Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.761
2.775
Со мерак да си ги слушаш!
Мој совет за подобар (поприроден) звук: тонската контрола treble стави ја на минимум („-6“), а контролата bass на нула („0“). Тоа е така затоа што скоро сите вакви евтини звучници имаат пренагласен високотонски спектар, а редовна појава е да имаат матни средни басови без вистинска длабочина.
Ако претходно си слушал само некакви компјутерски звучничиња, сигурно ти се чини дека Edifier R1700BT е фантастичен звучник. Не е така - вистинските студиски мониторски звучници иако се барем два пати поскапи, подобри се два милиона пати. Ама па за тие пари што си ги платил тешко се наоѓа нешто значително подобро, особено што другата понуда е испразнета и доаѓањето на нови количини и модели е неизвесно.

Битно е да ужива. Колку поедноставен ми беше животот кога Лоџитек 2.1 системче ми беше супер. :)

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Долго време имам Edifier R1280T и сум презадоволен од нив за цената што ја платив. Арно ама, им најдов нова локација/примена, па би сакал да прочитам предлози за подобар пар активни 2.0 звучници. Ќе се користат на компјутер, за слушање музика (претежно електронска) и евентуално некое филмче/серија. Моментално звучкиве што ги имам (а и слушалките DT 770 PRO 32 OHM) ги возам преку овој DAC. Не ми е толку важно да можат да играат погласно од паров што го имам моментално (не би бил против и да се погласни) колку што да имаат значително подобар квалитет на звук, т.е. да преминам на следното ниво (или две).

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Битно е да ужива. Колку поедноставен ми беше животот кога Лоџитек 2.1 системче ми беше супер. :)
Е, да... И јас си имав едноставен и среќен живот, сè до оној проклет ден пред 46 години кога првпат слушнав ВИСТИНСКИ хај-фај звучници - Celestion Ditton 66. Ми се плачеше што до тогаш сум бил во блажено незнаење, покрај ваква рајска убавина на звукот. А кога на моите родители им кажав дека сакам да ми купат такви звучници, навистина се расплакаа кога слушнаа колкава им е цената. (Појаснување: во тоа време царината на такви производи беше 75% !!!)
Еве ги Celestion Ditton 66: калотни среднотонци и високотонци, 12 инчи бас плус 12 инчи пасивна мембрана,

Ditton 66.jpg

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.761
2.775
па би сакал да прочитам предлози за подобар пар активни 2.0 звучници

Зависи до буџетот.

Генерално, safe choice ако не сакаш да потрошиш многу пари ти се JBP 305 MKII и решен проблем. Makcie MR524 се исто солидни, а нема да ти го потрошат џебот премногу.

Веќе ако сакаш да потрошиш повеќе пари Neumann-ите и Genelec-ците не ти бегаат.

Искрено, појди, преслушај се што можеш да најдеш локално, види што ти се свиѓа најмногу и купи си го тоа.*

*Со тоа што во зависнот дали има добра или лоша акустика просторот кај што ги тестират звучниците. Можно е дома кај тебе да звучат подобро/полошо.

Truth be told, да сум на твое место и со овој памет, би застанав на entry-level опрема. А тоа е, Focusrite Scarlett Solo како DAC/Preamp и преку балансирана конекција JBL 305 MKII или Mackie MR524 and call it a day. Особено за компјутерски звучници.

Слушаките што ги имаш не се премногу power-hungry. И вози си ги со тоа што имаш. Све зависи од што планираш со системот. И focusrite-от колку и да викаат дека е слаб таман ќе ти биде и за тие слушалки. И ставаш крај на приказната.

Ако сакаш да претераш малку, купуваш one device to rule it all, SMSL M500 или Topping DX7 Pro. Правиш overkill setup како мојот, купуваш 5 пара слушалки, купуваш стримери, купуваш дакови. И на крај сфаќаш дека најголема разлика ти направил акустичниот третман во собата, што те коштал поевтино од DAC-от што си го купил (а не си осетил впечатлива разлика со него).

Со хобиво се е океј додека сфатиш дека пред се фокусот ти е слушање музика, а не опрема. :)

Е, да... И јас си имав едноставен и среќен живот, сè до оној проклет ден пред 46 години кога првпат слушнав ВИСТИНСКИ хај-фај звучници - Celestion Ditton 66.

Затоа и викам, на моменти забораваме и ние од кај сме почнале со хобиво и од кои причини. Многу е лесно да се забега и наместо да се слуша музика, да почнеме да слушаме опрема. А тоа е веќе лошо.

Ако некој ужива во музиката носејќи слушалки од Бит Пазар, одлично! Но, ако поаѓаме со убедување дека за да се ужива во музиката потребно е да имаш хајфај опрема, е тоа е веќе проблем. :)

Уживаш во плочи? Супер! Ти уживаш во дигитални фајлови? Супер! Ама да земеме и да се расправаме за супериорност на опрема или во кој формат се консумира музика се ствара токсичност во хобито.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Да, најважно е да се слуша музика, а опремата е второстепена (или седмостепена). Сепак, задоволството при слушањето е поголемо на квалитетна опрема. Битно е да не се претерува - звучници од 10.000 евра не се 10 пати подобри од звучници од 1.000 евра!
Според мое длабоко уверување, постои една граница под која не треба да се оди, а во конкретниов случај за активни звучници тоа е JBL 305P MkII или некој друг со сличен квалитет и цена. А ако баш „мора“ над таа граница - добро, ама со усул!

Последна промена:

rotkiv

hello world
5 јуни 2016
107
133
Куманово
Од Мikrokom ги зема?
Да, мислам дека беа последен пар. Бев заедно со нив до магацинот да ги земам. Сега проверив на сајтот, пишува дека се распродадени.
Мој совет за подобар (поприроден) звук: тонската контрола treble стави ја на минимум („-6“), а контролата bass на нула („0“).
Фала ти за советот, баш ќе се поиграм да видам :cool:

rotkiv

hello world
5 јуни 2016
107
133
Куманово
Edifer ќе има и на Gjirafa50. ;)
Стварно не ми е јасно со што е работава со Gjirafa50. Кога и да отворам некој продукт на странта е продаден... Дали луѓето толку многу купуваат или само ги ставаат (најавуваат) продуктите како некој маркетинг трик?

Еве конкретно сега отворив за Edifier на жирафа, само два пара звучиници има од кои едни се 350е другите 35е...

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.761
2.775
Стварно не ми е јасно со што е работава со Gjirafa50. Кога и да отворам некој продукт на странта е продаден... Дали луѓето толку многу купуваат или само ги ставаат (најавуваат) продуктите како некој маркетинг трик?

Еве конкретно сега отворив за Edifier на жирафа, само два пара звучиници има од кои едни се 350е другите 35е...

Не знам, немам ништо нарачано од нив. Од тоа што имам чуено многу брзо одговараат на пораки на фејсбук и се доста услужливи, па може да ти нарачаат производ и слично.

rotkiv

hello world
5 јуни 2016
107
133
Куманово
Не знам, немам ништо нарачано од нив. Од тоа што имам чуено многу брзо одговараат на пораки на фејсбук и се доста услужливи, па може да ти нарачаат производ и слично.
Земав logitech мауспад од нив, доста евтино, брзо стигна, се топ. Тоа ми беше единствената нарачка, нешто поскапо немам нарачувано...

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.761
2.775
Земав logitech мауспад од нив, доста евтино, брзо стигна, се топ. Тоа ми беше единствената нарачка, нешто поскапо немам нарачувано...

Живеам во рурална средина, во близина на Скопје и мене најчесто не ми е опција да нарачувам, затоа што најчесто чекам со недели да ми стигне некоја нарачка. Секогаш поедноставно ми е да возам и да си купам нешто од physical store. :D

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

И двете. Поголемиот дел на продукти им се или со нереални цени со ознака продадено. Но имаат и сериозно добри понуди. Брзи се услужливи. Јас имам нарачано од нив маус, 3D принтер, контролер. Се стигна на време и фабрички запакувано.
Останува да се види кога ќе помине некој период и некој од купените производи му затреба сервис, како тогаш ќе се покажат.

coki

26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Зависи до буџетот.

Генерално, safe choice ако не сакаш да потрошиш многу пари ти се JBP 305 MKII и решен проблем. Makcie MR524 се исто солидни, а нема да ти го потрошат џебот премногу.

Веќе ако сакаш да потрошиш повеќе пари Neumann-ите и Genelec-ците не ти бегаат.

Искрено, појди, преслушај се што можеш да најдеш локално, види што ти се свиѓа најмногу и купи си го тоа.*

*Со тоа што во зависнот дали има добра или лоша акустика просторот кај што ги тестират звучниците. Можно е дома кај тебе да звучат подобро/полошо.

Truth be told, да сум на твое место и со овој памет, би застанав на entry-level опрема. А тоа е, Focusrite Scarlett Solo како DAC/Preamp и преку балансирана конекција JBL 305 MKII или Mackie MR524 and call it a day. Особено за компјутерски звучници.

Слушаките што ги имаш не се премногу power-hungry. И вози си ги со тоа што имаш. Све зависи од што планираш со системот. И focusrite-от колку и да викаат дека е слаб таман ќе ти биде и за тие слушалки. И ставаш крај на приказната.

Ако сакаш да претераш малку, купуваш one device to rule it all, SMSL M500 или Topping DX7 Pro. Правиш overkill setup како мојот, купуваш 5 пара слушалки, купуваш стримери, купуваш дакови. И на крај сфаќаш дека најголема разлика ти направил акустичниот третман во собата, што те коштал поевтино од DAC-от што си го купил (а не си осетил впечатлива разлика со него).

Со хобиво се е океј додека сфатиш дека пред се фокусот ти е слушање музика, а не опрема. :)

Затоа и викам, на моменти забораваме и ние од кај сме почнале со хобиво и од кои причини. Многу е лесно да се забега и наместо да се слуша музика, да почнеме да слушаме опрема. А тоа е веќе лошо.

Ако некој ужива во музиката носејќи слушалки од Бит Пазар, одлично! Но, ако поаѓаме со убедување дека за да се ужива во музиката потребно е да имаш хајфај опрема, е тоа е веќе проблем. :)

Уживаш во плочи? Супер! Ти уживаш во дигитални фајлови? Супер! Ама да земеме и да се расправаме за супериорност на опрема или во кој формат се консумира музика се ствара токсичност во хобито.
Фала на исцрпниот одговор. Буџетот не е проблем, се додека и квалитетот* оди нагоре како што оди и цената (или барем приближно). Ќе ги ѕирнам овие звучки што ги препорача. Да не знаеш каде точно ги има по нашиве продавници, да не лутам? Исто така, што мислиш за Yamaha HS5? Како би биле во споредба со овие JBL и Mackie. Еден пријател ги има, сега ми текна.

* Подобрување во квалитет што јас можам да го воочам, а не некое езотеричко од типот „се користи таков и таков кабел или таков и таков кондензатор или било што што теоретски дава 0,1% почист сигнал блабла“.

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Што мислиш за Yamaha HS5? Еден пријател ги има, сега ми текна. Да не знаеш каде точно ги има по нашиве продавници, да не лутам?
До Ре Ми
Мислењето е автоматски споено:

Фала на исцрпниот одговор. Буџетот не е проблем, се додека и квалитетот* оди нагоре како што оди и цената (или барем приближно).
Ако буџетот не е проблем, имаш и KRK, Adam, Kali Audio во Артист.

• ми се допаѓа
Реакции: coki

coki

26 ноември 2021
429
620
/home/coki
До Ре Ми

Ако буџетот не е проблем, имаш и KRK, Adam, Kali Audio во Артист.
Мислев каде ги има овие што членот ги препорача (JBL и Mackie), а не јамахата, али сепак фала. Може малку нејасно го поставив прашањето, ќе изменам.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Долго време имам Edifier R1280T и сум презадоволен од нив за цената што ја платив. Арно ама, им најдов нова локација/примена, па би сакал да прочитам предлози за подобар пар активни 2.0 звучници. Ќе се користат на компјутер, за слушање музика (претежно електронска) и евентуално некое филмче/серија. Моментално звучкиве што ги имам (а и слушалките DT 770 PRO 32 OHM) ги возам преку овој DAC. Не ми е толку важно да можат да играат погласно од паров што го имам моментално (не би бил против и да се погласни) колку што да имаат значително подобар квалитет на звук, т.е. да преминам на следното ниво (или две).
Иако Edifier R1280T си е добар за парите, за малку повеќе пари може да се добие многу повеќе, на пример со Mackie CR5 - X (12.300 денари за еден пар, кај Vision). Следното, значително подобро ниво се добива со JBL 305P MkII. И така натаму...

... Буџетот не е проблем, се додека и квалитетот* оди нагоре како што оди и цената (или барем приближно). Ќе ги ѕирнам овие звучки што ги препорача. Да не знаеш каде точно ги има по нашиве продавници, да не лутам? Исто така, што мислиш за Yamaha HS5? Како би биле во споредба со овие JBL и Mackie. Еден пријател ги има, сега ми текна.
* Подобрување во квалитет што јас можам да го воочам, а не некое езотеричко од типот „се користи таков и таков кабел или таков и таков кондензатор или било што што теоретски дава 0,1% почист сигнал блабла“.
Потполно нормално си е квалитетот (на звукот) да расте со цената, само што тоа не е линеарно. Да не го заборавиме и квантитетот (длабочина на басовите, максимална јачина на звукот, итн.) - и тој расте со цената!
Затоа, мора однапред да одредиш колкав ти е буџетот, инаку на твоево „буџетот не е проблем“ некој веднаш би ти препорачал (најсериозно!) да си купиш Genelec 8361 AP или Neumann KH 420, што чинат повеќе од 10.000 евра за еден пар - а тие ни оддалеку не се најскапите студиски монитори што можат да се најдат! Биди сигурен дека лесно ќе го воочиш нивниот квалитет. А кај ниту една фирма што произведува професионални активни студиски монитори нема да најдеш ниту еден збор за тоа какви кабли или кондензатори употребува - тие прикаски ги кажуваат само фирмите што произведуваат пасивни „high-end hi-fi“ звучници за домашна употреба.
JBL 305P MkII е подобар од Yamaha HS5.

Последна промена:

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.761
2.775
Буџетот не е проблем, се додека и квалитетот* оди нагоре како што оди и цената (или барем приближно).

Се додека знаеш да имаш кочница веќе кога ќе навлезеш во diminishing returns е добро. Мислам види, ако имаш можност да идеш над тоа и финансиски не те оштетува, а ти го подобрува менталното здравја и тоа е океј.

Да не знаеш каде точно ги има по нашиве продавници, да не лутам? Исто така, што мислиш за Yamaha HS5? Како би биле во споредба со овие JBL и Mackie. Еден пријател ги има, сега ми текна.

Mackie - во Vision

JBL - Pix+, Аудио Центар Болин и AVC Skopje. Со тоа што претпоставувам во АВЦ ќе добиеш најдобра цена.

Yamaha - Дореми. Искрено, HS5 се добри звучници, ама Дореми на неколку пати ме имаат изиритирано со лошиот однос и нив би ги заобиколил.

Neumann - Амски, Vision и Artist.

Genelec - Vision

KRK, Adam - Во Артист

Објективно, JBL 305 MK II би требале да бидат најдобри во буџет сегментот. Ги имам чуено одамна, не се ни сеќавам веќе како звучеа. Јас ги имам Mackie MR624 од тој сегмент и мене ми се многу океј.

Kali Audio кога ги чув пред некоја година звучеа како Лоџитек Системче и ги шкартирав. KRK не ми се допаѓаат естетски. А Adam некако не се најдобри за хај-фај употреба.

Ако имаш поголем буџет, појди во Vision, чуј ги Neumann KH80, Genelec 8020 и не е лошо ако ги имаат на лагер да ги чуеш и Dynaudio BM5.

Ако имаш помал буџет чуј ги Mackie MR524, JBL 305 MK 2 и Yamaha HS5 и одлучи од нив.

За DAC комбо со AMP за слушаки ако имаш повеќе буџет, дефинитивно иди на Тopping DX7 Pro, SMSL M500 или нешто слично од Matrix, Sabaj. Ако имаш помалку буџет иди на Focusrite Scarlet Solo. А ако сакаш некое компромисно решение купи комбо Topping E50 + L50.

Ако ти е за пред телевизор, искрено, не би гледаш ништо друго освен Bluesound Node како DAC/Streamer. Да не му е најдобар дакот според реценизии, ама уредот има HDMI eARC, блутут, Tidal Connect, Spotify Conncet и BluOS. It's convenient af.

Good luck и не забегувај. И секако мислам дека пред да забегуваш со дакови. ампови што се над 1000евра, подобро ти е парите да ги искористиш за акустичен третман. Не само ти, за било кој важи ова. Најголема разлика тоа ќе ти направи.

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Дечки шо мислите за комбово:

Q acoustics 3030i - Preden L/R
Q acoustics 3090ci - Centar
Q acoustics B12 - Sub
Q acoustics 3010i - Zaden L/R
Denon s760h - AVR

InSides

lurker
21 февруари 2009
764
2.027

Дали тоа Жирафа веќе не е шампион на ниските цени?

П.С. Пред коментари дека е цената во Германија, ова е формална цена на Денон за Европа, што значи кај ниту еден официјален дистрибутер нема да биде повисока.

Дечки шо мислите за комбово:

Супер фино, рисиверот е соодветен и со снага и со поддршка на формати.

Во колкава соба само? Се надевам не повеќе од 20-25 квадрати?

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Дали тоа Жирафа веќе не е шампион на ниските цени?

П.С. Пред коментари дека е цената во Германија, ова е формална цена на Денон за Европа, што значи кај ниту еден официјален дистрибутер нема да биде повисока.

Супер фино, рисиверот е соодветен и со снага и со поддршка на формати.

Во колкава соба само? Се надевам не повеќе од 20-25 квадрати?
Океан долга тесна соба е. 3.5м на 11м Кујна -> Трпезарија -> Дневна, 2.5м висина класика.
Дневна секцијата е ~4м на 3.5м, шо значи ке се седи на ~3м од нив.

ТЛДР < 15м2 е со тоа шо нема еден од 4 зида па таму ќе се губи малце звук.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно