Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple Pay во Македонија

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
449
Прага, Чешка
А, ако си во дијаспора, што ќе ти е?
У моментов не ми треба но ми текнува на минимум 3 сценарија:
  • Сакам да си префрлам пари од странска на сопствена македонска сметка од х причини
  • Веќе имам пари на македонска сметка и сакам да имам пристап до истите
  • Подобра конверзија од евро на денар отколку чешка круна на денар

Не е прашањето што ќе ми е туку зошто да ја немам како опција. Сите други банки се пристапни насекаде низ светот

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
ОК, да, сценаријата се легитимни...

И да, малку е чудна одлуката да не е достапна во други региони, ама па и не е несекојдневна. Особено ако земеме предвид дека банката е германска.

И секогаш останува опцијата со веб верзијата наместо апликација. Но, таму па нема токен, ако има потреба од него.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Што ако е германска, провери во кои земја работи. Само во утепан источен блок, и ние/босна/албаниа.

Туку, колку плаќаш месечно за сметка/одржување и мобилно/е - банкарство?

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
573
390
Jas ne znam za vas, so ProCredit imam najdobro iskustvo, najprvin ne mi bese okej no posle iskustva so povekje banki svativ deka e najdobra od site, i za transferi i za prilivi vo stranstvo bez problem dodeka drugite banki me zamaraa za da odobrat.

Viko

hello world
28 јуни 2022
310
289
Не ми се верува дека Халк уште немаат поддршка за VISA картички за Apple Pay (btw 2 ипол месеци од имплементација)...

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.306
1.329
Некој на СТБ и не може да плати на терминал? 2 обиди неуспешни, КБ поминува. Од контакт центар поима немаат што е, ќе провереле деновиве ќе јавеле лмао…

mkgunner

hello world
29 октомври 2008
445
340
Кичево
mkgunner's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 1600AF
Motherboard
MSI B450 Gaming Plus Max
Storage
Kingston A2000 250GB
PSU
Chieftec GPS-600A8
RAM
2x8Gb G.Skill Ripjaws F4-3200C16D-16GVGB
Video card
XFX RX570 4GB
Case
No name
Mouse
некаков Кинез
Keyboard
Delux K5108 (11 години, абер нема да рикне)
Audio
Panasonic SA-AK20 на AUX
Monitor
AOC 27V2Q
OS
Windows 10 Pro
Not good at all.
Незнам колку ние во Македонија сме засегнати од експлоитов, ама ако одите некаде каде што има подземна железница со терминали за безконтактно плаќање, држи го NFC на OFF додека не ти е потребно :sneaky:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.198
1.208
Скопје
Кога сме на темава, има ли шанси преку епл пеј да се украдат податоци за картичка?
Синојка ми собрале 202 долари и тоа платено на Онли фанс и уште еден долар на charge.prezi.com
цело време плаќам преку епл пеј.
Периодов надво од државава плаќав во декатлон во косово, сендвичара во Приштина мол и Лидл во Врање

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Кога сме на темава, има ли шанси преку епл пеј да се украдат податоци за картичка?
Синојка ми собрале 202 долари и тоа платено на Онли фанс и уште еден долар на charge.prezi.com
Периодов надво од државава плаќав во декатлон во косово, сендвичара во Приштина мол и Лидл во Врање

Колку што знам јас, шансите се минимални - кога плаќаш со Apple Pay вистинските податоци за картичката ти се "маскирани" и на другата страна стигаат како комплетно друга картица. Ова го знам од искуство, плаќав во Нептун со Apple Pay и странска картица пред да биде ова воведено кај нас, и кога стигна момент да ми даваат рефундација се тегнев со нив со недели дека бројот на мојата картица и бројот на картицата што ја направила трансакцијата (Apple Pay) не се совпаѓаат, иако имав банкарски извештаи дека е таа картицата.

Да не си ги зачувал податоците од картицата негде на интернет (пример Корпа), па да ги провалил нив некој? Или да имаш некој вирус на телефон/компјутер?

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.198
1.208
Скопје
Само преку телефон плаќам (iphone 15) a имам плаќано баш и на Корпа, Волт и Тему
Се јавив во банка и му ја блокираа, и ќе решаваат од 90 до 120 дена

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Само преку телефон плаќам (iphone 15) a имам плаќано баш и на Корпа, Волт и Тему

Ја спомнав Корпа дека кај нив сеуште треба да внесеш податоци од вистинската картичка (бар така беше последно кога плаќав), а Wolt има Apple Pay интеграција.

Кога ги куцаш податоците така, или од твоја страна може да има шпиун, или од нивна.

Со лесно, се надевам дека ќе ти ги вратат средствата за брзо.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.198
1.208
Скопје
Дааа друже јасно, ставајте лимити на апликацијата на 0 и пред плаќање враќајте колку ви треба

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.734
Во Епл пеј во телефонот ако ги нема трошоците тогаш вистинската се украдени податоците. Само со chargeback ќе ги спасиш
Мислењето е автоматски споено:

Поднеси писмен приговор/chargeback

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.198
1.208
Скопје
Во Епл пеј во телефонот ако ги нема трошоците тогаш вистинската се украдени податоците. Само со chargeback ќе ги спасиш
Еј гледаш не ми текна на тоа да проверам, а ја избришав од телефон картичката
Поднеси писмен приговор/chargeback
Да друже синојка по телефон кога се јавив во стопанска банка таа рече дека можело и така да де поднесе по телефон.

А цела среќа бев пред заспивање и задреман кога гледам една па друга порака, ако заспиев до сабајле отиде сметката…

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.734
Еј гледаш не ми текна на тоа да проверам, а ја избришав од телефон картичката

Да друже синојка по телефон кога се јавив во стопанска банка таа рече дека можело и така да де поднесе по телефон.

А цела среќа бев пред заспивање и задреман кога гледам една па друга порака, ако заспиев до сабајле отиде сметката…
Ич не им верувам на банките - отиди на писмено приговор па сликни си го и дај им го... Раат.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.198
1.208
Скопје
Ич не им верувам на банките - отиди на писмено приговор па сликни си го и дај им го... Раат.
Во право си, утре идам, таа рече ќе ми стигне смс за потврда али уште нема ништо, јер да имам ќога сум вртел на телефон али што. Икаш друго е на писмено

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.734
Not good at all.
Незнам колку ние во Македонија сме засегнати од експлоитов, ама ако одите некаде каде што има подземна железница со терминали за безконтактно плаќање, држи го NFC на OFF додека не ти е потребно :sneaky:

Veritasium rulez!

А Gemini го изгледа целото и вика:

How to Protect Yourself:
To prevent this, you can turn off Express Transit mode in your phone's settings or ensure a card that is not a Visa is set for transit, though the video notes that Express Transit is often enabled by default [21:53].

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно