Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кога би бил твој IT.mk....

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.861
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

nanorocks

read-only
29 март 2018
16
15
Skopje
Би ги преорганизирал категориите дефинитивно, можеби би додам уште некои функционалности на мобилната апликација за форумот. Би се стремел кон тоа што е можно повеќе да ги инволвирам студентите од технички факултети да се вклучат во форумот.
(оф-топик)
Од досегашното читање на мислења и најразлични теми сметам дека има што да се научи а и да се добие потик да се истражува повеќе или пак да се размени мислење во некоја област.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
не сум 100% сигурен дека ова треба тука да стои, ако треба нека се премести, но, овој наслов:

Преземајте YouTube видео материјали со Freemake Video Downloader ⋆ IT.mk

нели е промовирање пиратерија? колку што знам не е легално симнување на видеа од јутуб (знам знам, одма ќе се поврзи сега на ова муабет - абе ние торенти симињаме ова она....) а и мислам (од она шо се сеќавам) порталот (it.com.mk) како ентитет е против пиратерија?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.147
не сум 100% сигурен дека ова треба тука да стои, ако треба нека се премести, но, овој наслов:

Преземајте YouTube видео материјали со Freemake Video Downloader ⋆ IT.mk

нели е промовирање пиратерија? колку што знам не е легално симнување на видеа од јутуб (знам знам, одма ќе се поврзи сега на ова муабет - абе ние торенти симињаме ова она....) а и мислам (од она шо се сеќавам) порталот (it.com.mk) како ентитет е против пиратерија?

Софтвер за преземање на јутуб содржини не е нелегален. Го има на официјални страни и во официјални платени и неплатени верзии. И може да се користи за преземање на содржини чиј автор го дозволува тоа. На пример моето видео, иако на јутуб, е сепак мое.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.489
Скопје
Софтвер за преземање на јутуб содржини не е нелегален.
Terms of Service

5. Your Use of Content
In addition to the general restrictions above, the following restrictions and conditions apply specifically to your use of Content.

B. Content is provided to you AS IS. You may access Content for your information and personal use solely as intended through the provided functionality of the Service and as permitted under these Terms of Service. You shall not download any Content unless you see a “download” or similar link displayed by YouTube on the Service for that Content.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Софтвер за преземање на јутуб содржини не е нелегален. Го има на официјални страни и во официјални платени и неплатени верзии. И може да се користи за преземање на содржини чиј автор го дозволува тоа. На пример моето видео, иако на јутуб, е сепак мое.

Како успеа од 4 реченици, сите 4 да ти бидат неточни:

1. Преземањето на содржини е против правилата на платформата
2. Кои се тие официјални страни каде што го има софтверот? Во овој случај, единствена официјална страна би била YouTube.
3. Кога е содржината на YouTube, се прифаќаат автоматски правилата на платформата.
4. Твое видео на YouTube е твое, ама со прикачувањето автоматски е и на YouTube. Еве ти дел од правилата -
Кога објавувате или поставувате содржина на YouTube, Вие дозволувате односно му/и гарантирате:
  1. На YouTube, светски призната, неексклузивна, ослободена од надомест за авторски права и пренослива лиценца (со право на под-лиценца) за користење, репродукција, дистрибуција, пренесување, прикажување, и изведување на содржината.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.147
Кога објавувате или поставувате содржина на YouTube, Вие дозволувате односно му/и гарантирате:
  1. На YouTube, светски призната, неексклузивна, ослободена од надомест за авторски права и пренослива лиценца (со право на под-лиценца) за користење, репродукција, дистрибуција, пренесување, прикажување, и изведување на содржината.

Јас само ги споделувам правата на материјалот со јутуб. Не е сервисот ексклузивен сопственик т.е. не е само тој сопственик. Ако јутуб ме тужи дека моето видео сум го симнал од нивниот сервис (ако ништо друго видео материјалот се баферира на мојот компјутер) ќе паднат на суд.

http://tubularinsights.com/youtube-copyright-ownership/

Па после јутуб објаснува за фер соделување на копирајт материјали:

Copyright | Fair Use - YouTube

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.939
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
First world problems

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Ако на порталот или тука на форумов се сподели линк до торент клиент, не значи дека се шири пиратерија или се поттикнува идејата за користење пиратски контент.

YouTube има 2 типа на лиценци:
  1. Standard YouTube Licence
    Ти му даваш права на YouTube да го прикажува видеото на својот вебсајт без никакви ограничувања за нив, но видеото не смее да биде симнато, едитирано и тн.
  2. Creative Common (CC)
    Им даваш дозвола на другите твоето видео да биде едитирано и користено за свои намени, дури и за комерцијална употреба.
Така да, никој не те тера со таа програма да ги прекршуваш правилата и да симнуваш видеа со Standard YouTube Licence. Истото е и со торентите, има контент кој е бесплатен и не е пиратски, ама сепак може да се симне преку торент.

Не мешајте баби и жаби.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ако на порталот или тука на форумов се сподели линк до торент клиент, не значи дека се шири пиратерија или се поттикнува идејата за користење пиратски контент.

YouTube има 2 типа на лиценци:
  1. Standard YouTube Licence
    Ти му даваш права на YouTube да го прикажува видеото на својот вебсајт без никакви ограничувања за нив, но видеото не смее да биде симнато, едитирано и тн.
  2. Creative Common (CC)
    Им даваш дозвола на другите твоето видео да биде едитирано и користено за свои намени, дури и за комерцијална употреба.
Така да, никој не те тера со таа програма да ги прекршуваш правилата и да симнуваш видеа со Standard YouTube Licence. Истото е и со торентите, има контент кој е бесплатен и не е пиратски, ама сепак може да се симне преку торент.

Не мешајте баби и жаби.

Ако пишуваш статија која гласи „Најдобар торент клиент“ и никогаш не референцираш симнување филмови, тогаш се си е регуларно бидејќи торент клиентите по дифолт не мора да значат кршење на закон.
Ако насловот на статијата е „Најдобар торент клиент да симнувате холивудски блокбастери од 2017“, тогаш промовираш пиратерија.

Истото е и со програмава - ако насловот беше „Најдобрата програма за симнување видеа од Интернет“ без референцирање на сајтови, тогаш технички не промовираш пиратерија бидејќи некаде на веб постои сајт каде што легално смееш да ги симнуваш.
Ако насловот ти е „Најдобра програма за симнување од YouTube“ каде што СПЕЦИФИЧНО Е НАГЛАСЕНО ВО TOS (Terms of service) дека не смееш, тогаш промовираш забранети активности на портал и ги потикнуваш (тераш) корисниците да прекршуваат правила и симнуваат видеа со Standard YouTube licence.

Ова со лиценциве мислам дека ти измеша малку баби и жаби, зашто никој не збори за CC лиценца - во секој случај НЕ СМЕЕШ ДА СИМНУВАШ ВИДЕА ОД ПЛАТФОРМАТА.

Јас само ги споделувам правата на материјалот со јутуб. Не е сервисот ексклузивен сопственик т.е. не е само тој сопственик. Ако јутуб ме тужи дека моето видео сум го симнал од нивниот сервис (ако ништо друго видео материјалот се баферира на мојот компјутер) ќе паднат на суд.

http://tubularinsights.com/youtube-copyright-ownership/

Па после јутуб објаснува за фер соделување на копирајт материјали:

Copyright | Fair Use - YouTube

Кој збори за тоа дека твое видео си симнал од YouTube сервисот? Која е логиката ТВОЕ ВИДЕО да симнуваш?

Искрено, не знам зашто за толку едноставна забелешка која е јасна како ден воопшто има дебата.

S

Sukhoi

Гостин
Би го тргнал тоа прозорче за логин после 3 теми зашто е крајно глупаво. Не ја сфаќам поентата да се тераат луѓе да прават акаунти за да ги читаат темите. Ако сакале да придонесат нешто на форумов, би се регистрале однапред. Има некоја друга поента или ?

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.525
1.032
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
ја би вовел collaboration channel (класификација на членови според области за кои се експерти) за разни технологии и професии (може да се почне со изработка на некој поспецифични туторијали)... па може и некој натпревар (фотографија, илустрација, дизајн за почеток), зошто да не???...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.234
Не се вика „Дали два сенатори го пронајдоа решението за Фејзбук“.
Или се вика: „Дали два сенатора“ или „Дали двајца сенатори“

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Би дозволил едитирање на мислења до неодредено, со тоа шо сите ревизии ќе се јавни. Би направил секој последователен пост да се мерџира во претходниот како едит. Пошо мултицитати не на сите им одат од рака.

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.890
roka.mk
Би дозволил едитирање на мислења до неодредено, со тоа шо сите ревизии ќе се јавни. Би направил секој последователен пост да се мерџира во претходниот како едит. Пошо мултицитати не на сите им одат од рака.

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација

1. Едитирањето на сопствени постови беше без лимит, но истот беше злоупотербено, па затоа беше скратено, Но со јавен лог на измени држи вода, ќе го разгледаме.

2. Мерџ на два поста е нонсенс од проста причина што некогаш напишаното после 1-2 дена може да изгуби смиса ако се спојува автоматски со новото...

Благодарам.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
1. Едитирањето на сопствени постови беше без лимит, но истот беше злоупотербено, па затоа беше скратено, Но со јавен лог на измени држи вода, ќе го разгледаме.

2. Мерџ на два поста е нонсенс од проста причина што некогаш напишаното после 1-2 дена може да изгуби смиса ако се спојува автоматски со новото...

Благодарам.

Фала за зимање предвид на првото.

За второто тогаш може да додадам дека ете тогаш може да има смисла да се мерџираат во првите 30 минути до саат? Или колку и да е сеа лимитот за едитирање колку шо е. Чисто ко идеја, сигурен сум дека во комбинација со првото ако се прифати ќе смислите нешто валјда и подобро.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Би предложил на тоше икс да му се напраи специјален подфорум, или сите теми споени во едно или нешто друго, многу теми имаш другар купувам ова она... Спој ги во едно, само бампови твои гледам. Свати го како сакаш

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Би предложил на тоше икс да му се напраи специјален подфорум, или сите теми споени во едно или нешто друго, многу теми имаш другар купувам ова она... Спој ги во едно, само бампови твои гледам. Свати го како сакаш

па сеа секој ден ми излага нешо ново дека ми треба деновиве, не е забрането брат. читав правила баш пред 10 минути не е против правила. а и втора работа е шо нема да може у наслов да се види шо ми треба ако пишам „ми треба се“, и ќе нема да најдам. после ќе се жалиш шо со недели и месеци бампувам тема... истрај малце да најдам деловиве да направам видео после ќе нема огласи.

не сфаќам стварно шо толку пречи шо има нови теми, имаш надгледување ко опција стај си надгледување на само тие шо те интересираат и гледај го тој таб.

ЕДИТ: иначе иам приметено дека слабо има нови дискусии, и слабо има активни членови цело време веќе на форумот (20тина дали ги гледам да пишуваат последниве недели активно), така шо затоа ако гледаш сајдбар се истите луѓе сме. Тоа ќе се смени само ако се врати пак активноста шо ја имаше порано.

EDIT 2: да се надополнам на предлозите кои ги имавме за обнови и едитирање на постови - ако се направи мислењата и темите да може да се едитираат до неодредено, ќе може да се додава/менува содржината на огласот. може место да се прави БАМП исто да се направи еднаш на 2 дена сами да се обновуваат огласите на врв на категорија за да членови знаат дека се уште се бара или продава нешто. така шо многу модераторски проблеми ќе се елиминираат со тоа. коа ќе се маркира оглас као затворен, ќе престане да се обновува.

Последна промена:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
па сеа секој ден ми излага нешо ново дека ми треба деновиве, не е забрането брат. читав правила баш пред 10 минути не е против правила. а и втора работа е шо нема да може у наслов да се види шо ми треба ако пишам „ми треба се“, и ќе нема да најдам. после ќе се жалиш шо со недели и месеци бампувам тема... истрај малце да најдам деловиве да направам видео после ќе нема огласи.

не сфаќам стварно шо толку пречи шо има нови теми, имаш надгледување ко опција стај си надгледување на само тие шо те интересираат и гледај го тој таб.

ЕДИТ: иначе иам приметено дека слабо има нови дискусии, и слабо има активни членови цело време веќе на форумот (20тина дали ги гледам да пишуваат последниве недели активно), така шо затоа ако гледаш сајдбар се истите луѓе сме. Тоа ќе се смени само ако се врати пак активноста шо ја имаше порано.

EDIT 2: да се надополнам на предлозите кои ги имавме за обнови и едитирање на постови - ако се направи мислењата и темите да може да се едитираат до неодредено, ќе може да се додава/менува содржината на огласот. може место да се прави БАМП исто да се направи еднаш на 2 дена сами да се обновуваат огласите на врв на категорија за да членови знаат дека се уште се бара или продава нешто. така шо многу модераторски проблеми ќе се елиминираат со тоа. коа ќе се маркира оглас као затворен, ќе престане да се обновува.
Поеќе ми беше како апгрејд во смисла да си имаш едно место, и за јутуб каналот и за се шо ти треба за да собериш. Ти го поздравувам ентузијазмот, мош грешно си ме сватил, целта ми беше да имаш едно засебно место, а во иднина и за другите вака шо се ентузијастички настроени, да имаат се на едно место, наместо да се расчленуваш во повеќе секции.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.890
roka.mk
Проблемот што го имаме со огласите е привремено решен со тоа што е тргнато листањето на темите во Продавам/Купувам... од Нови Мислења и Последни Теми (sidebar).... истите се листаат тука Последни мислења | IT.mk | Форум

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Исто јас го поддржувам тоа за да се отвори посебен подфорум ( ретро компјутери , телефони и ред други ствари ) и таму да си имаат теми посебни за ретро делови . Бидеќи вака и јас со моите ретро телефони не можам да се снајдам баш да си ја најдам темата . А ако не му се замара на модераторите тој подфорум да го одржуваат би се нафатил ја или тоше. П.С Самите ние видовме колкав интерес пробуди лазарко со неговите ретро делчиња.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Поеќе ми беше како апгрејд во смисла да си имаш едно место, и за јутуб каналот и за се шо ти треба за да собериш. Ти го поздравувам ентузијазмот, мош грешно си ме сватил, целта ми беше да имаш едно засебно место, а во иднина и за другите вака шо се ентузијастички настроени, да имаат се на едно место, наместо да се расчленуваш во повеќе секции.

Па да не те разбрав најдобро, ама дефинитивно не го сфатив лошо само објаснив јас кои проблеми ги гледам со моменталниот систем.

Го поздравувам тоа шо сепак ете има привремени и се надеваме и на трајни решенија. Пак ќе кажам малку ми стои дека (бар за моите интереси) има помалку дискусии на форумов и затоа претежно на огласи ме има. А гледам има доста реплики во електронски цигари пример, ама шо знам порано имаше повеќе дискусии и за ССД, ПСУ, и остали компјутерско компоненти.

И секако со крале за телефони повеќе се реметевме :D

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.802
youtu.be
А гледам има доста реплики во електронски цигари пример
Е има :)
Дојди да те зачленеме во нашиот вејперски клуб :)

Уште ова, (до управата на КПД) :) j/k
кога би бил мој it.com.mk би го одбанирал @kjosmofon, чинам дека досто долго трае банот а сепак од него добивавме добри и корисни информации како искусен во својата бранша.
Воопшто не ме интересира зошто е баниран членот (не верувам дека некого длабоко го навредил), но човечки е да се тргне банот и да ни се врати на форумот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно