Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Best bang for the buck телефон

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Мојот А52s сеуште грми и сеуште држи батерија како првиот ден еве веќе две полни години.
Сакав исто да пишам. На ќерка ми и купив пред скоро три години ПОЛОВЕН A52s. Секогаш кога ќе и го земам да расчепкам нешто се изненадувам како добро функционира. Ѕвер од модел дефинитивно.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Два месеци стар телефон падна на цемент. Надворешно немаше пукнатини на капак или стакло. Почна да мрзне што се решаваше само со рестарт. На сервис го отворија пред мене и увидовме дека матичната е пукната. Не знам и јас како е можно но сервисерот рече дека се случува.
Мислењето е автоматски споено:

Искрен да бидам откако купувам паметни телефони не сме се соочиле дома никој со кочење на телефон. Значи години и години наназад. Можеби не сме захтевни корисници а и можеби сме имале среќа.

И јас слушам од други за кочење, па малку било рам и сл. Моја претпоставка е дека или имаат многу блоутвер кој го собираат од нет инсталирајќи се и сешто. Или пак го полнат до крај драјвот па нема место за оперативниот да дише. Или како што реков користат можеби захтевни апликации кои мене не ми притребале.
9rw5l4.jpg

28 јануари 2017
2.066
4.734
Ресен
Искрен да бидам откако купувам паметни телефони не сме се соочиле дома никој со кочење на телефон. Значи години и години наназад. Можеби не сме захтевни корисници а и можеби сме имале среќа.

И јас слушам од други за кочење, па малку било рам и сл. Моја претпоставка е дека или имаат многу блоутвер кој го собираат од нет инсталирајќи се и сешто. Или пак го полнат до крај драјвот па нема место за оперативниот да дише. Или како што реков користат можеби захтевни апликации кои мене не ми притребале.
Од А52s преминав на S23, освен големината ништо не ми беше deal breaker и радо би го користел и сега.
Кочење, екран, батерија, изработка, ништо тоа не сетив којзнае каква разлика, да, е поспор ама ништо пресудно.

Ако големината не е фактор, јас би одел со нов А серија.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Од А52s преминав на S23, освен големината ништо не ми беше deal breaker и радо би го користел и сега.
Кочење, екран, батерија, изработка, ништо тоа не сетив којзнае каква разлика, да, е поспор ама ништо пресудно.

Ако големината не е фактор, јас би одел со нов А серија.

Да, благодарам. И јас сум со ниет да погледнеме пред се А класа. Па да видиме што ќе биде. Некако нема мерак да шета низ град за нов телефон. Нема за неа некое огромно значење. Мене татко ми да ми кажеше дека ќе одиме по нов телефон цела вечер немаше да спијам :)

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Ај да се надоврзам на темава, користам huawei p40 pro од септември 2020 година, хардверски стабилен како од прв ден со феноменална камера но софтверски почна да откажувa апослушност ( плејстор, немање соодветни апдјети, апликации итн).
Со огледа на очајниот избор на пазарот, за флегшип модел изборот ми е помеѓу samsung / apple. Горе доле би идел на нешто што би имало нормална цена и моментално таргетирани ми се овие два модела со близок ценовен ранг. Андроид корисник сум од почеток без допирни точки со IOS, и искрено ме фаќа страв дали ќе се навикнам на промената. Без навивање за бренд кој го користите, што би избрале вие ?

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Пред некој ден му земавме на дедото некој Редми 13 something, го уклучивме на МК јазик и регион и преинсталираше тон руски апликации.
Јандекс мандекс триста чуда, мислев дека е до акаунтот негов, му направив фактори рисет, се појавија пред да ставам акаунт.
Ја не би земал Жаомије веќе. А до пред 1 телефон само нив ги купував.

-Ata-

hello world
2 декември 2010
150
183
Ај да се надоврзам на темава, користам huawei p40 pro од септември 2020 година, хардверски стабилен како од прв ден со феноменална камера но софтверски почна да откажувa апослушност ( плејстор, немање соодветни апдјети, апликации итн).
Со огледа на очајниот избор на пазарот, за флегшип модел изборот ми е помеѓу samsung / apple. Горе доле би идел на нешто што би имало нормална цена и моментално таргетирани ми се овие два модела со близок ценовен ранг. Андроид корисник сум од почеток без допирни точки со IOS, и искрено ме фаќа страв дали ќе се навикнам на промената. Без навивање за бренд кој го користите, што би избрале вие ?
Веќе година дена сум префрлен од андроид (samsung s8+, a52s) на ios (13pro)
на почеток ми личеше дека ќе оди тешко префрање со оглед на тоа дека подесувањата на секоја апликација се ставени во еден групен дел за сите апликации и малце е контраинтуитивно и доста такви ситници... ама тоа е...Очекувањата ми беа сосема поинакви и дека UIUX се коска според тоа како се рекламираа, личен впечаток е дека има бааги голем простор да се подобрат и доцнат зад андроид. После некое време се навикнуваш и чуството е како да имаш некој custom андроид со сомнитено потекло.
Позитивната работа на ios е флуидноста на менито и апликациите, се осеќа помеко работење. Доста интересни апликации кои може да се најдат само на овој маркет (впрочем затоа и се префрлив).
Но од друга страна сервиси како Epic Store, или Стремио... сеуште врска немам како да ги ставам и дали има воопшто можност да се користат...
Наредно би зел андроид, а овој ќе си остане само како уред кој може да ги поддржи тие неколку корисни апликации.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Пред некој ден му земавме на дедото некој Редми 13 something, го уклучивме на МК јазик и регион и преинсталираше тон руски апликации.
Јандекс мандекс триста чуда, мислев дека е до акаунтот негов, му направив фактори рисет, се појавија пред да ставам акаунт.
Јас па еве земав Узми шаоми брате на 31 јануари, ни една од тие апликации не се инсталира. Многу е битно кој софтвер е инсталиран (регион).

• ми се допаѓа
Реакции: marv

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Јас па еве земав Узми шаоми брате на 31 јануари, ни една од тие апликации не се инсталира. Многу е битно кој софтвер е инсталиран (регион).
значи пак е лотарија...

види ја скрос би земал и би го флешнал со мој ром, ама веќе толку стегнаа да не моеш да возиш банкарски софтвер со таков ром.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Од кај ти е земен? Еве редми 13 про+ 5Г на МК јазик наместен, никад вакви глупости. Ај види што РОМ има фабрички? EEA, Global или некој си таму ...
значи пак е лотарија...

види ја скрос би земал и би го флешнал со мој ром, ама веќе толку стегнаа да не моеш да возиш банкарски софтвер со таков ром.
Може, со xiaomi.EU ром се возат и тие без проблем. само да не е рутиран, а што и не мораш да го направиш.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
значи пак е лотарија...

Мила мајко е сега за отклучување bootloader. Треба преку xiaomi community да тапниш на Unlock bootloader.
Јас тапкам од средина на декември на стариот телефон и сеуште ми дава "Application quota limit reached".

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Од кај ти е земен? Еве редми 13 про+ 5Г на МК јазик наместен, никад вакви глупости. Ај види што РОМ има фабрички? EEA, Global или некој си таму ...

Може, со xiaomi.EU ром се возат и тие без проблем. само да не е рутиран, а што и не мораш да го направиш.
Сигурен? Пошто се жалеа луѓе.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Сигурен? Пошто се жалеа луѓе.
102.5%. Се додека не го рутнеш. Редми Ноте 7 и Редми Ноте 10про, работат без проблем, без рутирање, и пошто нема за нив веќе апдејти, дури и со презаклучен бутлоудер пак.

Едит: На едниот има НЛБ мКлик, на другиот и НЛБ и Шпаркасе и ГПеј.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Купен тегет Samsung A55 од Сетек

Убајна телефон.
Во Нептун има акција со Samsung Fit 3 (ваљда беше вака) за 21.000 ама пошто не ги можсм со тоа Хепи форите не зедов од таму.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Купен тегет Samsung A55 од Сетек

Убајна телефон.
Во Нептун има акција со Samsung Fit 3 (ваљда беше вака) за 21.000 ама пошто не ги можсм со тоа Хепи форите не зедов од таму.
Де бре што не пиша, ќе ти пуштев happy картица да ја поминеш.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно