Избришан член 18474
Гостин
Најдобра опција е со пакман, барем така читам.
Прашај го @DeepImpactSuper si raboti thinkpadov na Manjaro.
Thanks a lot, sega da naucam kako se dodava PPA.
Погледнете го атачментот 90863
Инсталирај го ова: Jguer/yayНајдобра опција е со пакман, барем така читам.
Приватност: документите и информациите на мојот компјутер не излегуваат од него без моја команда. Знам дека и процесорот и сите чипсети имаат намерно вградени vulnerabilities за NSA, ама и тие не се така лесни за експлоатација и се додека не станам high value targeted individual немам причина да се замарам.
Не се согласувам дека виндоус е полесен за администрирање. Напротив, имав искуство со виндоус сервер и о боже, ќе го фрлев низ пенџере колку е глуп и не функционира. Колку само workarounds требаше да барам за да завршам една работа шо на линукс (убунту) се две команди. Патетики.
Пошто гугл, фејсбук, твитер и 99% од онлајн сервисите чим те видат ќе речат аааа овој е на линукс, него не го чепкаме. Риспект хахаха.
Исто имаш дата мајнинг колку и на виндовс со офлајн акаунт, да не се лажеме. А податоци како документи не излагаат без моја дозвола од него ни на една виндовс машина биди сигурен.
Ок другар, само да те потсетам дека имаш отпечатоци од прсти во МВР, биометриски пасош, матичен број кај интернет операторот и целосен профил на идентитетот во државата, најверојатно те шпионираат преку сателит и сите телекомуникациски сервиси.Свесен сум за сите сервиси оти се шо имат за тебе собираат и праќаат на NSA серверите и сето тоа се интегрира по идентитет понатаму.
Исто свесен сум оти Линукс корисниците се категоризирани како екстремисти за подетална анализа.
NSA: Linux Journal is an "extremist forum" and its readers get flagged for extra surveillance | Linux Journal
Кои процеси во Линукс инсталацијата ми прават дата мајнинг без мое знаење?
И како си сигурен дека windows машината скришно не праќа документи на микрософт сервери?
Со оглед на безбројните скандали на Микрософт и сите поголеми tech компании уште од 90-тите години (далеку пред Snowden), треба да сум луд да им верувам за било што.
Ок другар, само да те потсетам дека имаш отпечатоци од прсти во МВР, биометриски пасош, матичен број кај интернет операторот и целосен профил на идентитетот во државата, најверојатно те шпионираат преку сателит и сите телекомуникациски сервиси.
Ако сакаш да бидеш офф д грид ќе треба многу повеќе да направиш од инсталирање на линукс, што те прави само офф д грид wannabe.
... додека другиот е готов продукт кој го инстанлираш и цепаш со тоа што ти го дале.
Таман вчера се вратив на hackintosh односно Catalina 10.15.6, изненадно лесно и без многу маки на оваа конфигурација. Со неколку мали твикови имам целосно функционален компјутер, освен sleep/wake што треба да видам што го мачи за да го средам.а да го умешаме и MacOS и темава да стане скоро "универзална" за OS???
Ај сега од почеток, која е најдобра дистрибуција за офис (куцање текс, реклама 5 и форуми пратење ), друго ништо, нит апдејти, нит куцања.
LibreOffice, бесплатна е и работи без кракови, лиценци и разноразни активатори.која е најдобра дистрибуција за офис
И Kingsoft WPS е бесплатно а според мене е далеку подобар од LibreOffice.LibreOffice, бесплатна е и работи без кракови, лиценци и разноразни активатори.![]()
Ај сега од почеток, која е најдобра дистрибуција за офис (куцање текс, реклама 5 и форуми пратење ), друго ништо, нит апдејти, нит куцања.
сега одиш многу брзо во разговорот, hackintosh ти е ентузијастички, ме интересира некое мислење и окулу споредба на MacOS со Windows па и со основни Linux дистрибуции...Таман вчера се вратив на hackintosh односно Catalina 10.15.6, изненадно лесно и без многу маки на оваа конфигурација. Со неколку мали твикови имам целосно функционален компјутер, освен sleep/wake што треба да видам што го мачи за да го средам.
KDE Neon по мене, убав дизајн, доста лесен и clean интерфејс има. KDE десктопот е идентичен на виндоус, апдејти се прават со еден клик, исто и инсталации за повеќето програмчиња.Ај сега од почеток, која е најдобра дистрибуција за офис (куцање текс, реклама 5 и форуми пратење ), друго ништо, нит апдејти, нит куцања.
Не разбирам што сакаш да кажеш. По дефиниција:сега одиш многу брзо во разговорот, hackintosh ти е ентузијастички, ме интересира некое мислење и окулу споредба на MacOS со Windows па и со основни Linux дистрибуции...
Не разбирам што сакаш да кажеш. По дефиниција:
A Hackintosh is a computer that runs an Apple Macintosh operating system on computer hardware not authorized for the purpose by Apple.
Што би било толку различно помеѓу мене, hackintosh user, во споредба со Apple продукт кој работи на MacOS, освен хардверот на кој работиме?
Некој спомна дека Ubuntu имал extra features од останатите дистрибуции, како spyware and bloatware...
Може некој да објасни зошто се тие excessive features на Ubuntu?
Јас не користам Ubuntu, ама колко што знам:
..., а Canonical (компанијата зад Ubuntu) се повеќе се понаша како Микрософт, и како што се најавува може и стварно да биде купена од Микрософт во текот на следните години.
COOLERS CASE FAN 140mm ARCTIC P14 PRO REVERSE PWM ARGB, 400-2650 RPM, WHITE, ACFAN00324A
1.440,00 ден
COOLERS CASE FAN 140mm LIAN LI UNI SL-INFINITY REVERSE BLADE ARGB 1600 RPM PWM, White, 14RSLIN1W
2.010,00 ден
CPU AMD RYZEN 5 3400G, Quad Core, 4,2GHz 6MB s.AM4,Vega 11 Graphics , YD3400C5M4MFH TRAY
5.550,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, Black, CH-931G000-WW
6.750,00 ден
UPS 650VA / 360W POWERWALKER VI 650 SH, 2xSHUKO, USB, RJ11, 10120048
4.460,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO GAME CAPTURE NEO 4K60 HDR USB 3.0 (TYPE-C), 10GBV9901
8.630,00 ден