Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Какви противречности во нивните објави и одлуки. Од една страна дозволуваат постари генерации на процесори, без поддршка на TPM 2.0 да инсталираат 11-ка (демек „на сопствен ризик“ бидејќи не поддржуваат соодветна софтверска и хардверска безбедносна поддршка), а сега гледам пак сосема целосна спротивност од тоа за некои процесори.:eek: Небаре ваквите објави и одлуки како да ги донесуваат како на шала. Ова ми изгледа како тотална неодговорност, некординираност, контрадикторност, избрзување и интерес како да си ги бутнат своите (веројатно слабо продавани) производи на пазарот без да размислат дека секоја нивна објава или одлука се одразува на корисниците ширум светот.

Ако е ова вистина, тогаш убаво не „закрпиле“ ние шо сме на постариве генерации на процесори.:mad:
Microsoft Drops Support For Intel 's 10th Gen Processors on Windows 11 24H2, Marking An End To the Iconic "Comet Lake" Lineup

Како што пишува во статијата, 8, 9, и 10-та генерација ќе бидат изземени во новиот апдејт 24Н2 на 11-кава. Но тука не е спомената 11-та генерација, а е напоменато дека од 12-та генерација па нагоре ќе бидат вклучени во новиот апдејт.

На нивната страна пак пишува дека наведените CPU-а во листата морале да поседуваат современи device drivers кои се во согласност со Windows Hardware Compatibility Program за 11-кава или пак истите да се базираат на Declarative, Componentized, Hardware Support Apps (DCH) design principles. Инаку ако се погледне доле во листата опфатени се некои (веројатно лаптоп, но и десктоп) верзии од 11-та генерација, како и останатите верзии на: Atom, Celeron, Pentium, Core, Core Ultra, Processor и Xeon, а кои не се од 8, 9 и 10-та генерација.

Баш ме чуди што ќе прават магацините и продавнициве кои имаат на залиха уште по некоја количина на лаптопи и десктоп процесори со „спорениве“ генерации.
Заклучокот на статијата нема врска со соопштението на Микрософт врз база на кое се базира. Целата фрка е дека ОЕМите не смееат да прават конфигурација со неподдржан процесор и да преинсталираат 11ка, само корисникот може да апгрејдне ако сака. Толку од целата ука бука.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Можете Enterprise LTSC да инсталирате и на стари процесори, без да има никаков bloatware од софтвер или AI или тракинг во самиот оперативен. Впрочем ја тоа иам инсталирано од виндоус 11 и пак ете на крај се префрлам на Линукс.

До толку во грешка насока идат Микрософт (според мене или за мои потреби) со вундоусов што ме натераа на тој чекор. Дополнително најголем тригер беше што sleep/shut down не ми работат периодично ко шо треба со виндоус веќе (имав опширна тема со тој проблем каде се среди после многу trial and error за пак да се врати после некое време) а на линукс нема такви проблеми воопшто - шо значи дека се софтверски и ако ми текнува беа врзани за апдејт процеси и други бекграунд процеси кои ги има виндоусот.

Но да се вратам на иницијалната поента дека може без ТПМ 2.0 или без било каков ТПМ и без да мора Микрософт Акаунт или онлајн поддршка било каква, без bloatware и без никакви екстра апликации во оперативниот да се инсталира Windows 11 Enterprise LTSC.

Најдобра верзија е од виндоус 11 ако веќе мора виндоус 11. За тоа како да се симне, инсталира и активира и све тоа да не ве кошта ништо пратете ми порака да ви дадам дополнителни информации дека не сум сигурен дали е дозволено со правилата на форумот да се споделува тоа.

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
538
464
Заклучокот на статијата нема врска со соопштението на Микрософт врз база на кое се базира. Целата фрка е дека ОЕМите не смееат да прават конфигурација со неподдржан процесор и да преинсталираат 11ка, само корисникот може да апгрејдне ако сака. Толку од целата ука бука.

Тоа е веќе друго. А за тоа ОЕМ-ите верувам дека и без ваквиов потег на микрософт не би се одлучиле да билдаат конфигурации со застарени процесори, оти и така се свесни дека купците/корисниците би се соочиле со вакви ограничивања на 11-кава. Барем тоа е мое субјективно мислење. Логично е да се билдаат нови конфигурации за нови купци/корисници...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Тоа е веќе друго. А за тоа ОЕМ-ите верувам дека и без ваквиов потег на микрософт не би се одлучиле да билдаат конфигурации со застарени процесори, оти и така се свесни дека купците/корисниците би се соочиле со вакви ограничивања на 11-кава. Барем тоа е мое субјективно мислење. Логично е да се билдаат нови конфигурации за нови купци/корисници...
А знаеш колкав пазар е рефубришд, ребилд, ремоделд, рефрешд и што уште им немаат смислено на дивиот запад само да им земат некој долар Е замисли у тие имаат право на ОЕМ лиценца за 11ка.

Види генерално земено тешки глупости прават, ама им се може јбг

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.227
Овие сами си пукаат во нога цело време. Морони.
Downfall, Spectre и Meltdown се пропусти на процесори од 4 до 11 генерација.
Се проба со апдејти ама се чини дека немаат помогнато (освен што ги осакатија перформансите)

Чим Мајкрософт те штити со хардверски ограничувања се видело..

TPM е само маска

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Очигледна е намерата, TPM е Payment Processor за Store и во иднина сите програми ќе одат преку Store (и ќе се туриш од плаќање за нив*). Веќе има една таква верзија за слаби лаптопи (имам таков) каде што не можеш да отвориш ниеден програм што не е од Store, ни CMD, ни RegEdit, ништо.

* А Миркософт ќе зема процент од секое плаќање - тоа е намерата.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.227
Очигледна е намерата, TPM е Payment Processor за Store и во иднина сите програми ќе одат преку Store (и ќе се туриш од плаќање за нив*). Веќе има една таква верзија за слаби лаптопи (имам таков) каде што не можеш да отвориш ниеден програм што не е од Store, ни CMD, ни RegEdit, ништо.

* А Миркософт ќе зема процент од секое плаќање - тоа е намерата.
Ама тоа е Windows S верзија кај тебе ако не се лажам.

А за во иднина тоа е друга приказна. Како ќе го изведат тоа баш ме интересира.

Chiller

user
8 март 2012
1.551
1.158
Скопје Аеродром
Ама тоа е Windows S верзија кај тебе ако не се лажам.

А за во иднина тоа е друга приказна. Како ќе го изведат тоа баш ме интересира.
Windows S верзија многу бргу се трга во нормална верзија.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Пробен балон, да се прашуваа они одамна ќе постоеше само таа верзија.
Мислењето е автоматски споено:

Windows S верзија многу бргу се трга во нормална верзија.
Да, ама во иднина со UEFI SecureBoot што веќе станува задолжителен + осакатените биоси на евтините лаптопи нема да може да се тргне.

Миркософт ја вари жабата полека, со секоја верзија става сè повеќе глупости (како што ние ги нарекуваме), а вади стари добри функционалности.

Веќе скоро и да не можеш да инсталираш обичен Windows без Microsoft Account, еден чекор ги дели да го направат невозможно тоа.

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.608
1.766
Миркософт ја вари жабата полека, со секоја верзија става сè повеќе глупости (како што ние ги нарекуваме), а вади стари добри функционалности.

Веќе скоро и да не можеш да инсталираш обичен Windows без Microsoft Account, еден чекор ги дели да го направат невозможно тоа.
Им се може, пошто се монопол на пазарот, што сака тоа може да прави, знае дека нема алтернатива, единствен ОС кој може да им парира донекаде е МакОС, кој не е достапен на сите компјутери и си тераат нивен филм.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.227
Последиците од таква постапка се несогледливи. Прво и основно по гејминг индустријата.

За обичен десктоп OS многу е лесно да смениш страна.

Баш ме интересира како ќе изгледа кога Microsoft ќе проба да им брца во џебот на, рецимо, Adobe, Steam, Autodesk итн.

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
дали некој скоро правел recovery reset од win11 на win10 преку gui, не класичен формат?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.690
3.788
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

dasi4

read-only
14 август 2018
40
35
Кога користам Phone Link и директно уклучувам да префрлам од лаптоп на телефон или обратно, а во меѓу време дур се префрлаат работи чепкам било шо ми се јавува плав екран(последно вечерва): bad pool caller и у секунда се рестартира и тоа е тоа.
Работата е што не се појавува нонстоп и не пишува секогаш исто. Чудно ми е зошто само кога ќе се конектирам на телефонот ми се појавува иначе си тера нормално.
Искрено не знам што да чепкам и правам. Ако има некој искуство да ми каже како да проверам дали е се во ред со лаптопот?

Mmm...

read-only
4 февруари 2018
7
3
Ела ембеддед да работиш на ова срње од софтвер. Имав доста проблеми со Nordic контролери бидејќи моменталното SDK-то не е целосно поддржано на Win11 и требаше да се враќам на Win10. Со WSL2 добор возеше, ама па имав софтвер кој работеше само на Win платформа. А да не зборувам compatibility issues со постари уреди кои имаат legacy code и стари протоколи, random преекинува да работат при debugging. Знам на колега му ги заба драјверите после update, не можеше проектот да го упали.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Кога користам Phone Link и директно уклучувам да префрлам од лаптоп на телефон или обратно, а во меѓу време дур се префрлаат работи чепкам било шо ми се јавува плав екран(последно вечерва): bad pool caller и у секунда се рестартира и тоа е тоа.
Работата е што не се појавува нонстоп и не пишува секогаш исто. Чудно ми е зошто само кога ќе се конектирам на телефонот ми се појавува иначе си тера нормално.
Искрено не знам што да чепкам и правам. Ако има некој искуство да ми каже како да проверам дали е се во ред со лаптопот?
За почеток WhoCrashed инсталирај да видиш дали ќе ти го идентификува драјверот кој е најверојатно виновен за ова.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Дали некој знае како да се надмине проблемов освен гасење hardware acceleration од браусер?
Истото се случува и на дискорд, значи скролаш и замрзнува некој дел од самиот browser, но ако пример престанеш да скролаш, се враќа во нормала и можеш да продолжиш.

Атачменти

• VID_20250606_182712_DOLBY.mp4
    17,8 MB

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.287
1.317
Дали некој знае како да се надмине проблемов освен гасење hardware acceleration од браусер?
Истото се случува и на дискорд, значи скролаш и замрзнува некој дел од самиот browser, но ако пример престанеш да скролаш, се враќа во нормала и можеш да продолжиш.
Истово и кај мене знае од време на време да се деси. Му немам најдено чаре.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Истово и кај мене знае од време на време да се деси. Му немам најдено чаре.
Кај мене е и на десктоп и на лаптоп после 24H2. Мислам дека е нешто до AMD бидејќи другар што има интел, ја нема оваа мака.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.231
2.661
Кај мене е и на десктоп и на лаптоп после 24H2. Мислам дека е нешто до AMD бидејќи другар што има интел, ја нема оваа мака.

се јавува и кај мене на Интел чат пат, некој баг на Хром е ова. Не е до виндовсот.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
се јавува и кај мене на Интел чат пат, некој баг на Хром е ова. Не е до виндовсот.
Тц, истото го имам на Edge, на Discord и на некои други апликации. На хром и дискорд со гасење на ова се средува:
1749234626413.png

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.231
2.661
Тц, истото го имам на Edge, на Discord и на некои други апликации. На хром и дискорд со гасење на ова се средува:
Погледнете го атачментот 151144

кај мене само во Хром. Се копира еден дел кога мениш табови и останува. Ќе го спуштиш прозорот и ќе го вратиш и се трга. Но ретко вака. Обично многу табови кога вртиш.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно