Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Маркетингот на Нептун

И

Избришан член 18474

Гостин
Инаку, чудно ми е како не се побуни дека Стефанатор промовирал лаптоп со Intel 10та генерација. Очекував да пишеш дека требал да промовира Ryzen, па затоа ова било лош маркетинг и измама на крајниот потрошувач. :)
Кога се работи за политика на фирма не се мешам нивен бизнис така одлучиле.
Сигурно имаат добра маржа :)

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Темава не заслужува место на овој форум

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Не значи дека целиот маркетинг на Нептун е лош, но Стефанатор не е правиот избор да рекламира ваков продукт. Ама па ваљда и лимитиран избор имаат фирмиве со "инфлуенсери".
Никогаш нема да го дознаеме ефектот од оваа реклама. Џабе веземе.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Мислењето на форумџиите е повеќе од јасно.

Оттука, јас би сакал, доколку не е голем проблем секако, да чујам мислење од започнувачот на оваа тема, кој би бил неговиот пристап кон маркетинг на оваков производ?

koki

hello world
3 март 2010
276
154
Ми се допаѓа дискусијата која се води, со некои се сложувам со некои не, но тоа и беше поентата да слушнеме различни мислења.
Не се обидувам да менувам ничије мислење бидејќи тоа не е возможно на форум, нитупак ќе цитирам некого. Секој од нас си знае кој е и што е, не сакам да докужувам дали знам или не, компанијата во која работам а од кој сите вие имате барем нешто по дома го видоа тоа подобро од вас овде.
Елем. Таргетот им е промашен, рекламирање кај инфлуенсери е тренд кој го практикуваат сите, фидбекот е слаб. Продаваат само најдобрите фејшн блогерки и тоа претежно козметика (праам муабет за наши простори). Свет и Европа е нешто друго.

@InSides Секако дека може.
Во Словенија кога излезе новата генерација на производот која се сметаше за премиум прозивод, направивме настан на кој преку интеркативен начин ги запознавме потенцијалните клиенти со прозиводот, секако на настанот си дојдоа токму оние кои без заинтересирани, имаше одлична продажба. Маркетингот за настанот го прававме на најразличен начин.
Истото/слично би сторил и со ова. Ќе им дадам на потенцијалните купци можност сами да се уверат во способностите на уредот, и ако баш треба да присуствува некој јутубер/инфуленсер ќе го донесам да прави атмосфера, ако бидам сигурен дека неговата публика ми се можни купци.

Како и да е имајте убав ден јас прочитав тоа што ме интересираше.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.763
10.096
@InSides Секако дека може.
Во Словенија кога излезе новата генерација на производот која се сметаше за премиум прозивод, направивме настан на кој преку интеркативен начин ги запознавме потенцијалните клиенти со прозиводот, секако на настанот си дојдоа токму оние кои без заинтересирани, имаше одлична продажба. Маркетингот за настанот го прававме на најразличен начин.
Истото/слично би сторил и со ова. Ќе им дадам на потенцијалните купци можност сами да се уверат во способностите на уредот, и ако баш треба да присуствува некој јутубер/инфуленсер ќе го донесам да прави атмосфера, ако бидам сигурен дека неговата публика ми се можни купци.

Како и да е имајте убав ден јас прочитав тоа што ме интересираше.

За ASUS работите маркетинг?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Toj "аутистичен момак" Стефонатор има по 50-60 илјади прегледи по видео, публиката му се преклопува со онаа на GP кој што пак има уште повеќе прегледи од него. Стефонатор и GP заедно издадоа книга преку Просветно Дело која го распродаде цел тираж дур си кажал кекс, додека други книги за деца и млада публика не можат тиражот да го распродадат со години.
Така да не знам што е толку чудно што Нептун го користат него за реклама. Кога бев во Нептун пред некое време му правеа фотосесија на Стефонатор и за други гејминг производи, не го рекламира он само скапиов лаптоп. Според мене ова им е многу добар маркетинг, да не кажам одличен.

Тврдам дека многу подобар маркетинг ќе им направеше гораст во гг одколку овој.

Озбилен си со ова? Немам ништо против Гораст и ГГ, напротив, но за жал реалноста е дека имаат едвај 100 гледачи на стримовите од кои повеќето сме ние од форумов. Стефонатор гледам дека на последниот стрим имал 16.000 гледачи. Размисли повторно.

krema

OG
24 јуни 2009
15.709
15.802
youtu.be
Пред некоја година (старт на нова учебна година) се сеќавам дека имаше ваков маркетинг за продажба на тетратки со ликот на GP, џиперите збеснаа а книжарниците немаа доволни количини па почнаа под рака да ги продават. Секако дека цената на џипи тетратка беше повисока од обичните тетратки со мотиви од волт дизни или слично.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Во Словенија кога излезе новата генерација на производот која се сметаше за премиум прозивод, направивме настан на кој преку интеркативен начин ги запознавме потенцијалните клиенти со прозиводот,

Пред COVID-19?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.939
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
First world problems

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Не се мутави од Нептун. Имаат ангажирано маркетинг агенција која им го има предложено или во Нептун работи неоткриен маркетинг гениј кој се досетил на Стефанатор.

Стефанатор, сакале да признаеме или не, има повеќе влијание од заедницава. Во реалност ...

Ах, реалност.
Доволно е да се фолирате дека купувате нешто во било кој салон за бела техника и ќе видите колку луѓето се разбираат.
Се оди по линија на помал отпор па или се зема „нешто за сурфање“ или се оди на „ако не знаеш што е добро тогаш прашај што е скапо“

Иначе кај мене со декрет се забранети Стефанатор, Џипи и останата мутава братија. И јас не знаев кои се се додека не видов дека се чека ред за ...факинг автограм во факинг домот на култура во Прилеп. Од деца на возраст 9~14 фодини
Повеќето беа со родители.

Потоа гледав на Јутубе да видам од што материјал се направен тие Стефанатор и Џипи и ги забранив. Подобро ќе им кажувам дека музиката од Дуа Липа е уметност отколку да им дозволам да гледаат ретардирани видеа со овие двајца.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Иначе кај мене со декрет се забранети Стефанатор, Џипи и останата мутава братија. И јас не знаев кои се се додека не видов дека се чека ред за ...факинг автограм во факинг домот на култура во Прилеп. Од деца на возраст 9~14 фодини
Повеќето беа со родители.

Потоа гледав на Јутубе да видам од што материјал се направен тие Стефанатор и Џипи и ги забранив. Подобро ќе им кажувам дека музиката од Дуа Липа е уметност отколку да им дозволам да гледаат ретардирани видеа со овие двајца.
Паметно, овие двајцава, заедно со уште неколку недоквакани како нив, упропастија, и сеуште упропастуваат, цела генерација на деца, само не се тие криви, криви се родителите што им дозволуваат да ги гледаат...

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Го имам гледано неколку пати дечково и со исклучок на 90 секунди прашања кои ги поставува на познати личности (што мене пак не ми се допаѓа) другата содржина му е тапа.
Гласот му е иритантен, понашањето му е иритантно, него, на GP и уште неколку пациенти како нив.
Работата е што GP има 200.000+ subscribers, Стефонатор 100.000+ и ако тие бројки се точни тоа му доаѓа 10%, односно 5% од населението во земјава.
Факт е дека децата ги гледаат и кога ќе видат дека Стефче зема лаптоп од Нептун и тие ќе сакаат да идат таму. Го немаат сите нивото на знаење за ИТ како вас на форумов, така да не се земајте вие за репрезентативни :) Дури и Cineplexx имаат некој филм кој го синхронизирале со експертов.
Што се однесува до Нептун, мое мислење е дека лаптопот му го имаат дадено бесплатно, инвестиција која секако ќе си ја повратат со продажба на 3-4 такви лаптопи... но во тој случај нели има правило да каже дека видеото е спонзорирано од тој и тој?
Се е fake во оваа наша земја, дури и Youtuber-ите. Моја претпоставка е овие двајцава за 5-6 години ќе ги гледаме и во политика.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Код:
Моја претпоставка е овие двајцава за 5-6 години ќе ги гледаме и во политика.

Е ова е навистина веројатно хорор сценарио.
Го имам гледано неколку пати дечково и со исклучок на 90 секунди прашања кои ги поставува на познати личности (што мене пак не ми се допаѓа) другата содржина му е тапа.
Гласот му е иритантен, понашањето му е иритантно, него, на GP и уште неколку пациенти како нив.
Работата е што GP има 200.000+ subscribers, Стефонатор 100.000+ и ако тие бројки се точни тоа му доаѓа 10%, односно 5% од населението во земјава.
Факт е дека децата ги гледаат и кога ќе видат дека Стефче зема лаптоп од Нептун и тие ќе сакаат да идат таму. Го немаат сите нивото на знаење за ИТ како вас на форумов, така да не се земајте вие за репрезентативни :) Дури и Cineplexx имаат некој филм кој го синхронизирале со експертов.
Што се однесува до Нептун, мое мислење е дека лаптопот му го имаат дадено бесплатно, инвестиција која секако ќе си ја повратат со продажба на 3-4 такви лаптопи... но во тој случај нели има правило да каже дека видеото е спонзорирано од тој и тој?
Се е fake во оваа наша земја, дури и Youtuber-ите. Моја претпоставка е овие двајцава за 5-6 години ќе ги гледаме и во политика.

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Како да има премногу љубомора тука. Малиот си успеал да си најде начин како да заработи. И очигледно добро му оди. Тоа се вика способност!:)

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.732
Скопје
www.facebook.com
Како да има премногу љубомора тука. Малиот си успеал да си најде начин како да заработи. И очигледно добро му оди. Тоа се вика способност!:)
Што се чудеш? Тоа е македонскиот менталитет.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Е стварно не ми е јасно како успеавте дискусијата да ја спуштите на љубомора и на македонски менталитет (како другите народи да мочаат колонска вода!)

Мене нешто друго ме чуди. Не ме чудат Стефанатор & Џипи
Ме чуди што сме згрешиле овие двајца и сличните како него да имаат влијание на нашите деца. Онакви какви што се.
Контам јас и Јутубери, и поштени рецензенти, и подмитени рецензенти ама бре до толку ли сме да Стефанатори, Џипиевци и останати сератори да имаат моќ да влијаат на нас преку нашите деца?

Како што кажа и @Alucard . Не се криви тие, криви се родителите.

Како и да е. Моите размислувања ја надминуваат темава и лесно може да се случи да забегаме во дебел оф-топик.
За сите што мислат дека во позадина сепак се работи за љубомора им препорачувам задолжително да ги гледаат:
Wall-E
Idiocracy (Ова е страшно потценет филм на IMDB)

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.732
Скопје
www.facebook.com
Темава прејде у оговарање како оние бабине по Прилеп испоседнати по портите и кој помини све знаат за него/нејзе :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Барем тоа Флегма го знае од прва рака а и јас :( .
Патем не го знам добро дечкото Стефанатор али кој и да е ипак не му било лесно на него за да допре до толкава гледаност и популарност покрај оваков менталитет на народ . Односно мило ми е што и наши македонци конечно изнајдоа начини да си ги заработат парите на легални начини и преку огромни прегледи.
Уште помило ми е што Нептун ја увиделе таа шанса за да го искористат како реклама за нивните компоненти.
Патем и пола машки му завидувавте на Тоше Проески и зборавте лошо за него додека ни беше жив.
Тоа народе е у самиот ген вградено на македонците...Зависта, љубомората...

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
поради малиов мој 10 год,гледав повеќе клипови од ЏП,Стефанатор и Бака Прасе кој е јутјубер во Србија.
еве од овој спот на Бака Прасе ,ЏП го има ископирано цел спот.
да се вратам на темата,Стефанатор,го копира Бака ,нешто слично на видеово
таков е бизнисот,секој копира секого

да скратам,мене ми е ОК видеото од Стефанатор

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Го заболе Гораст, он си е прописен шоумен си снима човекот профи реклами за ЕВН. Да би снимал реклама за лаптопот од нептун не би наплатил 200-300 евра (моја оквирна проценка колку му платиле на стефанатор).

Такој ли е @skullmonkey

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Мене нешто друго ме чуди. Не ме чудат Стефанатор & Џипи
Ме чуди што сме згрешиле овие двајца и сличните како него да имаат влијание на нашите деца. Онакви какви што се.
Контам јас и Јутубери, и поштени рецензенти, и подмитени рецензенти ама бре до толку ли сме да Стефанатори, Џипиевци и останати сератори да имаат моќ да влијаат на нас преку нашите деца?
Штом таква содржина е најгледана, очигледно нема ништо подобро за гледање. Некој ја открил формулата што им се допаѓа на децата и сите останати само ја препишуваат.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Некој горе пиша џабе везете незнаеме дали е успешна или не кампањата.
1) Ако гледаме на профит и продажба стрикно на лаптопот, нема да знаеме дали е успешна.
2) Ако гледаме во смисол на промоција и маркетинг на компанијата, успешна е во секој поглед.

Нептун можеби удриле стрикно на одреден производ, али не се глупи знаат што прават. Тие што мислат дека дечкото е утка за промоција, се исто така грешка. Овие неколку дечки(деца) ако направат видеа дека Хуавеи П30 е боље избор од Самсунг С20, 99% од децана од 10 до 15 години ќе бараат Хуваи по дома. Они што ќе кажат, тоа е инстант шема и се вари баш така како што пишале: „Одобрено од Стефонатор“.

А дали некој го смета за „дебилен“ и досаден, е друга приказна.

Пример, песнава за мене е лоша. Ама собрале 1 милион и 180 илјади прегледи за една година. Значи децава од овој круг, он, Мартија, ГП, Лина, Гиговска итн итн итн, си имаат страшно голема група на следбеници и прифатиле вие или не, се перцепираат како „инфуленсери“.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно