Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Стигнаа капачињата
xvx 1.png
xvx 2.png
xvx 3.jpg

Дабл шот, по текстура и по допир изгледа дека немаат излажано дека се PBT, не ги пишува кој профил се али вака од око ми изгледаат како XDA.
Споредено со оригиналните OEM капачиња, се негде 3-4мм пониски споредено со највисоката точка кај оригиналните, или отприлика иста висина како најниската точка кај закосените OEM капачиња.
Поширока површина кај легендите, мислам дека пошироко од ова нема, и се малтене единствена опција(можда цела недела барав и не најдов други) со широка површна и плус провидни. Поудобно ми е куцањето кај овие и со помалку грешки.
Покрај тоа што веќе користам тивки свичеви, копчињава дополнително и прилично приметно ја стишаа тастатурава. Ем пошто се PBT и 1.4мм(Споредено со оригиналните ABS и 1мм), ем пошто се кратки што веројатно го намалува ехото.
Мене не ми е проблем, али за RGB перфекционисти веројатно би мањкала црнава верзија каква што земав. Наиме споредено со оригиналните бели капачиња каде осветлувањето на секое копче е скоро перфектно, овде е приметно нерамномерно. Плус пропуштаат многу помалку светлина црниве, споредено со тие нелколку бели капачиња што дојдоа во сетот. Истиве белите на 1/4 светат исто како црните на 4/4, и бар на тие неколку што ги оставив бели(Esc, Backspace, enter, Strelki) светлото е перфектно рамномерно. Така да доколку некој сака да оди со ваква варијанта на капачиња и сака подобро RGB, мислам дека подобро би било да се земат во бела варијанта.
Пошто се со низок профил а кај мене инсталирани на тастатура/свичеви со нормален профил, покрај тоа што долниот дел им е скоро рамен со пластиката на тастатурата, сепак се добива некој минимален ефект(зависи и од аголот на тастатурата) како кај татстатуриве што се со floating конфигурација на свичеви(ефектот се гледа на долниот ред и на F редот).
Друго не ми иде на ум што да спомнам, ако има некој прашања бујрум.

Едит: Има неколку варијанти што изгледаат скоро исто. XVX(ака Womier) Horizon, Skyline, Skyline R2 и Skyline R3. За Horizon и Skyline читав дека биле ептен тешки за ставање/вадење(можно е да е решено во понови верзии од истите) и не било реткост сосе свич да излезат, Skyline R3 мислам дека немаше провидни, а овие јас што ги земав се XVX Skyline R2.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Aula F108 Pro

Aula F108 Pro.jpg

Пријатно сум изненаден од звукот на толку голема површина (споредено со Aula F75). Со Leobog Reaper свичеви звучат идентично. Со тоа што за некоја мала и јас би рекол нечујна нијанса звукот на поголемата е помек кај најоштрите тонови при ботом аут. Скоро незабележливо.

Екранчето е добредојдено од аспект на промена на RGB. Доаѓа со верзија на софтвер која има подобар интерфејс и повеќе можности за RGB контрола кои треба дополнително да ги истражам.

Споредено со Aula F75 ледовите се значајно послаби на макс осветлување и е нешто слично како и кај F87 Pro. За споредба F75 дозволува 9 нивоа на јачина на осветлување. F87 Pro има 4 а додека F108 Pro има 5 нивоа.

Моето мислење е дека кинезот со овој модел на тастатури успеа звукот да го донесе до најдобро можно ниво во овој ценовен ранг. Едноставно нема тастатура која звучи толку добро за тие пари.

И за крај, најновите Aula F75 доаѓаат со помазни капачиња на кои се исправени печатни ситни грешки кај Shift, Enter и уште две три функциски копчиња. И легендите се малку задебелени. F108 Pro доаѓа со претходниот сет на капачиња со малку порапава површина.

Стигнаа капачињата
Погледнете го атачментот 158778
Погледнете го атачментот 158779
Погледнете го атачментот 158780

Дабл шот, по текстура и по допир изгледа дека немаат излажано дека се PBT, не ги пишува кој профил се али вака од око ми изгледаат како XDA.
Споредено со оригиналните OEM капачиња, се негде 3-4мм пониски споредено со највисоката точка кај оригиналните, или отприлика иста висина како најниската точка кај закосените OEM капачиња.
Поширока површина кај легендите, мислам дека пошироко од ова нема, и се малтене единствена опција(можда цела недела барав и не најдов други) со широка површна и плус провидни. Поудобно ми е куцањето кај овие и со помалку грешки.
Покрај тоа што веќе користам тивки свичеви, копчињава дополнително и прилично приметно ја стишаа тастатурава. Ем пошто се PBT и 1.4мм(Споредено со оригиналните ABS и 1мм), ем пошто се кратки што веројатно го намалува ехото.
Мене не ми е проблем, али за RGB перфекционисти веројатно би мањкала црнава верзија каква што земав. Наиме споредено со оригиналните бели капачиња каде осветлувањето на секое копче е скоро перфектно, овде е приметно нерамномерно. Плус пропуштаат многу помалку светлина црниве, споредено со тие нелколку бели капачиња што дојдоа во сетот. Истиве белите на 1/4 светат исто како црните на 4/4, и бар на тие неколку што ги оставив бели(Esc, Backspace, enter, Strelki) светлото е перфектно рамномерно. Така да доколку некој сака да оди со ваква варијанта на капачиња и сака подобро RGB, мислам дека подобро би било да се земат во бела варијанта.
Пошто се со низок профил а кај мене инсталирани на тастатура/свичеви со нормален профил, покрај тоа што долниот дел им е скоро рамен со пластиката на тастатурата, сепак се добива некој минимален ефект(зависи и од аголот на тастатурата) како кај татстатуриве што се со floating конфигурација на свичеви(ефектот се гледа на долниот ред и на F редот).
Друго не ми иде на ум што да спомнам, ако има некој прашања бујрум.

Со здравје да те служат. Битно е тебе да ти прават мерак.

Црни капачиња и сјајно RGB не одат рака под рака. За блескав RGB само бело. И тоа ако прошаруваш со друга боја на капачиња на некои од тастерите обавезно некоја светла нијанса.

Најчесто ABS пластика има подобро осветлени легенди наспроти PBT заради тоа што полесно се обликува.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Најчесто ABS пластика има подобро осветлени легенди наспроти PBT заради тоа што полесно се обликува.
Читав за ова, али па за чудо белите што се во сетот, исто PBT нели, светат перфектно и се рамномерно осветлени.
Како и да е ќе се најде варијанта да се подобри малку, ќе си поиграм со боите на ново, ќе се стави веројатно спектар на бои кои црната помалку ги апсорбира.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Читав за ова, али па за чудо белите што се во сетот, исто PBT нели, светат перфектно и се рамномерно осветлени.
Како и да е ќе се најде варијанта да се подобри малку, ќе си поиграм со боите на ново, ќе се стави веројатно спектар на бои кои црната помалку ги апсорбира.

Фабричките на Genesis Thor 230 се ABS. На Thor 404 се PBT и веднаш се забележува разлика колку сјаат легендите. Јас ја имав на кратко 404 белата. На твојата (230) фабричките капачињата сјаат подобро споредено со поскапата варијанта (404) каде се позагушени/стеснети за нијанса.

Инаку со северно осветлување имам само една механичка, Dark Project Fuji V2. Доаѓа со ABS капачиња кои не би ги сменил за PBT. Осветлувањето и амбиентот за мене се перфекција. Плус и е од отворен тип па RGB се протега и на биро. А легендите се прекрасни во темна просторија. Со само една маана за мене. Доаѓа со неколку црни капачиња кои го рушат расположението зашто пропуштаат за нијанса послабо осветлување низ легендите. Но не се жалам зашто па преку ден вака изгледа прекрасно со јапонскиот мотив.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Фабричките на Genesis се ABS. На Thor 404 се PBT и веднаш се забележува разлика колку сјаат легендите. Јас ја имав на кратко 404 белата.
20260216_153732.jpg

Десната стрелка е оригиналното бело ABS капаче од тор 230, а останатите се од сетов, бели PBT.
Можеби игра нешто улога тоа што е различна легендата, али вака ако правиме споредба, ни во живо ни на сликата, и јачината и рамномерноста на осветлувањето не се приметно полоши кај беливе PBT.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Погледнете го атачментот 158782

Десната стрелка е оригиналното бело ABS капаче од тор 230, а останатите се од сетов, бели PBT.
Можеби игра нешто улога тоа што е различна легендата, али вака ако правиме споредба, ни во живо ни на сликата, и јачината и рамномерноста на осветлувањето не се приметно полоши кај беливе PBT.

А па тогаш се одлично сработени. Добри ти се погодиле.

Обично кинезот кај калапите има отстапувања. И генерално кај ABS успева полесно да дефинира добри легенди. Многу често провидни легенди кај PBT имаат зарези кои се видливи на „О“, „9“, „P", „PgDwn" и слични.

Инаку чисто како куриозитет едни од најскапите Matt3o сетови на капачиња (да речеме MT3 профил) се ABS.

И кај ABS како и кај PBT има разлика т.е. тип на смеса која ја леат во калапи како и самите калапи.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
А па тогаш се одлично сработени. Добри ти се погодиле.

Обично кинезот кај калапите има отстапувања. И генерално кај ABS успева полесно да дефинира добри легенди. Многу често провидни легенди кај PBT имаат зарези кои се видливи на „О“, „9“, „P", „PgDwn" и слични.
За жал нема од тие бели па да споредам, али и ентерот и бекспејс кои се со големи стрелки, се исто перфектни, а и ESC исто.
Здравје понатаму, ќе земам веројатно и еден сет или бели или една Каки верзија има, да се прошара малку тастатурава, па ќе видиме дали се сите копчиња на исто ниво ко овој пример.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.725
4.298
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Aula F108 Pro

Погледнете го атачментот 158781

Пријатно сум изненаден од звукот на толку голема површина (споредено со Aula F75). Со Leobog Reaper свичеви звучат идентично. Со тоа што за некоја мала и јас би рекол нечујна нијанса звукот на поголемата е помек кај најоштрите тонови при ботом аут. Скоро незабележливо.

Екранчето е добредојдено од аспект на промена на RGB. Доаѓа со верзија на софтвер која има подобар интерфејс и повеќе можности за RGB контрола кои треба дополнително да ги истражам.

Споредено со Aula F75 ледовите се значајно послаби на макс осветлување и е нешто слично како и кај F87 Pro. За споредба F75 дозволува 9 нивоа на јачина на осветлување. F87 Pro има 4 а додека F108 Pro има 5 нивоа.

Моето мислење е дека кинезот со овој модел на тастатури успеа звукот да го донесе до најдобро можно ниво во овој ценовен ранг. Едноставно нема тастатура која звучи толку добро за тие пари.

И за крај, најновите Aula F75 доаѓаат со помазни капачиња на кои се исправени печатни ситни грешки кај Shift, Enter и уште две три функциски копчиња. И легендите се малку задебелени. F108 Pro доаѓа со претходниот сет на капачиња со малку порапава површина.

Со здравје да те служат. Битно е тебе да ти прават мерак.

Црни капачиња и сјајно RGB не одат рака под рака. За блескав RGB само бело. И тоа ако прошаруваш со друга боја на капачиња на некои од тастерите обавезно некоја светла нијанса.

младичу, секоја чест на ентузијазмот инаку 108-цата изгледа предобро.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
младичу, секоја чест на ентузијазмот инаку 108-цата изгледа предобро.

Благодарам. Уште подобра да си купиш.

Нели споменавме екранче ха ха. Сакав да имам едно. Малку да прошара и разбие монотонија :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.760
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Јанко бурекот и новата тастатура ахахахахах

DraganIron

read-only
18 јануари 2017
11
36
www.artstation.com
Keychron c3 pro - За цената е одлична, прилично е лесна(фул е пластика), банана свичовите за мене се одлични тактилни но не се гласни. Ргб светлото не е нападно, лично јас сакам ргб. Обликот е класика.
Ќе се користи на работа, price to performance on point.

Атачменти

• IMG_20260217_090936.jpg
    IMG_20260217_090936.jpg
    4,1 MB · Прегледи: 40

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Keychron c3 pro - За цената е одлична, прилично е лесна(фул е пластика), банана свичовите за мене се одлични тактилни но не се гласни. Ргб светлото не е нападно, лично јас сакам ргб. Обликот е класика.
Ќе се користи на работа, price to performance on point.
Ја добив и јас пред малку C3 Pro. Претивко и предобро нешто, може да спиеш пред неа, ништо не се слуша.

НО! Кога ќе стиснеш посилно, целите копчиња пропаѓаат внатре. Дали е и кај тебе така?
Погледнете го атачментот VID_20260218_212749.mp4

Последна промена:

DeltronZero

read-only
6 декември 2014
49
66
Ја добив и јас пред малку C3 Pro. Претивко и предобро нешто, може да спиеш пред неа, ништо не се слуша.

НО! Кога ќе стиснеш посилно, целите копчиња пропаѓаат внатре. Дали е и кај тебе така?
Погледнете го атачментот 158851
И кај мене е исто вака, ама треба стварно да употребиш сила за да почне да пропаѓа. И кажете финта како да се направи update на firmware, бидејќи јас не му ја најдов цаката. Иначе за цената е одлична тастатурата.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Со здравје да си ги служите. Копчиња пропаѓаат зашто е гаскет маунт односно плочата и PCB се поставени на силиконски држачи. Се со цел да има помек филинг кога куцаш а и да не се пренесуваат звуци и вибрации на куќиштето.

Фирмвер апдејт на Keychron и на Виндовс оперативен систем се прави со QMK Toolbox и најчесто е потребен DFU драјвер:

Следи ги чекорите за виндовс машина. За оваа процедура мора да е поврзана со кабел.

Ако се си работи добро не ви препорачувам апгрејд на фирмвер. Лесно е но сака трпение да се следат сите чекори детално. Ако се зезне може да ја брикнете.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
И кај мене е исто вака, ама треба стварно да употребиш сила за да почне да пропаѓа. И кажете финта како да се направи update на firmware, бидејќи јас не му ја најдов цаката. Иначе за цената е одлична тастатурата.
Тури и пепел. Дава дека новиот фајл е испаднат во март 2024, додека 1.0.0 е 2025 септември.
Не се замарај да и правиш апдејт воопшто.

Копчиња пропаѓаат зашто е гаскет маунт односно плочата и PCB се поставени на силиконски држачи.
Значи ова е intentional.
Другарот што работи во Анхоч утре сакаше да праќа видео до Keychron и да ги праша што е работа и дали стварно треба се понаша така.
Штом е намерно, ок е.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Тури и пепел. Дава дека новиот фајл е испаднат во март 2024, додека 1.0.0 е 2025 септември.
Не се замарај да и правиш апдејт воопшто.

Кај вас е со тенок ентер така? Ако е така тогаш е ANSI верзија.

1771450024791.png

Еве која е разликата меѓу ANSI, ISO и JIS:

1771450098644.png

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Некој да не има искуство со овие програмабилни тастатурчиња?

DraganIron

read-only
18 јануари 2017
11
36
www.artstation.com

Погледнете го атачментот 158851
Kako shto objasni i Gokica, gasket mount tastatura. Normalno e da ima takva suspenzija.
Inaku spored mene odlichna za parite, main tastatura mi e 8bitdo retro mecha break ama se zaljubiv vo ovaa. Switchovite mi se epten pogodeni.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Кај вас е со тенок ентер така? Ако е така тогаш е ANSI верзија.
Да, уште кога ја поврзуваш на сајтот, пишува:
1771497289962.png

Firmware на сајтот пишува, 1.0.1 верзија:
1771497321294.png

Пишува да се држи Esc копчето и да се стави кабелот, ама ако се направи тоа, не ја препознава воопшто тастатурата на сајтот.
Како и да е, за мала верзија не вреди да се замарам до толку.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Според описот новиот фирмвер додава debounce кое може да биде корисно ако се појавува двоклик. Со оваа опција може да го зголемиш времето на регистрирање на клик. Веднаш после апгрејд на фирмверот мислам дека Keychron ќе го крене по дефаулт за некоја милисекунда.

Втората опција што ја додава би му била корисна на @DeJaVu зашто ја решава поплаката од корисници дека VIA немаше дефинирање на боја за секое засебно копче. Ете и тоа е средено сега.

Мојата препорака стои дека ако не ти требаат овие додадени опции нема потреба да ажурираш фирмвер.

Кај мене на двете Keychron ажурирав фирмвер уште кога ги купив. Но треба да ги поврзам повторно за да видам која беше точно процедурата па ќе пишам. Вечер или утре можеби.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Да, уште кога ја поврзуваш на сајтот, пишува:
Погледнете го атачментот 158857

Firmware на сајтот пишува, 1.0.1 верзија:
Погледнете го атачментот 158858

Пишува да се држи Esc копчето и да се стави кабелот, ама ако се направи тоа, не ја препознава воопшто тастатурата на сајтот.
Како и да е, за мала верзија не вреди да се замарам до толку.
Ти пишува горе дека тоа со сајтот е за мек.
За виндовс имаш подоле опишано како, процедурата е со DFU драјвер + QMK Toolbox

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.055
14.134
Се сеќавам на esc копчето па да се вклучи кабел. Но морам да сум пред тастатурата за да ги опишам сите чекори внимателно.

Помина време и не се сеќавам на се. Ако не се снајдете до вечер со јутуб и туторијали ќе ги наведам чекорите.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно