Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Општа дискусија за лаптопи

h2omkd

read-only
16 ноември 2010
1
0
здраво,
дали некој земал лаптоп преку

Copier Computer Center Macedonia​

заинтересиран сум за овој модел: Lenovo thinkPad T470, intel core i5 (6th gen) 6300u/2.3, ram 8gb, ssd 256, 14 inch .. а цената му се 220 eura. Дали се исплаќа да ризикувам?

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
здраво,

заинтересиран сум за овој модел: Lenovo thinkPad T470, intel core i5 (6th gen) 6300u/2.3, ram 8gb, ssd 256, 14 inch .. а цената му се 220 eura. Дали се исплаќа да ризикувам?
Зависи во каква состојба е лаптопот, каков екран има, батериите колку се оштетени и т.н.
Јас денес го продадов последниот таков кој го имавме со 16GB RAM, 256GB SSD со IPS FHD екран, sim cellular и батерии во одлична состојба (под 25% wear level) и Windows 10 Pro лиценсиран со гаранција од 9 месеци за 17000 денари. Имавме и подобри со touch, ама и тие ги продадовме
Ако е со HD екран или FHD TN и не е сочуван и батериите му се арабат не е некоја зделка за тие пари.

Diablo

hello world
5 ноември 2014
92
166
здраво,

Јас имав земено летото лаптоп од кај нив. Делуваше евтино на прва. Ме привлече реклама на инста каде што имаше една слика со камион шлепер, и реклама како навидум пристигна шлеперот со илјадници лаптопи, компјутери принтери итн.
Во реалност кога отидов, имаа околу 30-40 лаптопи на излог и исто толку позади, кои ги средуваа пред да ги стават на продажба. Но далеку од илјада.
Отпосле си помислив дека шлеперот, воопшто не е ни тука сликан.

Лаптопот беше генерално во ред, ако може да се каже немав проблеми.

Но има неколку работи кои неги пишува, кажуваат а мене барем ми се особено битни.

1. Лаптопот го добив со ефтин копија адаптер, што за мене не е во ред. Сепак платив лаптоп околу 200 евра, а добив ептев евтин адаптер, кој мислам дека го набавиле тука локално.
Кога прашав таму дали имаат да ми дадат оригинал, ми рекоа дека за ниту еден немаат оригинал.

2. Кога ја видов рекламата. Се јавив на телефон и пред да отидам, имав во потесен избор неколку лаптопи.

Еден дел од тие лаптопи, кои беа со топ цена на Instagram имаа фалинки, што не ми ги кажаа по телефон. Исто не ми кажаа дека лаптопите не одат со оригинал полнач.

Ми рекоа, дојди дечко супер е. Сепак утепав пат и време до таму. И фер беше да кажеа.

Сепак кога веќе бев таму, најдов друг модел, посочуван примерок и го купив, .:censored:

Е сега ова е откако го земав.
3.Откако го купив лаптопот. Отпосле со crystal disk видов дека има огромен број на работни саати ( мислам 20000 часа). Кога рачунав испаѓаше како лаптопот да работел постојано 24 часа цели 3 години. :rolleyes: И денес не ми се верува, како е можно толку

4. Батеријата на мојот лаптоп беше надворешна и сменета со нова, бидејќи претпоставувам неговата одамна си го отпеала своето.
Добив нова кинеска greencell батерија. Беше во ред. Додека да го продадам не приметив намалување на јачината. Единствено што ми пречеше е што држеше макс. час и пол.
Можеби тебе нема да ти пречи, но јас искрено сакам батерија што држи повеќе.

Откако го купив и поработив неколку дена, ми беше страв и не сакав да го работам со кинески полнач, па на оглас најдов и докупив оригинал, за околу 20 евра. :coffee:

Го имав неколку месеци лаптопот. Беше малку успорен, веројатно од саатите, но Не ми појави никаков проблем во работа. После некои 2-3 месеци работа го продадов, бидејќи едноставно ми беше шубе со саатите.

Заклучок: Ако Jaс се прашувам, дефинитвно не би земал повторно. Имаат привлечна реклама, ама тоа е само колку да отидеш.
Не кажуваат работи, ако самиот не си видиш. За преку карго не би се воопшто нафатил да земам.

Лаптопите се изработени доста, и одеа со копија полначи, што е дополнителен трошок за купување (сега може да даваат и оригинал, тогаш беа копии), копија батерија која држи послабо. За овие со вградена батерија незнам како е работата, ама ако не е копија батерија, тогаш неговата е сигурно слаба

Лаптопот доаѓаше со 1 год. гаранција (немав потреба да ја искористам) ама стварно незнам зашто би ја искористил кога уште од старт добивам лаптоп кој е изработен. Со еден збор се добива лаптоп кој работи веројатно со 60% перформанси, и е далеку од нов.

Колку за споредба од член тука на форумов земав 2 лаптопа пред нова година. Еден брендиран dell Latitude и втор обичен dell inspiron со малку работни саати.

Lenovo oд CCC - 20000 раб. саати / 830 денови)
dell од форумов 3000 раб. саати / 130 денови)
dell inspiron од форумов 17 раб. саати / 1 ден

Она што е интересно
. Овој dell од 3000 часа го земав за поевтино, oд CCC кој имаше 7 пати повеќе работено. :unsure:

Ако го ставам и полначот во пресметка кој го купив дополнително 20 еур на лаптопот од ЦЦЦ, испаѓа дека тука на форум сум поминал 50 евра поевтино, за лаптоп со исти перформанси.

Мој совет, видете си на форумов прво. Има сигурно неколку членови, кај кои ќе најдете поевтин или подобар лаптоп. Верувам дека повеќето нема да ви ги дадат со копии полначи, или барем ќе ви напоменат пред да одите дека ви го даваат со таков.

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.488
2.936
здраво,

Провери кај @gOJDO и @Dinamit.
Имам купувано лаптопи и од кај двајцата, немам забелешки.

Испратено од телефоно.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.488
2.936
Јас би ти го препорачал асусот.
Овие другиве се со макс 12 ГБ РАМ, а овај крепи до 16 ГБ РАМ. А исто мислам дека посолидна изработка има овај асус од тие модели на леново.
И плус имаш позадинско осветлување на тастатурата (ако ти значи).

Испратено од телефоно.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Јас би ти го препорачал асусот.
Овие другиве се со макс 12 ГБ РАМ, а овај крепи до 16 ГБ РАМ. А исто мислам дека посолидна изработка има овај асус од тие модели на леново.
И плус имаш позадинско осветлување на тастатурата (ако ти значи).

Испратено од телефоно.
Подобро овој тогаш да го земи
Подобар процесор и 16гб рам

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Не бе, пак и ова е 12 ГБ РАМ

Испратено од телефоно.
Грешен линк сум пратил
Вака поскапо иде малце
Мислењето е автоматски споено:

Твојата варијанта со асусот и да купи една плочка 8gb ќе биди поефтино.

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.488
2.936
ХаПе-то е со 8 ГБ РАМ, Леновото е со 12.
Мада, пак тоа не ја дооправдува разликата од четири иљади денари за четири гига разлика....

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
HP-то е тиња, тоа е најслабата класа, ептен тврда пластика. Lenovo-то е подобро, има подобар екран, подобар WiFi и Bluetooth, дупло подолга гаранција. Единствена маана на Lenovo-то е што има 4Gb лемен RAM, па се додава 8Gb дополнително.

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Lenovo може да работи со 4 + 16 GB ram иако официјално максимум е 12.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Kako toa moze da rqboti znaci ima 4gb a ti da si dokupis uste 8gb pa da ti gi vgradat?
Не разбра убаво ? Има 4Гб и ти му доградуваш 16Гб ! - Значи ќе има 20Гб !
Иако е предвидено максимум 4 + 8 = 12Гб .
А инаку Да. Може и само 8Гб да докупиш и ќе работи со 12Гб без проблем...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
ХаПе-то е со 8 ГБ РАМ, Леновото е со 12.
Мада, пак тоа не ја дооправдува разликата од четири иљади денари за четири гига разлика....
2та се со 8гб рам..ме интересираше зашто толкава разлика во цена за исти хардвер :)

HP-то е тиња, тоа е најслабата класа, ептен тврда пластика. Lenovo-то е подобро, има подобар екран, подобар WiFi и Bluetooth, дупло подолга гаранција. Единствена маана на Lenovo-то е што има 4Gb лемен RAM, па се додава 8Gb дополнително.
Ова некако стана пракса со лемениот рам на повеќе производители

интересно ама дали е пробано? или сепак има лимит на 12гб?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
2та се со 8гб рам..ме интересираше зашто толкава разлика во цена за исти хардвер :)

Па @Ivicakmk тоа кажа - јас само појаснувам што сакаше да каже - инаку дали пробал па тврди дека е точно - не знам :)

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro

Пробано, земен лаптоп од Анхоч, малку ми беше рамот и ми ја дадоа таа информација, ме фати околу 3000 доплата за 20 гига. Толку и имам, се си работи топ.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Добар инфо за потака ко ќе се решам за нов лаптоп одма да си додадам рам :)

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Па оваа е нешто најглупо што го имам слушнато продаваш нов лаптоп во 2023 год со 4 гб рам, па мојот лаптоп купен пред 12 години има 4 гб рам, и на тие 30000 ден да доплатам уште пари за место стандардните 4 да имам уште 8рам. За мене е ова голема глупост. Од овие што ги извртев на веб страната анхонч се исти принцип значи 4гб па после плајќи ако сакаш повеќе. Мене искрено ми треба лаптоп со 8 или 12 рам и 500гб ссд има ли го таков да си го купаш без доплајќаш после?

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Па оваа е нешто најглупо што го имам слушнато продаваш нов лаптоп во 2023 год со 4 гб рам, па мојот лаптоп купен пред 12 години има 4 гб рам, и на тие 30000 ден да доплатам уште пари за место стандардните 4 да имам уште 8рам. За мене е ова голема глупост. Од овие што ги извртев на веб страната анхонч се исти принцип значи 4гб па после плајќи ако сакаш повеќе. Мене искрено ми треба лаптоп со 8 или 12 рам и 500гб ссд има ли го таков да си го купаш без доплајќаш после?
Не го продаваат со 4 гига туку 4 гига се залемени и има уште еден слот слободен на кого имаше уште 4 гига, значи вкупно 8 гига. Јас доплатив 3000 за да ми стават плочка од 16 гига за вкупно 20, а старата плочка да ја откупат.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно