Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
За повлекување гледам има bank transfer и debit card. Што ќе се случи ако изберам debit card? Која е воопшто разликата меѓу овие две опции...
Мислењето е автоматски споено:

Па ова мислам многу лесно се докажува т.е. нема никаква потреба од докажување. Имам прилив на сметка од странство за работа, уредно пријавено се и платен данок и тие пари преку картичка ги користам за да си купам акции (се гледа и од самиот извод дека се ставени во Trading212). После X време си повлекувам од истата платформа...
Не ми е јасно како е ова различно од уплата преку банкарски трансфер.

Bank transfer: ќе ти дадат инструкции со IBAN/SWFIT/адреса и референтен број... Одиш во банка на шалтер ги уплаќаш - тоа е Bank/WIRE/SWIFT трансфер. Debit card е уплата со картичка и е проблематично за повлекување на парите пошто поради некои глупи прописи на НБРМ потребно е уплатите да се преку Bank/WIRE/SWIFT.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.534
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Bank transfer: ќе ти дадат инструкции со IBAN/SWFIT/адреса и референтен број... Одиш во банка на шалтер ги уплаќаш - тоа е Bank/WIRE/SWIFT трансфер. Debit card е уплата со картичка и е проблематично за повлекување на парите пошто поради некои глупи прописи на НБРМ потребно е уплатите да се преку Bank/WIRE/SWIFT.
Тоа ми беше поентата. Законите/правилата треба да имаат некоја логика. Добро мене и онака планот ми е да не ги вадам неколку години, па до тогаш може ќе се сменат :)

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Линк до законот и прописите што вика дека мора преку трансфер?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Јас се заглавив така преку Т212, профитот мораш на сметка да фо повлечеш, а сумата која си ја уплатил преку картичка може како рефундација.

Среќа можеше на Вајз да се повлечат па така ги извадив, инаку бараат документи, договори што ти не бидејќи прилив од фриленс и прилив од акции не се третираат исто.

Картички не верувам дека ќе дадат Т212.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Од разговори и искуства, непишано правило за ваков тип на трансфери е банкарски трансфер.

Секогаш ќе имаш “чиста сметка, долга љубов“ ситуација.

Секогаш ќе имаш една иста точка на трансфер која не се менува, што ги прави работите полесни и на страната на брокерот, и домашната страната (справување со депозити и приливи, справување со УЈП :giggle: итн.).

Плаќањето е исто како кога плаќаш било кој ПП налог: имаш готов шаблон од брокерот, документи за одобрување спремни, прикачи, пушти.

И наскоро со СЕПА, не гледам зошто некој би префрлал со картичка наместо банкарскиот трансфер.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.534
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Од разговори и искуства, непишано правило за ваков тип на трансфери е банкарски трансфер.

Секогаш ќе имаш “чиста сметка, долга љубов“ ситуација.

Секогаш ќе имаш една иста точка на трансфер која не се менува, што ги прави работите полесни и на страната на брокерот, и домашната страната (справување со депозити и приливи, справување со УЈП :giggle: итн.).

Плаќањето е исто како кога плаќаш било кој ПП налог: имаш готов шаблон од брокерот, документи за одобрување спремни, прикачи, пушти.

И наскоро со СЕПА, не гледам зошто некој би префрлал со картичка наместо банкарскиот трансфер.
Со картичка е буквално еден клик и парите стигаат за една секунда. Колку што знам преку банкарски трансфер имаш провизија, се чека, па може да се бараат дополнителни документи итн.
Зарем во странство (на запад) преферираат банкарски трансфер? Јас се прашувам зошто некој би користел банкарски трансфер наспроти картичка освен нели ако не е принуден.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Со картичка е буквално еден клик и парите стигаат за една секунда. Колку што знам преку банкарски трансфер имаш провизија, се чека, па може да се бараат дополнителни документи итн.
Зарем во странство (на запад) преферираат банкарски трансфер? Јас се прашувам зошто некој би користел банкарски трансфер наспроти картичка освен нели ако не е принуден.

За поголеми суми подобро е bank transfer поради ограничувања на картичките. За неколку стотини долари поедноставно е картичка особено да е наместено ко претплата (сами да си се уплаќаат), но еве тоа кај нас не функционира баш ко што треба ради НБРМ.

tommas

read-only
23 декември 2021
1
0
Јас се заглавив така преку Т212, профитот мораш на сметка да фо повлечеш, а сумата која си ја уплатил преку картичка може како рефундација.

Среќа можеше на Вајз да се повлечат па така ги извадив, инаку бараат документи, договори што ти не бидејќи прилив од фриленс и прилив од акции не се третираат исто.

Картички не верувам дека ќе дадат Т212.
Друже може ли да напишеш повеќе инфо околу ова? И јас имам упаќано на Т212 само преку картичка, до сега немам пробано да вадам пари, но би сакал да знам што како може да се направи.
Како како рефундација може да ги повлечеш?
И како може на wise па на наша сметка?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Друже може ли да напишеш повеќе инфо околу ова? И јас имам упаќано на Т212 само преку картичка, до сега немам пробано да вадам пари, но би сакал да знам што како може да се направи.
Како како рефундација може да ги повлечеш?
И како може на wise па на наша сметка?
Сумата што ти е уплатена, пример 1500 евра преку картичка, можеш да си ја повлечеш на картичката од каде си уплатил. Ќе ти даде опција withdraw to card и ако имаш 2000 евра, 1500 ќе можеш на картичка а останатите мора на банкарска сметка.

Е сега за на сметка бидејќи бараат многу процедури, јас си ги префрлив на Wise. После од Вајз можеш или на сметка кај нас, е сега основ на прилив нз што ќе ставиш, или ако имаш роднина/другар со картичка да ти ги извади на банкомат.

Во меѓувреме може смениле нешто банкиве, па може не бараат толку документи.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.534
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Сумата што ти е уплатена, пример 1500 евра преку картичка, можеш да си ја повлечеш на картичката од каде си уплатил. Ќе ти даде опција withdraw to card и ако имаш 2000 евра, 1500 ќе можеш на картичка а останатите мора на банкарска сметка.

Е сега за на сметка бидејќи бараат многу процедури, јас си ги префрлив на Wise. После од Вајз можеш или на сметка кај нас, е сега основ на прилив нз што ќе ставиш, или ако имаш роднина/другар со картичка да ти ги извади на банкомат.

Во меѓувреме може смениле нешто банкиве, па може не бараат толку документи.
Другар извадил помала сума во Шпаркасе, за проба. Уплатено преку картичка, извадено преку девизна. Само го викнале да потпише дека ќе му стигаат од трговија со акции пари за да има автоматска распределба на прилив. Ништо друго не му побарале.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Другар извадил помала сума во Шпаркасе, за проба. Уплатено преку картичка, извадено преку девизна. Само го викнале да потпише дека ќе му стигаат од трговија со акции пари за да има автоматска распределба на прилив. Ништо друго не му побарале.
Се надевам секаде е средено ова веќе во сите банки, ова беше пред година-две во Комерцијална Банка, не се сеќавам точно, ама ми бараа Трејдинг212 да е во листа на регистрирани брокери од НБРМ (тогаш не беше во листата), и неколку други документи/договори потпишани помеѓу мене и Трејдинг212.

7 февруари 2013
948
1.086
Ивадени пари од Т212 со девизен прилив на Комерцијална пред некој ден. Многу лесно, ми се јавија и ми кажаа телефонски кои два Statements да ги извадам од Т212 и да им ги пратам на маил за да ми ги раскнижат и пуштат на сметка.
Јас имам друго прашање, дали и како пријавувате данок на добивка за остварениот профит?
Имате искуство со ова на Page Redirection ?

Да дополнам, средствата повлечени се успешно уплатени на ИБКР со СЕПА преку Комерцијална :)

Последна промена:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.534
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ивадени пари од Т212 со девизен прилив на Комерцијална пред некој ден. Многу лесно, ми се јавија и ми кажаа телефонски кои два Statements да ги извадам од Т212 и да им ги пратам на маил за да ми ги раскнижат и пуштат на сметка.
Јас имам друго прашање, дали и како пријавувате данок на добивка за остварениот профит?
Да и мене тоа ме интересира. Од прва ми личи на ноќна мора. Нели треба да се пријавува само данок на добивка? Значи ако секој месец вложуваш и еден ден повлечеш се тоа и имаш 10,000 евра ќар нормално на тие 10,000 треба данок да платиш, ама ќе треба да приложиш десетици документи (трансакции).

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Да и мене тоа ме интересира. Од прва ми личи на ноќна мора. Нели треба да се пријавува само данок на добивка? Значи ако секој месец вложуваш и еден ден повлечеш се тоа и имаш 10,000 евра ќар нормално на тие 10,000 треба данок да платиш, ама ќе треба да приложиш десетици документи (трансакции).
Јас пријавив тогаш кога ги вадев, вадиш извод од брокерот (Т212, ИБКР) за месецот кога си ги продал акциите, не битно дали си направил добивка или си во загуба, и со тој извод пријавуваш во УЈП. Данок плаќаш само на добивката, и се плаќа за месецот кога си ги продал акциите, не е битно дали си ги повлекол на сметка или само си ги продал па ќе ги повлечеш после пола година или одма.
Искрено не е некоја заебанција, мислам секоја продажба се пријавуваше во формата, не памтам точно одамна беше, ама прилично лесно е се.

@Томислав ако можеш да споделиш кои документи ти ги побараа да знаеме да си ги спремиме.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.301
1.326

Да дополнам, средствата повлечени се успешно уплатени на ИБКР со СЕПА преку Комерцијална :)
Како ја имаш верификувано девизната сметка на Т212?

7 февруари 2013
948
1.086
@Томислав ако можеш да споделиш кои документи ти ги побараа да знаеме да си ги спремиме.
Transaction statement и Account statement генерирани од Documents табот на Т212.
Како ја имаш верификувано девизната сметка на Т212?
PDF од електронското на комерцијална, ја кликаш девизната сметка, Детали за сметка, потоа Инструкции за прилив од странство, принт Save as PDF и им го прикачуваш како доказ на Т212.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Дали некој пробал, и успеал, и од која банка, да направи SEPA трансфер на IBKR сметка?
Да се самоодговорам: проблемот ми беше во валидацијата на IBAN полето - требаше да ги отстранам празните места.

Кога копираш IBAN од инструкции за наплата, го копираш комплет со се празни места (кои се поставени на секои 4 карактери заради читкост).

Во овој случај UX-от на КБ може да е подобар со тоа што ги отстранува празните места при внес, и не се жали со генеричка грешка за која мора корисникот да му се мисли, како мене :rolleyes:

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Јас имав проблем да извадам пари од т212 на Шпаркасе, можда сега нешто научиле, ама пред пола година немаа појма што се дешава. Исто така тој лимитот на картичка за враќање назад на уплатени пари после некое време се губи.

Gordon123

read-only
4 август 2025
15
4
Здраво на сите дали има некаков напредок со банките тука за ставање и вадење преку картица добивки од тргување/инвестирање со акции? Малце језиво ми е после некои муабети тука шо слушнав, а баш таман ќе кликнев buy reccursive на Т212...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв