Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Напишав еднаш претходно во темава: не тргнаа ништо, туку from scratch го правеле таскбарот и слично и овие функционалности тек сега ги додаваат, a не ги враќаат зашто никогаш претходно не ги ни имало во Windows 11.

Ај прочитај се уште еднаш, пример секоја нова кола се прави од нула, ама сигурно нема да заборавиш менувач или ретровизори да ставиш.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Ај прочитај се уште еднаш, пример секоја нова кола се прави од нула, ама сигурно нема да заборавиш менувач или ретровизори да ставиш.
Не заборавиле, туку одлучиле покасно да ги додадат тие работи од одредени причини, не памтам сега точно што беше објаснувањето и не сум дев во Микрософт, ама поентата е дека не тргнале намерно ништо туку едноставно во покасна фаза имплементираат одредени работи кои не постоеле затоа што не пренесуваат ништо од претходните ОС-и (што се однесува до делот со File Explorer-от).
И drag and drop на таскбар или подфолдери во Старт не се некои критични работи, а колата без менувач не може ни да вози.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Не заборавиле, туку одлучиле покасно да ги додадат тие работи од одредени причини, не памтам сега точно што беше објаснувањето и не сум дев во Микрософт, ама поентата е дека не тргнале намерно ништо туку едноставно во покасна фаза имплементираат одредени работи кои не постоеле затоа што не пренесуваат ништо од претходните ОС-и (што се однесува до делот со File Explorer-от).
И drag and drop на таскбар или подфолдери во Старт не се некои критични работи, а колата без менувач не може ни да вози.
Зборуваме за Windows кој е основата на продуктивност. Drag & Drop е критично за голема маса на луѓе, затоа искочи плагин во првите 5 минути откако излезе оперативниот.

Логиката на додавање на работи подоцна е смешно и патетично за милијардерска компанија. Што сакаш да ми кажеш, дека не можеле да извадат исполиран систем на време? Да не збориме пример за двојното контекст мени - или и тоа не е критична работа?

Не ми се верува дека некој ги оправдува неспособниве, да тргнеш основна функционалност која стои со години и да ја вратиш после 10 месеци треба да си ептен неталентиран.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Зборуваме за Windows кој е основата на продуктивност. Drag & Drop е критично за голема маса на луѓе, затоа искочи плагин во првите 5 минути откако излезе оперативниот.

Логиката на додавање на работи подоцна е смешно и патетично за милијардерска компанија. Што сакаш да ми кажеш, дека не можеле да извадат исполиран систем на време? Да не збориме пример за двојното контекст мени - или и тоа не е критична работа?

Не ми се верува дека некој ги оправдува неспособниве, да тргнеш основна функционалност која стои со години и да ја вратиш после 10 месеци треба да си ептен неталентиран.
Не ги оправдувам, ви кажувам дека не се тргнати туку не беа уште направени кога го извадија ОС-от. Значи немале готов код, па да речат „Еј ај сега ова и ова ќе го тргнеме„ туку тие работи не биле уште готови и имплементирани кога излезе 11-ката, причините не ми се познати. На почеток ако памтиш немаше ни саат на таскбарот на секундарните монитори, а фалеа и ред други ситници што после со апдејти ги додадоа. Значи сигурно тие работи не ги тргале па враќале, туку отпосле ги завршиле и ги пуштиле со апдејт. Можда е патетично и смешно ама тоа е причината што до сега ги немаше, а не дека намерно тргале па сега враќаат.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
Највероватно ке биде и последен голем апдејт за Windows 11, го откажа 23h2 највероватно ке биде Windows 12 следниот апдејт ке се вракаат на стариот принцип секој 3-4 год нов Windows

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Не ве тролам, чесен збор. Едноставно не го следам развојот на „ова„

Како е сега состојбата со Windows 11? Ги поправија очигледните пропусти во UI-то, баговите и сл.?

И

Избришан член 42370

Гостин
Не ве тролам, чесен збор. Едноставно не го следам развојот на „ова„

Како е сега состојбата со Windows 11? Ги поправија очигледните пропусти во UI-то, баговите и сл.?

Да бе, се супер си е, одлично.

foaiqgazdoh91.png

милијардерска компанија

Ако не вратат Q/A тимови за 12-ката, тури му пепел.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.702
3.345
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Мене највеќе ме “боли душа“ тоа што прво таскбарот нема опција да биде мал како што е кај 10ка, и што не можеш да го префрлиш горе, и сето тоа мора да го направиш со измена на регистри, и на крај датумот наместо да се сокрие кога ќе го намалиш таскбарот истиот стои така пресечен (види слика), што по некоја логика иде дека јас (многу одамна) сум го намалил големиот таскбар на еден начин.

Во случајов треба да биде само часовникот. И погледнете како системските икони (јазик, интернет, батерија, глас) не се центрирани во средина.
1660830099482.png

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Мене највеќе ме “боли душа“ тоа што прво таскбарот нема опција да биде мал како што е кај 10ка, и што не можеш да го префрлиш горе, и сето тоа мора да го направиш со измена на регистри, и на крај датумот наместо да се сокрие кога ќе го намалиш таскбарот истиот стои така пресечен (види слика), што по некоја логика иде дека јас (многу одамна) сум го намалил големиот таскбар на еден начин.

Во случајов треба да биде само часовникот. И погледнете како системските икони (јазик, интернет, батерија, глас) не се центрирани во средина.
Погледнете го атачментот 115909

Епа они од нула го правеле и пристапот кон досегашните опции/функционалности бил ваков

200.gif

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.702
3.345
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Епа они од нула го правеле и пристапот кон досегашните опции/функционалности бил ваков

200.gif

Тоа е деца кога ќе ти куцаат код и даваат идеи, од оперативен систем го направија играчка со она таскбарот и иконите како да користиш МекОес, се сеќавам на почеток какви пропусти имаше поготово во контролниот панел, не дека сега е среден ама не беше како на почеток.

Имаше едно видео не можам да го најдам од еден човек, и објаснуваше дека Ејпл никогаш не се тркале со конкуренција туку си го тераат својот филм, за разлика од тоа Мајкрософт сака да стане Ејпл, (делумно се сложувам) и да искористи се она што луѓето им се допаѓа кај конкурентот.

Мислам дека дојде време каде што ќе добиваме несреден ОС, ќе бидеме лабараториски заморчиња, и тогаш кога 90% ќе биде се исполирано, ќе излезе нов ОС и пак јово-на-ново.

А во меѓувреме некој таму ќе отвара тикети во џира и ќе глуми дека има работа и ќе додава функционалности како "drag & drop на таскбар“ кој работеле и претходно на постари верзии на ОС.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Инаку тајмлајнот грубо е:

1. Вадат Win 11 (наравно џепојте да ги поднаполнат).
2. Корисниците кукаат ова нема она нема;
3. Планираат многу обемен апдејт (UI промени, HDR support промени итн);
4. Сфаќаат дека веќе извалкано е името Win 11 и нема да им помогни;
5. Го ограничуваа апдејтот на поситни промени;
6. Тргаат плановите и промените за Win 12 за да ја повратат довербата.

Стандард repackaging потег на нешто шо не ти се продава во нова амбалажа и да се колниш дека е ново и иновативно.

Сето ова настрана, мене таман ми е Win11 го адаптирав да ми нуди се што ми треба.

И

Избришан член 42370

Гостин

200.gif

Тоа е проблемот. If it ain't broken, don't fix it. Златно правило во IT, ма и општо. Сега земаат перфектно функционална работа од некој што ја тупел главата и добро го сработил во XP, Vista, 7 итн, го тргаат и ми носат half-assed изработени "старо-нови" функционалности.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Инаку тајмлајнот грубо е:

1. Вадат Win 11 (наравно џепојте да ги поднаполнат).
2. Корисниците кукаат ова нема она нема;
3. Планираат многу обемен апдејт (UI промени, HDR support промени итн);
4. Сфаќаат дека веќе извалкано е името Win 11 и нема да им помогни;
5. Го ограничуваа апдејтот на поситни промени;
6. Тргаат плановите и промените за Win 12 за да ја повратат довербата.

Стандард repackaging потег на нешто шо не ти се продава во нова амбалажа и да се колниш дека е ново и иновативно.

Сето ова настрана, мене таман ми е Win11 го адаптирав да ми нуди се што ми треба.
Истото се случи со Windows Vista. Од точка до запирка
И покрај тоа што Vista со SP2 е 95% Windows 7, штетата веќе беше направена и непоправлива.

Шајка во ковчегот е и она ретардирано хардверско ограничување со TPM. Па, ако имаш TPM 1.2 не може туку ти треба 2.0 итн.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Истото се случи со Windows Vista. Од точка до запирка
И покрај тоа што Vista со SP2 е 95% Windows 7, штетата веќе беше направена и непоправлива.

Шајка во ковчегот е и она ретардирано хардверско ограничување со TPM. Па, ако имаш TPM 1.2 не може туку ти треба 2.0 итн.
Тоа со TPM ете прочитав зошто го направиле ама пак врска нема. Моментално куцам од ретардиран стар лаптоп каде форсирав Win 11 и работи како што треба.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Тоа е деца кога ќе ти куцаат код и даваат идеи, од оперативен систем го направија играчка со она таскбарот и иконите како да користиш МекОес, се сеќавам на почеток какви пропусти имаше поготово во контролниот панел, не дека сега е среден ама не беше како на почеток.

Имаше едно видео не можам да го најдам од еден човек, и објаснуваше дека Ејпл никогаш не се тркале со конкуренција туку си го тераат својот филм, за разлика од тоа Мајкрософт сака да стане Ејпл, (делумно се сложувам) и да искористи се она што луѓето им се допаѓа кај конкурентот.

Мислам дека дојде време каде што ќе добиваме несреден ОС, ќе бидеме лабараториски заморчиња, и тогаш кога 90% ќе биде се исполирано, ќе излезе нов ОС и пак јово-на-ново.

А во меѓувреме некој таму ќе отвара тикети во џира и ќе глуми дека има работа и ќе додава функционалности како "drag & drop на таскбар“ кој работеле и претходно на постари верзии на ОС.
Види, одредени работи како икони централно и без имиња во таскбар е правилно што крадат. Сепак, зборуваме за функционалност на користење на оперативен систем.

Претходното решение беше:
  • Да имаш 3-4 икони во таскбар само за најкористени апликации
  • Ако сакаш други апликации да отвориш старт > favourites (3 клика)
  • Ако сакаш некоја трета - start > search > клик (3 чекори)

Во тоа време имаше функционалност на HIDE TASKBAR која не ја сфатив - зашто ако си на десктоп би го криел кога секако не правиш ништо?

Решението во Win 11 е украдено од Mac OS, ама е правилното решение. Ги имам сите апликации на купче (кај мене се 16 вкупно), при што кога ја палам инстинктивно знам каде е, кога ја работам и табувам останува на исто место и кога ја гасам останува на исто место. Со ова создавам механичка меморија.

Така што, ова не ми е проблем мене. Но, да имаш функционалност и да ја скинеш, а е тооооолку просто и корисно, треба да си тежок идиот. За мене искрено освен идиоти, не знам кој друг вака би направил на оперативен систем користен од 95% од планетата.

Еден QC или интерно тестирање и треба да летаат моливи кон дебиливе што го направиле тоа. Само не се дебили на оперативно ниво, ова потоа прошло и тактичко и стратешко ниво. Дебил до дебил работат таму, друго објаснување нема.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не барајте логика во измените, буквално се измени заради измени (скромно да се цитирам :cool: ).

18 август 2019
1.219
1.193
Затоа ќе си работиме на десетка, па кога ќе се среди ќе преминеме на единаесетката. Во меѓувреме тие нека ја полираат дванаесетката.
И десетката има некои работи кои се полоши од ХР.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.702
3.345
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Не барајте логика во измените, буквално се измени заради измени (скромно да се цитирам :cool: ).
Се согласувам со твојот пост, не знам како сум го пропуштил, имаш лајк. Барем нека не чепкаат основни работи :)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.771
4.493
Неготино
@TylerMkD јас Hide Taskbar користам од 2006та. Таа функционалност ако ја нема, нема ни тој OS да го користам. Ме нервира да ми стои доле за украс и да ми зема колку толку пиксели од екранот. Навикнат сум воопшто да не го гледам него + горе ObjectDock на Autohide.

За кој како.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Rocket Dock, феноменално софтверче за чист десктоп.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.835
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.702
3.345
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Не сум знаел дека овие Docks се уште постојат. Мислев дека одамна се згаснаа како апликации.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Еден QC или интерно тестирање и треба да летаат моливи кон дебиливе што го направиле тоа.
Тие црпат податоци, сондажи и статистики од Windows Telemetry затоа ги снемува гиковските опции. Сеуште се користи Windows Media Player (што и не е лош плеер ама..21 век сме, така?)

Е сега ...тука е и телеметријата од Снеже од кадровско, Cvete nadgradba na nokti eftino, Pero - prodavam pentijum 6 raketa itnooo итн.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно