Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за рутер

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Предлог рутер за дома, околу 100м2, централно ќе биде поставен. Нема некои посебни барања неколку телефони, лаптопи и три тв од кои 99% еден е активен потрошувач на нет во даден момент. Битно е на видео/аудио повик да нема проблеми. Мрежните картици поддржуваат AC. Дали ако земам АХ рутер би имал придобивка од тип на сигнал, бим форминг и слично? Дали некој ги има користено усб ах мрежните и дали функционираат добро во пракса? Предлог рутери АС и АХ околу 50 еур? Фала!

Tp-link ax55

Поскап е за 1200 денари, ама вреди.
Во време кога WiFi 7 станува достапно, веќе е многу доцна да инвестираш во WiFi 5 кој здравје боже треба да ти трае неколку години. Придобивки ќе имаш, особено што бројот на ax и be уреди само ќе ти се зголемува

Pilsator

lurker
15 мај 2012
531
160
Tp-link ax55

Поскап е за 1200 денари, ама вреди.
Во време кога WiFi 7 станува достапно, веќе е многу доцна да инвестираш во WiFi 5 кој здравје боже треба да ти трае неколку години. Придобивки ќе имаш, особено што бројот на ax и be уреди само ќе ти се зголемува
Фала за препораката. Моментално сум на tenda рутер N 300mbps стар 10+ години и горе долу ги исполнува потребите со тоа што некогаш почна да затупува и треба да го исклучам од струја за да работи пак. Парите си ги има извадено и време да се пензионира. Интернет брзината е 60/60 така да во однос на брзина не ми треба некој јак уред. Зошто би одел на ах55 а не на ах23 па дури и ax12?

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Фала за препораката. Моментално сум на tenda рутер N 300mbps стар 10+ години и горе долу ги исполнува потребите со тоа што некогаш почна да затупува и треба да го исклучам од струја за да работи пак. Парите си ги има извадено и време да се пензионира. Интернет брзината е 60/60 така да во однос на брзина не ми треба некој јак уред. Зошто би одел на ах55 а не на ах23 па дури и ax12?
Побрз процесор, повеќе рам, подобар опсег, пошироки канали на 5 GHz, УСБ 3 порта за сервер, beamforming.
Но, исто така држи вода муабетот дека тоа што за некои работи е подобар, не значи дека ти треба.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Здраво момци,
да не отворам нова тема, ќе пишем у оваа.
Имам интернет пакет од телеком со брзина од 50Mbps / 10Mbps. У апликацијава од телеком пишуа дека е толку. Логиран у рутерот вика дека брзината на интернетот со која што е поврзна рутерот е 10240/51200 kbps, а attainable rate или линијата може да поднесе брзина од 26596/78489 kbps, и тоа до тука ми изгледа све океј...
Проблемот ми е што интернетот мене според speedtest преку лан кабел не може да ми мрдне појќе од 28Mbps даунлоад и 5Mbps аплоад. Спуштање преку стим иде негде до 3.5 у секунда. Имам пробано и со друг кабел, иста е брзината. На кабелот што пробуам иначе пишуа ETK Cable CAT 5e f/UTP.
Дали проблемот е у рутерот? Дали можем да стаем афтермаркет рутер? Се работи за Speedport Entry 2i...
Се имам јавуано на телеком, они ми викаат дека е све у ред и џабе.
Мислење?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.935
8.430
Здраво момци,
Имам интернет пакет од телеком со брзина од 50Mbps / 10Mbps. У апликацијава од телеком пишуа дека е толку. Логиран у рутерот вика дека брзината на интернетот со која што е поврзна рутерот е 10240/51200 kbps, а attainable rate или линијата може да поднесе брзина од 26596/78489 kbps, и тоа до тука ми изгледа све океј...
Проблемот ми е што интернетот мене според speedtest преку лан кабел не може да ми мрдне појќе од 28Mbps даунлоад и 5Mbps аплоад. Спуштање преку стим иде негде до 3.5 у секунда. Имам пробано и со друг кабел, иста е брзината. На кабелот што пробуам иначе пишуа ETK Cable CAT 5e f/UTP.
Дали проблемот е у рутерот? Дали можем да стаем афтермаркет рутер? Се работи за Speedport Entry 2i...
Мислење?
Првин тестирај на кабел колку ке ти вади. Не мери на Вифи !

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
OS
Windows 11
Првин тестирај на кабел колку ке ти вади. Не мери на Вифи !
Другаре, погоре пишав
„Проблемот ми е што интернетот мене според speedtest преку лан кабел не може да ми мрдне појќе од 28Mbps даунлоад и 5Mbps аплоад.“
Нигде не спомнав вифи

18 септември 2020
932
873
Македонија
Здраво момци,
Мислење?
Инсистирај да ти го променат рутерот од Телеком и ќе имаш поголема брзина преку кабел.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
OS
Windows 11
Инсистирај да ти го променат рутерот од Телеком и ќе имаш поголема брзина преку кабел.

Еве сеа им пишав на овие од телеком, викам да ми се смени рутерот од speedport entry 2i во speedport plus, пошто спидпорт плус моделот има гигабит лан конектори, а ентри 2и има 100мбпс, ми викаат „Гигабитна брзина и како и опрема може да се добијат само на оптика. Во моментов брзината соодвествува на технологијата која што се користи.“
И еднаш им се имав јавено, ми викаат дека е све у ред и ништо не ми напраеја...

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.613
1.775
Другаре, погоре пишав
„Проблемот ми е што интернетот мене според speedtest преку лан кабел не може да ми мрдне појќе од 28Mbps даунлоад и 5Mbps аплоад.“
Нигде не спомнав вифи
Пробај исклучи ги телевизорите кога мериш, тие влечат од интернетот.

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
637
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
OS
Windows 11
Пробај исклучи ги телевизорите кога мериш, тие влечат од интернетот.
На рутерот, за интернет ми беше боцнат само лан кабелот од компјутерот и напраев тест. Башка, не го ни користим телевизорот.

Дали може да се купи некој 3rd party рутер што би работал место тој од телеком? Пошто според муабетот со тој вчера од телеком, изгледа ќе треба да водим војна за еден рутер. Ко да им бараш не знам што

18 септември 2020
932
873
Македонија
На рутерот, за интернет ми беше боцнат само лан кабелот од компјутерот и напраев тест. Башка, не го ни користим телевизорот.

Дали може да се купи некој 3rd party рутер што би работал место тој од телеком? Пошто според муабетот со тој вчера од телеком, изгледа ќе треба да водим војна за еден рутер. Ко да им бараш не знам што
Вреди да бараш да ти го сменат рутерот, во налог нека внесат промена на стар рутер со нов.
Појди во салон со рутерот и кажи им дека не го испорачува рутерот во целосност пакетот за кој плаќаш. Ама тоа е бакар, инаку со новиот рутер нема да имаш никаков проблем со брзината, а ќе имаш и 5G вифи.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Рутерот (huawei телеком оптика) ќе го преместувам во тв комодата па антените ќе немаат директно зрачење во просторот од околу 40кв кој е отворен простор дневна кујна и трпезарија, до сега си ја бркаше работата. Ако имам имам проблеми со сигналот каков рутер препорачувате да земам или евентуално акцес поинт да го ставам надвор до тв комодата?

18 септември 2020
932
873
Македонија
Рутерот (huawei телеком оптика) ќе го преместувам во тв комодата па антените ќе немаат директно зрачење во просторот од околу 40кв кој е отворен простор дневна кујна и трпезарија, до сега си ја бркаше работата. Ако имам имам проблеми со сигналот каков рутер препорачувате да земам или евентуално акцес поинт да го ставам надвор до тв комодата?
https://www.anhoch.com/products/xiaomi-mi-wireless-range-extender-ac1200-black-5854
Ваков екстндер со кој ќе го прошириш wifi сигналот.

• ми се допаѓа
Реакции: dino

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.162
16.253

комодата ти е метална или дрвена/стаклена?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно