Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Нарачка од интернет (царина, данок)

KireAMD

hello world
29 август 2011
244
887
Skopje
Јасно ми е дека сите гледаме без транспорт и дрндувки. Може ли некој ТОЧНО да ми каже/направи пресметка за (на пример) роба во вредност од 1000 евра. Кои се давачките? Царина, ДДВ, шпедиција... автобус, уплатници, кафиња...?
Фала

zavisi sto roba, koj transport ke go odberes i od koja lokacija ke stigne , pisi mi PP ako sakas ke ti napisam kolku mozam od moe iskustvo zs skoro se naracuvam od UK/US vo vrednost od 200-500eur sum naracuval do sega.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.773
12.744
Skopje
www.wemaxa.com
Што роба? Пиши точно, секоја има различна царинска стапка. На пример матична/процесор/рам/хард диск беа 5% царина а кулери и слично беа 18% царина.

ОТ: Кај е тоа школото утре кај што ќе држиш стендап?

Јасно ми е дека сите гледаме без транспорт и дрндувки. Може ли некој ТОЧНО да ми каже/направи пресметка за (на пример) роба во вредност од 1000 евра. Кои се давачките? Царина, ДДВ, шпедиција... автобус, уплатници, кафиња...?
Фала

Crypter

read-only
30 април 2012
15
31
Слично прашање како со skullmonkey, јас нарачав таблет пред тазе време, еве денеска гледам според тракинг бројчево бил низ царина и го вратиле у пошта назад за да ми го врачат. Веројатно ќе треба да плаќам царина ко што гледам. Таблетот е Android , 7 инча, нема 3G, нема GPS, дуалкор и мене ме чинеше 68 евра во доларска против-вредност. Ќе ме кошта бубрег царинава или ќе поминам со некоја троцифрена цифра?

Ах да, пакетот е пратен по обична пошта и купен од dx.com

Alex

hello world
10 август 2008
340
169
Слично прашање како со skullmonkey, јас нарачав таблет пред тазе време, еве денеска гледам според тракинг бројчево бил низ царина и го вратиле у пошта назад за да ми го врачат. Веројатно ќе треба да плаќам царина ко што гледам. Таблетот е Android , 7 инча, нема 3G, нема GPS, дуалкор и мене ме чинеше 68 евра во доларска против-вредност. Ќе ме кошта бубрег царинава или ќе поминам со некоја троцифрена цифра?

Ке почекаш па ке видиш, може и без пари да поминеш не се знае :)

Crypter

read-only
30 април 2012
15
31
Ке почекаш па ке видиш, може и без пари да поминеш не се знае :)
Значи на која страна им виси, така ќе го царинат, односно нема да го царинат... Нишо, ќе чекам па ќе видиме па ќе пишам одговор на форумов од резултатите онака информативно...

Bozter

Баниран/a
24 октомври 2011
1.399
695
Значи на која страна им виси, така ќе го царинат, односно нема да го царинат... Нишо, ќе чекам па ќе видиме па ќе пишам одговор на форумов од резултатите онака информативно...

Ја ти држам среќа крипац , мене не ми го царинеа аинолот кога го земав :D

Alex

hello world
10 август 2008
340
169

Баш така му доaѓа, на која страна им виси :D

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Што роба? Пиши точно, секоја има различна царинска стапка. На пример матична/процесор/рам/хард диск беа 5% царина а кулери и слично беа 18% царина.

ОТ: Кај е тоа школото утре кај што ќе држиш стендап?

Поконкретно со 18% ддв да речеме. Некомпјутерска роба. Колку давачки имам на 1000 евра

пмс: Во црниче негде горе :D И јас не сум сигурен како се вика.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Поконкретно со 18% ддв да речеме. Некомпјутерска роба. Колку давачки имам на 1000 евра

пмс: Во црниче негде горе :D И јас не сум сигурен како се вика.

Пак информациите се релативни, али еве ќе земеме со пример.

Вредност на робата 1000 евра, данокот ако е 18%, царината може да биде 0, 1, 5, 6 итн. % ние ќе земеме со 5%, начин на испорака, регуларна пошта или некој од познативе пошти ДХЛ, УПС, итн. исто така многу зависи.

Значи:
ДДВ 18% = 180 евра
Царина 5% = 50 евра
Шпедиција, зависно како ќе ти стигне и кој ќе ја прави шпедицијата околу 2000-3000 денари = 50 евра.

Сума сумарум вака грубо и општо би те коштало околу 270 евра на таа сума со тие информации што ни ги даде, али јас би сметал 300 евра оти може да имаш дополнителни трошоци како лежарина и слични мали непредвидени ставки. Ова ти е пресметка доколку нели има наведено фактура со таа вредност, и се знае што како е во пакетот.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Пак информациите се релативни, али еве ќе земеме со пример.

Вредност на робата 1000 евра, данокот ако е 18%, царината може да биде 0, 1, 5, 6 итн. % ние ќе земеме со 5%, начин на испорака, регуларна пошта или некој од познативе пошти ДХЛ, УПС, итн. исто така многу зависи.

Значи:
ДДВ 18% = 180 евра
Царина 5% = 50 евра
Шпедиција, зависно како ќе ти стигне и кој ќе ја прави шпедицијата околу 2000-3000 денари = 50 евра.

Сума сумарум вака грубо и општо би те коштало околу 270 евра на таа сума со тие информации што ни ги даде, али јас би сметал 300 евра оти може да имаш дополнителни трошоци како лежарина и слични мали непредвидени ставки. Ова ти е пресметка доколку нели има наведено фактура со таа вредност, и се знае што како е во пакетот.

ДДВ-то се става на сумата на стоката+транспорт+царина. Значи според примерот горе (1000+50+транспорт)*18%.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641

Би требало околу 1500~1800 денари царина да платиш.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
ДДВ-то се става на сумата на стоката+транспорт+царина. Значи според примерот горе (1000+50+транспорт)*18%.

Добро може во неговиот случај во сумата е и транспортот, кој знае како е затоа има многу непознати во случајов.
Начелно таа пресметка треба луѓето да си ја прават.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.520
Транспорт од царина до склад или од интернет до мк?
Целиот транспорт до местото на царинење. Значи ако ти е во Некој склад во белимбегово царинењето (таму каде ке го гледа цариник, :) транспорт од билокаде до МК+од мк до складот. Просто казано сите трошоци до местото на царинскиот преглед влагаат во даночна основица.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Тој до МК е пресметан во тие 1000 евра. Значи има уште еден транспорт за плаќање?

@lynx ти пиша “царината може да биде 0, 1, 5, 6%“. Од што зависи ова?

LifeBindeR

hello world
29 мај 2013
107
43
Тој до МК е пресметан во тие 1000 евра. Значи има уште еден транспорт за плаќање?

@lynx ти пиша “царината може да биде 0, 1, 5, 6%“. Од што зависи ова?

Нема уште еден транспорт само и транспортот се рачуна кога се царини на пример ако производот е 100 евра +10 за транспорт тие ке царинат 110.
Царината зависи од видот на приозвод секоја група на производи има различна царина. Компјутерите на пример се ослободени од царина и плаќаш само 5% ддв.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.236
5.548
Скопје
Skull, ако ти врши работа линков за Царински Водич, каде ептен детално е пишано за сите артикли колку се давачки.

Можеби ќе го пронајдеш она што го бараш. Од 2011 е, ама би требало да се тие давачките.
https://www.dropbox.com/s/7o71wh4bns06ifw/Carina_Vodic_2011v3.pdf

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Мислам дека имам груба проценка за тоа колку би чинело. Благодарам на сите.
Како хибрид од мунгос и лама сте - брзи и прецизни :D

• ми се допаѓа
Реакции: marv

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Мислам дека имам груба проценка за тоа колку би чинело. Благодарам на сите.
Како хибрид од мунгос и лама сте - брзи и прецизни :D

Зошто не им се јавиш во царина и директно ги прашаш, вака можеме само да нагаѓаме сепак за 1000 евра се работи. Гледам во последно време многу често прашуваат од која земја ти е пратката, не знам што им е филмот, може и тоа да има врска

Crypter

read-only
30 април 2012
15
31
Дојдоа работите што ги порачав од нет. Таблетот од 68 евра кинезиве го пишале на декларација на паковање како Gadget и му ставиле вредност од 12.46 долари. На царина не го отвориле воопшто, нит виделе шо има внатре. Ни царина, ни поштарина ништо не платив, си го земав и си го користам :)

Иначе таблетот: http://dx.com/p/ampe-a78-7-capaciti...tablet-pc-w-tf-wi-fi-camera-hdmi-white-186572

jdinev

hello world
13 мај 2015
54
32
имам нарачка која е декларирана 22 долари,
на тракингот ми пишува дека е моментално на царина.

Дали тоа значи дека пакетот ке биде оцаринет или само ке помине од царина и нема да биде оцаринет бидејки пакетот е деклариран на 22 долари?

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
ќе си платиш 130-380 ден тотал, во зависност од минатиот сексуален живот на цариникот и од тоа дали декларираната вредност е точна

jdinev

hello world
13 мај 2015
54
32
Не ми е јасно ако е декларирана пратката 22 долари зошто ја ставаат во процедура на царинење?

колку што знам според законот за царинење секоја пратка под 45 евра(денарска противредност) треба да е ослободена од данок и царинење...

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.149
3.023
Не ми е јасно ако е декларирана пратката 22 долари зошто ја ставаат во процедура на царинење?

колку што знам според законот за царинење секоја пратка под 45 евра(денарска противредност) треба да е ослободена од данок и царинење...
Ако докажеш дека е 22 долари ќе платиш најчесто 100 денари без разлика што стои на пратката. На пратките од Кина најчесто стои gift, што не значи дела имаш братучед Кинез кој многу те сака :)

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно