Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Wise (Transferwise) - општа тема

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Минатиот пат ми земаа 15 евра, не Wise туку банката посредник преку која ги праќаат парите. Океј. Овој пат ми земаа 23 евра! Јас па глуп заборавив на провизијата по трансакција и се истрчав да повлечам мизерни 300 евра. Грабеж!

Screenshot 2021-10-05 174014.jpg

Senshi

hello world
2 јануари 2015
55
24
Дали некој скоро го пробал оваа да ја смени земјата на профилот,да ја добие картичката на таа адреса и пак да ја врати земјата на Македонија на Transferwise,дали сеуште функционираа тоа?

bogev4eboy

hello world
30 април 2011
296
58
Дали некој скоро го пробал оваа да ја смени земјата на профилот,да ја добие картичката на таа адреса и пак да ја врати земјата на Македонија на Transferwise,дали сеуште функционираа тоа?
Јас го направив тоа два пари 3-4 месеци и два пари имавме преписки - ме рифанднаа и ми се извинуваа. После тоа пробав и со сметка (пдф експорт) од адресата на брат ми во УСА, ме риџектнаа одма :LOL:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Минатиот пат ми земаа 15 евра, не Wise туку банката посредник преку која ги праќаат парите. Океј. Овој пат ми земаа 23 евра! Јас па глуп заборавив на провизијата по трансакција и се истрчав да повлечам мизерни 300 евра. Грабеж!

Погледнете го атачментот 104837
Зависи од банките и не може ништо да направиш во врска со тоа. Месецов преку трансфервајз 23 евра а другите од другиот клиент демек директно ми ги плати клиентот ама пак некоја банка посредувала и 35 евра скинаа вкупно. Ама тоа било дека не сме ЕУ. Bullshit.

webforum

read-only
3 април 2021
12
5
Здраво . Само кратко прашање дали може вака : од Payment Gateway ( странски ) > >Wise (Business account) > >наша банка (фирма-правно лице) .
Доколку да, дали е легално и како иде со оданочување ?

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Здраво . Само кратко прашање дали може вака : од Payment Gateway ( странски ) > >Wise (Business account) > >наша банка (фирма-правно лице) .
Доколку да, дали е легално и како иде со оданочување ?

Легално смееш да користиш Wise, одданочувањето дали ќе го правиш кога ќе легнат парите на Wise или ќе ги префрлиш на локална сметка на правно лице не знам како оди, за физичко лице може било како. Најубаво обрати се во УЈП во секторот за девизни приливи од странство и добар сметководител што работи со девизни приливи.

webforum

read-only
3 април 2021
12
5
Легално смееш да користиш Wise, одданочувањето дали ќе го правиш кога ќе легнат парите на Wise или ќе ги префрлиш на локална сметка на правно лице не знам како оди, за физичко лице може било како. Најубаво обрати се во УЈП во секторот за девизни приливи од странство и добар сметководител што работи со девизни приливи.

Фала ти многу.

Himena

read-only
21 март 2022
12
1
Здраво, ме интересира дали родина преку Wise може да ми префрли пари на банкарска сметка и дали тие пари се оданочуваат или не, бидејќи знам дека сите приливи од роднини во странство не се оданочуваат, меѓутоа дека е преку Wise чисто сакам да знам дали исто функционира.

Читам дека може да се смени земјата на профилот за да се добие картичката на таа адреса, па ме интересира дали некој во скоро време го направил ова и дали фунционира? Имам опции за Франција, Холандија и Шведска меѓутоа немам ништо на мое име ако бараат доказ и слично, би ставила адреса на родини/пријатели.

Wise гледам дека фунционира одлично, но потребна ми е и картичката за кеш па барам начини како можам без проблем да ја добијам во Мк.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Здраво, ме интересира дали родина преку Wise може да ми префрли пари на банкарска сметка и дали тие пари се оданочуваат или не, бидејќи знам дека сите приливи од роднини во странство не се оданочуваат, меѓутоа дека е преку Wise чисто сакам да знам дали исто функционира.

Читам дека може да се смени земјата на профилот за да се добие картичката на таа адреса, па ме интересира дали некој во скоро време го направил ова и дали фунционира? Имам опции за Франција, Холандија и Шведска меѓутоа немам ништо на мое име ако бараат доказ и слично, би ставила адреса на родини/пријатели.

Wise гледам дека фунционира одлично, но потребна ми е и картичката за кеш па барам начини како можам без проблем да ја добијам во Мк.
Не се даночни само од брат/сестра, и родители.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Јас имам UK LLP отворено и веќе имам отворено Wise Business Account исто како и лична физичка сметка на мое име на Wise.

Сакам да префрлам пари на наша сметка во НЛБ за да ги одданочам, ама не знам дали да ги префрлам директно преку бизнис сметката од Wise (сметката на фирмата LLP), или да ги префрлам од бизнис сметката на мојата сметка на Wise, па после тоа дури на НЛБ физичка сметка.

И исто, дали некој од вас со странска компанија ја има пријавено во Централен Регистар? Слушав дека барале доказ во НЛБ за парите од каде ти се ако префрлиш, а ако не ти е регистрирана во Регстарот како странска инвестиција како ќе им докажеш? Нема основачки влог UK LLP, и три пати се карав со ЦР за какви документи да им однесам (освен основачки документ) оти немам уплатено основачки влог бидејќи не е задолжителен.

jose

read-only
12 април 2022
9
1
Имам едно прашање. Кога се отвара акаунтот на wise, директно прашува за personal или business сметка.

Бизнис сметката според нив се користи ако се прима пари од фирма (работа како фриленсер). Персоналниот акаунт е само за префрлање од лице на лице..

Има ли некој искуство дали може да се прима пари од странска фирма со personal акаунт ? (Зборуваме за редовни исплати, како плата)

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Имам едно прашање. Кога се отвара акаунтот на wise, директно прашува за personal или business сметка.

Бизнис сметката според нив се користи ако се прима пари од фирма (работа како фриленсер). Персоналниот акаунт е само за префрлање од лице на лице..

Има ли некој искуство дали може да се прима пари од странска фирма со personal акаунт ? (Зборуваме за редовни исплати, како плата)
Не гледам зошто би имал проблем, јас од мојата фирма на Wise ќе си исплаќам на личната сметка на Wise. Кај прочита дека не смеј да се прима пари на лична сметка од фирма? Јас колку шо знам еден куп луѓе регистрирани како самовработени посебно во Англија и Америка ја користат како примарна сметка, така да не би требало да имаш проблем.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Business сметката е за правење масовни исплати одеднаш, попусти на трансакции за префрлање големи суми на пари, изработка и праќање на фактури и некои други сметководствени алатки, изработка на Business картички кои може да се дадат на користење на членови од тимот и на секоја да се стави лимит за трошење, и слично. Ако си поединец што работи како фриленсер и само прима пари од други поединци или фирми, не ти треба Business сметка.

jose

read-only
12 април 2022
9
1
Благодарам на одговорот. Праќањето на картичка на странска адреса работи ли уште ?

И пренос на пари во наша банка не е ли проблем (од себе на себе) ?

Се извинувам ако прашањава се веќе поставени, не можев да најдам одговор

jose

read-only
12 април 2022
9
1
Благодарам на одговорот. Праќањето на картичка на странска адреса работи ли уште ?

Некој да ги одговори уште овие две ? :)

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

Првото, да, работит. Второто не би знаел :)

jose

read-only
12 април 2022
9
1
Не гледам зошто би имал проблем, јас од мојата фирма на Wise ќе си исплаќам на личната сметка на Wise. Кај прочита дека не смеј да се прима пари на лична сметка од фирма? Јас колку шо знам еден куп луѓе регистрирани како самовработени посебно во Англија и Америка ја користат како примарна сметка, така да не би требало да имаш проблем.
Збориме за индивидуална сметка на Wise, не бизнис сметка. Имаш пари на сметка на твое име на Wise и праќаш кај нас во банка исто на твое име.

Или некоја си фирма "ХХ" ти праќа на индивидуалната сметка и сега ти треба да си префрлиш кај нас. Тука бараат ли некое потекло на средства ? Има ли проблем од свое на свое име да префрлиш (законот официјално не дозволува сметка во странство)

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Збориме за индивидуална сметка на Wise, не бизнис сметка. Имаш пари на сметка на твое име на Wise и праќаш кај нас во банка исто на твое име.

Или некоја си фирма "ХХ" ти праќа на индивидуалната сметка и сега ти треба да си префрлиш кај нас. Тука бараат ли некое потекло на средства ? Има ли проблем од свое на свое име да префрлиш (законот официјално не дозволува сметка во странство)
PDF од трансакцијата бараат на банка кај нас. Иначе дозволува законот електронска сметка во странство без проблем (Electronic Money Institution), како на пример Wise или Payoneer. Дури и во странска банка со потврда ако земиш можиш да отвориш.

jose

read-only
12 април 2022
9
1
PDF од трансакцијата бараат на банка кај нас. Иначе дозволува законот електронска сметка во странство без проблем (Electronic Money Institution), како на пример Wise или Payoneer. Дури и во странска банка со потврда ако земиш можиш да отвориш.
PDF од трансакцијата на фирмата што праќа до Wise предпоставувам ?

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Трансакцијата да, ако е од фирма ќе треба фирмата да извади PDF од Wise. Ако е физички лице ќе треба лицето.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Дали помисли дека треба фирмата која ти ги исплаќа тебе парите да ти дава некаков извод од трансакција па ти да го даваш тоа во банка, или јас лошо разбрав?
Имам повлекувано сто пати, не им е гајле што е од твое на твое име, си имаат посебен код за тоа, се вика префрлање на средства од електронски сервиси. PDF oд твојата трансакција, односно трансферот на пари од Wise до твоја сметка, на тоа правиш Export to PDF, го прикачуваш кога правиш распределба на средства на сајтот на банката и толку е.

jose

read-only
12 април 2022
9
1
Дали помисли дека треба фирмата која ти ги исплаќа тебе парите да ти дава некаков извод од трансакција па ти да го даваш тоа во банка, или јас лошо разбрав?
Имам повлекувано сто пати, не им е гајле што е од твое на твое име, си имаат посебен код за тоа, се вика префрлање на средства од електронски сервиси. PDF oд твојата трансакција, односно трансферот на пари од Wise до твоја сметка, на тоа правиш Export to PDF, го прикачуваш кога правиш распределба на средства на сајтот на банката и толку е.
Да мислев дека фирмата треба да прати нешто како извештај на кого уплатила, како доказ за потекло на парите.

Пред 2-3 години работев маркетинг со странски фирми што праќаа директно кај нас во банка и обавезно кога нова фирма ќе пратеше, тука ми бараа документација за потекло на средствата.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно