Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.702
3.344
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Хаха, на Тимс обучувам индуси додека се бањам, ми прават нагон за бањање :ROFLMAO:

Индиректно со звукот од тушот им вели „пеер иди избањај се мирисаш на куркума до тука“. :confused:

edit:
ontopic за да избегнам бришење на постов, пошто gdamjan се побуни подолу :oops:

Опцијата уште ја нема кај мене во Personalization.

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Наводно затоа е прескокнат 23H1 рилисот, затоа што заклучно крајот на 2023-та интерна цел била Windows 11 да е на исто рамниште на стабилност и корисност како и Windows 10.

Па таа цел подобро ќе ја постигнеа со два release-а место со еден (и армијата бесплатни бета-тестери). Just saying...

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.134
1.532
Скопје
Погледнете го атачментот 130008

Како да се тргне Клипи Копиљот:

Код:
REGEDIT4

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows\WindowsCopilot]
"TurnOffWindowsCopilot"=dword:1

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsCopilot]
"TurnOffWindowsCopilot"=dword:1

И копчето од TaskBar:

Код:
REGEDIT4

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
"ShowCopilotButton"=dword:0
Bro
1696267427864.png

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
ништо како малку drive-by расизам на тема за windows.

после ќе бидат плачки зашто све било off-topic.

модератори има на форумов?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.154
16.247
Па таа цел подобро ќе ја постигнеа со два release-а место со еден (и армијата бесплатни бета-тестери). Just saying...
Па ако планираат темелен rework, на пример прават измена што ќе афектира повеќе други апликации, мора во исто време да ги апдејтираат и пуштат во употреба сите наеднаш. Така да мене ми има смисла тоа што прескокнаа 23H1.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Тоа значи дека досега 11-ка не бил ни бета, некоја алфа безвезе што ја пуштиле онака да се врти и сега ќе ја збришат и ќе прават друга бета. :oops:

(имав линк некаде по форумов дека Сатја ги ишутира бета тестерите, значи немаат бета тестери за да можат да пуштат верзија што не е бета)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.154
16.247
Тоа значи дека досега 11-ка не бил ни бета, некоја алфа безвезе што ја пуштиле онака да се врти и сега ќе ја збришат и ќе прават друга бета. :oops:

(имав линк некаде по форумов дека Сатја ги ишутира бета тестерите, значи немаат бета тестери за да можат да пуштат верзија што не е бета)
Па муабетот претходно беше дека Windows 10 ќе е финална веризија и која ќе добива само апгрејди, евентуално да го сменат брендингот, да нема бројка после Windows. Нели? Па беше Windows RedStone, па и за тоа се предомислија. Сега пак по старо. Стварно не се јасни што намера имаат.
На тоа поле ништо ново не се случува. Ако испадне и 23H2 да биде исто срање како и 22H2 тогаш мислам дека и Сатја треба да се исшутира и да се смени целата таа дивизија, да дојдат способни луѓе на сцена и да направат саглам оперативен систем.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Таман се распишав, па избришав затоа што немам време да ширам дискусија... Еве и ова над мене ми ја докажува поентата. Ама ај ќе пробам вака:

• Миркософт нема интерес да направи саглам оперативен систем затоа што не може да ти земе пари повеќе пати.
  • Мора да ти земе повеќе пати затоа што е на берза и ако му извадат муабет дека нема раст оваа година (финансиски резултати), готов е.
  • Оперативен систем нема потреба од чести апдејти; всушност, оние што памтат долго (како мене) би рекле дека ОС служи само за да ти го подигне компјутерот, а за сè друго треба да има специјализирани програми (како антивирус, огноѕид, браузер... па дури и драјверите се задача на производителите).
  • Миркософт ствара потреба за обновување секоја година-две така што ги презема овие работи со монополски практики.
  • Друга непотребна практика е што со секој нов оперативен систем непотребно испретумбува елементи, менува функционалности и тн. за да каже дека тоа е нов оперативен систем.
  • Досега требаше да има само 5 Windows-и:

1/2/3/3.11 за Workgroups
95/98/Милениум
NT/2000/XP
Vista/7
8/10/11

Можеби и последните две групи можат да се спојат.

Да не се навраќам премногу наназад, Vista/7 беа почеток на шарениши и трпање сè и сешто во ОС-от (иако и пред тоа го имаше тоа, но за ред на големина помалку), 8 беше обид за (преод накај) мобилен ОС, 10 беше за Store (и обид за претплата, од таму е тоа „последната верзија ever“), 11-ка е пак за да те натера кон Store и OneDrive (веќе има шорткат Windows Backup кој не е тоа што пишува, туку те гони на OneDrive и шорткатот не може да се извади), потпомогнато со најновата мода на AI и плашењето со Security (изговор да го исклучуваат корисникот од одлучување многу повеќе од досега).

Па TL;DR: Нема како, а и зошто, да направи саглам ОС.

Последна промена:

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Од ова што прочитав они укинуваат дрег ен дроп во адрес бар, а не на ниво на отворен фолдер.

Многу ретко користам дрег ен дроп, ама ова па во адрес бар никад не сум го искористил.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.154
16.247
Од ова што прочитав они укинуваат дрег ен дроп во адрес бар, а не на ниво на отворен фолдер.

Многу ретко користам дрег ен дроп, ама ова па во адрес бар никад не сум го искористил.
Екстремно е корисно ако сакаш да префрлиш фајл во подфолдер или надфолдер. Мене ова ептен ме пизди кога треба истото да го направам во Sharepoint а не можам и е тешка глупост.
@Metuzalem апла се сложувам со тебе. Нормално е оперативниот систем да трпи промени ама тие треба да се еволуциски, во насока на подобрувања а не во насока на креирање на проблеми за после да мора да се плати за да се отстранат истите тие проблеми.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.535
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
прв посериозен проблем забележан на Windows 11...
имено на Canary PreRelease сум и не сум забележал барем технички проблем како што ги викам
иако имало понекогаш рестарт на app,
денес конечно можам да кажам дека забележав посериозен проблем со BT
каде пола саат и два рестарта требаше да оправам ситуација

после дисконектирање на кабел од слушалки
никако не сакаше да користи BT слушалки
кои ми требаа како за звук така и за микрофин

едвај 30 мин опраив

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
Сабајлево додека се туширав и спремав за на работа :LOL: , имав интересен муабет со колега консултант за Dynamics. Брат му негов работи во Mirkosoft на развој на Windows 11. И му се жалев дека Windows 11 е тешко срање. И во муабетот се уклучи братот и кажа дека со апдејт 23H2 ќе се решат многу проблеми и багови и ќе се вратат во Windows 11 некои критични функционалности кои клиентите ги барале назад. Наводно затоа е прескокнат 23H1 рилисот, затоа што заклучно крајот на 2023-та интерна цел била Windows 11 да е на исто рамниште на стабилност и корисност како и Windows 10. На прашањето за Windows 12 ми одговори: What Windows 12 и се насмеа.... значи се крчка и нешто такво.

Наводно ќе излезел во Ноември при крајот најкасно до крајот на годината. Така да таман околу празниците ќе имам занимација, ќе иснталирам тазе Windows 11 и ќе оценам дали е време за префрлање.
Нема да навлегувам што и како сте дискутирале ама еден совет до сите ние што сме од Windows Insider програмата сме врзани под одредени правила кој мораме да ги следиме и не секогаш можеме да одговориме на се е сега што е проблемот е што има нешто што се нарекува NDA и тој договор не ни дозволува премногу да се впуштаме во дискусии и тоа важи и за нас и за нив вработените и секогаш има ваква опомена за сите што се дел од програмата ова го имаше уште од првиот договор во 2014 слични и вакви дискусии може да подлежат на NDA како што Astro ги имал

Rule 2: Don't break NDA​

Not all game, app, or OS flights have a Non Disclosure Agreement. But, be mindful of the confidentiality required for the ones that do. Discussions of game flights with an active confidentiality agreement are NOT permitted. Those confidentiality agreements are included in the Terms of Use that you must accept in order to proceed in that flight, so you will be informed if the game you're testing has one. Breaking this agreement and posting confidential information in this subreddit or others may incur Xbox Live enforcement actions. Games and apps that do not have a confidentiality agreement are OK to discuss here. If in doubt, ask the mods via modmail before you post or comment.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.154
16.247
Нема да навлегувам што и како сте дискутирале ама еден совет до сите ние што сме од Windows Insider програмата сме врзани под одредени правила кој мораме да ги следиме и не секогаш можеме да одговориме на се е сега што е проблемот е што има нешто што се нарекува NDA и тој договор не ни дозволува премногу да се впуштаме во дискусии и тоа важи и за нас и за нив вработените и секогаш има ваква опомена за сите што се дел од програмата ова го имаше уште од првиот договор во 2014 слични и вакви дискусии може да подлежат на NDA како што Astro ги имал
А какви дискусии имал Астро?
Сите спецификации за апдејтите кои се тестираат преку Windows Insider се веќе јавни. Битните информации кои се маркирани Confidential не одат јавно кон insiders, одат кон партнери.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
А какви дискусии имал Астро?
Сите спецификации за апдејтите кои се тестираат преку Windows Insider се веќе јавни. Битните информации кои се маркирани Confidential не одат јавно кон insiders, одат кон партнери.
Нема да навлегувам но мислам дека подпаѓа под NDA ако си потпишал не се сите не точно дека подпаѓа под партнери сите што сме во Insider програмата имаме NDA за некој делови кој не смее да ги споделуваме знам што зборувам

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.154
16.247
Нема да навлегувам но мислам дека подпаѓа под NDA ако си потпишал не се сите не точно дека подпаѓа под партнери сите што сме во Insider програмата имаме NDA за некој делови кој не смее да ги споделуваме знам што зборувам
giphy.gif

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно