Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Зошто Linux?

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Ја порано го користев ради airmon, колку што се сеќавам. По америките имаа брз интернет со слаба заштита. Имаше едно антенче со добро драјверче.

Super si raboti thinkpadov na Manjaro.
Thanks a lot, sega da naucam kako se dodava PPA.
Погледнете го атачментот 90863
Прашај го @DeepImpact

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Пред 4 години го префрлив лаптопот на Mint 18 (KDE), а пред 2 години и главниот компјутер на Arch (XFCE).

Зошто Linux?
  • Лаптопот ми е ептен слаб (Brazos 1.6 GHz dual core, 512 cache, 8GB ram), но го користам претежно само за текст читање. Имаше лиценциран Windows 7 сериски број, му инсталирав дирекно Windows 10 со истиот број, на почетокот тераше некако ама со секој апдејт се побавен и понеупотреблив стануваше. Немав никакви апликации или антивируси во позадина, ама Windows-от често читаше по дискот и процесорот беше над 50% без причина, и немаше начин како да му ги исклучам сите телеметрии во позадина. Откога ставив линукс, процесорот е стално скоро на 0% и дискот не чита освен јас кога стартувам програма.
  • Главниот компјутер ми е прилично добра машина за програмирање (i5 Haswell, 32GB ram), ама и тука Windows-от страшно ме иритираше стално кога сам од себе ќе го дигне процесорот на 50% и дискот на 100%. Сум исклучувал секакви опции низ сетинзите и си правев скрипти (со Autohotkey) на секоја секунда да проверуваат процеси и ликвидират CompatTelRunner и слични срања, ама и тука Микрософт претераа, ги прекрстија сите процеси да се викаат svchost.exe, и сега неможеш ништо да спречиш.
  • И на двата компјутери стварно ми сметаше шо сите информации шо ги имам на дисковите (документи, слики, лозинки) исто се наоѓаат и на серверите на Микрософт, ЦИА, НСА и уште 5-6 други агенции без мое одобрение.
Што барав (и добив) од Linux:
  • Контрола: оперативениот систем е целосно под моја контрола. Имам индикатори за cpu/disk/network, и без моја команда ниту процесорот ниту дискот нити мрежната смеат да подигнат активност.
  • Приватност: документите и информациите на мојот компјутер не излегуваат од него без моја команда. Знам дека и процесорот и сите чипсети имаат намерно вградени vulnerabilities за NSA, ама и тие не се така лесни за експлоатација и се додека не станам high value targeted individual немам причина да се замарам.
Неочекувано што добив од Линукс:
  • Ненормално едноставно апдејтирање. Една команда на промптот под Arch, или еден клик на Минтот, и тоа јас кога сакам, а не Windows-от кога му е желба пак да ме силува. И тоа под Linux-от се апдејтираат сите програми сосе оперативниот, а под windows-от треба секоја апликација посебно.
  • Помалку рам меморија користи. Гол оперативен подигнат зема некаде напола отколку Windows-от (на пример 800MB наместо 1.7GB).
  • Поретко ги рестартирам компјутерите. Лаптопот стално го ставам на sleep а главниот само на monitors off. Ако со windows-от морав да ги рестартирам после 2-3 недели, со Linux-от ги терам по неколку месеци (обично ЕВН ми го рестартира главниот компјутер кога снемува струја).
Заклучок:

Веќе неколку години Linux-от е неспоредливо подобар од Windows-от за 90+ % од корисниците, ако немате некоја апликација како Адобе или видео игри да ве држат заробени на Windows, нема шо да му се плашите, за интернет користење и офис документи на Линуксот има се шо ви треба, мене ми е за програмирање, и нема нешто шо ми фали тука, неколку апликации шо ми беа правени во .net сега ги стартувам во виртуелна машина.

А инаку сеуште имам дома една Windows машина, само за видео игри го користам стариот компјутер (phenom 2, 16GB ram), му ставив подобра графичка за игри, и ако не е за игри немаше да имам дома ни една windows машина веќе.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Приватност: документите и информациите на мојот компјутер не излегуваат од него без моја команда. Знам дека и процесорот и сите чипсети имаат намерно вградени vulnerabilities за NSA, ама и тие не се така лесни за експлоатација и се додека не станам high value targeted individual немам причина да се замарам.

Пошто гугл, фејсбук, твитер и 99% од онлајн сервисите чим те видат ќе речат аааа овој е на линукс, него не го чепкаме. Риспект хахаха.

Исто имаш дата мајнинг колку и на виндовс со офлајн акаунт, да не се лажеме. А податоци како документи не излагаат без моја дозвола од него ни на една виндовс машина биди сигурен.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Не се согласувам дека виндоус е полесен за администрирање. Напротив, имав искуство со виндоус сервер и о боже, ќе го фрлев низ пенџере колку е глуп и не функционира. Колку само workarounds требаше да барам за да завршам една работа шо на линукс (убунту) се две команди. Патетики.
119512293-10218369481373957-8984912165335199644-o.jpg

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Пошто гугл, фејсбук, твитер и 99% од онлајн сервисите чим те видат ќе речат аааа овој е на линукс, него не го чепкаме. Риспект хахаха.

Свесен сум за сите сервиси оти се шо имат за тебе собираат и праќаат на NSA серверите и сето тоа се интегрира по идентитет понатаму.

Исто свесен сум оти Линукс корисниците се категоризирани како екстремисти за подетална анализа.

NSA: Linux Journal is an "extremist forum" and its readers get flagged for extra surveillance | Linux Journal

Исто имаш дата мајнинг колку и на виндовс со офлајн акаунт, да не се лажеме. А податоци како документи не излагаат без моја дозвола од него ни на една виндовс машина биди сигурен.

Кои процеси во Линукс инсталацијата ми прават дата мајнинг без мое знаење?

И како си сигурен дека windows машината скришно не праќа документи на микрософт сервери?

Со оглед на безбројните скандали на Микрософт и сите поголеми tech компании уште од 90-тите години (далеку пред Snowden), треба да сум луд да им верувам за било што.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Свесен сум за сите сервиси оти се шо имат за тебе собираат и праќаат на NSA серверите и сето тоа се интегрира по идентитет понатаму.

Исто свесен сум оти Линукс корисниците се категоризирани како екстремисти за подетална анализа.

NSA: Linux Journal is an "extremist forum" and its readers get flagged for extra surveillance | Linux Journal

Кои процеси во Линукс инсталацијата ми прават дата мајнинг без мое знаење?

И како си сигурен дека windows машината скришно не праќа документи на микрософт сервери?

Со оглед на безбројните скандали на Микрософт и сите поголеми tech компании уште од 90-тите години (далеку пред Snowden), треба да сум луд да им верувам за било што.
Ок другар, само да те потсетам дека имаш отпечатоци од прсти во МВР, биометриски пасош, матичен број кај интернет операторот и целосен профил на идентитетот во државата, најверојатно те шпионираат преку сателит и сите телекомуникациски сервиси.

Ако сакаш да бидеш офф д грид ќе треба многу повеќе да направиш од инсталирање на линукс, што те прави само офф д грид wannabe.

Се почнува со горење на прстите.

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Ок другар, само да те потсетам дека имаш отпечатоци од прсти во МВР, биометриски пасош, матичен број кај интернет операторот и целосен профил на идентитетот во државата, најверојатно те шпионираат преку сателит и сите телекомуникациски сервиси.

Го знаеме тоа, само шо ќе им е сателит за таа работа?

Ако сакаш да бидеш офф д грид ќе треба многу повеќе да направиш од инсталирање на линукс, што те прави само офф д грид wannabe.

Не знам откај ме сфати оти сакам да бидам офф д грид, знам и оти сите активности на интернет сеуште ми се снимани, поентата ми беше дека линуксот за разлика од windows-от не овозможува dragnet surveillance на мојот локален хард диск.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Да не заборавиме, со Линукс освен Линукс кернелот се друго можеш да бираш по свој вкус што ќе ставиш (Пример Arch), кај Виндоус добиваш едно исто што сите се приморани да го користат и тоа е тоа, не можеш да си го искастимизираш со компоненти по твој вкус.

Мислам дека темава отиде во погрешна насока, треба да се дискутира технички аспекти кои се позитивни кај Линукс, не да се споредува со Виндоус, бидејќи поентата на двата оперативни системи е комплетно различна, едниот е креиран да биде стабилен и да го користат ИТ ентузијасти кои сакаат да чепкаат цело време и да кастимизираат, додека другиот е готов продукт кој го инстанлираш и цепаш со тоа што ти го дале.

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
... додека другиот е готов продукт кој го инстанлираш и цепаш со тоа што ти го дале.

И само да го инсталираш и да цепаш со тоа што ти го дале, според мене линуксот е пак подобар.

Последните неколку години познатите дистрибуции (Ubuntu, Mint, Manjaro, PopOS, ...) се толку добро средени и едноставни за користење и за почетници и за напредни корисници, што веќе е нерационално да се користи Windows, освен ако сте принудени ради некоја апликација (фотошоп, игри) или хардвер (nvidia gpu).

Мој став е дека некој што никогаш во животот не видел компјутер и сега прв пат седнува и учи основнa употреба за прв пат, многу подобро искуство ќе има со линукс отколку со windows.

Сите вие што сте имале лоши искуства со линуксот пред 5 или 10 години, денес во 2020та имате погрешен став заради оти се базирате на застарени информации и искуства.

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
а да го умешаме и MacOS и темава да стане скоро "универзална" за OS???
Таман вчера се вратив на hackintosh односно Catalina 10.15.6, изненадно лесно и без многу маки на оваа конфигурација. Со неколку мали твикови имам целосно функционален компјутер, освен sleep/wake што треба да видам што го мачи за да го средам.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
762
1.178
Ај сега од почеток, која е најдобра дистрибуција за офис (куцање текс, реклама 5 и форуми пратење ), друго ништо, нит апдејти, нит куцања.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Ај сега од почеток, која е најдобра дистрибуција за офис (куцање текс, реклама 5 и форуми пратење ), друго ништо, нит апдејти, нит куцања.

Микрософт Офис, не му се ни до колена другите.

За се друго мобилен ти е најдобра дистрибуција хаха.

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294

MX Linux (со XFCE), вклучува Libre Office со инсталацијата.
Ако сакаш едноставна инсталација лесна за користење и со најмалку апдејти и заебанции, мислам последните неколку години MX-от е најсоодветен за таква цел.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.530
1.032
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Таман вчера се вратив на hackintosh односно Catalina 10.15.6, изненадно лесно и без многу маки на оваа конфигурација. Со неколку мали твикови имам целосно функционален компјутер, освен sleep/wake што треба да видам што го мачи за да го средам.
сега одиш многу брзо во разговорот, hackintosh ти е ентузијастички, ме интересира некое мислење и окулу споредба на MacOS со Windows па и со основни Linux дистрибуции...

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.378
KDE Neon по мене, убав дизајн, доста лесен и clean интерфејс има. KDE десктопот е идентичен на виндоус, апдејти се прават со еден клик, исто и инсталации за повеќето програмчиња.

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
сега одиш многу брзо во разговорот, hackintosh ти е ентузијастички, ме интересира некое мислење и окулу споредба на MacOS со Windows па и со основни Linux дистрибуции...
Не разбирам што сакаш да кажеш. По дефиниција:

A Hackintosh is a computer that runs an Apple Macintosh operating system on computer hardware not authorized for the purpose by Apple.

Што би било толку различно помеѓу мене, hackintosh user, во споредба со Apple продукт кој работи на MacOS, освен хардверот на кој работиме?

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.530
1.032
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Не разбирам што сакаш да кажеш. По дефиниција:

A Hackintosh is a computer that runs an Apple Macintosh operating system on computer hardware not authorized for the purpose by Apple.

Што би било толку различно помеѓу мене, hackintosh user, во споредба со Apple продукт кој работи на MacOS, освен хардверот на кој работиме?

That's more like it...
Поубаво е мислам кога има дефиниции за да разберат и тие кои не се запознаени со термините па да не лутаат надвор од Форум а со тоа и да се дефокусираат од темава...

Некој спомна дека Ubuntu имал extra features од останатите дистрибуции, како spyware and bloatware...
Може некој да објасни зошто се тие excessive features на Ubuntu?

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Некој спомна дека Ubuntu имал extra features од останатите дистрибуции, како spyware and bloatware...
Може некој да објасни зошто се тие excessive features на Ubuntu?

Јас не користам Ubuntu, ама колко што знам:

Кога имаа unity како desktop environment пред неколку години мислам имаа вградено тоа што ќе откуцаш да се побара во старт менито исто се праќаше и на амазон да ти препорача производи за шопинг.

Последните години си имаат направено своја Snap технологија за пакување на апликации сосе библиотеки, наместо да користат стандардни Flatpak или AppImage. Исто си имаат направено свои proprietary Snap сервери и ептен агресивно форсираат сите апликации во дистрибуцијата да се пакуваат како снапови и да одат преку нивните само преку нивните proprietary сервери.

Наравно има големи критики во Linux community-то за таквото однесување, и моја препорака е да избегавате Ubuntu, можеби се меѓу нај user-friendly дистрибуции за почетници, ама има и безброј други одлични дистрибуции, а Canonical (компанијата зад Ubuntu) се повеќе се понаша како Микрософт, и како што се најавува може и стварно да биде купена од Микрософт во текот на следните години.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.530
1.032
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Јас не користам Ubuntu, ама колко што знам:
..., а Canonical (компанијата зад Ubuntu) се повеќе се понаша како Микрософт, и како што се најавува може и стварно да биде купена од Микрософт во текот на следните години.

Microsoft ќе поседува два OS's под две лиценци?
Иако имам прочитано некаде дека (или ќе се интегрира Win со Linux функционалнисти или) веќе има некои интеграции на Win со Linux...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно