Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Огромен скок во квалитет на главна камера. Плус фолд има скоро фул супорт за GCAM уште од launch.
Колку повеќе вакви искачаат, толку повеќе ми делува како добра идеа. А и според џери риг, добро се носи телефонот структурално!

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Колку повеќе вакви искачаат, толку повеќе ми делува како добра идеа. А и според џери риг, добро се носи телефонот структурално!
Ако ти е за структурно Мр.Мобиле има добро ривју од користење цела година.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Одлични се, сеуште малце осетливи, ама сега се во рамки на солидно употребливи уреди.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
Деко друже овие не се наменети за луѓе како нас “ситна боранија” :), ова е за бизнисмени кај што овој телефон го заработува за ден-два и го користи не повеќе од година дена, а тебе и мене после одреден период ко ќе ни покаже проблем на средишниот дел од отвори-затвори тогаш ќе збориме :) а нормално сме го платиле “дебело” и сакаш да го користиш со години.
Инаку одлична работа е и мене ми фаќа око, само рано е за ваков телефон уште не се толку усовршени

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Деко друже овие не се наменети за луѓе како нас “ситна боранија” :), ова е за бизнисмени кај што овој телефон го заработува за ден-два и го користи не повеќе од година дена, а тебе и мене после одреден период ко ќе ни покаже проблем на средишниот дел од отвори-затвори тогаш ќе збориме :) а нормално сме го платиле “дебело” и сакаш да го користиш со години.
Инаку одлична работа е и мене ми фаќа око, само рано е за ваков телефон уште не се толку усовршени

Па истото треба на хартија да важи за S22U & иПхоне 13PM ама не е така баш, пак луѓето ги купуваат

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.191
1.194
Скопје
Па истото треба на хартија да важи за S22U & иПхоне 13PM ама не е така баш, пак луѓето ги купуваат
Не би рекол баш, мада разбирам дека ти сакаш да кажеш за високата цена :) Мојот коментар е за дисплејот на преклоп отвори-затвори ке покаже после одреден период проблем.
А ајфон и S22U ќе се користат со години без проблем

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не би рекол баш, мада разбирам дека ти сакаш да кажеш за високата цена :) Мојот коментар е за дисплејот на преклоп отвори-затвори ке покаже после одреден период проблем.
А ајфон и S22U ќе се користат со години без проблем

Факт е дека е поосетлив уред, ама обично проблем со заштитата на екранот имаат, се одлепува или гребаници на истиот не со самиот екран.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Факт е дека е поосетлив уред, ама обично проблем со заштитата на екранот имаат, се одлепува или гребаници на истиот не со самиот екран.
Заштитата се вади, не е проблем до неа, после некое време се одлепува екранот од рамка и се појавува таа грда линија на екран, обично побрзо кај флипот.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Со последни апдејти,

Во темни услови, двата телефона со најнови апдејти - буквално прегазен иПхоне 13P, its not even close, не знам како им успеало ова, од просечно видео во темни услови - до најдобро, или можеби јаболкариве нешто усрале во последен апдејт, друго нема

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Со последни апдејти,

Во темни услови, двата телефона со најнови апдејти - буквално прегазен иПхоне 13P, its not even close, не знам како им успеало ова, од просечно видео во темни услови - до најдобро, или можеби јаболкариве нешто усрале во последен апдејт, друго нема

Кочи видеото.
View: https://youtu.be/t4E28wGAkiE?t=300

9 август 2018
1.172
477
Епа дечки... се деси тоа.

Вчера користејки Discord, се допишував со пријатели на мојот Samsung Galaxy A50.

Од еднаш телефонот се замрзна, се изгаси и почна да се рестартира. Арно ама, се заглави во bootloop, и сега проблем. Пробав она што го знам стандард преку recovery mode, wipe cache, пробав имаше и fix - apps нешто таму, ама ништо од тоа. Гледав на интернет, и сега гледам неколку решенија и исходи.

Од ова видео видов дека човекот пробува да ја дисконектира и ре - конектира батеријата. Јас задниот дел на телефонот, таа тенката пластика успеав да ја извадам, бидејки и така беше на некој начин одлепена со тек на време. Но видов дека до конекторот за батеријата треба да се одштрафат неколку штрафови, што јас тоа неможев да го направам, а и не би ризикувал со такви тенки конектори.

Другото што тој го прави на видеото, загрева еден дел од матичната плоча и после му се пушта телефонот.

Е сега, како што гледам освен тие опции, друга опција е за жал hard - reset.

На мојот телефон имам бекап направено на одредени апликации, за среќа. Имам доста бескорисни апликации, бескорисни слики, што нема да ми смени ако се избришат. Но исто така имам и доста приватни фајлови во Samsung Notes (за среќа тоа има sync направено), и имам пасворди зачувано во Samsung Pass апликацијата (за ова не сум целосно сигурен дали има направено бекап).

На Google Drive видов дека има направено бекап на 10-ти вчера, што е ок.

1662900743160.png

Како што кажав, незнам за ова Samsung Pass дали е бекапирано, бидејки го дава како листа овде, ама пишува 0%. Што би значело тоа?

Е сега за средување на проблемот, јас можам уште веднаш преку recovery mode да му акнам reset на телефонот, ама несакам да пробувам уште сега, ако проблемот би се решил (како што беше прикажано на видеото погоре). Како што разбрав обично ваквите проблеми со брикнување, bootlop се повеќе совтверски. Телефонот ми е купен некаде 2018 или 2019 летоска од Телеком, а како што се сеќавам кажуваа овде неколку членови дека тогаш Телеком продале доста модели од тој телефон со проблеми, слични на моите, па морале да ги враќаат телефоните во Телеком и да им дадат нови.

Јас кога го зедов телефонот си работеше ОК. Првата пат само нејќеше да полни, ама после еден рестарт се среди проблемот. До тогаш го користев телефонот, и никаков проблем сум немал ваков. Имало некогаш моменти (многу ретко, дали 2-3 пати до сега што сум го користел телефонот) така да се ресетира, ама си се враќал во нормала телефонот. Приметив дека со новиот апдејт на Discord, на многу моменти телефонот имаше закочување (се сомневам дека тоа е до апликацијата, бидејки пред тој голем апдејт, апликацијата си работеше ок), ама никогаш не ми се случило вакво нешто.

Ќе гледам од мобиларата кај мене, да пробаат прво ако може да се види дали би се средил проблемот, ако е до хардверот, а не до софтверот.

Евентуално ако не бидува ништо, тогаш ќе се оди со ресетирање, немам многу податоци да изгубам, се надевам дека барем тие од Samsung Notes и Samsung Pass ќе бидат зачувани. А и да, имам и Google Authenticator кој што е врзан за тој телефон. Recovery кодот ми е исто вметнат во самиот телефон, запишан некаде во Samsung Notes. Се надевам дека ако се ресетира телефонот, ќе можам да се логирам во authenticator апликацијата, исто и за steam guard.

Инаку да, телефонот уште си го корситам, едноставно го бива за моите потреби. Веќе не ни "гејмам" толку многу, скоро ич (дали имам 2-3 игри кои што ги играм од време на време). Повеќе го користам телефонот за вежбање надвор, преку Samsung Health. Сликање слики, таму ваму (уште ми вади солидни слики камерата, барем за мои потреби, а и после еден апдејт што добив не се сеќавам кога точно, камерата се подобри уште повеќе), запишувам во Samsung Notes кога одам по пазарување, некои важни текстови, повеќето password - и ми се зачувани во телефон, и оти сум мрза имам многу бескорисни апликации симнато на телефонот за кои што ме мреше да ги избришам. Му немам ни еден reset направено на телефонот од кога го земав, добив и Android 10, и Android 11 и не го ресетирав на цело, а планирав. Бидејки сум мрза... но еве сега ако се среди проблемот без ресетирање, јас пак ќе си го ресетирам на цело, ќе го исчистам, ќе симан од почеток се, само тие апликации кои што ги користам (не се ни многу веќе, може на прсти да се набројат).

Поголемиот дел од работата ми е на компјутер сега, таму ми се и повеќето игри, па така да не ни имам голема потреба и корист толку многу од Телефонот (не дека е целосно бескорисен), си работи до сега сосема ОК. Секако дека не е брз, и дека знае на моменти да "успори", но за разлика од сите други Samsung телефони кои што сум ги користел претходно, овој до сега издржува највеќе, веќе 4-5 години како го користам, ми нема опаднато како другите телефони. Дисплејот има burn in, и батеријата не држи толку добро (можам да ја сменам во секој момент, не е тоа проблем), но не е многу лошо. Телефонот едноставно за мене е врв, и ова докажува колку солиден телефон направија Samsung во тоа време. A50 едноставно е еден бест селер Samsung телефон, со кој што имаа само повеќе погодоци, наместо промашаи.

Немам потреба да менувам телефон сега, ме држи овој телефон супер, само што се расипа сега, па да се молиме да не испадне скапа поправка...
Во иднина евентуално би земал или A52s, или A53 (А53 како што гледам нема џек за слушалки, нема HDR10...).

EDIT: За оние кои ве интересира, точниот модел е A505FN. Апдејти симнував редовно. Не ги симнував веднаш, чекав неколку дена, едно што од мрза, а друго на пр. ако има некој проблем апдејтот, па го повлечат тогаш ќе бидам сигурен после неколку дена дека се е ОК со апдејтот.

Да земев тогаш кога го земав телефонот, Xiaomi Redmi Note 7 Pro (тогаш се мислев измеѓу A50 i RN7P) ке се заебев на големо. Не само што тој телефон едвај доби Android 10, не само што батеријата не трае толку долго (Samsung има AMOLED дисплеј и не троши толку многу), не само што има MIUI систем, за кој што сите знаеме дека за многу работи е назад (зборам за постарите верзии), особено кога споредуваме со OneUI, не само што има поспора меморија (eMMC), туку и самиот телефон не е толку издржлив. Знам дека JerryRig имаше направено тест на телефонот, и буквално се крши на пола, а Samsung A50 издржа лесно. Разлика има, и тоа голема. И многу ми е мило што го направив најдобриот избор. Еве ги сега 4 различни модели на Xiaomi Redmi телефони искочија, различни модели, различни опии, и тоа во толку краток период.

Samsung извади само 3, и тоа последниот модел од A класата пред неколку месеци. Додека опадне цената на A53, Xiaomi ќе извади уште еден или два нови серии на Redmi телефони. Нивната тактика е таква. Земи поевтин телефон, полош софтвер, апдејти добивање слабо во споредба со самсунг и други телефони, и смени го телефонот почесто, што од една страна е океј, ама од друга страна телефон како телефон треба да држи, да трае подолг период. Со самото тоа купување на повеќе телефони во рок од година или две, се придонесува до поголем e - waste. Потегот кој што Samsung го направи со дозволување на апдејти повеќе од 3 години, особено на А класата е нешто најдобро што се случило до сега, иако Samsung беа едни од последните да го фатат "возот".

Последна промена:

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Како би можел да си ги вратам Samsung Notes што ми беа на Самаунгот? Имав многу работи зачувани на акаунт ама не можам да ги најдам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

9 август 2018
1.172
477
Пак кај си бе @The Geek Boy, ни фалеше, не прај вака да те нема по Х време, пиши напати.

“Аналитичар на Android & Apple Smart уреди“ - ова ме бендиса.
Го немам изменето профилот одамна, има доста работи кои што немаат место, и доста бескорисни работи кои што беа напишани во минатото. Сега дојдов да си го искажам мојот проблем, во надеж дека ќе најдам некое решение, или некој кој што го имал истиот проблем.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Го немам изменето профилот одамна, има доста работи кои што немаат место, и доста бескорисни работи кои што беа напишани во минатото. Сега дојдов да си го искажам мојот проблем, во надеж дека ќе најдам некое решение, или некој кој што го имал истиот проблем.
Што би рекол psyide, kupi si Iphone ;)
Мислењето е автоматски споено:

Фабричка мана на а50, аудио чип искрено пробај ако се прави со хард ресет , и после сервис да се види со нова батерија, другото е џабе давање пари.

9 август 2018
1.172
477
Што би рекол psyide, kupi si Iphone ;)
Мислењето е автоматски споено:

Фабричка мана на а50, аудио чип искрено пробај ако се прави со хард ресет , и после сервис да се види со нова батерија, другото е џабе давање пари.
Шала или не, јас никогаш нема да навлезам во iOS екосистемот. Сум користел и ајфони, и има доста за што да ги пофалам. Процесор, колку добро се оптимизирани, мазна анимација, батериите сега држат многу повеќе, т.е. највеќе од сите телефони, зборам за Pro Max моделот, вакви проблеми како мојот многу ретко се појавуваат, генерално ајфоните немаат толку многу багови (не дека немале), немаат проблеми со симнување на апдејти. Ама јас едноставно тоа што го работам на компјутер, тоа што користам на телефон, едноставно не оди толку лесно на ејпл екосистемот, и јас лично не гледам никаква потреба, нит па имам интерес да се префрлувам на ајфон.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Шала или не, јас никогаш нема да навлезам во iOS екосистемот. Сум користел и ајфони, и има доста за што да ги пофалам. Процесор, колку добро се оптимизирани, мазна анимација, батериите сега држат многу повеќе, т.е. највеќе од сите телефони, зборам за Pro Max моделот, вакви проблеми како мојот многу ретко се појавуваат, генерално ајфоните немаат толку многу багови (не дека немале), немаат проблеми со симнување на апдејти. Ама јас едноставно тоа што го работам на компјутер, тоа што користам на телефон, едноставно не оди толку лесно на ејпл екосистемот, и јас лично не гледам никаква потреба, нит па имам интерес да се префрлувам на ајфон.
Точно, iphone+windows е кошмар искуство, додека Apple компјутер+iphone искуство е wet dream. Главна причина поради која сакам да се вратам повторно на android.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Најголемата причина за задоволство од иПхоне е ова, скок од буџет гомце на "хај енд" уред
После Casio секој сака да има Rolex.

Едит - од кога A7 е буџет гомце? Нели беше втор најјак после S серијава на времето.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв