Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

zoranovski

read-only
7 јули 2013
5
6
Здраво. Незнам дали ја погодив темата али гледам тука најголема дискусија за клими.
Во дневната имам Gree Hansol -20, пред 2 недели покажа Е6 PL. Ја исклучив од струја, следното приклучување покажуваше само Е6. Уште некој ден беше исклучена и сега ништо не свети.
Да не имал некој слично искуство, или генерално со сервис на Gree клими? Незнам кој мајстор да го барам во Битола. Контактирав двајца и еве уште ги чекам + ништо не ветуваат. Очигледно нешто со електрониката е проблем а незнам кој ги сервисира ваквите проблеми - ако има некој бројче од сервисер нека ми пиши.
The E6 error code in Gree air conditioners indicates a communication failure between the indoor and outdoor units 1. This error code can be caused by various issues such as a faulty temperature sensor, a loose connection, or a faulty communication wire 1. To fix this error code, you can try the following steps:

1. Check the temperature sensor: Inspect the sensor for any damage or loose connection. Replace the sensor if it is damaged.
  2. Reset the control panel: Turn off the power supply to the unit and wait for a few minutes. Then turn it back on and see if the error code is cleared.
  3. Check the communication wire: Make sure the wire that connects the indoor and outdoor units is in good condition and has continuity. Replace the wire if it is faulty.

acebt88

read-only
18 октомври 2010
4
4
Здраво
ми треба помош околу избор на клима уред за просторија од 30 м2
некој да кажи совет искусво
за овие клими

Aowek

user
14 април 2012
1.216
1.171
Кинескиве клими доминираат секој пост е за мидеа/гри/хаиер, ретко кој купува јапанец на формов изгледа :D

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Здраво
за овие клими
На минусни температури 30 м2 нема да ти загрее нити едната нити другата.
Ти препорачувам
Мислењето е автоматски споено:

Zdravo na site.
Bi sakal da prasam
Vo dvoumenje sum pomegu dva klima uredi.
Nekoj sto ima poveke iskustvo da mi kaze sto e podobro od ovie dva uredi.
Prviot e :
Hisense ENERGY SE KA50BS0EG-KA50BS0EW

Za Hisense ovoj model mi kazaa deka filterot so aktiven jaglen pravel problem i duri nekade i zidovite potemnuvale..
Dali nekoj ima iskustvo so ovoj ured i da kaze
Vtoriot e
GREE Charmo Arctic Pro GWH18ATDXD-K6DNA1A

Stanot e 70m2 nova gradba pozicioniran sever/zapad na potkrovje vo Gevgelija.
Dnevniot prestoj e okolu 30m2.
Najmnogu mi treba za toj prostor da bide topol da ne raboti non stop klimata da odrzuva temperatura i po potreba da se zamlaci del od spalnata soba po potreba stom se otvori vratata od hodnikot.

Samo ke ve molam bez glupavi komentari i bez drugi nepotrebni raboti.
Pozdrav i vi blagodaram
Не таа Грее што си ја навел, туку оваа

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
бидејќи е проверена и во најниски температури ќе грее.

Моделот на Gree Amber Premium кој се продава во Македонија е GWH12YCXD-K6DNA1B овој модел го нема на Еуровент на Еуровент е овој модел

GWH12YCXD-K6DNA1Z

Моделот кој се продава во Македонија го нема на Еуровент​

Здраво
за овие клими

Или аери +

или

Haier Tundra

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Моделот на Gree Amber Premium кој се продава во Македонија е GWH12YCXD-K6DNA1B овој модел го нема на Еуровент на Еуровент е овој модел

GWH12YCXD-K6DNA1Z

Или аери +

или

Haier Tundra

Битна е ознаката GWH12YCXD-К6DNAxx
На местото хx може да биде 1А, 2A, 1В, 2B,1Z, 2Z.... Итн
E ве ти со 2В, па кажи која е разликата????

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Битна е ознаката К6DNA1x
На местото х може да биде А, В, Z....
E ве ти со 2В, па кажи која е разликата????

Ознаката на еден клима уред кој има Еуровент треба да се секаде исти Во случајов со Gree Amber Premium моделот кој се продава во Македонија го нема на Еуровент се разликуваат ознаките

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Ознаката на еден клима уред кој има Еуровент треба да се секаде исти Во случајов со Gree Amber Premium моделот кој се продава во Македонија го нема на Еуровент се разликуваат ознаките
Гуглај, научи што значат крајните ознаки, види сервис мануел, итн и ќе видиш дека иста клима е GWH12YCXD-K6DNA1B и GWH12YCXD-K6DNA2B

Атачменти

• IMG_20231126_174244.jpg
    IMG_20231126_174244.jpg
    536,8 KB · Прегледи: 38

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Гуглај, научи што значат крајните ознаки, види сервис мануел, итн и ќе видиш дека иста клима е GWH12YCXD-K6DNA1B и GWH12YCXD-K6DNA2B

Секој клима уред кој има Еуровент ознаките на Еуровент и на клима уредот ( моделот ) треба да се исти еве пример со овој Мидеа модел исти ознаки и на Еуровент и во Сетек

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Секој клима уред кој има Еуровент ознаките на Еуровент и на клима уредот ( моделот ) треба да се исти еве пример со овој Мидеа модел исти ознаки и на Еуровент и во Сетек

Изгледа неможеме да се разбереме. Еуровент е направен на моделот GWH12YCXD-K6DNA2B(ти пратив линк од еуровентот).
Во service manuel се гледа дека GWH12YCXD-K6DNA2B и GWH12YCXD-K6DNA1B се исти клими. (ти пратив слика, бидејќи се симнува во PDF, отвори на Goigle па види.)
Сигурно нема да прават Еуровент два пати за иста клима, можело да биде и обратно, не менува ништо.
Толку од мене

acebt88

read-only
18 октомври 2010
4
4

GWH12YCXD-K6DNA1Z

Или аери +

или

Haier Tundra

БЛАГОДАРАМ

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Изгледа неможеме да се разбереме. Еуровент е направен на моделот GWH12YCXD-K6DNA2B(ти пратив линк од еуровентот).
Во service manuel се гледа дека GWH12YCXD-K6DNA2B и GWH12YCXD-K6DNA1B се исти клими. (ти пратив слика, бидејќи се симнува во PDF, отвори на Goigle па види.)
Сигурно нема да прават Еуровент два пати за иста клима, можело да биде и обратно, не менува ништо.
Толку од мене

Моделот кој се продава во Македонија е GWH12YCXD-K6DNA1B и нема Еуровент додека моделот GWH12YCXD-K6DNA1Z има Еуровент но тој со Еуровент не се продава во Македонија за било кој модел што има Еуровент треба моделот ( ознаките ) и на Еуровент и на моделот да се исти а не различни толку од мене за овој модел

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Моделот кој се продава во Македонија е GWH12YCXD-K6DNA1B и нема Еуровент додека моделот GWH12YCXD-K6DNA1Z има Еуровент но тој со Еуровент не се продава во Македонија за било кој модел што има Еуровент треба моделот ( ознаките ) и на Еуровент и на моделот да се исти а не различни толку од мене за овој модел
Отвари го линкот што ти го пратив, погледни добро па пиши. Ти пратив Еуровент за
GWH12YCXD-K6DNA2B што е иста со 1В, и што тука не е јасно???

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
Абе треба убаво пазење со тоа ознаките кај Грее климите...
И јас коа го купував Грее Хансол-от во продавница еден муабет.... после испадна друго купено.
Имено, со братот заедно купувавме клими, тој Амбер, јас Хансол..... и во продавница као и двете имаат 2stage compressor, само Хансолот као постар модел на R410 беше на промоција пуштен као чистат залихи...
Ете така буква-две беше различна кога го донесоа... иначе таа е климата.... Грее Хансол 12ка..... ама по 1 година кога колку толку се начитав околу климиве таа некоја буква различна во моделот од надворешната испадна дека носи сосема различен компресор....
И (фала богу среќа) мојата со Sanyo twin-rotary компресор се погоди... па троа покултурно работи како за кинез.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Абе треба убаво пазење со тоа ознаките кај Грее климите...
И јас коа го купував Грее Хансол-от во продавница еден муабет.... после испадна друго купено.
Имено, со братот заедно купувавме клими, тој Амбер, јас Хансол..... и во продавница као и двете имаат 2stage compressor, само Хансолот као постар модел на R410 беше на промоција пуштен као чистат залихи...
Ете така буква-две беше различна кога го донесоа... иначе таа е климата.... Грее Хансол 12ка..... ама по 1 година кога колку толку се начитав околу климиве таа некоја буква различна во моделот од надворешната испадна дека носи сосема различен компресор....
И (фала богу среќа) мојата со Sanyo twin-rotary компресор се погоди... па троа покултурно работи како за кинез.
Златко, апсолутно си во право. Треба да се внимава на ознаките. Продавачите не секаде се стручни и упатени во се, читаат што им напишале во компјутерот пред себе. Затоа ние ако сакаме малку повеќе да навлеземе во проблематиката постои Гугл, па ќе побараме Еуровент, Сервис мануел, итн и ќе потрошиме време на читање и успоредување.
Не викам дека сите Грее клими се добри, но овој модел е најдобар спрема другите Кинези од тој ранг.
Но неможе да се споредува со Јапонците.
Но секој еден неможе да одвои за Јапонец кој е дупло поскап.
Мислењето е автоматски споено:

Што не им пишиш на Еуровент да ја исправат таа историска неправда пошто се исти клими, не?
Мене не ми смета дали на Еуровент стои ознака 2В или 1В...
Ако ти смета и си толку засегнат пиши им ти...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.585
19.297
Но секој еден неможе да одвои за Јапонец кој е дупло поскап.
Ај баш да видиме дали јапонец е дупло поскап, ок? Долу е најнеповолната понуда (во поглед на цени) пошто овие од klimi.mk се невидени апеткари ама сепак..не е дупло поскапа.

Screenshot 2023-11-27 010652.png

Иако разликата не е мала (7500) јасен е изборот. Кинеските клими одамна не се конкурентни со цена.
Ако ги изземеме дериватите како Вивакс, Тесла, СТ итн.

едит:
123.png

mIT18

read-only
12 јули 2022
27
27
Ај баш да видиме дали јапонец е дупло поскап, ок? Долу е најнеповолната понуда (во поглед на цени) пошто овие од klimi.mk се невидени апеткари ама сепак..не е дупло поскапа.

Погледнете го атачментот 132131

Иако разликата не е мала (7500) јасен е изборот. Кинеските клими одамна не се конкурентни со цена.

едит:
Погледнете го атачментот 132132
Дај јапонец за 25.000.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202

Погледнете го атачментот 132131

едит:
Погледнете го атачментот 132132
Да во право си, има разлика, и тоа многу голема. Отвори ги Еуровентите и види ги Pd, Ptbiv, Ptol, па потоа одбери јапонец од класата на Soyal или Аmber, a не клима со Pd 2,4, Pbiv2, 2,Tol 2kw

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Отвари го линкот што ти го пратив, погледни добро па пиши. Ти пратив Еуровент за
GWH12YCXD-K6DNA2B што е иста со 1В, и што тука не е јасно???

Моделот кој има Еуровент е GWH12YCXD-K6DNA1Z овој модел го нема во Македонија тука во Македонија се продава GWH12YCXD-K6DNA1B кој нема Еуровент

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Моделот кој има Еуровент е GWH12YCXD-K6DNA1Z овој модел го нема во Македонија тука во Македонија се продава GWH12YCXD-K6DNA1B кој нема Еуровент
Oтвори го овој Еуровент и погледни ја сликата од Сервис мануел и види ги ознаките на моделите.

Атачменти

• IMG_20231126_174244.jpg
    IMG_20231126_174244.jpg
    536,8 KB · Прегледи: 33

klima fan

lurker
14 јуни 2021
637
359
Oтвори го овој Еуровент и погледни ја сликата од Сервис мануел и види ги ознаките на моделите.

Како што Мидеа Forest има исти ознаки и во Сетек и на Еуровент така треба и сите останати кои имаат Еуровент но со Gree Amber premium не е така едни ознаки има моделот кој се продава во Македонија а други ознаки има моделот со Еуровент ( кој не се продава во МКД )

Глеам се загадиле последниве 2-3 страни со муабети за Gree, па си викам да ви ги 'прочистам' малце очите :)

Нов член во фамилијата:

Погледнете го атачментот 132163

Со здравје да се користи долги години да служи

Сподели фотографии од монтажата Внатрешна Надворешна Единица и Далечинското

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно