Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Знаете ли како EVN ве краде? Еве како.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.716
3.381
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Прашање за поупатените, дали читањето важи за оние стари струјомери или важи за сите. Јас не се сеќавам дека некој некогаш дошол кај мене да мери, или можеби дошле но не сум видел, а го имам најновиот струјомер пошто пред некое време ми го сменија, со изговор не им одчитувал податоци. :ROFLMAO:

Chiller

user
8 март 2012
1.560
1.167
Скопје Аеродром
Прашање за поупатените, дали читањето важи за оние стари струјомери или важи за сите. Јас не се сеќавам дека некој некогаш дошол кај мене да мери, или можеби дошле но не сум видел, а го имам најновиот струјомер пошто пред некое време ми го сменија, со изговор не им одчитувал податоци. :ROFLMAO:
Најновите броила се со СИМ картица, не треба никој да доаѓа. Ако е со сим картица, сигурно ти дале и документ за промена на броилото заедно со телефонскиот број од броилото.
Инаку за постарите броила без сим( дигитални), на читачот му треба помалце од 30 секунди да го прочита.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.716
3.381
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Најновите броила се со СИМ картица, не треба никој да доаѓа. Ако е со сим картица, сигурно ти дале и документ за промена на броилото заедно со телефонскиот број од броилото.
Инаку за постарите броила без сим( дигитални), на читачот му треба помалце од 30 секунди да го прочита.
Не е со сим изгледа.. Како изгледаат тие со сим можеш слика да ми пратиш?

Chiller

user
8 март 2012
1.560
1.167
Скопје Аеродром
Не е со сим изгледа.. Како изгледаат тие со сим можеш слика да ми пратиш?
Визуелно нема некоја битна разлика (моделот да видиш Iskra MT375 е со сим), само што доле каде што се поврзуваат каблите и капакот со пломба се става и сим карта.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.716
3.381
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Визуелно нема некоја битна разлика (моделот да видиш Iskra MT375 е со сим), само што доле каде што се поврзуваат каблите и капакот со пломба се става и сим карта.

AD13A.1-11-1_gen_view.png

Вакво е моето само што десно до дисплејот стои NP73 наместо ad13a.
Кога барав за брендов на кајгана ми се појави и видео како да се „хакне“ :oops:

А старото ми беше како на твојот линк, знам го памтам поради синото копче :)

Chiller

user
8 март 2012
1.560
1.167
Скопје Аеродром

1706727539724.png

Ова кажува дека има добар сигнал и дека се е во ред со него.

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082

Od ovie Moldavskite nema so sim, samo iskra

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.059
3.505
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
SmartSelect_20240205_214419_Wallet.jpg
Јас што плаќав со години 1500-1700 ден , сега најновата сметка ми е 2300 а све е исто со потрошња…
Eхее ти одличен си. Oва ја премина секоја граница. И јас сум горе доле на исти потрошачи постојано (лето клима, зима сушара), делумно пазам на ефтина тарифа. Не се греам на струја. Уште 2600 и парно плаќам покрај ова. ~80m2.

18 септември 2020
933
875
Македонија
Погледнете го атачментот 134543

Eхее ти одличен си. Oва ја премина секоја граница. И јас сум горе доле на исти потрошачи постојано (лето клима, зима сушара), делумно пазам на ефтина тарифа. Не се греам на струја. Уште 2600 и парно плаќам покрај ова. ~80m2.
Видете во сметките на кој Блок сте, ако сте на 2 или 3 мислам дека имаше некое покачување плус 200 денари има од јануари.

CloudConnected

hello world
18 февруари 2016
141
129
Скопје
Пред да се воведе новата давачка, за броило кое не троши, со 0 потрошени киловати, доаѓаше вкупна сметка од 184 МКД за улично осветлување, со 0 ДДВ. Со новата давачка, сметката покажува 0 денари за потрошена електрична енергија, 0 денари за пренос и дистрибуција, 184 МКД за улично, 200 денари за пристап кон мрежа (новата давачка) како и 36 денари под ставката 18% ДДВ, значи пресметуваат ДДВ на новата фиксна давачка за пристап кон мрежа, 36 МКД е 18% од 200 МКД. Вкупна сметка, фиксна давачка без потрошена електрична енергија, од 184 МКД скокна на 420 МКД. Јас колку што знам 18% ДДВ се пресметува на вкупната цена на потрошена електрична енергија, не сум сигурен дали ја опфаќа и мрежарината, од каде сега 18% ДДВ за новата фиксна давачка... И уличното осветлување е фиксна давачка но немаше пресметан ДДВ.

CloudConnected

hello world
18 февруари 2016
141
129
Скопје
I did the math. Пресметано на последна сметка од броило кое троши, во 18% ДДВ е опфатен збирот/сумата на трите давачки, потрошена електрична енергија, мрежарина како и новата ставка од 200 МКД и на тој вкупен збир се зема 18% ДДВ, што значи дека според математиката, новата давачка за пристап кон мрежа гласи 236 МКД а не 200 МКД како што не лажат. Just to make things clear. Да прочитаат набљудувачите од ЕВН кои ја набљудуваат темава и читаат што пишуваме во неа.

18 август 2019
1.226
1.201
На сѐ има ДДВ, па уличното осветлување и оваа нова давачка не се исклучок. Тоа што го прикажуваат без ДДВ е за да ни ги замачкаат очите. Пракса беше и кога се рекламира некој производ да ја прикажуваат цената без ДДВ. Во последно време најчесто ја прикажуваат со ДДВ.

Не знам дали со овие 200 денари можеме да го покриеме она што во одредени региони можат да го украдат.

Мое мислење е дека треба да се плаќа одредена сума за пристап до мрежата. Ова на многумина нема да им се допадне, ама треба да бидеме објективни.

15 септември 2012
1.164
1.300
Мое мислење е дека треба да се плаќа одредена сума за пристап до мрежата. Ова на многумина нема да им се допадне, ама треба да бидеме објективни.
Мое мислење е дека НЕ треба да се плаќа одредена (неодредена, паушална, измислена, било каква) сума за пристап на мрежа.
Кога сум поднел барање за приклучок на мрежа во 1968 година, сум купил електрично броило по нивна спецификација и сум платил за приклучок на нивната мрежа. Последниве 56 години плаќам за потрошената електрична енергија што ја покажува броилото.
Ако некој се заборавил во крадење, па ги украл оние пари од 1968 што сум ги платил за приклучок на мрежа и сега измислил нова ставка за иста работа, тогаш тоа е криминал и е работа за ојо, мојо, полиција и останати кои не си ја вршат работата.
Зошто јас два пати да плаќам иста работа?

18 август 2019
1.226
1.201
Мое мислење е дека НЕ треба да се плаќа одредена (неодредена, паушална, измислена, било каква) сума за пристап на мрежа.
Кога сум поднел барање за приклучок на мрежа во 1968 година, сум купил електрично броило по нивна спецификација и сум платил за приклучок на нивната мрежа. Последниве 56 години плаќам за потрошената електрична енергија што ја покажува броилото.
Ако некој се заборавил во крадење, па ги украл оние пари од 1968 што сум ги платил за приклучок на мрежа и сега измислил нова ставка за иста работа, тогаш тоа е криминал и е работа за ојо, мојо, полиција и останати кои не си ја вршат работата.
Зошто јас два пати да плаќам иста работа?
Еден прост пример. Имам викендица во беровско, имам викендица во охридско. Годишно трошам по 50-100 KWh и плаќам по 500-1000 денари. Кога ќе падне еден столб, половина од тие пари ќе бидат потрошени само за гориво за да дојде екипата на лице место. А јас имам пристап до електрична енергија кога и да отидам таму.

Ова е посебно изразено во ридско-планинските подрачја. Во 4 од 5 куќи не живее никој, минимална потрошувачка, ама трошоците за одржување се константни, без разлика дали има или нема потрошувачка. Има случај каде за 15-20 години не се потрошени ниту 100 KWh, а екипите во тој период барем 10 пати излегувале на терен. Јас гледам од таа појдовна точка и се трудам да бидам реален.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно