Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Nvidia - Генерална дискусија

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
134
190
Најголем проблем е FG кај Нвидиа кој доста ја вади во игри што го подржуваат и тоа најмногу и ме мисли.

Дополнително амд многу лош потег направија со драјверите за постарите генерации, тоа некако прави да мислам и оваа генерација дека би ја напуштиле, сеуште немаат добра подршка за вулкан.

12гб рам е проблем ама не би требало игри со длсс да имаат мака наредниве 4-5 години мислам, дополнително не мора на највисоките опции за графика да играм.

Но растер 9070 е подобра графичка и поголемиот рам ќе може појаки опции да подржува подолго.
FG е последно нешо шо би го гледал, FSR4 ќе има сигурно и мулти FG и динамичен...
Чим Lossless scaling на шала направија динамичен FG сите ќе го имаат.

Драјвер ситуацијата веќе ја опишав, AMD во суштина имаат подолга поддршка од Nvidia на linux... Карти од 2011 сеуште добиваат апдејти.

На крај се сведува муабетот: мало зелено остро ноже vs големо швицарско ноже

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
FG е последно нешо шо би го гледал, FSR4 ќе има сигурно и мулти FG и динамичен...
Чим Lossless scaling на шала направија динамичен FG сите ќе го имаат.

Драјвер ситуацијата веќе ја опишав, AMD во суштина имаат подолга поддршка од Nvidia на linux... Карти од 2011 сеуште добиваат апдејти.

На крај се сведува муабетот: мало зелено остро ноже vs големо швицарско ноже
Различна е имплементацијата на ФГ на ниво на драјвер и интерно во енџин на игрите. Сепак менува која игра вади повеќе фпс со фг.

Моментално во игри со напредни енџини со ФГ ми се чини како 5070 да вади повеќе фпс.

Затоа и пишав доколку некој ги имал двете графички за споредба.

Линукс не верувам дека ќе користам.

Последна промена:

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
521
Битола
DLSS4/4.5 е само маргинално подобар од FSR4, RT перформансите се доволно добри (Path Tracing е gimmick).
Path Tracing е се освен gimmick. Оди види на RE: Requiem што се случува (ден и ноќ разлика со и без Path Tracing). Можеби моментално 2-3 игри прават full utilization на ова, ама во иднина и тоа како ќе менва.

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
134
190
Path Tracing е се освен gimmick. Оди види на RE: Requiem што се случува (ден и ноќ разлика со и без Path Tracing). Можеби моментално 2-3 игри прават full utilization на ова, ама во иднина и тоа како ќе менва.
Искрено освен шо рефлексиите се малце појасни и општо шо е посветла сликата, нема некој трансформирачки ефект до толку.
Перформансите се крш и ем додава непотребен noise во скоро се.
PT не вреди освен ако имаш нешто у стилот на 4090/5090.

AW2 е еден од така погадните примери за PT, јесте да е добар ама поише е ради тоа шо регуларните рефлексии и сенки при растер и RT се практично саботирани.
Во таква ситуација PT изгледа супериорно во споредба, но еве пример во DOOM TDA скоро нема никаква разлика освен шо ти ги дупе перформансите.

Во Cyberpunk има добра имплементација, али неопходно е да имаш јака графичка во стилот на 4090 бидејќи инаку сликата личе ко размачкана со вазелин.

Дека ќе ми се играат игри со Nvidia слоп филтер во иднина, чисто сумњам.

Bottom line, коа купуваш 5070ка неможиш да очекуваш дека ќе има некојси PT перформанси шо би ја оправдале над 9070.

Blagoj322

The More You Buy, The More You Save
4 март 2017
53
72
Различна е имплементацијата на ФГ на ниво на драјвер и интерно во енџин на игрите. Сепак менува која игра вади повеќе фпс со фг.

Моментално во игри со напредни енџини со ФГ ми се чини како 5070 да вади повеќе фпс.

Затоа и пишав доколку некој ги имал двете графички за споредба.

Линукс не верувам дека ќе користам.
Незнам колку играш singleplayer. Ако играш повеќе single тогаш фрејмџен е феноменално нешто за тоа. Ако играш само multiplayer - нема да ти треба уопште. Иначе nvidia фрејмџен е декако подобар оти е поддржан во повеќе наслови и оди до 6x.
Мислењето е автоматски споено:

Рачунај дека компанииве сакаат да не бапнат во cloud и да ни наплаќаат compute/h.
Е браво за овој коментар (y), зошто нгридиа да ти продаде графичка карта која после некое време ќе ја продадеш на некој друг кога може и на двајцата да ви наплаќа месечна претплата за нивен сервис :LOL::ROFLMAO:

Последна промена:

Vard

read-only
23 мај 2024
27
29
Ми излезе видео 1080ti во 2026 и додека го гледав си викам чекај да видам шо имаат пишувано на ит форумот. Ги читав страните само кога имало release на нова генерација. Почнав со кога се објавени 10xx серијата, и дефинитивно оваа серија најмногу hype предизвикала на форумов. 50xx генерацијата исто беше интересна за читање. Она што приметив е дека секогаш кога ваделе нова технологија обавезно се наоѓа група што ќе ја хејта како што е случајот со DLSS 5 последно. Исто така видов и дека НВИДИА немаат пропуштено да излажат нешто секој release, најмногу кога ги претставуваат перформансите. А цените секогаш предизвикале разочарување кога графичките биле донесени кај нас, буквално секоја генерација :D Во глобала интересни предвидувања, мислења од членовите, доста fun read е темава особено од денешна перспектива.

Најсмешен момент ми беше дефинитивно овој на сликите :D

Атачменти

• Screenshot 2026-05-29 191918.png
    Screenshot 2026-05-29 191918.png
    194,1 KB · Прегледи: 42
  • Screenshot 2026-05-29 192740.png
    Screenshot 2026-05-29 192740.png
    136,2 KB · Прегледи: 42
  • Screenshot 2026-05-29 192200.png
    Screenshot 2026-05-29 192200.png
    354,2 KB · Прегледи: 42

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Ми излезе видео 1080ti во 2026 и додека го гледав си викам чекај да видам шо имаат пишувано на ит форумот. Ги читав страните само кога имало release на нова генерација. Почнав со кога се објавени 10xx серијата, и дефинитивно оваа серија најмногу hype предизвикала на форумов. 50xx генерацијата исто беше интересна за читање. Она што приметив е дека секогаш кога ваделе нова технологија обавезно се наоѓа група што ќе ја хејта како што е случајот со DLSS 5 последно. Исто така видов и дека НВИДИА немаат пропуштено да излажат нешто секој release, најмногу кога ги претставуваат перформансите. А цените секогаш предизвикале разочарување кога графичките биле донесени кај нас, буквално секоја генерација :D Во глобала интересни предвидувања, мислења од членовите, доста fun read е темава особено од денешна перспектива.

Најсмешен момент ми беше дефинитивно овој на сликите :D
Наколче е вонсериски чоек

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно