Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Фискалните и гаранциите

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
П.С. како и да е сигурно не е 15% од 18% туку од целата сума.
Ова е невозможно за мноооогу побогати држави.
Како што пиша @goce03, ке се врши повраток на 15% од данокот, не од целата сума или незнам што и максималната сума ке биде 500 евра за цела година. Добар пример даде и со точни бројки. Инаку нема да се приложуваат фискални и слично, ке има апликација и ке се скенира баркодот од фискалната и така ке си собираш поени. Гејмификејшн ебаго. Е сега, дали апликацијата ке работи секогаш и дали системот на ујп ке го издржи ова останува да видиме, не сум преоптимист околу функционалноста на системи кои се државни и се изградени со наместени тендери, најниска понуда и неспособен кадар.
П.С. Незнам како помисливте дека ке пазариме практично без данок.
Логично е повратокот на ДДВ на оди електронски, преку апликација а верификација да се врши со скенирање на бар код со мобилен.
На овој начин функионира во Словенија, додуше не повраток на ДДВ, туку наградна игра преку фискални сметки, нешто слично ко што беше кај нас пред некоја година, само не со физичко собирање на фискални и праќање по пошта, туку со скенирање и праќање на информации од бар кодот на фискалната елетронски.
Во секој случај, ако успее да се реализира проектов, многу добро би ми дошле едно 400-500 евра на крај од година.

O

Oliver!

Гостин
Нема лимитација по семејство, еве јас и сопругата можеме посебно да си скенираме кодови и да земеме по 500 евра. Секој граѓанин над 18 ке може, нема пречка, секој што купува и плаќа данок, може да аплицира за повраток на дел од данокот. Затоа употребив миљон во пресметката.

Едит: Многу е динамична темава. Муабетот со фирми е сосема друг, тоа се основни средства, нормално не важи за се и сешто. Краен потрочуваш мора да има и мора некој да плати данок, токму тоа е данокот на додадена вредност. Незнам што ве буни, меркава е скоро па иста ко онаа со укинувањето на радиодифузната такса.

Сум читал лоши весници, пардон... зборот граѓанин заменет со семејство :)

Како и да е, чувај го ова за доказ.

Ако успее - даам 1000! :)

Ево потпис:
Оливер

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Сум читал лоши весници, пардон... зборот граѓанин заменет со семејство :)

Како и да е, чувај го ова за доказ.

Ако успее - даам 1000! :)

Ево потпис:
Оливер

Го ставив постов во фаворити т.е. favorites!

SmartGuru

hello world
27 јануари 2013
350
345
www.kennedytech.mk
Целата финта тука е граѓаните да ги бараат фискалните сметки бидејќи во многу случаи не се издаваат фискални сметки, посебно во западниот дел на државата. Владата веројатно пресметала дека и со ваква мерка на повраток на данокот сепак ќе собере повеќе пари во касата отколку што ќе вратат.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Целата финта тука е граѓаните да ги бараат фискалните сметки бидејќи во многу случаи не се издаваат фискални сметки, посебно во западниот дел на државата. Владата веројатно пресметала дека и со ваква мерка на повраток на данокот сепак ќе собере повеќе пари во касата отколку што ќе вратат.
Точно, ова е една од мерките против сивата економија. Досега на крајниот купувач сеедно му беше дали ќе земе фискална сметка или не (ако не е во прашање продукт со гаранција), а вака, ко ќе помисли на потенцијалните 500 евра на крај година, ќе бара фискални сметки дури и кога ќе купи нешто за 10 денари. Барем на такво нешто се надеваат тие од влада.

Arabian

lurker
5 ноември 2013
717
458
@worker_x во право си. Ако секој потрошувач си ја бара фискалната држава ке добие 85% од ддв(18%) што го наплаќаат. А македонче како македонче и за еден денар се ке направи така да мислам ова ке е и успее на владата

RoninMK

hello world
20 април 2016
150
102
Така е... точно... ама за тие што имаат 40.000 примања и тие 8.000 ден на крај на година нема да се баш занемарливи... проблемот е што колку фискални ќе треба да собереш за да дојдеш до таа сума?
Има логика само за поскапи работи посебно ако се со 18% ДДВ и плус доаѓа до израз тоа дека побогатите ќе вратат повеќе односно ќе бидат уште побогати.
Друго што ми текнува е дека не верувам оти многу ќе ја намали сивата економија зошто например тој што не дава фискална не ти дава баш поради фактот дека не ти ја наплаќа робата по редовна цена... можеби едино во кафичи и ресторани да се намали малце пошто таму и најмногу мислам дека ја има.

O

Oliver!

Гостин
Така е... точно... ама за тие што имаат 40.000 примања и тие 8.000 ден на крај на година нема да се баш занемарливи... проблемот е што колку фискални ќе треба да собереш за да дојдеш до таа сума?
Има логика само за поскапи работи посебно ако се со 18% ДДВ и плус доаѓа до израз тоа дека побогатите ќе вратат повеќе односно ќе бидат уште побогати.
Друго што ми текнува е дека не верувам оти многу ќе ја намали сивата економија зошто например тој што не дава фискална не ти дава баш поради фактот дека не ти ја наплаќа робата по редовна цена... можеби едино во кафичи и ресторани да се намали малце пошто таму и најмногу мислам дека ја има.

Базинга! Директно у центар.

А, проблемот на целава проклета нација е што 500 фаќин еура им претставува голема сума... Што повеќе да се каже...

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Базинга! Директно у центар.

А, проблемот на целава проклета нација е што 500 фаќин еура им претставува голема сума... Што повеќе да се каже...

1. Nacijava ne e prokleta

2. 500 evra dzabe za sekoj se golemi pari

3. U pasiv agresiv konotacija nemora veke nisto da se kazuva :)

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

O

Oliver!

Гостин
1. Nacijava ne e prokleta

2. 500 evra dzabe za sekoj se golemi pari

3. U pasiv agresiv konotacija nemora veke nisto da se kazuva :)

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

1. Ајде кога ќе се запознаеме лично ќе разговараме за тоа
2. Нека успее проектот, ево и за тебе 500 еура од мене - потпишувам.
3. Не те разбрав баш... дај на кирилица, мајку му :(

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
ДДВ собирај и вредни награди добивај!

Моите заклучоци се следни:

1. Државата во суштина дава кешбек.

2. Колку и да е мал повратокот, ова ќе стане национално хоби!

3. Ова истотака значи дека кантите пред маркет ќе бидат почисти од било кога. Бабите ќе ги честат внуците за сведителства со неискористени фискални сметки. Луѓе се почесто ќе приоѓаат со зборовите ,,Дечко таа фискалната дали ќе ти треба? ", а најекстремните случаи ќе бараат фикс во стуткани фискални меѓу седишта.

4. Ако некои сметки се со 5%, a повеќето се со 18% ДДВ да речеме дека просекот е 13% и на тие 13% пресметаме 15% повраток на данок. На 1000 денари во просек се добиваат 20 денари назад. Или поточно за сметка од 1000 денари со 5% ДДВ се добива 7 и пол денари, за истата сметка со 18% ДДВ се добива 27 денари. Збогум сиромаштијо!

5. Ме интересира дали некој знае колкаво е ДДВто точно за различни ИТ производи пример графички, процесори итн? Оваа тема е за царинење, ама ДДВ-то е ваљда исто?

6. Премногу сум разочаран од сите досегашни влади за да не бидам сомничав. Се она што навидум е за општо добро, некој дебело печали. Не гледам некоја шема, но се плашам да не е сипување од шупло во празно.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Класика македонче, сега му смета зашто повратот на ДДВ е толку мал. Државата лажела, ама Lyoness е топ и за верување. :D

Абе за нас е само камшик, не сме ние за живеење.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.623
3.176
Шитнавте држава за екстерно и радиодифузна.
На окупаторите не им плаќам данок. Од скоро, секаде БАРАМ да не добивам фискална.

Гледам уште верувате. ИТ форум. Не разбирате зошто нема доволно информации? Зошто сега е актуелна темава? Зошто не е од прв ден?

Туку ми требаат жиранти за станови. Ќе ви враќам пари со поврат на ддв и чесен владин пионерски збор...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
"односно од секоја издадена фискална сметка секој граѓанин ќе има 15% повраток на средствата."

Основицата кога ќе ја зголемиш за 18%, после за да ја добиеш назад треба да ја намалиш за 15.2542%, или заокружено 15%

Иако ова ми нема смисла, државата на сите да им го враќа целото ДДВ.
Така е поентата на ПОВРАТ НА ДДВ.

Од 1000 денари да добиеш 150денари назад на крајот од фискалната година. Со максимум од 500 евра.

850денари производ + 150 денари ддв = 1000 денари.
На крај ти враќаат 1000х15%=150 денари
Толку е едноставно.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Имаат логика и двете објаснувања. Од една страна ДДВ ако се смета као вид на „заем“ од граѓаните за да у текот на годината се направи обрт и инвестира, профитира и да се врати на граѓаните до одредена сума ( ко шо вели @mdeni ) има логика.

Од друга страна пошо данок ко данок се плаќа за да може да просперира државата ако се гледа ко неповратна инвестиција во државата интересна мерка е дури и да се враќа 15% од платеното ДДВ (без лимит на сума) шо ти доаѓа као кешбек ко шо објаснија другите членови, и што најверојатно ќе е како ќе биде според цитатите кои ги објавија.

Дополнително што ова ќе е голема мотивација за собирање фискални без разлика каква ќе е имплементацијата. Доста корисни објаснувања (освен неколку ептен политички) има у темава до сега, останува да видиме финална имплементација. И верна картичката на Макпетрол не враќа многу пари, ама ете коа ќе ти стане навика ја користиш и собираш поенчиња.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Предлог до администрација да ја затвори темата. Мистеријата е разрешена, а дискусијата оди во целосно погрешна и исполитизирана насока. Мислам дека е целосно непотребно да се натегаме околу извесни ликови кои се лидери на партии и сегашни или поранешни премиери.
Повратот на ДЕЛ од ДДВ-то е добро објаснет а лошо пренесен од медиумите кои секако треба да се игнорираат. Методологијава не ја измислија кај нас, постои и во други земји, така да безпредметно е да се дискутира околу имплементацијата и како тоа требало и можело да се изведе.

Пинг @Fatal1ty_ @D и остали

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
1. Ајде кога ќе се запознаеме лично ќе разговараме за тоа
2. Нека успее проектот, ево и за тебе 500 еура од мене - потпишувам.
3. Не те разбрав баш... дај на кирилица, мајку му :(

Mnogu fatalisticki gledas na celava rabota toa mi beshe muabetot. Mislam deka ova e pozitiven signal, celiot proekt. Vo momentalnata situacija vo koja se naoga nasata drzava ako uspee ovoj proekt znaci deka nesto se menuva na podobro. Toa ke go znaeme po 1 godina od stapuvanjeto na merkata vo sila. Sega e mnogu rano da pretpostavuvame i davame crni scenarija. Jas generalno poddrzuvam promeni, ova e povratok na danok, nema lazi nema prevari nema profiteri, samo narodot :)

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Нели гледаш сите теми на форумов така завршуваат. Ене ја исто темата Office 365 за студенти, како да се чека нешто цело време на нож.

Предлог до администрација да ја затвори темата. Мистеријата е разрешена, а дискусијата оди во целосно погрешна и исполитизирана насока. Мислам дека е целосно непотребно да се натегаме околу извесни ликови кои се лидери на партии и сегашни или поранешни премиери.
Повратот на ДЕЛ од ДДВ-то е добро објаснет а лошо пренесен од медиумите кои секако треба да се игнорираат. Методологијава не ја измислија кај нас, постои и во други земји, така да безпредметно е да се дискутира околу имплементацијата и како тоа требало и можело да се изведе.

Пинг @Fatal1ty_ @D и остали

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Многу цифри и различни толкувања излегоа.

Грубо земено, рачунајте дека од секоја сметка имате 2 проценти кешбек.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.509
3.114
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Секоја ваква тема ќе се политизира затоа што има големо незадоволство од т.н. влада. Истото се случуваше пред да си отиде ВМРО од власт. Каква сакаа одлука да донесат се беше дочекувано на нож а се разбира таа атмосфера ја креираше пред се сегашнава т.н. власт. Сега нека не плачат што и нивните одлуки се коментираат вака.
Инаку самата мерка е забава за народ, нешто како бесплатна бања за пензионери или бесплатен таблет за студенти ама сепак да видиме може на крај ќе личи повеќе на скијањето за пензионерите.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно