Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Па добар си, барем ти стигнало.
И јас имам порачка од 28ми ноември, и ене ја, дреми со последен статус апдејт од 5ти февруари (пратката е ставена во вреќа ИЗЛЕЗ HU350).
Али експрес ја води ко испорачана (го пропуштив периодот за рефунд), ама мала сума е, па не ми гајле и да не стигни...не е ништо битно.
Ова поќе го пишвам колку да споделам дека има и загинати (веројатно).
Можно е и да те изненади, да ти стигне и да се чудиш "што е ова, кога сум нарачал ја ова??!?!" :LOL:
Ми се има случено лично

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.699
3.819
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.293
11.824
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Али експрес ја води ко испорачана (го пропуштив периодот за рефунд), ама мала сума е, па не ми гајле и да не стигни...не е ништо битно.
Ова поќе го пишвам колку да споделам дека има и загинати (веројатно).
Па тоа е муабетот, за ситници не се замараш.

Инаку јасно беше дека многу пратки ќе каснат а некои и ќе дојдат касно. На сите нестигнати пратки им пишав слободно да продолжуваат рок, ама изгледа имаат некоја инцентива да не го прават тоа - пошто само неколкумина продолжија рок.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.489
2.937
Па тоа е муабетот, за ситници не се замараш.

Инаку јасно беше дека многу пратки ќе каснат а некои и ќе дојдат касно. На сите нестигнати пратки им пишав слободно да продолжуваат рок, ама изгледа имаат некоја инцентива да не го прават тоа - пошто само неколкумина продолжија рок.
Да, и јас се зачудив што кај неколку од "дуќаниве" најдобронамерно, и навремено им побарав да продолжат рок, ама за чудо, се инаетеја и не сакаа да продолжат.

Испратено од телефоно

RumDumDum

read-only
23 декември 2023
11
2
Здраво на сите, во план сум да порачам од ebay, фигура која што чини вкупно 268$ со испорака преку
Standard International Shipping. Предходно имав нарачано книга во вредност од 92 евра, и за неа не добив никакви додатни трошоци за царина и ддв, ме интересира каква би била процедурата во овај случај? за инфо. димензиите на кутијата се 15cm, 25cm со 39cm.

viktor4mkd

hello world
22 мај 2023
157
98
Зависи каква среќа ќе имаш , јас моментално чекам телефон 260$ од ebay и моментално е на царина , ако се смени статус недостасува фактура значи треба да се прати на меил во пдф формат слика од плаќањето и слика од производот.
Може да ја земат да ја проверат ама може и да ја прескокнат ама 99% иде на царина

goran7777

read-only
14 март 2024
5
0
Здраво на сите,јас сум нов на форумов IT.Имам порачано од Али експрес пратка 1 јан.2024. Пратката до вчера стоеше во Унгарија,ја немаше на македонски пошти . Поради што помина рокот за достава и пред 7-8 дена побарав и вчера ми ја рефундираа нарачката.Тоа ок, али Денес ја гледам во:
MKSKPB 14-MAR-24Pristignata vo Naizmeni!na po{ta(Vlez)
Дали од наизменична пошта тоа значи ќе ја добијам во локална пошта Ѓ.Петров или ќе ја враќаат назад за Кина. Дали можам да ја добијам некако пратката ако ја враќаат од главна пошта со "частење на чуварот" или које таму незнам : ) , или јеби*а ќе ја враќаат посекако ! :) ?
фала однапред...

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Здраво на сите,јас сум нов на форумов IT.Имам порачано од Али експрес пратка 1 јан.2024. Пратката до вчера стоеше во Унгарија,ја немаше на македонски пошти . Поради што помина рокот за достава и пред 7-8 дена побарав и вчера ми ја рефундираа нарачката.Тоа ок, али Денес ја гледам во:
MKSKPB14-MAR-24Pristignata vo Naizmeni!na po{ta(Vlez)
Дали од наизменична пошта тоа значи ќе ја добијам во локална пошта Ѓ.Петров или ќе ја враќаат назад за Кина. Дали можам да ја добијам некако пратката ако ја враќаат од главна пошта со "частење на чуварот" или које таму незнам : ) , или јеби*а ќе ја враќаат посекако ! :) ?
фала однапред...
ќе ти ја донесат, достава се во гужва и тешко да влезеш и само 1 смена по ново работат, ќе почекаш некој ден и ќе ти ја донесат

RumDumDum

read-only
23 декември 2023
11
2
Зависи каква среќа ќе имаш , јас моментално чекам телефон 260$ од ebay и моментално е на царина , ако се смени статус недостасува фактура значи треба да се прати на меил во пдф формат слика од плаќањето и слика од производот.
Може да ја земат да ја проверат ама може и да ја прескокнат ама 99% иде на царинаЗ
Значи како ќе ни се посреќи

baazellbub

read-only
14 јануари 2014
31
12
2 RR HU пратки до сега по ~55 дена у Маџарска. Очекуам и последната шо до сега 43 да гура толку па да стигне :/

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Мене неколку УБ ХУ пратки ми стигнаа пред тие порачани со РР ХУ

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Предходно имав нарачано книга во вредност од 92 евра, и за неа не добив никакви додатни трошоци за царина и ддв
ако не се лажам, за книги нема царина и данок

kirev

senior
31 мај 2010
9.045
7.719

САКАМ ДА НАРАЧАМ КНИГИ ОД ИНТЕРНЕТ И ЦЕНАТА НА СИТЕ ЗАЕДНО Е 57УСД И ПОШТАРИНА ОД 22.47 УСД. МЕ ИНТЕРЕСИРА ДАЛИ ЌЕ ТРЕБА ДА СЕ ПЛАТИ ЦАРИНА ЗА ПРАТКАТА И КОЛКУ БИ МЕ ФАТИЛЕ СИТЕ ТРОШОЦИ ДОКОЛКУ СЕ ПЛАЌА. ИСТО МЕ ИНТЕРЕСИРА МИНИМАЛНАТА ВРЕДНОСТ НА БИЛО КОЈА ПРАТКА ЗА КОЈА ТРЕБА ДА СЕ ПЛАТИ ЦАРИНА.

Ве известуваме дека за увоз на книги печатени, согласно Законот за царинска тарифа, царинската стапка е сл (0) .
Данокот на додадена вредност е 5 % од вкупната фактурна вредност плус додадени транспортни и други манипулативни трошоци. Целосно ослободување од плаќање на увозни давачки и ДДВ се одобрува за пратки од некомерцијална природа испратени од едно физичко лице во странство на физичко лице во Република Македонија со вредност до 45 ЕУР, и за пратки од комерцијален карактер (пример купени во странство по пат на интернет) до 22 ЕУР, при што истите се ослободени од плаќање на царина доколку се со вредност до 45 ЕУР.

dejanm

hello world
15 јануари 2014
121
61

САКАМ ДА НАРАЧАМ КНИГИ ОД ИНТЕРНЕТ И ЦЕНАТА НА СИТЕ ЗАЕДНО Е 57УСД И ПОШТАРИНА ОД 22.47 УСД. МЕ ИНТЕРЕСИРА ДАЛИ ЌЕ ТРЕБА ДА СЕ ПЛАТИ ЦАРИНА ЗА ПРАТКАТА И КОЛКУ БИ МЕ ФАТИЛЕ СИТЕ ТРОШОЦИ ДОКОЛКУ СЕ ПЛАЌА. ИСТО МЕ ИНТЕРЕСИРА МИНИМАЛНАТА ВРЕДНОСТ НА БИЛО КОЈА ПРАТКА ЗА КОЈА ТРЕБА ДА СЕ ПЛАТИ ЦАРИНА.

Ве известуваме дека за увоз на книги печатени, согласно Законот за царинска тарифа, царинската стапка е сл (0) .
Данокот на додадена вредност е 5 % од вкупната фактурна вредност плус додадени транспортни и други манипулативни трошоци. Целосно ослободување од плаќање на увозни давачки и ДДВ се одобрува за пратки од некомерцијална природа испратени од едно физичко лице во странство на физичко лице во Република Македонија со вредност до 45 ЕУР, и за пратки од комерцијален карактер (пример купени во странство по пат на интернет) до 22 ЕУР, при што истите се ослободени од плаќање на царина доколку се со вредност до 45 ЕУР.
Нема да подлежи на царина, мада ништо не е сигурно

Titanium

hello world
1 март 2024
355
194
Нели поштенски пратки до 90 ЕУ, испратени од фирма односно правно лице се ослободени од царина. Од каде излезе сега 45 ЕУ?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Дечки само да ви кажам не губете надеж. :)
108 дена.
a1bf886e94ce06056af9cf16a4ee62f2.jpg

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје

ова скроз го утнале кога одговарале, прво пишале за пратки од друго физичко лице од некомерцијална природа :) а се прашува за нарачка на книги од продавница ..

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.699
3.819
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Пак почнаа спамериве
ce976b89512b36517254b3f473742f3e.jpg

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Денес на адреса ми стигнаа пет пратки кои воошто немаат никаква промена на бројчето за следење. Не се жалам, се додека стигаат :D

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв