Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Цените на рам меморија отидоа...тралала

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.287
2.714
иначе меур го викаат пошто компаниите праат нешто чудно, а тоа е циркуларно инвестирање.
Сите си ги подаваат меѓу себе парите, али у глобала нвидиа профитира највеќе.

1280px-2025_AI_Bubble_Speculation_2.png

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.790
12.788
Skopje
www.wemaxa.com
иначе меур го викаат пошто компаниите праат нешто чудно, а тоа е циркуларно инвестирање.
Сите си ги подаваат меѓу себе парите, али у глобала нвидиа профитира највеќе.

1280px-2025_AI_Bubble_Speculation_2.png

Ова што го гледаш повеќе се однесува на обиди за реструктуирање на Nvidia затоа што стана преголема за многу брзо време па сега од околу и се наговестуваат одредени работи па за да условно не се случат истите овие ќе треба некаде да подмачкаат. Башка како што гледаш никаде на слика ја немаш Алфабет, а гугл е единствена инфраструктура што реално движи моментално, OpenAI има далеку помала инфраструктура....

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.287
2.714
Ова што го гледаш повеќе се однесува на обиди за реструктуирање на Nvidia затоа што стана преголема за многу брзо време па сега од околу и се наговестуваат одредени работи па за да условно не се случат истите овие ќе треба некаде да подмачкаат. Башка како што гледаш никаде на слика ја немаш Алфабет, а гугл е единствена инфраструктура што реално движи моментално, OpenAI има далеку помала инфраструктура....

гугл не е дел од овие ствари, затоа го нема. Ова се фирмите кои си инвестираат едни у други. На сликата Микрософт и АМД фалат само.
Ова досега било присатно циркуларното инвестирање во претходни балончиња.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
@Ron26 премногу си млад. Ова го збореа за амазон, го збореа и за тесла. Тие вложени пари се ништо во споредба со добивката.
Сите инвестираат со цел за поголема добивка. енвидиа не е нова фирма. Тоа што го прави не е од вчера. Тоа што сега некој гледа колкав потенцијал и има можност да вложува е ок. Тоа што ти не го согледуваш потенцијалот и немаш пари да вложиш е твој проблем.

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
@Ron26 премногу си млад. Ова го збореа за амазон, го збореа и за тесла. Тие вложени пари се ништо во споредба со добивката.
Сите инвестираат со цел за поголема добивка. енвидиа не е нова фирма. Тоа што го прави не е од вчера. Тоа што сега некој гледа колкав потенцијал и има можност да вложува е ок. Тоа што ти не го согледуваш потенцијалот и немаш пари да вложиш е твој проблем.
Сета е таман, али богаташите не копаа бункери коа Маск бладаше за Марс :D

Ми фалат времињата коа Елонот беше нај aнти-AI глас во медиумите.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.068
3.527
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

olt96

hello world
18 јуни 2015
231
263
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Сакал неќел AI slop доаѓа за сите нас. Ептен ретко користам каков било AI, али и за мене ќе е скап рамот. Сиротине у америка кај шо имаат дата центри плаќаат повеќе за струа а може не ни знаат ништо за аи. Пичку матер технологијата е импресивна ама скоро сите апликации до сега се абсолутен канцер. Ни ја уништуваат планетата и животот за видеа од бебиња како пеат...

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Ни ја уништуваат планетата и животот за видеа од бебиња како пеат...
Камо ли за тоа да беше..
Не е ни причината битна, али we lost the plot.

Балон или не у право испадна @gOJDO , следниве 5 години (минимум) ќе биде мрак со залиха и цени.
Мислењето е автоматски споено:

И не знам дали само мене така ми се чини, како да постои сценарио во кое персоналниот компјутер ќе стане само stream box со subscription на различни услуги.

Нишо нема да се прави локално, се ќе биде на тие нивните дата центри.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Се што носи LPDDR ќе поскапи за минимум 50%
Мобилни, таблети..се. Се што ја користи оваа меморија

Меморија која има ниска потрошувачка и е далеку поефикасна од „нашиот“ RAM

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.790
12.788
Skopje
www.wemaxa.com
Камо ли за тоа да беше..
Не е ни причината битна, али we lost the plot.

Балон или не у право испадна @gOJDO , следниве 5 години (минимум) ќе биде мрак со залиха и цени.

И не знам дали само мене така ми се чини, како да постои сценарио во кое персоналниот компјутер ќе стане само stream box со subscription на различни услуги.

Нишо нема да се прави локално, се ќе биде на тие нивните дата центри.

Нема да стане ПЦ-то стрим бокс туку ќе стане луксуз па како "излез" ќе се нудат претплатнички gateway уреди кои ќе стримаат за месечна претплата.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.185
16.293
Сета е таман, али богаташите не копаа бункери коа Маск бладаше за Марс :D

Ми фалат времињата коа Елонот беше нај aнти-AI глас во медиумите.
Кога бил Лонче анти-АИ? Ако добро памтам он беше анти нерегулација на АИ и повикуваше на екстремна претпазливост и против масовна примена и каде треба и каде не треба

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Нема да стане ПЦ-то стрим бокс туку ќе стане луксуз па како "излез" ќе се нудат претплатнички gateway уреди кои ќе стримаат за месечна претплата.
Sounds about right нажалост..

Кога бил Лонче анти-АИ? Ако добро памтам он беше анти нерегулација на АИ и повикуваше на екстремна претпазливост и против масовна примена и каде треба и каде не треба
Ме тепа и мене Мандела ефектот, во право си за спецификите.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.393
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Мислам дека лаптоп компјутерите се ок застапени и цените се нормални за обичен корисник кој треба да заврши работа.

Сега тоа групата гејмери што им треба повеќе рам и грефички е друг проблем, може нив ќе ги засегне, ама што има да засегне програмер на кој доволен му е мекбук?

Како опишавте како да ќе се вратиме во времето кога еден во маало имаше компјутер.

Свако чудо за три дана велат Србите, ќе пројде и ова ќе се стабилизира цената.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.287
2.714
не верувам да поскапи рамот за други ствари како телефони и слично пошто не е истиот рам. Овие фабрики праат рам за дата центри што се слични ко нашиве плочки. А и можеби ќе го оптимизираат производството за неколку месеци да ги задоволат потребите за двете страни.

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
не верувам да поскапи рамот за други ствари како телефони и слично пошто не е истиот рам. Овие фабрики праат рам за дата центри што се слични ко нашиве плочки. А и можеби ќе го оптимизираат производството за неколку месеци да ги задоволат потребите за двете страни.
И TSMC работи за AMD,Intel,Nvidia па сега ги качи цените на вафер.Зошто?која мака ја имаат тие?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.287
2.714
И TSMC работи за AMD,Intel,Nvidia па сега ги качи цените на вафер.Зошто?која мака ја имаат тие?

Побарувачка ваљда. Вие го колнете Интел, но он е единствен што може да ги избалансира стварите ако се врати со производството.

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
А и можеби ќе го оптимизираат производството за неколку месеци да ги задоволат потребите за двете страни.
Резервирана им е цела залиха за HBM т.е. AI, нема да има оптимизација на производството.
Подобрување МОЖЕБИ ќе има околу 2027.
Моли се и другиве 2 играчи од картелот да не испаднат од general consumer маркетот.
Како опишавте како да ќе се вратиме во времето кога еден во маало имаше компјутер.
Веќе у опште нема ни тоа да ме зачуди искрено.

Побарувачка ваљда. Вие го колнете Интел, но он е единствен што може да ги избалансира стварите ако се врати со производството.
Ни интел више не менуваат нишо, џабе ти е екстра производство коа побарувачката нема крај.

Vlad944

lurker
3 март 2015
786
1.759
Ха,сакаш да кажеш дека тој е тука да не' спаси од апокалипсава?
Не бате сите си гледаат за нивниот џеб да биде полн,нас конзумерите кој не тркала,воошто не им е гајле.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.790
12.788
Skopje
www.wemaxa.com
Натаму оди, новите генерации користат само мобилен, друго не ги интересира.

"Користат"? Нема К од користење. Јас на 7 години пуштав игри со касетофон од ZX Spectrum, па флопија разнесував од другар до дома и назад за да преснимам игра или нешто, Basic учев во Народна техника на 8, сам чепкав рчкав надградував доградував инсталирав драјвери итн да не редам, оваа аморфна маса од нови т.н. генерации буљаат во екранот и конзумираат нечија сценирана драма со крици, извештачено смеење, дерење, прејадување, посерување - имбецили се 99%. Користеле...

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Новиве генерации се научени на инстантна гратификација уште од јаслите.
Дресирани се за новата ера каде шо чат ботот халуцинира за тебе а ти само климаш со главата.
Таква "амфорна маса" преферира минимум/ич труд шо значи дека ќе следи mass extinction на DIY маркетот, или ќе биди баш еден компјутер у маало.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Од кога Иљче Маскана е познат ко Лонче?

"Користат"? Нема К од користење. Јас на 7 години пуштав игри со касетофон од ZX Spectrum, па флопија разнесував од другар до дома и назад за да преснимам игра или нешто, Basic учев во Народна техника на 8, сам чепкав рчкав надградував доградував инсталирав драјвери итн да не редам, оваа аморфна маса од нови т.н. генерации буљаат во екранот и конзумираат нечија сценирана драма со крици, извештачено смеење, дерење, прејадување, посерување - имбецили се 99%. Користеле...
Да ми го кажеше ова у основно дека си компјутерџиче немаше да те третирам како секојдневна бубалица и да те малтретирам. :D

@xenon Се заебавам. :D Се сеќавам дека јас и ти и можда дали уште 1 од наше школо знаеше да програмира во основно. Јас учев GW Basic во Народна Техника во трето одделение. Имаше XT-a и 286-ки. Преку DOS идеше се. Знев, т.е. сеуште знам и беч да пишувам код. Но пред тоа и пред се првите основи, т.е. чивијата ми ја тури татко ми. Он ме научи како да уклучувам игри на Commodore 64 (и од касети и од дискети), а потоа и да пишувам кодови за читови со POKE/PEEK и ми ме научи основни работи за програмирање на Basic V5. Бев копиљ 2-3 одделение кога земав книги да учам да програмирам, ама многу малку можев да разберам бидејќи книгите беа напишани за читатели со завршено средно образование. Затоа во 3-то второ полугодие се запишав у Народна Техника. Се сеќавам дека Зоки ми беше прв учител.

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно