Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Општа тема за монитори

Goddzila

hello world
15 март 2018
74
108
Дечки уште монитор ми фали за да завршам со склопувањето на пц.

Мониторот ќе го користам претежно за гејминг, ништо спектакуларно компетитивно. Претежно се лупаат стратегии, Sons of the forest, BTF V итд.
Буџетот ми е макс 15к.
Ги гледам овие 3 монитора.
Lenovo Legion Y27-30 FullHD IPS
Lenovo G27-30 FullHD VA
Lenovo Gaming G27-20 FullHD IPS
Ако имате време дајте ми мислење пошто се изморив со гледање, читање. :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.165
16.254
Дечки уште монитор ми фали за да завршам со склопувањето на пц.

Мониторот ќе го користам претежно за гејминг, ништо спектакуларно компетитивно. Претежно се лупаат стратегии, Sons of the forest, BTF V итд.
Буџетот ми е макс 15к.
Ги гледам овие 3 монитора.
Lenovo Legion Y27-30 FullHD IPS
Lenovo G27-30 FullHD VA
Lenovo Gaming G27-20 FullHD IPS
Ако имате време дајте ми мислење пошто се изморив со гледање, читање. :)
Првиот или третиот, што се со IPS екран, батали VA, каков VA у 2023-та година чоек. Види кој го има на лагер. Разликата од 144hz до 180hz нема да ја забележиш така да не се замарај со тој параметар. Гледај само да е IPS и погледни ривјуа онлајн кој модел има најдобра црна боја и најмалку bleed и тоа е тоа.
И нема проблем што се 27 инчни а се FullHD, нема да ти смета тоа ич да не те секира, иначе немаше никој да прави такви екрани.

Goddzila

hello world
15 март 2018
74
108
Астро ју ар д мен :)
VA е шит за мене пошто веќе имам VA и имам проблеми коа гејмам во делови каде е темница. Ама го предложив ради Color Gamut - 99% sRGB, 90% DCI-P3.
Фала за мислењето ќе имам предвид.

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Јас имам 2 монитори со VA панел и имам 0 проблеми со слика или темница. Не е секој VA панел ист, затоа и различни модели, технологии и цени.

blinder

read-only
3 април 2018
20
2
Првиот или третиот, што се со IPS екран, батали VA, каков VA у 2023-та година чоек. Види кој го има на лагер. Разликата од 144hz до 180hz нема да ја забележиш така да не се замарај со тој параметар. Гледај само да е IPS и погледни ривјуа онлајн кој модел има најдобра црна боја и најмалку bleed и тоа е тоа.
И нема проблем што се 27 инчни а се FullHD, нема да ти смета тоа ич да не те секира, иначе немаше никој да прави такви екрани.
а мислење за овој?
AOC 27G2SPU/BK 27” 165 Hz Full HD IPS Gaming Monitor

bristlebac

hello world
21 декември 2020
319
839
Skopje
www.youtube.com
Истиот монитор го имам неколку месеци и фантастичен е. Нема ниту една замерка освен една, за мене голема замерка: USB Type-C конекцијата дава само 15w струја, не можеш да закачиш лаптоп и да се полни.
Дали успеа со апдејт да го изгашиш светлото позади?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.165
16.254
Дали успеа со апдејт да го изгашиш светлото позади?
Не ни пробав да го изгасам светлото, не ми пречи, не го ни забележувам. Не е толку силно. Тебе ти пречи?
Мислењето е автоматски споено:

Немам искуство со АОЦ монитори, ама според техничките карактеристики, супер е овој монитор, има се што ти треба. IPS, 165Hz, HDMI, DP, VGA, Built in Speakrs za чат-пат.

Астро ју ар д мен :)
VA е шит за мене пошто веќе имам VA и имам проблеми коа гејмам во делови каде е темница. Ама го предложив ради Color Gamut - 99% sRGB, 90% DCI-P3.
Фала за мислењето ќе имам предвид.
Шо ти е битен колор гамут за гејминг брат, не се замарај. Иако има доста квалитетни ВА екрани со одлични бои и има доста неквалитетни ИПС екрани со лоша слика, сепак кај ИПС многу помала е шансата во ценовната класа со други проверени модели да начекаш лош ИПС екран. А бидејќи со цени не се драстично далеку, гледај ИПС да најдеш. И во принцип гледај да можеш да појдеш некаде да видиш во салон или читај ривјуа обавезно пред било што да купуваш. И исто така, да ти отворат на лице место да го уклучат мониторот. Имаш сајтови како: EIZO monitors for offices, photos & design, medicine, gaming and industry што ќе проверат и за bleed и за мртви пиксели и други монитор дефекти. Без да провериш не купувај.

Јас имам 2 монитори со VA панел и имам 0 проблеми со слика или темница. Не е секој VA панел ист, затоа и различни модели, технологии и цени.
Точно. Постојат VA панели што исклучиво преку аголот на гледање можеш да го приметиш дека не е IPS.

Последна промена:

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
пробав да го нарачам мониторов преку анхоч ама ме изврткаа само натаму-наваму 2 месеци, бил нарачан, па после тоа од ЛГ известиле дека го нема на залиха ... Дали некој знае или да препорача продавница што би направила нарачка на мониторов, или да одам преку computer universe?
https://www.anhoch.com/product/5998...-ips-curved-3840x1600-1ms-hdr-600-2xhdmidpusb

Или крајно решение некој друг 38" монитор од тука да се земе, ако имате предлог пишете

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Овој се чека веќе одамна. Се е топ (CAD$3,299 или USD$2,500). Излегува сеп-октомври оваа година.

2 x 4K, 240Hz, 1ms, најновиот DP standard 2.0, илјадници FALD зони за беспрекорен HDR. NOT OLED, итн.

Проблемот е што е VA. Мора АПСОЛУТНО СЕКОГАШ компромис да има при купување монитор. Никогаш не давале се во еден пакет.

msedge_os1ORAMT6s.jpg

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Ова е ризик. Ќе мора да се порачува по специјална нарачка и само нешто да не е како што треба, ќе те одебат нема да ти го заменат. Нажалост не сме америка да си играме „на ти го дај ми го“ преку пошта со Амазон. Ова е целта на секој шо седи затворен дома пред компјутер.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Ова е како споени две 32-ки. Непрактично за работа, освен за тениски судија :)
Можеби за игри, ама и тоа ми е дискутабилно.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Ова е како споени две 32-ки. Непрактично за работа, освен за тениски судија :)
Можеби за игри, ама и тоа ми е дискутабилно.
Јас би го бранел спротивниот став т.е. МНОГУ попрактично за работа. Бар за мене... Дизајнирам нешто пример, пола од екранот ми е референтна слика а пола програмата за дизајн.

Пишувам нешто? пола од екранот ми е страната со инфо, другата половина Google Docs. итн итн. Секако во таков случај луѓе купуваат два засебни монитори, но ова е попрактично решение и подобро во случаи. Секако и далеку поскапо. Ама ете имаш луѓе што сакаат на Apple да му 3500 долари дадат за наочари.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Подобро е од два монитора само затоа што нема рамка на средината. Ама затоа кошта како најмалку четири монитори.

За овие ситуации што го наброја пола ова-пола она, рамката не ти менува ништо. Работиш пред едниот, другиот ти е за испомош или референца.

Пред овој монитор треба да седиш и гледаш централно, а од лево и десно да се алатките и помошните прозорци. Тие на краевите ќе се премногу далеку за да се користат и затоа ќе седат празни или пополнети реда ради. А тогаш џабе толку широк монитор.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Подобро е од два монитора само затоа што нема рамка на средината. Ама затоа кошта како најмалку четири монитори.

За овие ситуации што го наброја пола ова-пола она, рамката не ти менува ништо. Работиш пред едниот, другиот ти е за испомош или референца.

Пред овој монитор треба да седиш и гледаш централно, а од лево и десно да се алатките и помошните прозорци. Тие на краевите ќе се премногу далеку за да се користат и затоа ќе седат празни или пополнети реда ради. А тогаш џабе толку широк монитор.
Затоа гејмери го купуваат. Работата ќе им е секундарна намена. Овај монитор е правен за имерсија во авантури, тркачки игри, стратегии. итн.

Плус има работи кадешто еден монитор ваков е подобар од два како графички дизајн каде двата монитори треба да му се еднакво калибрирани што тешко се постигнува бидејќи не е битно само моделот да е ист. Има разлика од парче до парче од истиот модел.

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Затоа гејмери го купуваат. Работата ќе им е секундарна намена. Овај монитор е правен за имерсија во авантури, тркачки игри, стратегии. итн.
Така и пишав, можеби за игри. И тоа за одреден тип на игри и тоа такви што можат да испорачаат 2 пати 4К на 240 Херци. И да се прилагодени за олку широк екран.

Плус има работи кадешто еден монитор ваков е подобар од два како графички дизајн каде двата монитори треба да му се еднакво калибрирани што тешко се постигнува бидејќи не е битно само моделот да е ист. Има разлика од парче до парче од истиот модел.
Има еден уред што графичари и останата фела го користат години наназад, се вика калибратор. Со него се постигнува и различни монитори да имаат ист приказ на бои во одреден колор простор. А новиве модели од професионални серии доаѓаат со речиси идентичен приказ на бои. Некои од нив имаат и вградени калибратори.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Муабетот требал не требал настрана, да не знаете некој увозник да прави специјална нарачка од Самсунг директно?

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Не се согласувам за примерот со стратегиите. Ако сакаш да си оштетиш видот предвреме да бараш мали текстуални колумни при играње дали во панели или прозорци за да се прикажат во 3840x2160, повели.
Само има мала корист кај постарите стратегии што не биле направени од програмерско или интерфејс ниво без да се земе во прилог дека мониторите во блиската иднина ќе дозволуваат големи резолуции, па целиот терен можеш да го видиш без да ја поместиш камерата.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Купено Gigabyte M28U 4К 144Hz KVM.

6465953cv17d.jpg

Kако некој што мигрира од budget 1440p монитор, се осеќа вистински upgrade.

Што добив со овој upgrade?

2K -> 4K на скоро иста дијагонала. Во превод 100ppi -> 150ppi. Разликата е многу впечатлива.

VA панел -> IPS панел + HDR400. Нема потреба да коментирам за ова.

144Hz без никаков VRR -> 144Hz со FreeSync.

И најбитно од се вграден KVM кој работи одлично out of the box. Цела периферија ми е закачена на монитор. Со main компјутерот конекцијата ми е DP - DP + USB-B.
Кога имам потреба да работам на службениот лаптоп само брцам Type-C кабел во него прави auto input switch и добивам 4К 144Hz за работа, маус, тастатура и напон за полнење.
Конекцијата е Type C - Type C. Да напоменам дека нема да работи со стандарден Тype-C кабел (кој има 480Mbps проток), туку треба USB 4.0 Type-C кој има неверојатни 40Gbps проток.

Купен од Галамино 34.000.

Update: Moнитор со KVM M28U Gaming Monitor Key Features | Monitor - GIGABYTE Global.
Тype-C од M28U полни Laptop Dell Latitude 5521 со slow charging. (НЕКОГАШ И ВО МИНУС ИДЕ НА MAX PERFORMANCE).
Тype-C од M28U полни Samsung S22 Ultra со "Fast Charging" (ама не и 25W/40W Ultra Fast Charging 1.0/2.0). Tака да дефинитивно не нуди Power Delivery.

krikro123

hello world
25 август 2016
90
29
Stip
krikro123's setup  
Processor & Cooler
i7 13700HX
Motherboard
MSI Intel
Storage
2TB Micron 3400
PSU
280W
RAM
32GB 4800MHZ
Video card
RTX 4070
Case
MSI Mean Machine
Mouse
Razer Basilisk v3
Keyboard
Corsair K70 RGB Mk.2
Audio
Galaxy Buds 2 Pro
Monitor
2560x1600 240hz
OS
Win10 Home 64bit
apla ne se rabiram od monitori, preporaki za 2.5k 144hz monitor, sto ke mi bide external screen na laptop i7 13700hx i rtx 4070? bi sakal da e stv dobar screen

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Муабетот требал не требал настрана, да не знаете некој увозник да прави специјална нарачка од Самсунг директно?
Види со галамино, го имаат актуелниот модел во понуда, би требало да го донесат и новиот.
Јас не би го купувал на невидено, ама па немаш некоја алтернатива. Само да не излезе како со столицата.

hawk

read-only
19 март 2022
38
34
Здраво на сите. Планирам да земам Dell P2722HE - link. Би бил поврзан со Macbook Air M1. Дали има некој искуство со мониторот да сподели, и дали би работело поврзувањето со лаптопот преку usb-c кабел? Добредојдени се и други предлози во тој ранг, мониторот главно ќе се користи за работа. Фала!

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
675
Здраво на сите. Планирам да земам Dell P2722HE - link. Би бил поврзан со Macbook Air M1. Дали има некој искуство со мониторот да сподели, и дали би работело поврзувањето со лаптопот преку usb-c кабел? Добредојдени се и други предлози во тој ранг, мониторот главно ќе се користи за работа. Фала!

Види ако го има негде изложен, ќе ти дозволат да пробаш.
Ако не си проверил само знај не можеш било каков USB C кабел туку мора Thunderbolt да купиш.

Како што гледам 65W полни Dell… Од мое искуство на AOC монитор исто со 65W што го врзувам со Thunderbolt со Macbook Pro M1, се полни лаптопот иако по спецификација сака повеќе + пренос на слика и тастатура, маус работи без проблем.
Претходно имав Dell UltraSharp што исто работеше добро ама мојот не беше со Thunderbolt, туку само HDMI/DP.

Мислам дека мали се шансите со мониторов да имаш проблеми

Едит: т.е. Грешка сум изгледа, не Thunderbolt туку USB 3.1 Gen1 кабел… сега погледнав спецификација на Dell веб сајтот за Upstream

• ми се допаѓа
Реакции: hawk

hawk

read-only
19 март 2022
38
34
Види ако го има негде изложен, ќе ти дозволат да пробаш.
Ако не си проверил само знај не можеш било каков USB C кабел туку мора Thunderbolt да купиш.

Како што гледам 65W полни Dell… Од мое искуство на AOC монитор исто со 65W што го врзувам со Thunderbolt со Macbook Pro M1, се полни лаптопот иако по спецификација сака повеќе + пренос на слика и тастатура, маус работи без проблем.
Претходно имав Dell UltraSharp што исто работеше добро ама мојот не беше со Thunderbolt, туку само HDMI/DP.

Мислам дека мали се шансите со мониторов да имаш проблеми

Едит: т.е. Грешка сум изгледа, не Thunderbolt туку USB 3.1 Gen1 кабел… сега погледнав спецификација на Dell веб сајтот за Upstream
Го купив, доаѓа во кутијата таков кабел, работи перфектно. Одличен монитор, секоја препорака!

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно