Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Непозната наплата од Apple.com / Chargeback НЛБ

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
Здраво, пред некој ден изгубив дебитна картичка и денеска почнаа да ми стигаат непознати наплати од APPLE.COM/BILL, се разбира картичката е откажана веднаш, но некој успеа да направи 3 наплати по 49.99$ веројатно без 2fa бидејќи имав активен apple subscription со истата картичка (моја претпоставка).
По разговор со контакт центар на НЛБ не можеа да ми кажат дополнителни информации освен што наплатата е извршена на APPLE.COM/BILL и обично е за апликации, филмови, игри.
Го најдов следниот линк од Apple: If you see 'apple.com/bill' on your billing statement - Apple Support, кадешто се вели contact Apple Support ако не можете да го препознаете charge от, али никако не успевам да ги контактирам изгледа нема Apple Support во Македонија.

Дали има некој искуство со нешто слично, и кој би можел да направи chargeback, дали треба да се обратам во НЛБ они да бараат chargeback, или јас треба да ги контактирам Apple?
Инаку да го проверив мојот apple account и таков charge нема, исто така немав сетирано apple pay, само icloud subscription

Последна промена:
Solution
Za debitna, treba licno da podneses formular za osporuvanje na transakcii na shalter vo banka. Dolzni se da ti odgovorat vo odreden rok 15-30 dena, ne sum siguren tocno kolku.

Ako go resat predmetot kako lazno osporuvanja na transakcija, sledi kazna od bankata od 1000-2000 mkd. Odamna ne sum gi videl tarifite, ali se vo toj rang. Dokolku nemas odgovor od bankata posle 15-30 dena, postoi sluzba za prigovori vo nbrm. Taa e supervizor na bankite i gi stiti tvoite prava, deka mora da postapat po tvoeto baranje.

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.746
Јас протестирав слично нешто (чудна наплата од Амазон Приме) во Шпаркасе (или Халк беше??) и ми ги вратија парите. Товарот на доказ паѓа на продавачот. Колку што знам ако имаат многу враќања на пари, банките им даваат полоши услови па прво приговори им некако ако можеш. А ако не те рецкаат - chargeback.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Мене ми личи дека некој ти ја искористил за телеграм старс ама може и за друго да е:

Jovan123

read-only
6 декември 2012
43
65
Za debitna, treba licno da podneses formular za osporuvanje na transakcii na shalter vo banka. Dolzni se da ti odgovorat vo odreden rok 15-30 dena, ne sum siguren tocno kolku.

Ako go resat predmetot kako lazno osporuvanja na transakcija, sledi kazna od bankata od 1000-2000 mkd. Odamna ne sum gi videl tarifite, ali se vo toj rang. Dokolku nemas odgovor od bankata posle 15-30 dena, postoi sluzba za prigovori vo nbrm. Taa e supervizor na bankite i gi stiti tvoite prava, deka mora da postapat po tvoeto baranje.

Solution

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.746

Лажно оспорување? Сигурен си дека постои такво нешто? Или го прифаќаат приговорот или го одбиваат. И да, Шпаркасе наплаќаат 1.200,00 денари што мислам дека е глупаво зашто така те тераат да се откажеш за ситни суми. Нејсе, јас си оспорувам сѐ што знам дека јас не сум го направил и досега не ме репнале...

И ти треба помош за кирилицата? Лесно се мести, два клика се во прашање, веќе е инсталирана на сите уреди што ги имаш :)

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
Лажно оспорување? Сигурен си дека постои такво нешто? Или го прифаќаат приговорот или го одбиваат. И да, Шпаркасе наплаќаат 1.200,00 денари што мислам дека е глупаво зашто така те тераат да се откажеш за ситни суми. Нејсе, јас си оспорувам сѐ што знам дека јас не сум го направил и досега не ме репнале...

И ти треба помош за кирилицата? Лесно се мести, два клика се во прашање, веќе е инсталирана на сите уреди што ги имаш :)
"friendly fraud" како термин го користат во англискиот јазик. постои затоа што има луѓе кои ќе искористат услуга или физичко добро а потоа се прават „на тошо“ и бараат од банката да им се вратат парите. давателот на услугата исто така има право да си каже што се случило. доколку давателот на услугата е во право, парите не се враќаат кон поднесителот на приговорот.
оваа процедура не е за џабе, и некој мора да плати за истата. логички, кој го губи спорот ги плаќа трошоците. затоа банките наплаќаат околу 20 евра ако поднесителот на приговорот го изгуби спорот, повеќето ги имаат овие суми во тарифникот.
бидејќи има професионални „шемаџии“ кои преку лажни приговори сакаат да бидат ќар на сметка на бизнисите, банките во други земји користат и други начини да казнат лица кои поднесуваат лажни пријави. методи како намалување на кредитен скор, забрана за издавање на картички, и во екстремни случаи, може да дојде и до судски спор.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје

chargeback сите банки наплаќаат (20 тина еура) .. и го плаќа тој што го губи "спорот", се отвара dispute постапка кон продавачот/тој што наплатил. Они имаат право да се изјаснат и да приложат докази зашто наплатиле и сл. Затоа генерала поголемиве бизниси прават рефундација за да не се замараат со постапкиве за докажување (има рок пред да почне официјално постапката 2-3 дена).
Мислењето е автоматски споено:

"friendly fraud" како термин го користат во англискиот јазик. постои затоа што има луѓе кои ќе искористат услуга или физичко добро а потоа се прават „на тошо“ и бараат од банката да им се вратат парите. давателот на услугата исто така има право да си каже што се случило. доколку давателот на услугата е во право, парите не се враќаат кон поднесителот на приговорот.
оваа процедура не е за џабе, и некој мора да плати за истата. логички, кој го губи спорот ги плаќа трошоците. затоа банките наплаќаат околу 20 евра ако поднесителот на приговорот го изгуби спорот, повеќето ги имаат овие суми во тарифникот.
бидејќи има професионални „шемаџии“ кои преку лажни приговори сакаат да бидат ќар на сметка на бизнисите, банките во други земји користат и други начини да казнат лица кои поднесуваат лажни пријави. методи како намалување на кредитен скор, забрана за издавање на картички, и во екстремни случаи, може да дојде и до судски спор.
дополна само, дека ако пријавувачот добие, банката пак си наплаќа 20 тина те еура/долари за постапката, само од тој што изгубил нели бизнисот што пробал да наплати ама не се докажал зашто

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно