Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака апарат за заварување?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
Има и кај нас такви од 120 или 140 ампери комбинирани кинески апарати со интегриран пиштол кабел кој не се вади за слична цена. Системите за водење и буткање жица им се пластика и со тек на време ќе отиде тоа на корзо.
Не за слична цена, и никако не со сличен квалитет... Парксајд рачунај дека се употребливи функционални апарати за многу конкурентска цена. Ова не е апарат за сервис, ова е за пецкање по дома. Ти ако навистина го распаднеш од употреба, рачунај дека барем 10 пати си му ги извадил парите. :D

Тоа кажано ако некој иде до Лидл, за тој апаратот на жица PIFDS 120 B2 и неколку котури жица, плаќам илјадарче фазла за носење. Ви следува и може да си земете такс фри, даваат во Лидл за техника, само носете си фотокопии од пасош да не трчате по фотокопири на граница. До Врање е саат време возење со се граница поминување.

Едино ако не испадне и сам да идам до таму (ако најдам друштво), секако нека ми пише ПП пред да ми купи некој ако иде. Овој модел или сличен го има секоја година во Лидл, и увек се раскупуваат во еден ден, можеби два.

Исто и тој малиот ММА треба да е топ бејзик апарат за ич пари. Мислам дека е истиот модел еден Србин што тестираше, можеби 10 мин топеше 2.5мм електроди без престан. 99% ќе работите се 2.5 и/или 2ка.

Исто и маските се добри, погледајте ревјуа. И Брусилката треба да е бејзик ама функционална.

Еве ви топ прилика кој сака да почне да учи да пецка со швајс апарат за мали пари.. :)

BESKO

hello world
9 јуни 2015
276
404
Искрено еве и ИНГКО да земам стрикно за МИГ пак е 27 илјади. Сметам дека Варстројов или МакСтар/МакСтерн апаративе шо ги ставив во потесен избор се топ за цената и иако се комбинирани комотно може да ги работиш цело време во еден од режимите шо ги поддржуваат, ама бар имаш опција ако ти затреба електрода пример или обратно. Пак ќе потенцирам не се ова апарати само за без боца, не се евтини некои со вградени каблови кои не се откачуваат (за пиштолот конкретно) и не работат само со мали намотки жица туку со големи намотки исто така.
ОВА дали би ти завршил работа ? можам добра цена да ти давам. исто и од INGCO ако те интересира нешто.
имаме многу избор , па најдобро е да поминеш до кај мене и ке завршиш работа 100%

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
ОВА дали би ти завршил работа ? можам добра цена да ти давам. исто и од INGCO ако те интересира нешто.
имаме многу избор , па најдобро е да поминеш до кај мене и ке завршиш работа 100%

Ingko би кога би имале споредлив модел на тие два (варстрој и макстерн) шо ги посочив дури и кога би било само со ротирачки дугмиња и ледче со бројка за ампеража (nothing fancy) - али од тоа шо гледав веќе некое време немаат таков модел на нашиот пазар (имам видено постар фејсбук пост со таков модел ама го нема нигде на лагер веќе).

Ова ГеХокот не би го земал никако. Сигурен сум дека би бил океј за набрзинка нешто и за учење ама кога веќе давам пари зашо да зимам нешо со сознание дека малку штом се испраксираш одма ќе ти треба да купиш ново и подобро. А и не се малце пари 8000.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
Oва е плот твист. :)
Да знаеш Беско ако каже дека ќе ти даде добра цена, дека и ќе ти даде добра цена. Oва од искуство ти го кажувам. И ај сега отворено ќе ти го кажам ова што другиве (и јас) одокулу ти го кажувавме: Земи си добро ММА апаратче и остави жица/гас за други прилики кога повеќе ќе ги разбираш работите. Освен ако не сакаш маскенбал и да го одврзеш кесето за некој ESAB Rogue pro па да имаш комбиниран апарат кој уствари ќе биде навистина добар.

Види за овој апарат Беско колку ќе ти понуди цена:
Ги има сите гимици од поскапите брендови, и доволно јак за да работиш сѐ од корени и полнење, до пецкање лимови со мали електроди.

Ова е тоа што јас би направил на твое место. Пошто... Been there, done that. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Цел странски интернет вика дека мора со жица опции за почетник.

Неќам без опција за жица значи тој муабет/дилема е завршен.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Ептен се запна за воѓиците на жица.
Тоа ти е потрошен материјал, и се менува. За различна дебелина имаш наменски ролери.

Ако вариш алумиум, ти треба алу жица, тефлонски божур, други воѓици и аргон. :D

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.545
Скопје
@toshex супер тема, и мене ме интересира за хоби по дома за понатаму и ќе следам развој.

Надвор од муабетов, извини што ти постирам тука, ја имам истата Бош како @Lokvan (9-125Ѕ), и се обидувам да најдам четки со тој навој (М14), ако некој знае, или адаптер некој нека пише.

Мислам на вакви четки, што се монтираат на штрафилица, ама многу полесно е за чистење со брусилка особено споменатата бидејќи има регулација.

1754999760264.png

Практично вакви нешто, ама со мека четка:
1754999871844.png

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
@toshex супер тема, и мене ме интересира за хоби по дома за понатаму и ќе следам развој.

Надвор од муабетов, извини што ти постирам тука, ја имам истата Бош како @Lokvan (9-125Ѕ), и се обидувам да најдам четки со тој навој (М14), ако некој знае, или адаптер некој нека пише.

Мислам на вакви четки, што се монтираат на штрафилица, ама многу полесно е за чистење со брусилка особено споменатата бидејќи има регулација.

Погледнете го атачментот 152892

Погледнете го атачментот 152893

На ТЕМУ нема?
Мислењето е автоматски споено:

Тоа ти е потрошен материјал, и се менува. За различна дебелина имаш наменски ролери.

Ако вариш алумиум, ти треба алу жица, тефлонски божур, други воѓици и аргон. :D

Не зборам за водачите сами туку механизмот кој ги држи ролерите/водачите на ефтините модели се пластика. Тоа не се мења, а отвори затвори за мењање жица ќе се изеде со тек на време - тоа барем велат луѓе по нет и тоа беше другиот совет кој го земав при срце - не зимај нешо со пластични механизми.

Еве за tangient на ова со пластикиве имам од ЛИДЛ земено тример за коса, безжичен - и долниот „нож“ е од пластика. Искрено помалку „потфаќа“ ради тоа ама исто ќе треба да го фрлам тримерот моментот кога ќе се изабе тоа пластиката.

Во многу од парксајд алатите има пластични зупчаници пример (лично познавам 2-3ца кои фрлиле алат ради абење на механизми за движење од пластика).

Значи едно е да не се разбира човек и да купи, или да му е само тоа во буџет и слично. Ама ако веќе имам опција зашо да не бирам?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK

Погледнете го атачментот 152892

Погледнете го атачментот 152893
Уфф, не знам за ова ама искрено не ми делува безбедно. Дури и на најмал сетинг на брзина на ротација... Од друга страна па пластика е, ако некаде го најдеш ова само стави затворени наочари и фул фејс маск и цепај. :)

А што сакаш да (с)работиш?
Од алтернативи на пример имаш дискови за полирање, има и со велкро падови па нив да ставаш разни материјали. Ама пак за тоа треба или полирка, или орбитал сендер со регулација на вртежи за спора ротација.

Штом му е мерак нека си земе. Не размислуваме сите исто. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Е да дискови за полирање би било попаметно и ги има ко додаток и за брусилки мислам такви велкро дискови. Веројатно му е за плочки или за бандаши?

И ја ги меркам четкиве за штрафилица за да извадам некои капки од молери на плочкиве хахаха.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.545
Скопје
Имам такви за штрафилица, океј се, само што мислам дека со брусилка е полесно за работа, подобар фат има.

@Lokvan ништо сериозно, да земеш и седиште во кола мислам дека подобро е со брусилката.

Има на ибеј:

И на али:

На Тему не најдов.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Не би да ти солам памет, ама се што е направено од човек, се менува. Дали како дел, дали како целина, па дали е пертлувано или со м8 штраф не е битно.

Ако не заборавам, ќе ти сликам кончаров апарат, со пластики внатре, што троши 1 жица за 5 ден.
Јас типувам, на 1 жица годишно кај тебе. :D

Без навреда. Не ти мислам ништо лошо. Само помагам колку знам.
Имаш на јутуб, канал, Mr Dk Diy, наш човек е. Гледам тестира апарати, пиши му, ќе ти даде совет од прва рака со рем апаратите.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Имам такви за штрафилица, океј се, само што мислам дека со брусилка е полесно за работа, подобар фат има.

@Lokvan ништо сериозно, да земеш и седиште во кола мислам дека подобро е со брусилката.

Има на ибеј:

И на али:

На Тему не најдов.

Ова нели е најлонска четка?

https://www.temu.com/mk-en/1pc-150-50-m14-abrasive-grinding-wheel-multi-purpose-scratch-polishing-tool-for-wood-metal-non-metal--open-paint-antique-grain-rust-removal-stain-oxidation-resistant-wood-grinder-metallic--durable-construction-g-601102198594200.html?_oak_mp_inf=EJi1lZiw1ogBGiAyMDYyOWViZWQ1NjQ0ZTc4OTg1MjMxNDc3ZjEyMjUxNiDFoK%2F1iTM%3D&top_gallery_url=https%3A%2F%2Fimg.kwcdn.com%2Fproduct%2Ffancy%2F85f75e76-9fb1-4eff-b6c3-9d51f59f28d6.jpg&spec_gallery_id=14499701701&refer_page_sn=10009&refer_source=0&freesia_scene=2&_oak_freesia_scene=2&_oak_rec_ext_1=NzMwMDA&_oak_gallery_order=2077237230%2C245111740%2C1087314290%2C1307495950%2C1021098555&search_key=M14%20brush%20plastic&refer_page_el_sn=200049&_x_sessn_id=8k1obsxlkr&refer_page_name=search_result&refer_page_id=10009_1755008715622_rz3o6mm3sm&is_back=1

Не би да ти солам памет, ама се што е направено од човек, се менува. Дали како дел, дали како целина, па дали е пертлувано или со м8 штраф не е битно.

Ако не заборавам, ќе ти сликам кончаров апарат, со пластики внатре, што троши 1 жица за 5 ден.
Јас типувам, на 1 жица годишно кај тебе. :D

Без навреда. Не ти мислам ништо лошо. Само помагам колку знам.
Имаш на јутуб, канал, Mr Dk Diy, наш човек е. Гледам тестира апарати, пиши му, ќе ти даде совет од прва рака со рем апаратите.

Го гледав баш од него ова видео пред недела / две:

View: https://www.youtube.com/watch?v=s43-GPsb2kE

Кончар ако има на понуда прати во групава модели. Све на муабет останува, ја во онлајн продавнициве не видов никаде кончар апарат за заварување.

Исто така ако имате некои предлози ете апарат што заварува само МИГ/МАГ и со флукс жица без ЦО2 посебно, и ете ИНГКО или ТОТАЛ само за ММА, неам ја проблем да имам два апарати.

Ама проблемот е дека обично тие шо се само за МИГ/МАГ апаратите кои ги најдов се поскапи и од овие што ги разгледувам јас. Пример ИНГКО МИГ апаратот е 27-8 илјади, а не заварува електроди.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Може ќе бидам контрадикторен сега, ама не ти требаат 2 апарати. Чим ќе даваш пари, доста ти е цо2. Таман ќе вариш и профили и лимови, а со цо2, тоа е песна. Додека со електрода, има да ги сечеш како низ путер. (додека не стекнеш искуство)

За кончар, за жал го знаеш нашиот менталитет, па нема цени. Нуклеарни реактори продаваат.

едит: може си пишал, ама пак ќе те прашам. Колкав ти е буџетот?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Може ќе бидам контрадикторен сега, ама не ти требаат 2 апарати. Чим ќе даваш пари, доста ти е цо2. Таман ќе вариш и профили и лимови, а со цо2, тоа е песна. Додека со електрода, има да ги сечеш како низ путер. (додека не стекнеш искуство)

За кончар, за жал го знаеш нашиот менталитет, па нема цени. Нуклеарни реактори продаваат.

едит: може си пишал, ама пак ќе те прашам. Колкав ти е буџетот?

Во првиот пост имав пишано со се заштитна опрема 500еур планирав, шо значи некои 400еур +- за апарат.

Планирав да го бутнам малку и да биде чисти 500 и за апарат ама не ми се јави тој од МАК СТЕРН да ми каже што како за апаратов со дупли пулсирања и дали има простор за цената малку да ја спуштат. Сакав да го прашам каде ги произведуваат и се тоа.

А на мејл ми вратија ко шо кажав застапниците на TELWIN и КОЛАРЦ апаратите за МК, и обата најевтини модели кои ги имаат со слични спецификации се над 2-3 илјади евра така шо дефинитивно вон буџет.

Ги гледав и овие РЕМ (хрватска) и тие беа една од опциите ама поскапи се од словенскиов а со полош интерфејс (дугмиња и се тоа, без ауто опции).

ЕДИТ: леле и овие кончар ги најдов ама страницава е лудило. Нема ни цени ни спецификации ни ништо. Им пишав на вибер за инфо за цена па ќе видиме.

1755010132350.png

Стор из опен. (C) 2011

@Lokvan гледав видеа за безбедност со брусалица и со апарати за заварување.

Овој канал и ова видео за брусалица ќе го издвојам, има и слики со повреди на крај.

View: https://www.youtube.com/watch?v=oJRSkBSb5S8

И сеа сум во мисија да најдам и ваков штитник за брусилката:

1755009890296.png

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK

Аха, за чистење значи. Работи како седишта, итн.

Некако брусилка сепак ми е оверкил, исто како што штрафилица е преслаба за намената... Си размислил за челна брусилка?

Јас оваа долу ја имам, веројатно некаде имам и некои четки (како тие за штрафилица) во купот додатоци. Некад кога ќе имам време може и да пробам, само не седишта пошто не се испрљани во моментов. :)

И сеа сум во мисија да најдам и ваков штитник за брусилката:

Погледнете го атачментот 152899
Делумно затоа и ја земав GWS 9-125 Ѕ.
Можеби може да се испринта?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Аха, за чистење значи. Работи како седишта, итн.

Некако брусилка сепак ми е оверкил, исто како што штрафилица е преслаба за намената... Си размислил за челна брусилка?

Јас оваа долу ја имам, веројатно некаде имам и некои четки (како тие за штрафилица) во купот додатоци. Некад кога ќе имам време може и да пробам, само не седишта пошто не се испрљани во моментов. :)

Делумно затоа и ја земав GWS 9-125 Ѕ.
Можеби може да се испринта?

Сакаш да кажеш доаѓа со тој штитник што е затворен од двете страни до пола???

Пошо на продукт страницата за стругалкава Бош не можам да проценам дали е само бел штитник ама стандарден или е со дупла заштита...

Како и да е само од бош и макита имам видено и пак ќе кажам само на одредени региони. Значи не знам како се збори толку за овој TYPE 1 конфигурација штитник а да го нема за нарачка.

Ако знаеш кој е застапник за бош алати во МК ќе ги прашам дали може да ми донесат. Веќе прашувам по пријатели у странство хаха.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Уште еден потенцијален проблем - за да користам FLUX WIRE ко шо кажа @kolesk ќе ми треба изгледа друго тркалце за буткање на жицата. Детали во видеово:

View: https://www.youtube.com/watch?v=TiZTVgW9_0E

Според следново видео ако не се користи назабено тркалце ќе има проблеми со погонот за жица...

View: https://www.youtube.com/watch?v=ZRepFmfai5Y

И сеа освен апарат ќе треба во земјава да барам и мало делче кое гарант никој не го држи на лагер.

ЕДИТ: Има на тему, ќе нарачам па валјда ќе пасираат хаха.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Не знам дали знаеш, ама полнета жица е многу опасна за работа во затворено. Наменета е за работа на отворено, каде има ветришта, и цо2/аргон не можат да направат заштита. (ги дува ветер)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
Сакаш да кажеш доаѓа со тој штитник што е затворен од двете страни до пола???

Пошо на продукт страницата за стругалкава Бош не можам да проценам дали е само бел штитник ама стандарден или е со дупла заштита...

Како и да е само од бош и макита имам видено и пак ќе кажам само на одредени региони. Значи не знам како се збори толку за овој TYPE 1 конфигурација штитник а да го нема за нарачка.

Ако знаеш кој е застапник за бош алати во МК ќе ги прашам дали може да ми донесат. Веќе прашувам по пријатели у странство хаха.
Доаѓа со стандарден штитник, и на него се монтира друг дел што овозможува заштита и од другата страна. Брусилката може да се користи и со и без вториот дел.

Зошто ти е застапник? Ја имаш брусилкава низ продавниците. Ако мислиш на друга брусилка да ка користиш, повеќе од сигурно нема да пасува. Првиот штитник треба да биде 100% идентичен по облик, а двата дела се правени за да пасуваат.

Не знам дали знаеш, ама полнета жица е многу опасна за работа во затворено. Наменета е за работа на отворено, каде има ветришта, и цо2/аргон не можат да направат заштита. (ги дува ветер)
Точно. Штетно е за внатре. Поштетно од испарувањата од ММА (електрода).
Инаку наводно надвор дури и на мал ветер има проблем со со2/аргон, треба несразмерно повеќе гас трошење.

Со задршка дека можеби вториот дел од штитникот не доаѓа како стандардна туку како опционална опрема. Ќе треба да прашаш.

Овде на пример не го гледам вториот дел на фотографиите (ама па не значи дека не бапнале некои генерички фотоа од нет):

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Доаѓа со стандарден штитник, и на него се монтира друг дел што овозможува заштита и од другата страна. Брусилката може да се користи и со и без вториот дел.

Зошто ти е застапник? Ја имаш брусилкава низ продавниците. Ако мислиш на друга брусилка да ка користиш, повеќе од сигурно нема да пасува. Првиот штитник треба да биде 100% идентичен по облик, а двата дела се правени за да пасуваат.

Точно. Штетно е за внатре. Поштетно од испарувањата од ММА (електрода).
Инаку наводно надвор дури и на мал ветер има проблем со со2/аргон, треба несразмерно повеќе гас трошење.

Со задршка дека можеби вториот дел од штитникот не доаѓа како стандардна туку како опционална опрема. Ќе треба да прашаш.

Овде на пример не го гледам вториот дел на фотографиите (ама па не значи дека не бапнале некои генерички фотоа од нет):

Ко шо кажав имам ТОТАЛ батериска брусилка и сакам за нејзе да најдам таков штитник ама не дводелен туку комплет универзален со штрафче пример. Од бош мислев ќе пасува ако го земам цел тој штитник што го линкував погоре.

Инаку нека се угоде нарачано ВАРСТРОЈЧЕ 1605Д.

1755082900770.png

Со се попуст ваучер на ананас тоталка 21.000 да го рачунаме.

Нормално затоа имам нарачано респиратор маски со дупли филтри, а и секако планирам да работам на отворено колку се може повеќе, или барем на растворено па и со вентилатори за провев.

Затоа и неќам да се учам со гас прво затоа шо секако нема да имам работилница и затворен простор изолиран од провев/ветар првично.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
Со среќа да се користи.

За штитникот не знам што да ти кажам, пробај контактирај го увозникот. За Бош вакви заменски делови може да има и на ибеј/али, провери.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Аирлија нека е. Па да споделиш некоја изработка од тебе.

Маската за уста, не ја бива, макар и 7филтри, со хепа последен да имаш.
Но сепак, подобро и мала филтрација, одошто никаква.

Има добри системи од кемпи и фрониус, како маска за гњурење, со кислород. Сакав нешто да изведувам со боци за нуркање, ама баталив.

Како и да е, мирна рака, и ред комшики кои чекаат да им пецнеш нешто. :D

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Аирлија нека е. Па да споделиш некоја изработка од тебе.

Маската за уста, не ја бива, макар и 7филтри, со хепа последен да имаш.
Но сепак, подобро и мала филтрација, одошто никаква.

Има добри системи од кемпи и фрониус, како маска за гњурење, со кислород. Сакав нешто да изведувам со боци за нуркање, ама баталив.

Како и да е, мирна рака, и ред комшики кои чекаат да им пецнеш нешто. :D

Ги гледав по јутуб тие ко за ѓњурење шо ги викаат ко персонален клима уред ама такво некад у иднина.

Филтрираат респираториве и гасови и све доволно а и пак ќе кажам дека секако нема во херметички затворен мал простор да заварувам.

Фала на сите ќе пробам секако прво електроди пошо најлесно е, а потоа жицава дека веројатно ќе треба да чекам од тему тркалце водилка назабено, а и постои ризик да не пасира секако.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Ако не ти се чека, имаш делови во продавницата спроти џамбо. Возиш од југодрво кон судска. Доаѓаш на семафорот кај веро, и таман ќе го поминеш семафорот, пред мостот има едно дуќанче, како во дупка е. Тука имаш се и сешто за апарати. Од дизни и чаури, до склопки, итн.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно