаш место. Бар овие со топлотна пумпа немаат мака. Јас од 2018 во спална ми е, мерев влажност/загадување, се е тип топ.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ако не ја врне, не гледам проблем за машината. А зимно време ќе ти смрдат алиштата на загадоина. Така да не сфаќам што е бенефитот, кога пак ќе ти смрдат. Лето ќе си е топ.

spytronicmk

hello world
4 август 2017
141
73
И мене ме збуни со тоа дека ќе мирисаат (од загаденото) ако се во сушарата надвор. Не сум користел претходно.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Па ваљда не зборува на памет, без разлика на принципот на работа (кондезациска/вентилациска) машината секако има потреба да врти воздух. Тој воздух зимно време ако е од надвор...

Од друга страна јас не сум користел сушара надвор, па само размислувам на глас (на тастатура). Кажете искуства.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.230
Од друга страна јас не сум користел сушара надвор, па само размислувам на глас (на тастатура). Кажете искуства.
Немам искуство со сушара поставена надвор но овластен сервисер за нив ме предупреди дека „инвертер“ сушарите се страшно зависни од околната температура па да припазам каде планирам да ја поставувам.

Јас планирав да ја ставам во ладна просторија па така се одлучив за обична. Се испостави дека направив добар избор. Прво заради цената и друго заради тоа што сушарата се користи само при многу ладно време (*mdeni has left the chat)

Пред сушарата бев(ме) малтретирани со сушали низ сите греени соби. Резултат од ова е невидена количина на текстилна прашина. Ама ја сега да не објаснувам очигледни работи..

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Јас имам сушара на тераса, алиштата си мирисаат на омекнувачот со кој биле перени, не примаат ништо од надвор. И зима и лето, и во загаден и во чист воздух. И кога остануваат цела ноќ во сушарата.

Со електричен греач е, не е инвертор.
Точно е дека ефикасноста на тие со инвертор опаѓа со паѓање на околната температура, исто како кај климите. Пишува во упатството во кој температурен опсег треба да работат.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно