Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Користење Google Pay во Македонија

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
Google Pay ќе е супер ако навистина го имплементираат правилно! Има длабока интеграција во Android системот (пример можеш да имаш повеќе картички од различни банки, па да бираш со која плаќаш). Дополнително, може да значи дека и со Android саати ќе може да се плаќа што ја имаат истата технологија.

До сега автоматски во МК ако си апликацијата ја снемуваше, баш ме интересира сега дали ќе остане и ќе работи.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Terms and conditions од НЛБ за користење на картичките во дигитална форма е со дата од 30.05.2023, така да нема причина да прават Пу пу, не важи.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.617
1.785
Кога пишувате Гугл Пеј мислите на оваа апликација
Screenshot_2023-06-08-17-20-00-914_com.android.vending.jpg
или оваа Гугл Валет
Screenshot_2023-06-08-17-21-02-148_com.android.vending.jpg

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Мене отсекогаш ми било брзо со NLB Pay, не знам колку е тоа „побрзо“.
Доближувам телефон, дава сигнал на ПОС терминалот и излегуваат сметката од ПОС и фискалната.

Повеќе е „мака“ да го центрираш телефонот со ПОС терминалите да се „прогледаат“, баш ќе видам дали ова е разликата што ја збориш.
Еве како беше кај мене.
Погледнете го атачментот Screenrecorder-2023-06-08-17-37-24-175.mp4

И

Избришан член 41324

Гостин

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Кога пишувате Гугл Пеј мислите на оваа апликација

или оваа Гугл Валет
...
картицата ја додаваш во wallet, а тоа се интегрира со google pay сервисот. google pay апликацијата не мора да ја имаш (не не е конфузно уопште /s)

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Ако се стави Google Pay како main payment provider, може со 0 кликови, само со откчучен screen и NFC да платам?

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Многу побрзо е плаќањето со G Pay наспроти NLB Pay тестирано денес :D

Морам да се поправам.

Пред малку пробав, навистина е побрзо од NLB Pay, инстантно е.
Како да продиша NFC-то, необјасниво е хахах

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Објасниво е, L7 - senior software девелопери во Google во просек зимаат 240.000 долари годишно + бонуси + акции односно 180к after tax или по нашки 15 илјади долари месечно за фокусиран development на Google Pay/Wallet екосистемот.

Во Асеко девелоперите што работат на NLB апликацијата во просек зимаат 70 илјади денари месечно и работат на уште 7 други банки. Притоа од кога ќе објават финална верзија се додека нема некој breaking change нит Банката а уште помалце девелоперите ги заболе уво за тоа.

Пак ќе дојдеме на тоа дека на Банките им се исплати повеќе да се потпрат на Apple и Google со тоа што ќе скратат смешна провизија од Visa/Mastercard а ќе добијат нешто што се развива од тимови што бројат илјадници луѓе место да платат стотици илјади евра на Асеко за development и support и тоа да функционира ко што (не)функционираше до сега.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Кај мене еднаш од 10 пати работеше тоа. Ова е многу, многу побрзо.
Јас го имам искористено меѓу 500 и 1000 пати одкога искочи. 10 пати дали имало проблем и генерално јас сум бил проблемот (лошо поставување на POS). Околу 1 секунда држам. Можно е да го пробам Google Pay-ов чисто од љубопитност, но NLB Pay ќе ми остане daily drive се дур не направат и за MasterCard Google Pay.

Втор многу битен момент, ако може некој да проба. Дали има 10 офлајн токени како што има на НЛБ Pay? Многу се наоѓаат кога си во странство по молови. Прв контакт со интернет, се рефрешаат 10.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.962
Јас го имам искористено меѓу 500 и 1000 пати одкога искочи. 10 пати дали имало проблем и генерално јас сум бил проблемот (лошо поставување на POS). Околу 1 секунда држам. Можно е да го пробам Google Pay-ов чисто од љубопитност, но NLB Pay ќе ми остане daily drive се дур не направат и за MasterCard Google Pay.

Втор многу битен момент, ако може некој да проба. Дали има 10 офлајн токени како што има на НЛБ Pay? Многу се наоѓаат кога си во странство по молови. Прв контакт со интернет, се рефрешаат 10.
...aма работи и со мастер кард, и таа е поддржана.
Овде на оваа тема сум го ставил скриншотот од НЛБ во врска со ова:

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Морам да се поправам.

Пред малку пробав, навистина е побрзо од NLB Pay, инстантно е.
Како да продиша NFC-то, необјасниво е хахах
Ептен е брзо :D плус User experience е доста подобар. Одма нотификација каде си платил.

Со NLB Pay никогаш не успеав да платам на Халк пост терминал , секогаш добивав Payment failed. Рандом престануваше да работи.

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
714
Скопје
Само што си ги додадов картичките (VISA и Mastercard), се надевам Google Wallet ќе работи многу подобро од NLB Pay :D

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.410
1.643

Чек, чек.. сакаш да кажеш дека ти е потребен интернет за да платиш со НЛБ Пеј?

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Чек, чек.. сакаш да кажеш дека ти е потребен интернет за да платиш со НЛБ Пеј?
Не. Преѓе без интернет платив. Исклучен интернетот. Исто како картичка. Не ти треба интернет на дебитната за да платиш нели.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.917
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не. Преѓе без интернет платив. Исклучен интернетот. Исто како картичка. Не ти треба интернет на дебитната за да платиш нели.
да не си грешка нешто? мислам обавезно е интернет да има за да функционира нлб, никогаш не сум платил без нет.

Атачменти

• nlb.jpg
    nlb.jpg
    44,3 KB · Прегледи: 47

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
NLBPay секогаш држи 10 офлајн токени за плаќање. Значи можеш 10 пати да платиш додека немаш интернет. Кога ќе дојдеш во контакт со интернет одма си ги надополнува и пак имаш 10 плаќања нови. Нешто вакво има GPay?

да не си грешка нешто? мислам обавезно е интернет да има за да функционира нлб, никогаш не сум платил без нет.
Апликацијава ја немам отворено скоро никогаш. Многу нормално дека ќе побара интернет затоа што на startup пробува да те најави кон NLB Server.

Default ми е ставена како NFC Payment Method. Само допирам POS од Home Screen / било кој аpp > плаќа > губиш 1 токен.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.753
3.917
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Може да, ретко ја користам (заборавам дека ја имам) и јас така да не сум баш во тек со апликацијава

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
Не. интернетот 100 посто ми беше исклучен преѓе кога плаќав со мобилниот бидејќи едноставно е: немам интернет го потрошив. Сигурен сум дека без интернет платив со GPAY.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв