Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    721

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Истово го најдов јас, ама не ми беше јасно, некако многу мал процент. Се надевам дека стварно е 6.5% :D
Треба да чекам меил од царина, или писмо дома за царинење? Одамна не ми имаат царинето нешто, (и тоа повредни работи поминувале), сум заборавил како иде процедурата.
тоа е само царината плус данок нели (можно е тоа да беше повеќе не памтам ..) .. инаку наредно треба да ти смени статус на тракинг-от. Или да продолжи према твоја реонска (тогаш не треба да правиш ништо) или да смени во нешто како - недостасува фактура - тогаш пушташ мејл или идеш на железничка со доказ како и колку си платил.
Царинска управа (најдоле имаш мејл и сл инфо) .. пдф или слика инаку друго не отвараат. Кога ќе смени статус дека недостасува фактура уствари ти праќаат и писмо дома со упатство ко на линкот што треба да пратиш и сл (со тоа што и писмото може да му треба недела дена да стигне хаха).
Така да чим (ако ) ти смени статус прати си одма на мејлот инфо што треба.

а во двата случаи си плаќаш при испорака ил на шалтер во твојата реонска ил на рука со поштарот (што ќе ти покаже уплатници спремни за увид и пресметката од царина).

15 септември 2012
1.157
1.299
Ако пратката ми стои 2 дена со статус Skopje PI 1004 / 1006 - CARINA, дали по некоја логика тоа значи дека треба да очекувам меил за царинење (за 120 евра нарачка се работи, ама најверојатно со пишана помала вредност)?

Се работи за парфеми. Се' претражив, не најдов колку е царинска тарифа.
Меил за царинење мислиш да добиеш електронска порака e-mail? Ха ха, не е толку современа царината да праќа e-mail пораки... Они ти се како попови - нема дај, само НА...

Најдобро е самиот да отидеш во царината во поштата под железничка и да им однесеш фактура, извод од банка што си плаќал и веднаш ќе ти ја оцаринат пратката. Ама за да ја добиеш, треба да поминеш низ бавните раце на тие мрзите поштарски, за да ти ја препратат пратката до локалната доставна пошта, па таму да платиш за ЦАР-ината...

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Меил за царинење мислиш да добиеш електронска порака e-mail? Ха ха, не е толку современа царината да праќа e-mail пораки... Они ти се како попови - нема дај, само НА...

Најдобро е самиот да отидеш во царината во поштата под железничка и да им однесеш фактура, извод од банка што си плаќал и веднаш ќе ти ја оцаринат пратката. Ама за да ја добиеш, треба да поминеш низ бавните раце на тие мрзите поштарски, за да ти ја препратат пратката до локалната доставна пошта, па таму да платиш за ЦАР-ината...
Не сум од Скопје, одење не е опција

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Не сум од Скопје, одење не е опција
препорачано писмо праќаат со известување ама прати си статусот дал и во што ќе смени :)

ми се има случувано често ја да си ја земам пратката и да си платам се, па писмото да ми стигне по една недела дома ...

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
препорачано писмо праќаат со известување ама прати си статусот дал и во што ќе смени :)

ми се има случувано често ја да си ја земам пратката и да си платам се, па писмото да ми стигне по една недела дома ...
1734034102152.png
Ништо не ми бараа?
Дали тоа значи дека имаат царинето по вредноста што е ставена на пакетот?

viktor4mkd

hello world
22 мај 2023
157
98
Погледнете го атачментот 144344
Ништо не ми бараа?
99% не е царинето ти поминало така.
За да го царинат треба на пакетот да има фактура залепено од продавачот , а не верувам дека има твоето.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Погледнете го атачментот 144344
Ништо не ми бараа?
тоа ти ќе ни кажеш кога ќе ти стигне .. може да имаат пресметано може да не .. пошто е парфем ја не би спиел на тоа 99% дека не е царинето :)

ама да постапка со царина е завршена (one way or another) и сега е во 1005 од каде ќе биде пренасочено во твојата реонска за достава

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Кој се бе Мик Мик пошта?

На ФБ им пишува дека работат само Пон до Среда од 8 до 21...

Некој има инфо за работно време? Телеком преку нив ми пратиле телефон а пројдени се 10 дена сакам да одам физички да пробам да си го земам.

Stojanche08

read-only
20 декември 2024
3
0
Нема никакви промени на статусов , нема ни некакво писмо - дали да тркнам до пошта се работи за нарачка од 82 долари

Атачменти

• Screenshot_20241222_194402_Chrome.jpg
    Screenshot_20241222_194402_Chrome.jpg
    246,6 KB · Прегледи: 69

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Нема никакви промени на статусов , нема ни некакво писмо - дали да тркнам до пошта се работи за нарачка од 82 долари
ако си во можност да, на шалтерот на царина со бројчето од пратката (спреми си доказ за плаќањето и инвојс кај што си пазарел во случај да ти побараат на шалтер да приложиш)

со тоа што од царина нема да ти ја дадат никад директ :) ќе ти напраат пресметка и ќе ја пуштат на пошта .. така да најчесто нема да можеш да ја земеш одма ако тоа ти е намера

Mile_zdr

read-only
26 декември 2024
3
0
Пратката ми е во пошта од 11 ти денес смена статус.Што е 1005? Друг дел од царината или веќе е царинета?

Атачменти

• Screenshot_2024-12-26-19-23-57-511_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-12-26-19-23-57-511_com.android.chrome.jpg
    282,3 KB · Прегледи: 41

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Пратката ми е во пошта од 11 ти денес смена статус.Што е 1005? Друг дел од царината или веќе е царинета?
1005 е (најверојатно) интерно одделение што се распределува од главна пошта кон регионалните .. така да утре/задутре веќе би била во твојата пошта (не ми заглавила до сега никогаш пратка во 1005 обично е брз трансфер).

zokidac

read-only
6 април 2024
13
8
Zdr decki.

odamna naracuvam i za zhal koristam uslugi na MKD poshta. poslednive 20/25god promenite se mali ili skoro nikakvi.
eve posledna pratka od Kalifonija do MKD.

Priority USPS do MKD $45, A4 kovert
CH223632947US

Kalifonija do MKD 8 dena, prateno 2 Dekemvri, a vo MKD na aerodrom SK na 10 Dekemvri.

Stoi neskenirana kako primena vo carina edno 6 dena, od 10 do 16 Dekemvri

od 16 Dekemvri do 24-ti e "proverka" na carina.
Dostavena 26-ti Dekemvri vo Probishtip.

Pratkata e prevzemena otvorena. Se somnevav momentot koga vidov deka e zadrzana podolgo vreme pri priem i carina, obicno minuva vakov tip na pratka 1 do 2 dena carina bidejki e ispod 20 evra.

Otvorena e i e rovareno po nea i najverojatno barale nesto sto ke im e od korist. nema carinski selotejp, nitu plakjanje za carinska proverka pri podiganje. ne e nitu spakuvano barem kolku tolku da ne se poznava. ja slikav pratkata pred pustanje i sekogas go pravam toa.

drski i bez nikakva griza za odgovornost.

standardna vakva pratka do Srbija e 11 dena so vikendi vklucheno. do MKD treba da e okolu 12/14 sose vikendi. ova sega ispadna 24 dena.

Kalifonija do MKD 8 dena
Skopje do Probishtip 14 dena
patetika nevidena. patot kon eu
bea i si ostanaa mizerni

Атачменти

• InShot_20241226_133549733.jpg
    InShot_20241226_133549733.jpg
    553,2 KB · Прегледи: 73
  • InShot_20241226_160319883.jpg
    InShot_20241226_160319883.jpg
    453,2 KB · Прегледи: 75
  • InShot_20241226_133549733.jpg
    InShot_20241226_133549733.jpg
    553,2 KB · Прегледи: 76
  • Screenshot_20241226_091021_Messenger.jpg
    Screenshot_20241226_091021_Messenger.jpg
    732,4 KB · Прегледи: 67
  • DSC_8532.JPG
    DSC_8532.JPG
    3 MB · Прегледи: 67
Последна промена:

Mile_zdr

read-only
26 декември 2024
3
0
1005 е (најверојатно) интерно одделение што се распределува од главна пошта кон регионалните .. така да утре/задутре веќе би била во твојата пошта (не ми заглавила до сега никогаш пратка во 1005 обично е брз трансфер).
Фала, еве тргна работата еве веќе Битола стигнала а дремеше три недели во пошта.

Атачменти

• Screenshot_2024-12-27-07-01-58-427_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-12-27-07-01-58-427_com.android.chrome.jpg
    278,5 KB · Прегледи: 41

kikomir

hello world
30 јуни 2015
192
220
Zdr decki.

odamna naracuvam i za zhal koristam uslugi na MKD poshta. poslednive 20/25god promenite se mali ili skoro nikakvi.

CH223632947US

Kalifonija do MKD 8 dena, prateno 2 Dekemvri, a vo MKD na aerodrom SK na 10 Dekemvri.

Pratkata e prevzemena otvorena. Se somnevav momentot koga vidov deka e zadrzana podolgo vreme pri priem i carina, obicno minuva vakov tip na pratka 1 do 2 dena carina bidejki e ispod 20 evra.

Otvorena e i e rovareno po nea i najverojatno barale nesto sto ke im e od korist. nema carinski selotejp, nitu plakjanje za carinska proverka pri podiganje. ne e nitu spakuvano barem kolku tolku da ne se poznava. ja slikav pratkata pred pustanje i sekogas go pravam toa.

standardna vakva pratka do Srbija e 11 dena so vikendi vklucheno. do MKD treba da e okolu 12/14 sose vikendi. ova sega ispadna 24 dena.

Kalifonija do MKD 8 dena
bea i si ostanaa mizerni
За времето на патување и обработка на пратката си у право, увек биле спори и останаа спори. Дали е тоа поради преоптеретеност или неспособност или рамковни вработувања...разглабано е 1000 пати тука.

А за отварање на пратката, имаат законско право да ја отворат пратката за да проверат што има внатре. Во спротивно, сите ќе праќаа злато, дрога, кеш пари и ред други работи за целосно да ги заобиколат сите законски процедури на внес на продукти од странство.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
само едно пошто гледам на многу им се меша тоа цело време .. пошта != царина, освен што имаат царина канцеларија во главна пошта ко олеснителен факт, тоа се два различни органи

Zdr decki.

CH223632947US

Kalifonija do MKD 8 dena
bea i si ostanaa mizerni

zokidac

read-only
6 април 2024
13
8
За времето на патување и обработка на пратката си у право, увек биле спори и останаа спори. Дали е тоа поради преоптеретеност или неспособност или рамковни вработувања...разглабано е 1000 пати тука.

А за отварање на пратката, имаат законско право да ја отворат пратката за да проверат што има внатре. Во спротивно, сите ќе праќаа злато, дрога, кеш пари и ред други работи за целосно да ги заобиколат сите законски процедури на внес на продукти од странство.
ne e tocno. otvoraat samo ako e somnitelna ili e deklarirana nad sumata za carina/danok. imam zboruvano so vraboteni tamu kako odi procedurata.
somnitelnite gi skeniraat posebno pa otvaraat. pratkava bese 2 parcinja obleka.
samo carina ima pravo da ja otvori i dokolku go napravi toa, pratkata na mestoto kade e otvorena treba da e zalepena so poseben selotejp na koj sto pisuva carina. obicno naplakjaat i sitna suma za taa proverka. imam pustano stotici slicni pratki i ova e nadvor od voobichaenoto. barale pari deckite vraboteni vo MK poshta. brkano e i barano vo dzepovite na oblekata

jasno mi e deka prvo go belezat primeno kargoto na aerodrom SK, potoa odi na carina pa carina ja predava na MK poshta

Последна промена:
  • ми се допаѓа
Реакции: thrw

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510

Точно, ова не е на царина отворено, некој друг го има чепкано.

Поднеси писмен приговор до пошта со фотографиите во прилог. Само не знам дали може отпосле или мора при прием. Провери како се регулативите и види и со агенција за пошти.

zokidac

read-only
6 април 2024
13
8
Точно, ова не е на царина отворено, некој друг го има чепкано.

Поднеси писмен приговор до пошта со фотографиите во прилог. Само не знам дали може отпосле или мора при прием. Провери како се регулативите и види и со агенција за пошти.
go imam igrano toa oro odamna i e gubenje na vreme. prativ email so dokazi na agencijata za poshi i ministerstvoto. ne fali nishto, no me nervira sto rckaat. i da tocno, carinarnicite ne se zaebavaat so sitni majmunlaci

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно