Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Зошто е тешка заебанција од клима ? Дали мислиш дека нема да лади и грее дневна од 20-25 m2? Не ве разбирам.. кога ќе одговорите на некое прашање треба веројатно да образложите зошто го мислите тоа.
Прво затоа што СТ нема Еуровент, па декларираните податоците не се проверени.
Второ за цена од 17000 денари што друго би било него тешка заебанција од клима,
Солидна, средна класа на клима која без проблем би греела 25 м2 е од 30000 до 40000 денари.
За ладење не е проблем, секоја ќе излади, но за греење тешко дека ќе загрее 25м2 на надворешна под нула.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
635
358
Искрено подалеку од Gree бидејќи на греење имаат чести он-офф циклуси висока модулација ( потрошувачка ) суви непотребни дефрости
Многу подобар избор од Gree се Haier Midea Vivax Aux LG секако од јаките и скапи брендови Mitsubishi Hitachi Panasonic Daikin Toshiba Fujitsu но Gree не од искуство

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Искрено подалеку од Gree бидејќи на греење имаат чести он-офф циклуси висока модулација ( потрошувачка ) суви непотребни дефрости
Многу подобар избор од Gree се Haier Midea Vivax Aux LG секако од јаките и скапи брендови Mitsubishi Hitachi Panasonic Daikin Toshiba Fujitsu но Gree не од искуство
Секој со свое искуство.
Моето искуство со GREE e позитивно. Имам GREE GWH12QC, со Еуровент, веќе 7 години се греам и ладам со истата, си работи како и првиот ден, тивка и внатрешна и надворешна единица, потрошувачка добра за клима од средна класа.

Атачменти

• IMG_20230719_192653.jpg
    IMG_20230719_192653.jpg
    2,4 MB · Прегледи: 42

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Секој со свое искуство.
Моето искуство со GREE e позитивно. Имам GREE GWH12QC, со Еуровент, веќе 7 години се греам и ладам со истата, си работи како и првиот ден, тивка и внатрешна и надворешна единица, потрошувачка добра за клима од средна класа.
Би сакал да го споделиш Еуровент сертификатот за твојата клима? ...Пошо ја не успеав да го најдам, а знам дека Грее се слаби со сертификати и се зачудив коа кажа дека твојата има.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Пошо ја не успеав да го најдам
Нема да најдеш затоа што едноставно им ги "скинаа" сертификатите а тие што кратко време беа достапни покажаа дека се работи за просечни и подпросечни клими (TOL -10!)

При што онаа екипа составена од тролови и полу луѓе беше на апарати.

Климите не беа лоши но имаа незаслужено голем публицитет.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Би сакал да го споделиш Еуровент сертификатот за твојата клима? ...Пошо ја не успеав да го најдам, а знам дека Грее се слаби со сертификати и се зачудив коа кажа дека твојата има.
Го имзше на Еуровент кога ја купував во 2017 година. Бидејќи сега не се произведува и сертификатог од Еуровент е тргнат. Впрочем исто е и со сертификатите и од познати брендови Мitsubishi, Toshibs итн за клими кои веќе не се произведуваат.
Мислењето е автоматски споено:

Нема да најдеш затоа што едноставно им ги "скинаа" сертификатите а тие што кратко време беа достапни покажаа дека се работи за просечни и подпросечни клими (TOL -10!)

При што онаа екипа составена од тролови и полу луѓе беше на апарати.

Климите не беа лоши но имаа незаслужено голем публицитет.
Флегма, за твоја информација, ниту ги рекламирам нити се бавам со клими, тоа што ти имаш нешто против некои од GREE е друга работа. Сепак призна дека климите не беа лоши. Наравно зависи кој модел. Едноставно 2017 ја купив климата GREE GWH12QC LCLH, тогаш ја плстив 30000 денари, имаше Еуровент сертификат, и на ТOL - 10°C одржува снага P 3KW co COP 2.35, исто и на TBiv - 10^C Pbiv 3KW COP 2.35.
Сега слична е оваа која е 40000 денари и мислам дека вреди за тие пари.
Ако најдеш со подобри карактеристики со Еуровент за 40000 денари или помалку јави ми

Последна промена:
7 март 2014
1.295
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Некој од искуство, колку би било монтажа на една ваква клима, да знам од прилика да не ме ошури некој...
Околу 60тина евра

Испратено од телефоно
Едит:
Порано монтажата беше околу 3.000 денари за помаливе клими, а за поголемите до кај 5.000 ден.
Ама со новите цени насекаде, веројатно е околу 4.000 ден. за твојава.

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
635
358
Некој од искуство, колку би било монтажа на една ваква клима, да знам од прилика да не ме ошури некој...

70 до 80 Евра е монтажа на 3.5кв клима уреди ( најдобро прашај во Сетек колку им е монтажата )

сподели фотографии од монтажата на климата кога ќе ја монтираат

Ceco

lurker
29 септември 2010
650
212
Ceco's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600
Motherboard
Asrock B650M PRO RS
Storage
Kingstone KC3000 512GB
PSU
EVGA 650GM
RAM
Kingston Fury Beast Black 16GB (2x8GB) DDR5 5200 CL40
Video card
Sapphire PULSE RADEON RX 6700 XT 12G, 12GB GDDR6
Case
Cooler Master Elite 371
Mouse
Logitech G102 Prodigy
Audio
Logitech X-530 5.1
Monitor
AOC 24G2SPU
Пред 1 недела барав цени ор повеке места и кај сите е 3500 за 3.5кв и 5500 за 5.5кв. Доколку имаш инсталација од зградата (бакар и кабел) прашај за попуст.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Каква мака има климата што фатила мраз на изменувачот(или како и да се вика) во внатрешната единица?
Па, можно е да имаш проблем со фреонот (се намалил, истекол/испарил?)
Викни сервисер/монтер, нека ѕирни...

Испратено од телефоно

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Ако најдеш со подобри карактеристики со Еуровент за 40000 денари или помалку јави ми

На "ананас" толку. Директно за помалку
Врти кругови околу Gree

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202

На "ананас" толку. Директно за помалку
Врти кругови околу Gree
Успореди ги Еуровентите, SCOP, COP, Pdesig., P на Тbiv, P на ТOL, и останатото, па тогаш ќе видиш кој околу кого трча кругови.
Зборувам за серијата HR што си ја навел, за сериите АP и LN e oбратно, но и цената е дупла.
Еве ти ги и Еуровентите да не се мачиш да ги бараш, знам дека во нив веруваш, па викат пред фактите и боговите молчат.
ПС.
Од кога 43999 е помалку од 39990 ?????

Монтажа на 12 ка 4500 денари, на 18 ка 5500 денари.
Денешна информација, денес купени 12ка и 18ка,треба да се монтираат идната недела.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Успореди ги Еуровентите, SCOP, COP, Pdesig., P на Тbiv, P на ТOL, и останатото
Дечко!
Euriventot за Gree е хартија наменета за во WC

Тие сертификати се поништени.
(најверојатно заради лажирање)

Прочитај ги пропозициите на Eurovent пред да мафташ со непостоечки сертификати.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Дечко!
Euriventot за Gree е хартија наменета за во WC

Тие сертификати се поништени.
(најверојатно заради лажирање)

Прочитај ги пропозициите на Eurovent пред да мафташ со непостоечки сертификати.
Дечко, не мафтам јас, него тие стојат на официјалната страна на Еуровент. По твое може било кој да каже поништени се сертификатите на Mitsubishi оти се лажирани.
Сигурно Еуривент нема да издава и објавува и лажира сертификати за било кој бренд, сигурно нема да си го рушат реномето за било кој.
Од сајтот на Еуровент тргнати се сертификатите за модели кои веќе не ги произведуваат брендовите.
Тргнат е и сертификатот на Mitsubishi за најдобриот модел FH кој веќе не се произведува.
И сега теба ли да се каже дека бил лажиран па затоа е тргнат???? Сигурно не, веќе ти реков"пред фактите и боговите молчат" па замолчи веќе, не си го руши угледот со изјави за лажирани сертификати од Еуровент. Толку од менњ на ова тема. Поздрав

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Дечко, не мафтам јас, него тие стојат на официјалната страна на Еуровент. По твое може било кој да каже поништени се сертификатите на Mitsubishi оти се лажирани.
Сигурно Еуривент нема да издава и објавува и лажира сертификати за било кој бренд, сигурно нема да си го рушат реномето за било кој.
Од сајтот на Еуровент тргнати се сертификатите за модели кои веќе не ги произведуваат брендовите.
Тргнат е и сертификатот на Mitsubishi за најдобриот модел FH кој веќе не се произведува.
И сега теба ли да се каже дека бил лажиран па затоа е тргнат???? Сигурно не, веќе ти реков"пред фактите и боговите молчат" па замолчи веќе, не си го руши угледот со изјави за лажирани сертификати од Еуровент. Толку од менњ на ова тема. Поздрав
Модулацијата ќе ја гледаш кај мицуто и кај греето. Кога ќе неќе да спушти под 600w греето тогаш ќе се сетиш на постов.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Модулацијата ќе ја гледаш кај мицуто и кај греето. Кога ќе неќе да спушти под 600w греето тогаш ќе се сетиш на постов.
GREE нема м од модулација. Пониско од 800w не спушта каде 600w, ова зборувам од искуство.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

dashbog

lurker
24 јуни 2008
573
815
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
GREE нема м од модулација. Пониско од 800w не спушта каде 600w, ова зборувам од искуство.

Gree има повеќе модели. Јас мојот модел што го имам моментално модулира на 500w (пониско не сум го видел) и тоа зборувам за 5.5 kw модел.
Не велам дека се најдобри, али не се до толку лоши - зборувам од искуство (тој 1 модел што го имам јас).

Инаку се и греам и ладам со неа и не сум има проблеми.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Gree има повеќе модели. Јас мојот модел што го имам моментално модулира на 500w (пониско не сум го видел) и тоа зборувам за 5.5 kw модел.
Не велам дека се најдобри, али не се до толку лоши - зборувам од искуство (тој 1 модел што го имам јас).

Инаку се и греам и ладам со неа и не сум има проблеми.
Јас ја користев GREE Lomo LCLW 5.5 kw и за неа можам да кажам. Ја преместив и сега користам Haier Pearl 5.5kw, модулира на 250w.

kikomir

hello world
30 јуни 2015
193
221
Јас како сериозно незадоволен од Грее, многу топло (исто како мојов стан преку лето) препорачувам на сите да НЕ земете Грее туку буквално било што друго.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Најпрво морам да му напомнам дека за разлика од 4000 денари ни во лудило нема да земам кинеска клима па ако сака нека биде и ентри левел Mitsubishi, боса и без ништо сепак (во случајов) би го одбрал Mitsubishi или друга јапонска клима.

Што се однесува до модулациите и ефикасноста на Gree ги повикувам дежурните герила пропагатори на оваа тиња фирма фино лепо да ги поврзат на Home Assistant, да направат графикони и да повелат да ги стават овдека.
Онака како што правам јас, @zlatko_ti412 и уште еден момак (не ми текнува на никот)

Ете тогаш ќе им симнам капа и ќе речам „Евала! Во право сте биле“

Јас имам уште 3 кинески клими и немаат ни М од модулација. Ти мислиш дека модулира, тоа компресор исклучила и продолжила да дува. Па пак во круг.
Поставив графикони, кој сака нека ги бара. Јас немам живци да се расправам.
Престар сум за ова

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Секако дека Mitsubishi i Toshiba se neprikosnoveni vo modulacija, kapa dole. No na minus - 10°C, 2.6 kw и 3.2 kw не е исто. Јас сакам да затопли и загрее а не да користам диполнителен калорифер, греалка или панелка.
Се разбираме за што зборувам.
Не ми е целта да фаворизирам едни или други, секако дека Кинеските неможат да се рамнат со Јапонските, но со оглед на цена и нашиот стандард наведов кој модел на Gree e добар према Еуровент и цената. Во секој случај ако буџетот дозволува дупла цена (зборувам за клими со приближно исти карактеристики према Еуровент) и јас би земал Јапонска.
У незнам што тука не е јасно.
Не сум од тие што Флегмс ги нарекува Грее снобови. Зборувам од искуство со Gree моделот GWH12QC lclh што го имам веќе 7 години, презадоволен, и не е точно дека не спушта под 600w, спушта 300w oвој модел,.
Еве за информација денес се земени две GREE kлими Amber premium, монтажата ќе биде идната недела и ќе ви споделам слики.
Еве ти еуровент од истите

Најпрво морам да му напомнам дека за разлика од 4000 денари ни во лудило нема да земам кинеска клима па ако сака нека биде и ентри левел Mitsubishi, боса и без ништо сепак (во случајов) би го одбрал Mitsubishi или друга јапонска клима.

Што се однесува до модулациите и ефикасноста на Gree ги повикувам дежурните герила пропагатори на оваа тиња фирма фино лепо да ги поврзат на Home Assistant, да направат графикони и да повелат да ги стават овдека.
Онака како што правам јас, @zlatko_ti412 и уште еден момак (не ми текнува на никот)

Ете тогаш ќе им симнам капа и ќе речам „Евала! Во право сте биле“

Јас имам уште 3 кинески клими и немаат ни М од модулација. Ти мислиш дека модулира, тоа компресор исклучила и продолжила да дува. Па пак во круг.
Поставив графикони, кој сака нека ги бара. Јас немам живци да се расправам.
Престар сум за ова
Твоја работа што би земал. Секој одлучува за себе.
Него лош беше твојот коментар за лажирани Еуровент сертификати.
Повеќе за тоа немаш коментар.
Постирај ми каде тоа Еуровент го објавил дека ги лажирал сертификатите за Gree моделите што ги објавил и ти симнувам капа. Наравно сите Gree модели немаат сертификати, јас споредувам само модели со сертификати.
И дали си израчунал разликата во модулацијата кај клими со иста снага колку е разликата во потрошња и цена, и после колку години би ти се вратила инвестицијата,и дали секој е во можност да издвои буџет за дупла цена

Јас како сериозно незадоволен од Грее, многу топло (исто како мојов стан преку лето) препорачувам на сите да НЕ земете Грее туку буквално било што друго.
Кој модел го имаш???

Последна промена:
18 август 2019
1.229
1.204
Спушта, спушта под 600W. На ладење... :)

И моето искуство е слично. Он-оф клима.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно