Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

CaSyS - Испрати пари само со телефонски број

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859

Иако текстот имплицира дека веќе е во функција, во пракса сè уште не е.

Некој со повеќе инфо?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Има опција плати на пријател на НЛБ апликацијата и се отвара телефонскиот именик и праќаш пари. Тоа е тоа?

lumixoid

hello world
22 септември 2008
217
257
И Комерцијална го има истото, само што функционира само со корисници на КБ.
Може преку Касис ќе го прошират да биде меѓу банкарски.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Можда глуп сум, ама што е разликата кога веќе Виза го пуштија истово? Пишав и во другана тема, буквално копи паст функција (па и текст) од веќе активна услуга на Виза.

Ова ќе беше ударна вест ако го пишеа пред 2 години. Сеа е само бледа копија.

Еве ви од Стопанска скриншот. Не треба да сме иста банка за да се заврши трансферот, треба да имаш само Виза картичка.

Screenshot_1.png
Visa 2.png
Visa 3.png
Visa-4.png

Alex3

hello world
20 декември 2018
216
262
Можда глуп сум, ама што е разликата кога веќе Виза го пуштија истово? Пишав и во другана тема, буквално копи паст функција (па и текст) од веќе активна услуга на Виза.

Ова ќе беше ударна вест ако го пишеа пред 2 години. Сеа е само бледа копија.

Еве ви од Стопанска скриншот. Не треба да сме иста банка за да се заврши трансферот, треба да имаш само Виза картичка.

Погледнете го атачментот 151817
Погледнете го атачментот 151818
Погледнете го атачментот 151819
Погледнете го атачментот 151821
не мора да имаш visa, не мора да имаш ни картичка, само сметка во банка поврзана со твојот број. скептичен сум дек касис кои ги сметам за диносауруси во банкарството ќе можат да го изведат ова без проблеми. не е објаснето во постот како се праќа, треба ли некоја апликација на телефонот, може со повик на корисничка подршка, може ли на не паметен телефон да се изведе ова, лимити....

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
А што ако имам сметки во 5 банки? :)

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
А што ако имам сметки во 5 банки? :)
Ако добро сфаќам, тој „алиас“ мора да биде врзан со сметката. Претпоставувам бројот го пронаѓа според тој „алиас“ и потоа легнуваат парите на сметката.

Но текстов е празен, нема објаснување, ваш како што кажа @Alex3 . Преку чива апликација оди, дали е нивна или од банкиве, кај се внесува овој трансфер, во кое поле во апликацијата, дали преку извод или посебен начин на трансфер ќе има...

Јави се у банка појма немаат за ова, одма ти викаат „да не мислите на Виза Директ“.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ама луѓе, читате ли воопшто на линкот!?

Не е исто ниту со „Плати на пријател“ ниту со „Виза директ“.
Читајте - овозможува да испратите пари на истиот начин - преку апликацијата на банката каде сте клиент и само со внесување на телефонски број, но независно дали примачот е во истата банка или има Виза картичка.

И не сте во право, сѐ што доведувате во прашање е појаснето во текстот, само треба да се чита.

„Најдобриот дел е што сè се одвива во рамки на вашето постоечко мобилно банкарство. Нема нови апликации, нема комплицирани процедури, туку банките ја вградија оваа функционалност директно во сопствените апликации“

„Услугата Плати на пријател само со телефонски број веќе е достапна во мобилните апликации на партнерските банки на КаСис. Сè што треба е да го регистрирате својот број како Алиас во вашата банка и подготвени сте за наједноставните трансфери досега.“

„се надминуваат не само техничките ограничувања меѓу банките, туку и географските бариери, бидејќи трансферот на средства повеќе не зависи од тоа каде се наоѓа примачот или во која банка има сметка“

Единствено што јас доведувам во прашање е што се обидов со Комерцијална ---> НЛБ и не ми успева. Не препознава дека примачот е регистриран корисник...

Треба еден мејл до КаСис да појаснат.

Последна промена:

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
И не сте во право, сѐ што доведувате во прашење е појаснето во текстот, само треба да се чита.

Прати ми скриншот од апликација на некоја банка да го видам ова како сервис/услуга.

Чим е појаснето во текстот.

Единствено што јас доведувам во прашање е што се обидов со Комерцијална ---> НЛБ и не ми успева. Не препознава дека примачот е регистриран корисник...
Пошто ја користиш услугата/сервисот од банката која ти дава да платиш на пријател само ако е корисник на Комерцијална.

Прати ми да видам кај е таа услуга на Касис каде ова го има како опција. А во текстот пошто викаш не читаме, пишува:

Услугата Плати на пријател само со телефонски број веќе е достапна во мобилните апликации на партнерските банки на КаСис.

Треба еден мејл до КаСис да појаснат.

Што значи не е дека ние не читаме, туку дебилен е текстот.

Затоа...

Последна промена:

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Прати ми скриншот од апликација на некоја банка да го видам ова како сервис/услуга.

Чим е појаснето во текстот.

Пошто ја користиш услугата/сервисот од банката која ти дава да платиш на пријател само ако е корисник на Комерцијална.

Прати ми да видам кај е таа услуга на Касис каде ова го има како опција. А во текстот пошто викаш не читаме, пишува:

Услугата Плати на пријател само со телефонски број веќе е достапна во мобилните апликации на партнерските банки на КаСис.

Што значи не е дека ние не читаме, туку дебилен е текстот.

Затоа...
Ете за сѐ ти направив copy-paste од нивниот текст... и од тоа сѐ е јасно во однос на начинот како треба да функционира. Нејасно е зошто не функционира.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Навистина и најискрено не те разбирам... ок. :D
Мислењето е автоматски споено:

Еве, колега прашал и му кажале дека ова важело само за банки партнери на КаСис - двете Стопански и двете бугарски. Баш разочарувачки и misleading објава. :(

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
Навистина и најискрено не те разбирам... ок. :D

Еве, колега прашал и му кажале дека ова важело само за банки партнери на КаСис - двете Стопански и двете бугарски. Баш разочарувачки и misleading објава. :(

Не баш и тоа пишува, само во партнерските банки. Сега што другиот дел од текстот е фалење тоа друга работа. Дали работи на Стопанските треба да каже некој што ги користи.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

aleksandarmio

hello world
1 ноември 2023
68
66
Не баш и тоа пишува, само во партнерските банки. Сега што другиот дел од текстот е фалење тоа друга работа. Дали работи на Стопанските треба да каже некој што ги користи.

Стопанска Скопје веќе има опција за префрлање пари меѓу контакти "topsi pay" и си функционира години наназад, така да ова со casys е тежок фејл освен нели ако не префрлаш пари на Стопанска Битола и "двете бугарски банки".

• ми се допаѓа
Реакции: marv

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ама секако дека има, имаат и другите банки, сите знаеме... поентата и предноста на ова е дека не мора праќачот и примачот да се во иста банка. Е сега, што не го направиле како што треба, па да функционира со сите банки, тоа е друго...

Viko

hello world
28 јуни 2022
313
291
Keks pay ќе биде единстваеното комплетно решение кое го добиваме ноември/ декември.
Ќе функционира без разлика на банка само ќе треба да линкнете дебитна картичка

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526
Keks pay ќе биде единстваеното комплетно решение кое го добиваме ноември/ декември.
Ќе функционира без разлика на банка само ќе треба да линкнете дебитна картичка
Со Виза директ не знам зошто би ми биле такви додатни сервиси. Освен ако не се многу поевтини и/или нудат некои големи погодности. А за тоа ќе им треба добра кампања и добро поврзување. Еве пошто неколкупати го спомнуваш може ли да издвоиш со што би бил подобар од моменталните опции?

Viko

hello world
28 јуни 2022
313
291
Со Виза директ не знам зошто би ми биле такви додатни сервиси. Освен ако не се многу поевтини и/или нудат некои големи погодности. А за тоа ќе им треба добра кампања и добро поврзување. Еве пошто неколкупати го спомнуваш може ли да издвоиш со што би бил подобар од моменталните опции?

Едноставно во време кога сите можни банки гледаат да заработат на тебе (како што гледаме во темата за најдобра банка во МК), Некој ти нуди апликација подобра од сите можни апликации за дигитално банкарство во МК, бесплатни трансфери за корисници на услугата во МК и надвор од МК (Хрватска), три бесплатни дебитни/ припејд картички Кои не се поврзани со парите што ги имаш на профилот. Според мене тоа е во најмала рака за почит.

Единствена разлика од виза плус е што немораш да имаш баш виза картичка туку од било кој payment network/ issuer и имаш плус опции како плаќање на веб и на физички локации со кекс профил, плаќање сметки, паркинг, мтаг, осигурителни полиси, некои претплати итн.. Ова го имаат во Хрватска, не знам како ќе биде кај нас. Ви оставам текст од Dejan Donev, the head of digital product development at Erste Bank:

„Dejan Donev: Whenever we launch KEKS Pay in a new market, we start with a few key use cases and then expand based on demand. In Macedonia, we will introduce three initial features.

The first one is Peer-to-Peer payments – this allows users to settle bills, split expenses, and collect money for events, regardless of which bank they use. A common example in Zagreb is coworkers splitting lunch bills—one person pays, and the others reimburse them via KEKS Pay using just their phone numbers. Unlike traditional banking apps, users don’t need to open a new account; they simply link their existing debit card.

Remittances is the second feature – with many Macedonians work abroad, particularly in Croatia, and regularly send money home. KEKS Pay will make these transactions faster, easier, and significantly cheaper. Instead of opening a separate bank account in Croatia, workers can link their Croatian, German, or Irish debit card and instantly transfer money to a Macedonian recipient.

The third one is QR Code Payments, as this will streamline payments in web shops and physical locations. Online payments with KEKS Pay eliminate the need to manually enter card details, making checkout faster and more secure. In Macedonia, we will integrate with Monri Payments, one of the region’s major payment gateways, ensuring widespread merchant adoption.

We also plan to introduce bill payments for utilities, similar to our success in Croatia. Instead of receiving paper bills or manually entering payment details, users will receive digital bills directly in KEKS Pay and pay with a simple swipe. Additionally, if we find a partner for parking payments, we will integrate that service as well.

We aim to launch in Macedonia by the end of the year—likely in November or December"

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859

Ама, како зошто би ти било тоа!? Па, многу едноставна причина - немаат сите Виза картичка.

Едноставно во време кога сите можни банки гледаат да заработат на тебе (како што гледаме во темата за најдобра банка во МК), Некој ти нуди апликација подобра од сите можни апликации за дигитално банкарство во МК, бесплатни трансфери за корисници на услугата во МК и надвор од МК (Хрватска), три бесплатни дебитни/ припејд картички Кои не се поврзани со парите што ги имаш на профилот. Според мене тоа е во најмала рака за почит.

Единствена разлика од виза плус е што немораш да имаш баш виза картичка туку од било кој payment network/ issuer и имаш плус опции како плаќање на веб и на физички локации со кекс профил, плаќање сметки, паркинг, мтаг, осигурителни полиси, некои претплати итн.. Ова го имаат во Хрватска, не знам како ќе биде кај нас. Ви оставам текст од Dejan Donev, the head of digital product development at Erste Bank:

„Dejan Donev: Whenever we launch KEKS Pay in a new market, we start with a few key use cases and then expand based on demand. In Macedonia, we will introduce three initial features.

The first one is Peer-to-Peer payments – this allows users to settle bills, split expenses, and collect money for events, regardless of which bank they use. A common example in Zagreb is coworkers splitting lunch bills—one person pays, and the others reimburse them via KEKS Pay using just their phone numbers. Unlike traditional banking apps, users don’t need to open a new account; they simply link their existing debit card.

Remittances is the second feature – with many Macedonians work abroad, particularly in Croatia, and regularly send money home. KEKS Pay will make these transactions faster, easier, and significantly cheaper. Instead of opening a separate bank account in Croatia, workers can link their Croatian, German, or Irish debit card and instantly transfer money to a Macedonian recipient.

The third one is QR Code Payments, as this will streamline payments in web shops and physical locations. Online payments with KEKS Pay eliminate the need to manually enter card details, making checkout faster and more secure. In Macedonia, we will integrate with Monri Payments, one of the region’s major payment gateways, ensuring widespread merchant adoption.

We also plan to introduce bill payments for utilities, similar to our success in Croatia. Instead of receiving paper bills or manually entering payment details, users will receive digital bills directly in KEKS Pay and pay with a simple swipe. Additionally, if we find a partner for parking payments, we will integrate that service as well.

We aim to launch in Macedonia by the end of the year—likely in November or December"
Ама, ти па сега малку ги измеша брзините, не зборуваме за КЕКС пеј тука... тоа е па сосема трета работа...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
@kosmos78 гледаш и од темава дека никој ништо не разбира, така да може и нема потреба од ваков сервис кај нас.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Ова VENMO-type систем немате појма колку долго го чекам. Буквално едно дугме стискаш и се разборџуваш со кој и да сакаш. Само некој да тестирал дали функционира.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
@kosmos78 гледаш и од темава дека никој ништо не разбира, така да може и нема потреба од ваков сервис кај нас.

Да не почнат да читаат од Народна, ќе речат види ги овие дебили уште Пејпел им фали :ROFLMAO:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.571
3.208
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.820
5.526

Бидејќи за почеток ќе нудат само многу ограничен број ма услуги, многу ме интересира кско де ќе оди. Да не се разбереме погрешно, да се има избор е супер за нас.

• ми се допаѓа
Реакции: Viko
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно