Браво за алфа.Денес тркнав до Алфа Електроник со сметка ла фискале в рака и без збор ми ја заменаа за нова, 1 година гаранција имаат.
Браво за алфа.Денес тркнав до Алфа Електроник со сметка ла фискале в рака и без збор ми ја заменаа за нова, 1 година гаранција имаат.
Можеби, и, да.Дали нешто гори и дали ќе ве интересира прилог на Сител доколку се запали цела зградааааа!?!
Јас ја купив истата само 6500к и некако слаба е за 12W. Мислам дека не вреде, за малку повеќе пари има Osram.Ги бива овие од Кам?
![]()
NOT TRUE!Cool White нажалост, така да бескорисни се за дома. За гаража, шупи или канцеларии може да пројде едвај.
Многу ми е драго што го читам ова почитуван Филевски, бидејќи е како да си ги читам мислите, но напишани од друг човек. Би сакал само малку да дополнам еден реон на LED светилките (и неонки и CFL) кој е често заборавен во денешните времиња. Претпоставувам дека тоа е затоа што со филамент сијалиците не постоела таква мерка, односно била небитна. Имено тоа е CRI (color rendering index).Случајно налетав на оваа тема. Не ги разгледав сите постови, само последниве неколку, но гледам дека се прават грешки при изборот на „температура на боја“ - т.е. дали светилката е 3000 К (келвина), 4000 К или 6500 К. Има голема наука зад тоа, не смее тоа да се остави на слободно уверување и личен субјективен избор! На електро факултет (сега ФЕИТ) во деветти семестар имавме изборен предмет Осветлување. Набргу сфатив дека тоа е многу корисен предмет и откако го положив, добив „професионална деформација“ насекаде да анализирам какво е осветлувањето. Се изненадив колку многу грешки се прават!
Еден мал дел од предметот Осветлување во кратки црти: изборот на температура на боја зависи од тоа колкава треба да биде јачината на осветлувањето (во лукси) во просторијата, т.е на работната маса. Колку поголема јачина на светло - толку повисока температура на боја. Но финтата е што јачината на светлото во собите во становите генерално е мала (иако ви се чини дека е којзнае колку голема!), па затоа треба да се користат светилки со „топла бела боја“ (warm white), со температура на боја од 2700 К до 3200 К. Во продавници и канцеларии, или ако дома имате невообичаено силна јачина на светло (два лустера и дополнителни светилки во секое ќоше, плус на секој ѕид по две-три), може да се користат светилки со 4000 К. Светилките од 6500 К (daylight), според мене, треба да се забранат за домашна употреба, со евентуален исклучок за дополнително осветлување на работна маса каде е неопходна особено силна светлина за ракување со ситни предмети, или за работа со некоја машина што обработува ситни делчиња.
Како и да е, нема да згрешите ако за дневната соба одберете светилки со околу 3000 К. За спалните соби тоа е задолжително!
Купувајте светилки исклучиво од познати и големи брендови - поскапи се од кинеското ѓубре, но вредат секој денар.
Многу ме интересира позадината на овие тврдења. Според физика и осветлување, јачината на светлината, т.е. осветленоста нема никаква поврзаност температурата. Или сликовито кажано, а верувам формулите ги знаеш, да не досаѓаме сега.Осветлување во кратки црти: изборот на температура на боја зависи од тоа колкава треба да биде јачината на осветлувањето (во лукси) во просторијата, т.е на работната маса. Колку поголема јачина на светло - толку повисока температура на боја.
Philips, Osram, you name it, сите се made in China или по "нашки", P.R.C. Милојко.Купувајте светилки исклучиво од познати и големи брендови - поскапи се од кинеското ѓубре, но вредат секој денар.
Направени се бројни испитувања за валидноста на Круитхофовата крива. Најдено е дека не кореспондира со субјективното доживување за јачина на осветленост над 500 лукса, така што за високо ниво на осветленост речиси секоја температура на боја е валидна, само да има висок CRI. Но осветленоста што ја имаме по дома најчесто е помала од 500 лукса! Измери ја дома (на маса, на фотеља, ...) осветленоста со луксметар - ќе се изненадиш колку е мала! Така што нема место за произволна субјективност, Круитхофовата крива и понатаму останува во важност - барем во домашни услови.Многу ме интересира позадината на овие тврдења. Според физика и осветлување, јачината на светлината, т.е. осветленоста нема никаква поврзаност температурата. Или сликовито кажано, а верувам формулите ги знаеш, да не досаѓаме сега.
Погледнете го атачментот 93111
Единствено каде е некако поврзано Температура и Осветленост е кај Круитхова-та крива (Kruithof curve - Wikipedia) која е само психолошки феномен субјективен за нас луѓето и која одамна е отфрлена во светот на осветлувањето (незнам дали на Феит бившо ЕТФ уште ја земаат за релевантна) е отфрлена, бидејки никогаш за неа не е покажано научното истражување и слично.
Значи се враќаме на баш старото дека она што ние како корисници го викаме осветленост и го врзуваме со Келвините на сијалиците, е токму субјективно. Зависи од многу фактори. Број на светла, јачина на секоја, препреки, висина на плафон, боја на ѕидови, намештај итн, итн... И на крај лична преференца на секој од нас кое светло му одговара, иако веќе тука да постојат докажани работи кое светло за каде е подобро (спална, дневна, работна, хала, болница, ресторан,...)
Така е! Обичната светилка со зажарено влакно е одлична во поглед на CRI индексот."Идеалната сијалица" за домашно осветлување ја имаме повеќе од еден век.
Philips, Osram, you name it, сите се made in China или по "нашки", P.R.C. Милојко.![]()
Иако сите големи светски брендови имаат свои фабрики во Кина, таму си имаат строга контрола на квалитетот. Евтините кинески no-name брендови најчесто имаат многу лош квалитет, по сите основи. Затоа напишав да се купуваат исклучиво познати светски брендови.Зашто не кинески, што им фали?
Различната боја што ја даваат светилките со иста температура на боја се должи на различниот CRI индекс. Светилка со 6400 К не смее да „мава“ на сино (или на зелено - и такви сум видел) - тоа значи дека има катастрофално лош CRI индекс.Купувајте она што ви одговара.
Јас дома користам онакви од Кам кои се декларирани како 6500К, а уствари светат бело.
Да светат бело бидејки сум имал друга сијалица која беше 6400К и светеше сино, ама апла сино.
И мене лично тие сијалици од Кам со 6500К не ми сметаат и ќе продолжам и понатаму да ги купувам и да ги ставам.
Не ми требаат никакви студии за да знам што ми пречи а што не.
Ако ти пречи 6500К, а ти одговара 2700К, купувај такви.
Затоа го имате изборот, не ве тера никој со сила да купувате нешто што не го сакате и не ви одговара.
Мерено ми е. Убав сончев ден во деловите со доста природна светлина околу 900-1000Lux-а ми е дома, сега есенско време околу 600-700. Кај шо нема природна светлина доволно јасно е, паѓа и до 50 lux-a. Со сијалици уклучени навечер околу 400lux-a во битните делови држам, а спални и небитни простории околу 200. Во канцеларија поради работен процес околу 700lux-a униформно колку било можно да се постигне.Направени се бројни испитувања за валидноста на Круитхофовата крива. Најдено е дека не кореспондира со субјективното доживување за јачина на осветленост над 500 лукса, така што за високо ниво на осветленост речиси секоја температура на боја е валидна, само да има висок CRI. Но осветленоста што ја имаме по дома најчесто е помала од 500 лукса! Измери ја дома (на маса, на фотеља, ...) осветленоста со луксметар - ќе се изненадиш колку е мала! Така што нема место за произволна субјективност, Круитхофовата крива и понатаму останува во важност - барем во домашни услови.
Како инженери не смееме да дозволиме никакви произволности, субјективности и лични преференци при проектирање на осветлувањето на работните простории - хали, болници, ресторани, ...
Логичка грешка "повикување на минатото и природата". Знаеш колку време, поминало од пештерите ?@marv Мерењето што го спомнав, мислев се подразбира дека се однесува при вештачки извори на светло. Како што и самиот си се уверил, при вештачко осветлување дома ти е 400 лукса - и тоа, според твоите зборови, „во битните делови“, што значи дека во другите делови од собата е помало. Сепак, и тие 400 лукса се помали од онаа (лабава) граница од 500 лукса што ја наведов претходно, како граница под која треба да внимаваме на изборот на температура на боја. Во канцеларии и работни простории, во зависност од работниот процес, треба повеќе - на пример 700 лукса, како што и си измерил.
Поврзаноста на луксите со келвините ја има во научните трудови кои ја испитувале оваа област - првиот воопшто научен труд од таа област е на Круитхоф, но по него има и многу други (и порелевантни). Тоа е вториот чекор при светлотехничките пресметки, а првиот чекор е да се одреди потребната осветленост во лукси (без да се гледа температурата на боја) во просторијата, со обрнување на посебно внимание на делот во просторијата во кој најмногу ќе се борави/работи, но притоа да се обезбеди релативно рамномерна осветленост и на другите делови од просторијата, односно да не се дозволи постоење на „светлосни острови“ (површини кои се многу посилно осветлени од остатокот на просторијата). Твоето прашање се однесува само на првиот чекор од светлотехничките пресметки (100 лукса можеш да имаш и со 2000 К и со 6500 К), но не и на вториот чекор каде е важно дали тие 100 лукса ќе бидат со температура на боја од 3000 К или од 6500 К.
Дека кај луѓето сепак не е тотално различен субјективниот впечаток за „пријатност“ и „неутрална боја“ за вештачкото осветлување, може да се докаже и од чистата пракса низ последниве 100.000 години: луѓето првично живееле во пештери, или подоцна во колиби, во кои главно светло бил оганот (огништето), кој има, нормално, „топла боја“ од околу 1000 К до 2000 К. Притоа, тоа светло било прилично слабо (малку лукси). А надвор, при сончево време преку ден, температурата на боја е околу 5900 К, при силна осветленост. Така, со десетици илјади години кај луѓето длабоко била втиснувана субјективната импресија дека при слаби осветлености „природно“ е осветлувањето да биде со „топла боја“, а при силна осветленост да биде со 6000 К „daylight“. Сега кога можеме по желба да си наместиме колку што сакаме лукси и температура на боја, мислам дека не треба насилно да одиме против човековата природа, само затоа што ни се може да избереме од едната или од другата крајност.
На краj, останува вечната дилема дали да се подвладуваме по вкусот на клиентот (кој најчесто нема вкус и знаење, но има силна погрешна замисла), или да си тераме по она што го вели науката. Јас секогаш го одбирам второво.
Sent from my SM-A505FN using TapatalkОсветлување во кратки црти: изборот на температура на боја зависи од тоа колкава треба да биде јачината на осветлувањето (во лукси) во просторијата, т.е на работната маса. Колку поголема јачина на светло - толку повисока температура на боја.