Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Има и разлика меѓу телефон и кола.

А и татко ми и јас возиме коли од плац, а не од салон па немаме никакви проблеми еве, јас 4 години татко ми со берлингото над 10 години па никому ништо.
Така е. Кога колата е стара од плац е стара. А мобилниот од мобилара ако е стар тогаш е нов. Или обратно е?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021
Така е. Кога колата е стара од плац е стара. А мобилниот од мобилара ако е стар тогаш е нов. Или обратно е?
Земаш од мобилара телефон искочен пред недела дена, како може да е стар?

KarajanN

hello world
2 јуни 2010
71
59
Земаш од мобилара телефон искочен пред недела дена, како може да е стар?
Штом е скината лепенката на кутијата е веќе стар(половен) и производителот на самата кутила ти пишува да не го прифатиш.

Ali G

hello world
28 мај 2023
218
298
Кога последно сте однеле телефон на сервис? Јас пред 8 години некаде еден ентри левел ЛГ. Да бидеме реални не се расипуваат телефониве како порано, а особено не флегшип модели. Ако разликата во цената од овластен и неовластен е 35/40 илјади денари и се земе во предвид шансата за квар на уредот не гледам зошто некој би земал телефон од овластен дистрибутер по цена која е речиси дупло поголема.

A$AP-Rocky

hello world
27 февруари 2016
69
22
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs) & DeepCool
Motherboard
ASRock Z370 Pro 4
Storage
500 GB
RAM
32 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Case
Modecom Oberon Pro
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Кога последно сте однеле телефон на сервис? Јас пред 8 години некаде еден ентри левел ЛГ. Да бидеме реални не се расипуваат телефониве како порано, а особено не флегшип модели. Ако разликата во цената од овластен и неовластен е 35/40 илјади денари и се земе во предвид шансата за квар на уредот не гледам зошто некој би земал телефон од овластен дистрибутер по цена која е речиси дупло поголема.

Се согласувам.

Кога станува збор за толкави големи суми луѓето се спремни да ризикуваат. Не зборувам ова за сиромашни луѓе туку истото важи и за побогати луѓе.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Не е нов. Препродаден е. Половен. Втора рака…

Нема грешка, половен. Не бил нов. Мислење достојно за femina форум.
Преку 100 раце да е препродаден, а не е отворен и не е ракувано со него - тоа е нов телефон.

И во Нептун и во iStyle и во MediaMarkt и во Plaisio се препродадени ако гледаш така, ги купуваат од некаде.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.447
Се додека нештото не е чепкано, не му се отстранети лепенки од екранот и позадината, и е со целосно пакување со сите салтанати внатре како од фабрика, за мене нештото е НОВО и не ми менува ништо дали лепенката ја имало или била скината. Се додека визуелно можам да утврдам дали нештото е ново, не ми прави ама никаква разлика .

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Се додека нештото не е чепкано, не му се отстранети лепенки од екранот и позадината, и е со целосно пакување со сите салтанати внатре како од фабрика, за мене нештото е НОВО и не ми менува ништо дали лепенката ја имало или била скината. Се додека визуелно можам да утврдам дали нештото е ново, не ми прави ама никаква разлика .
Ок. Секој си има различни вкусови. А законот вика дека не е ново.
Мислењето е автоматски споено:

Нема грешка, половен. Не бил нов. Мислење достојно за femina форум.
Преку 100 раце да е препродаден, а не е отворен и не е ракувано со него - тоа е нов телефон.

И во Нептун и во iStyle и во MediaMarkt и во Plaisio се препродадени ако гледаш така, ги купуваат од некаде.
Во најмала рака и твојот е голем. Мислам постот. Каква фа*инг Фемина... Препродаден мобилен е половен. НЕ Е НОВ. Абе ни фискална не добиваш ама бил нов. Ако пишеш на Самсунг, ќе ти одговорат на арапски пошто е од некое дуќанче у Катар купен. Олабај се. Кој што сака од каде сака нека си купува. Само нека не мисли дека е нов. Си им ги видел машините за пакување? ЦЕЛОФАН! (А и Жирафа не треба да плаќа ДДВ за да не им рипнат цените, така?)

Последна промена:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.834
4.976
Писти Охту
Ок. Секој си има различни вкусови. А законот вика дека не е ново.

Во најмала рака и твојот е голем. Мислам постот. Каква фа*инг Фемина... Препродаден мобилен е половен. НЕ Е НОВ. Абе ни фискална не добиваш ама бил нов. Ако пишеш на Самсунг, ќе ти одговорат на арапски пошто е од некое дуќанче у Катар купен. Олабај се. Кој што сака од каде сака нека си купува. Само нека не мисли дека е нов. Си им ги видел машините за пакување. ЦЕЛОФАН! (А и Жирафа не треба да плаќа ДДВ за да не им рипнат цените, така?)
еве, ти земаш ајфон од мобеликс. ти текнува одма да го продајш, неотворен. ќе го рекламираш како нов неотворен така?

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
еве, ти земаш ајфон од мобеликс. ти текнува одма да го продајш, неотворен. ќе го рекламираш како нов неотворен така?
Нит сум купил нит сум рекламирал. А слободно ти како сакаш прави си. Само кажувам дека не може да биде НОВ. А „неотворен како нов“ може.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.088
6.021
Законот вели дека Ексинос не е ист со Днапдрагон па ти го увалуваат кај стигнат. И ти го рачунаш за нов. А тоа ти е половен процесор што дремел по полици со години и сега им текнало да ти го наштрафат и продадат како нов, и тоа под исто име како и стварно новиот.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Законот вели дека Ексинос не е ист со Днапдрагон па ти го увалуваат кај стигнат. И ти го рачунаш за нов. А тоа ти е половен процесор што дремел по полици со години и сега им текнало да ти го наштрафат и продадат како нов, и тоа под исто име како и стварно новиот.
Затоа се префрлив на нов ајфон од Телеком.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Не може да биде нов нов кога нема фискална со него.

Така е, затоа од пазарче ќе си купиш половни патлиџани дека не даваат фискални за нив.

Препродаден мобилен е половен. НЕ Е НОВ. Абе ни фискална не добиваш ама бил нов.

Препродаден мобилен (неотворан) бил половен. И не бил нов. И фискална не давале, па затоа не биле нови :D
Уште какви глупости ќе чуеме ццц...

Честито најтапа мислење во подфорумов за 2023-та.
Има уште време додуше до 31.12, може и сам ќе се надминеш.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Што му се сснавте на човекот, зборува од купопродажна смисла и е целосно во право. Не зборува дали уредот е претходно активиран/користен.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.834
4.976
Писти Охту
Нит сум купил нит сум рекламирал. А слободно ти како сакаш прави си. Само кажувам дека не може да биде НОВ. А „неотворен како нов“ може.
ако логички гледаме, „неотворен како нов“, внатре неотвореното е ново така? никогаш неупален, не се скинати маркиците...според тебе, то е „користен“ пошто е земен од друга продавница наместо телеком? и ако веќе гледаме така, ајде одиме по твоја логика - епл го продава телефонот на главна дирекција на Лелеком, некаде Германија (прва рака). Лелеком Германија го дава на Лелеком Македонија (втора рака). и сега ти велиш дека телефонот земен од Лелеком Македонија е нов?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.517
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Што му се сснавте на човекот, зборува од купопродажна смисла и е целосно во право. Не зборува дали уредот е претходно активиран/користен.
целосно во право и сосема off-topic.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје

Од купопродажна смисла - и телефоните во Нептун/iStyle/Аnhoch не се од прва рака, туку се препродавани по некој ланец за да стигнат ти да го купиш.

Тоа што ти добиваш фискална сметка НЕ ГАРАНТИРА дека телефонот е нов и неотворан.
Еден куп примери имаме на форумов со продавниците кај нас и купен наводно „нов“ хардвер СО ФИСКАЛНА, се правите слепи и глуви сега.
И наудрени.

Фискалната сметка НЕ Е ПОТВРДА за нов уред:

Фискалната сметка претставува потврда дека сте купиле, односно дека сте ја платиле цената на соодветното добро, односно користената услуга од соодветниот деловен објект, на датумот кој е отпечатен на сметката

Фискални сметки се издаваат и за сервисирање, за физички услуги, кај фризери и еден куп други работи.
Се фативте за фискалните како да е некоја потврда од фабрика на Епл во Кина, а на форумов имало еден куп фаличен хардвер и што е најважно - користен, купен од продавниците со фискална како нов.

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.280
2.366
Аманте луѓе нови не нови. Купен телефон од мобилара и купен телефон од официјален дистрибутер на Самсунг никогаш не е исто. Сум купувал и од едно и од друго место, еве и сеа планирам да купам од мобилара следен телефон, тоа е ризик што го превземам кога купувам од мобилара.
Утре ако им тврдиш на Ледиком дека телефонот не е нов и треба да ти дадат нов неотпакован ќе ти дадат ли?
Продаваат користени телефони како експонати, што е најлоши и луѓе веруваат дека се експонати и зеле телефон по пониска цена.

kikomir

hello world
30 јуни 2015
193
221
Јас, за жал, многу често...а секогаш сум купувал флегшип модели. Можеби е чиста коинциденција ама скоро сите S серија на Samsung ми биле у сервис...Видеодата ми беа на speed dial. Среќа сите беа под гаранција од овластениот сервис. YMMV

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
целосно во право и сосема off-topic.
ММЕ КПП
Мислење во тема "Samsung паметни телефони - генерална дискусија"

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови