Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Малку (многу) глупо прашање: Дали климата зема воздух од надвор и го внесува во просторијата? Претпоставувам дека не, но не сум баш сигурен. Во цевките меѓу внатрешната и надворешната единица има само фреон?

krema

OG
24 јуни 2009
15.716
15.811
youtu.be

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Малку (многу) глупо прашање: Дали климата зема воздух од надвор и го внесува во просторијата?
99,9% не земаат.

Оној 0,1% е задржан за Daikin Ururu Sarara. Страшно добра клима со уште пострашна цена
511zyYsifLS.jpg

21.jpg

Всушност се работи за додатен вентилатор монтиран во надворешната единица кој спроведува свеж воздух до внатрешната единица, Со посебна цевка
Нормално, има филтри и такви ствари.

Може да се појават и комбинации со рекуператори ама тие претежно се комерцијални климатизери.

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
99,9% не земаат.

Оној 0,1% е задржан за Daikin Ururu Sarara. Страшно добра клима со уште пострашна цена
Погледнете го атачментот 127657

Погледнете го атачментот 127658

Всушност се работи за додатен вентилатор монтиран во надворешната единица кој спроведува свеж воздух до внатрешната единица, Со посебна цевка
Нормално, има филтри и такви ствари.

Може да се појават и комбинации со рекуператори ама тие претежно се комерцијални климатизери.
Не е само Даикин со внесување на свеж воздух.
И оваа клима внесува свеж воздух,а е 4 пати поевтина од Даикин.

Hisense Fresh Master HiNano 12K – QF35XW0E​

View: https://www.youtube.com/watch?v=VegTCKyNhLo

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Ваше мислење која клима да ја земам ?
Буџет е 23.000, квадратура околу 30m2

Vivax
Beko
Fuego

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Ваше мислење која клима да ја земам ?
Буџет е 23.000, квадратура околу 30m2

Vivax
Beko
Fuego
Ако ти е само за ладење, земи ја најефтината.

Ако сакаш и за греење да ти биди, земи ја Виваксот.
Ама...тука лежи големо ама, кое што зависи од изолацијата на просторот (стиропор на ѕидови, ПВЦ дограма и сл.), позициониранос (север-југ?), греат ли под, над, до?
Со други зборови, толкав простор со тој буџет тешко да го загрејш.
Ама за ладење, ќе го изладиш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Не е само Даикин со внесување на свеж воздух.
И оваа клима внесува свеж воздух,а е 4 пати поевтина од Даикин.

Hisense Fresh Master HiNano 12K – QF35XW0E​

View: https://www.youtube.com/watch?v=VegTCKyNhLo
Daikin-от е со вграден рекуператор така што за 2000 евра сепак би зел Daikin

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Ако ти е само за ладење, земи ја најефтината.

Ако сакаш и за греење да ти биди, земи ја Виваксот.
Ама...тука лежи големо ама, кое што зависи од изолацијата на просторот (стиропор на ѕидови, ПВЦ дограма и сл.), позициониранос (север-југ?), греат ли под, над, до?
Со други зборови, толкав простор со тој буџет тешко да го загрејш.
Ама за ладење, ќе го изладиш.
И јас сум повеќе за Vivax ,за греење нема да има проблем , пвц и стиропор има. Оваа ја планирам за во претходната куќа.

Моментално во нова куќа со 2 Vivax Aeri 3.5 зимото греев 80 квадрати целосно отворен простор , 2 спрата , една клима доле , и една горе на фан2 и зададена 25 *c ,без проблем одржува 23/4 *c .

По ова мислам дека без проблем ќе ги затоплува тие 30 квадрати

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Јас зимата ја истерав ко за чудо со 4 Мидеа Forest Nordic 3.5kw инвертер клими за греење, со двоен греач на куќиште и на компресор. Со доста комплицирани инсталација и канали во ѕид за сите црева, плус сите беа над 4-5м оддалечени од надворешната единица. Прилично тивки се за навечер за спиење и внатрешните и надворешните единици. Немав некои големи очекувања од овие ниско буџетни клими ама завршија работа цела зима. За ладење нема проблем секако. Мах сметка за струја со 4 клими 24/7 во месец работење беше 7000 денари. Воопшто не ни беше потребно да работат цел, но сакав да ги тестирам. Имам и одлична изолација на ѕидови и нови пвц прозори со три стакла.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
IMG_2145.jpeg
Да не заборавете само климите да си ги исчистите пред ладење. Денес ја чистев во спалната која не ја користам нон стоп нити во зими нити во лето, меѓутоа колку само прашина и гнасотилаци излезе од неа не можев да верувам.

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Daikin-от е со вграден рекуператор така што за 2000 евра сепак би зел Daikin

Daikin Ururu Sarara а и Hisense Fresh Master HiNano 12K се со еден отвор на свеж воздух а кај рекупраторите има два отвори a тоa ме убедува дека и двата уреди немаат можност за рекуперациаја,него само ја ргулираат влажноста и дозираат свеж воздух и во зимен перид го догреваат.
Иначе наполно се согласувам дека Ururu Sarara е прекрасен уред и 12000 вт т.е.3,5 кај нас тешко се наога за 2000 евра.
Таа кошта околу 3000 евра,а Hisense Fresh Master HiNano 12K е околу 750 евра или 4 за едена Ururu Sarara.
View: https://www.youtube.com/watch?v=-vDreitYXnI

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Алтернатива да... ама не може да се поедначи со интеграцијата на Мицубиши со нивниот MelCloud.

10-25-30 еур за кинески уред што е далеку од реалибилен...
Ќе си кликнеш ти од мобилниот ама ако не си во истата соба да видиш дека климата реагира појма ќе немаш дал сецнал интернетот и дал фатил сигналот дома и дал се сменило нешто на климата, појма немаш дал сменила да дува топло или ладно... појма немаш дал е воошто уклучена... колку е температурата во собата или пак колку потрошила климата пошо со интеграцијата на MelCloud веќе имаш и таков податок што иако е естимација и не е прецизен како специјален мерач ама сепак...
Да не ја спомињам можноста за поставување на тајмери во колку часот да се вклучи на одреден мод со избрана температура и со кој фан.... повеќекратно во денот.... што е "сајнс-фикшн" споредено со било кој друг конкурент на пазаров... бар беше пред 3 години кога споредував кој бренд штоп опции нуди во софтверот.

Епа се наплаќа и софтверот...
И баш ради луѓе што се сигурни дека не им е потребен wifi адаптерот е ставен како дополнителна опрема.
Апсолутно не може да се изедначи со WiFi модул на самата клима, впрочем зборев за ова неколку страни поназад и баш таму ги спомнав предностите на WiFi модул-от за „двонасочна комуникација“.

Мојот начин (со WiFi даљинско) го кажувам како алтернатива за некој што не му се даваат или нема 100еур за WiFi модул и мисли дека нема да му вреди, а сепак сака некогаш да ја контролира климата на дистанца.

Ама, за 10-20еур, верувајте дека е и те како добра алтернатива. Ја најчесто го користам кога не сум дома неколку денови па ја намалувам климата (на греење) и 2-3 саати пред да се вратам ја појачувам, или пример сеа у летово ја палам пола саат пред да стасам дома од работа за да ми е ладно коа ќе дојдам дома или па сум искочил и сум забораил да ја изгасам па ја гасам преку тел. Исто така често ако ме мрзи да идам до даљинското, си ја контролирам преку телефон.

Во однос на тоа дека немам поима дали стварно се десило тоа што сум сакал, тоа е точно и е една од маните на немање двонасочна комуникација. Ја решение на ова му најдов со мерачот на потрошувачка, кој и онака си го имав стаено на климата. У главно, коа ќе извршам некоја команда, за да се осигурам дека стварно се напраило тоа, гледам у потрошувачката и ми е јасно. Дополнително, на самото WiFi даљинско има мерач за температура и влажност па и по покачувањето/намалувањето на температурата можам да заклучам дали стварно се извршило тоа што сум кликнал.

Од аспект на поставување тајмери/програми и сл. истото го има и на WiFi даљинсково, ама според мене не е многу корисно пошо конкретно за зимово, ја имав испрограмирано климата на самото нејзино даљинско како да се пали/гаси/појачува/намалува и тоа можда два-три пати само го модифицирав (во зависност од времето надвор) и тоа беше тоа, цело зимо си тераше така без да го чепнам.

Како друга најголема предност на даљинсково би навел дека ја не го земав истото само за климата. Да, првичната инспирација ми дојде од неа, ама после тоа сфатив дека може да биде корисно и за многу други работи. Пример моментално на него ми се поврзани лед ленти кои инаку работат на ИР даљинско, телевизорот и озвучението. Заради неговата добра интеграција со HA, можев пример да си ги испрограмирам лед лентиве да се палат/гасат со помош на даљинсково. Претходно дур користев една робот правосмукалка што не беше од овие новиве „смарт“ правосмукалки, си ја пуштав програмирано да ми чисти со помош на даљинсково. Буквално има милион примени. И да, за сега (еве веќе 8-9 месеци го користам) немало момент да ја кликнам нешто на даљинсково, а истото не се изврши.

Пак ќе кажам, далеку од идеално е, не може да се изедначи со WiFi модул на самата клима, ама е супер алтернатива за 5 или 10 пати поефтино и може да се најде и за други работи низ дома :)

Shebby

read-only
6 август 2018
4
1
Луѓе здраво,

Newbie у клими светов.

После минимум due dillegence гледам дека моделот го нема во темава. Мајсторов ми предложи VIVAX ACP-12CH35AEQIS R32 за буџетот што го имам.

Гледам дека има генерално позитивни мислења за сличен модел кој е разговаран овде, односно VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32.

Во споредбава, колку што можам да видам разликата е филтерот и не знам дали менува нешто тоа.

Се работи за простор од грубо ~30м2, не би рекол дека е добро изолиран, посебно прозорите, а потребата е само за ладење во летна сезона.

Ми препорачаа да проверам на Eurovent, околу параметри но VIVAX ги нема како бренд. Не најдов ни нешто слично во темата за мерење.

Доколку некој има искуство со овие модели околу потрошувачка и слично, или едноставно има повеќе познавање, ве молам споделете дали ова е good enough choice.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
613
342
Луѓе здраво,

Newbie у клими светов.

После минимум due dillegence гледам дека моделот го нема во темава. Мајсторов ми предложи VIVAX ACP-12CH35AEQIS R32 за буџетот што го имам.

Гледам дека има генерално позитивни мислења за сличен модел кој е разговаран овде, односно VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32.

Во споредбава, колку што можам да видам разликата е филтерот и не знам дали менува нешто тоа.

Се работи за простор од грубо ~30м2, не би рекол дека е добро изолиран, посебно прозорите, а потребата е само за ладење во летна сезона.

Ми препорачаа да проверам на Eurovent, околу параметри но VIVAX ги нема како бренд. Не најдов ни нешто слично во темата за мерење.

Доколку некој има искуство со овие модели околу потрошувачка и слично, или едноставно има повеќе познавање, ве молам споделете дали ова е good enough choice.

Разликата помеѓу Vivax АEMIs и AEQIs е тоа што AEMIs имаа Wi-Fi и има друг тип на филтер во внатрешната единица ( но тоа не менува ништо главата разлика е Wi-Fi ) додека AEQIs нема Wi-Fi и има друг филтер Ако ти е потребна Wi-Fi опција тогаш земи ја AEMIs ако не тогаш AEQIs

Shebby

read-only
6 август 2018
4
1
Разликата помеѓу Vivax АEMIs и AEQIs е тоа што AEMIs имаа Wi-Fi и има друг тип на филтер во внатрешната единица ( но тоа не менува ништо главата разлика е Wi-Fi ) додека AEQIs нема Wi-Fi и има друг филтер Ако ти е потребна Wi-Fi опција тогаш земи ја AEMIs ако не тогаш AEQIs
Фала на одговор!

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Голема утка според мене е да ставиш 3.5 во 13м2. Јас ја имам истата 2.5ка во добро изолиран 20м2 простор и мислам дека можев да одам и со помала. И мене ми нудеа 3.5 за помалку пари ама не сакав. Ќе вклучува и искчучува постојано.
Случајно видов на страната добиле залиха од 2.5 и ја сменив (монтажата ми е закажана за 1 недела). Ми испадна да платам 2000 денари повеќе отколку за 3.5, ама тоа е што е.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Ме чуди зошто скоро да не се споменуваат климите Carrier, на пр. нивната серија Extreme 2 е со умерени цени, не многу поскапа од кинеските со слични карактеристики. Сепак ова е еден од најстарите американски брендови. Некој да пренесе лични искуства, лади, грее ?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Ме чуди зошто скоро да не се споменуваат климите Carrier, на пр. нивната серија Extreme 2 е со умерени цени, не многу поскапа од кинеските со слични карактеристики. Сепак ова е еден од најстарите американски брендови. Некој да пренесе лични искуства, лади, грее ?
Имаме споделено и за кериер (тие се под палката на тошиба, но сепак си постојат како линија за продажба под своето име).
Еве, да не се мачиш, два линка со искуствата (мои).
Кериер-1
Кериер-2

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19

Kuchkovec

read-only
15 јули 2023
1
0
Здраво, некој да не има искуство со HISENSE ENERGY SE KA35XR0EG-KA35XR0EW по супер цена од 32.990 ден.
Ќе се користи за ладење, се работи за дневна соба ~30m2 во стан со одлична изолација. Моделов е земен во предвид поради филтрите, се работи за лице со алергии на полен и прашина
Буџетот е до 35000 така да препораки би биле добредојдени

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Здраво, некој да не има искуство со HISENSE ENERGY SE KA35XR0EG-KA35XR0EW по супер цена од 32.990 ден.
Ќе се користи за ладење, се работи за дневна соба ~30m2 во стан со одлична изолација. Моделов е земен во предвид поради филтрите, се работи за лице со алергии на полен и прашина
Буџетот е до 35000 така да препораки би биле добредојдени
Само би сакал да кажам во врска со алергиите - со било која клима, од најефтина до најскапа што некогаш сум ги купил сум немал проблем со филтрите и алергиите. Инаку од март до јуни екстремно реагирам на алергии и + на куќна прашина. Веројатно најнормалниот филтер што си го имаат си брка работа.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно