Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Galaxy S4 vs HTC one vs Xperia Z vs Iphone 5

Galaxy S4 vs HTC one vs Xperia Z vs Iphone 5

• Вкупно гласале
    118

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
најмала заинтересираност за Xperia Z ,мене искрено ми е прекрасен.башка и цената од 26490 ден во ледиком го прави поинтересен и од S4 i od HTC one .телефонов е прекрасно изработен.

Супер изгледа Xperia Z, квалитетна изработка.

Jokerski

lurker
28 октомври 2010
820
738
Во твојот ум чедо
Jokerski's setup  
OS
Windows 11 Pro 64bit
@Jokerski Најс, си ги повлекувам зборовите назад. Ги шиша повеќето камерчиња што им лупаат повеќе пиксели.

Posle tie sliki imav update za kamerata, ogromna razlika ima :) sega za mk cekam nov uste podobra treba da bide. Ke postnam tuka koga ke izleze.

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.066
Скопје
Кога сме веќе кај фотките, еве неколку направени со Н4:

k8vV6I2.jpg

9d66m9s.jpg

iKmAStO.jpg

eAl0fV2.jpg

klbmg2C.jpg

5epPytC.jpg

genius

hello world
6 ноември 2007
361
268
genius's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i3 4150
Storage
Western Digital 1TB EZEX + Western Digital 250GB
RAM
8GB DDR3 Kingston
Video card
Asus HD7750 1GB DDR5
Audio
Samson SR850
Monitor
LG 24' IPS + Samsung 19'
OS
Ubuntu 16.04 + Windows 8.1
Супер изгледа Xperia Z, квалитетна изработка.

Сони се исти, а можеби и полоши од ХТЦ кога се работи за апдејти на флегшип телефони. Еве инфо за претхдони два flagship телефони што им беа Xperia S и Xperia Arc:
-Јас го имам Xperia Arc S дојде со верзија 2.3, извадија еден апдејт на ICS и толку, и што е најлошо тој апдејт што го извадија за ICS ја направи камерата полоша и донесе уште многу други ситни багови кои ги немаше во претходната верзија. Од таа година Galaxy S2 доби jelly bean 4.1, а ХТЦ исто остана заглавен на ICS
-За Xperia S кој дојде со ICS извадија апдејт пред само 1 месец (!) за jelly bean 4.1, понова верзија сигурно нема да добие. Samsung Galaxy S3 кој излезе неколку месеци покасно треба овој месец да добие jelly bean 4.2

Колку за споредба Nexus S (телефон од 2010 година) доби jelly bean 4.1
Јас сум разочаран од ова поддршка на сони и следниот телефон што ке го земам ќе биде nexus.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Дај да отвориме една тема за слики фотнати исклучиво со мобилен.
Се согласувам,така најдобро ке се направи споредба
Дали има некое програмче,универзално за сите андроид телефони кој ја подобрува сликата од камерата?намалува шум,подобрува оштрина и слично(се разбира во рамки на нормалното,не може да се очекува чудо)
ЕДИТ: Сликиве од мојов Xperia SP се прилично лоши ,очекував многу подоби слики за 8mp камера од Sony

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Дали има некое програмче,универзално за сите андроид телефони кој ја подобрува сликата од камерата?намалува шум,подобрува оштрина и слично(се разбира во рамки на нормалното,не може да се очекува чудо)
ЕДИТ: Сликиве од мојов Xperia SP се прилично лоши ,очекував многу подоби слики за 8mp камера од Sony
Koristam ProCapture i slikite za razlika od standardnava aplikacija se podobri. Boite se pozivi i slikite se poostri. Za fokusot ne primetiv razlika.
Koristev i CameraZoom i osven efektite nevidov druga razlika.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com

Кога беше промоцијата случајно ја купив Camera Zoom FX и нуди една згодна опција, still shot како и ISO подесување. Still Shot мери во дадениот временски период (да речеме 5 секунди) кога го држиш телефонот најмирно и тогаш чкрапа.

Camera FV-5 ја фалат многу, има триста опции за подесување, мада ко што разбрав требало и камерата да ги подржува, а различни камери има многу. Се наоѓа кврцната верзија на apkmania

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Сега примитев дека и опциите за заштеда на енергијата предизвикале полоши слики,незнам зашто.А можеби и не било до тоа,можда и светлината надвор играла улога,незнам.баш ке го истестирам подобро утре,ке направам повеке сотки со разни подесувања па ке видам што е како е.

outlawbt

read-only
10 јануари 2010
11
3
Како сопственик на HTC One можам да кажам многу пофални зборови за овај смартфон. Најмногу ми се допаѓаат перформансите, дизајнот со алуминиумско тело и звукот кој што двата моќни звучници со beats технологија прават максимално да уживам во секојдневното користење на овај уред. Но покрај сите убавини нормално и овај смартфон си има некои негативни страни. Еве некои од нив:
1. Алуминиумските делчиња кај горниот и долниот звучник не се добро налегнати на пластиката. Овај проблем дава впечаток на не толку квалитетна изработка и стварно ми е криво што HTC дозволиле ваков пропуст да им се прометне низ раце. Знам дека на некои телефони го нема ова ама на повеќето го има.
2. Од левата и десната страна на екранот на спојката со пластиката кога ќе поминам со нокт излегува вишокот лепило со кој е залепен екранот.
3. При работа на апликации со поголеми побарувања на перформанси, телефонот грее и температурата е доста висока. Не е баш пријатно чувството да играш игрица или работиш на телефон кој осеќаш дека буквално ти гори во рака. Се прашувам зошто производителите прават телефони со толку силни процесори кога сеуште го немаат решено проблемот со ладењето.
И покрај овие проблеми сепак сметам дека направив одличен избор и топло би го препорачал овај смартфон на секој.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Како сопственик на HTC One можам да кажам многу пофални зборови за овај смартфон. Најмногу ми се допаѓаат перформансите, дизајнот со алуминиумско тело и звукот кој што двата моќни звучници со beats технологија прават максимално да уживам во секојдневното користење на овај уред. Но покрај сите убавини нормално и овај смартфон си има некои негативни страни. Еве некои од нив:
1. Алуминиумските делчиња кај горниот и долниот звучник не се добро налегнати на пластиката. Овај проблем дава впечаток на не толку квалитетна изработка и стварно ми е криво што HTC дозволиле ваков пропуст да им се прометне низ раце. Знам дека на некои телефони го нема ова ама на повеќето го има.
2. Од левата и десната страна на екранот на спојката со пластиката кога ќе поминам со нокт излегува вишокот лепило со кој е залепен екранот.
3. При работа на апликации со поголеми побарувања на перформанси, телефонот грее и температурата е доста висока. Не е баш пријатно чувството да играш игрица или работиш на телефон кој осеќаш дека буквално ти гори во рака. Се прашувам зошто производителите прават телефони со толку силни процесори кога сеуште го немаат решено проблемот со ладењето.
И покрај овие проблеми сепак сметам дека направив одличен избор и топло би го препорачал овај смартфон на секој.
wow ова не ми се верува.барем тоа не требале да го дозволат

Jokerski

lurker
28 октомври 2010
820
738
Во твојот ум чедо
Jokerski's setup  
OS
Windows 11 Pro 64bit

Зошто јас неможам да ги откриам истиве работи на мојот HTC Оne. Алуминиумот и екранот се рамни (колку што гледам легнат е перфект), од страна нема лепак (се убив од буљање грепкање, дури со чепкалка за заби го расчепкав да најдам лепак НЕМА) и не е толку жежок, но ипак у право си не е за во рака да го држиш, али ако имаш футрола па и не смета многу.
Од Т-мобиле го земав...
Сакам да кажам ако се ова сериски фуш детали мали, тогаш си успеал да ги забележиш и не е страшно толку. Но доколку е само кај тебе јас би ти препорачал да го смениш.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
...При работа на апликации со поголеми побарувања на перформанси, телефонот грее и температурата е доста висока. Не е баш пријатно чувството да играш игрица или работиш на телефон кој осеќаш дека буквално ти гори во рака...

...но ипак у право си не е за во рака да го држиш, али ако имаш футрола па и не смета многу.
Од Т-мобиле го земав...

Ова е срамотилук за флегшип телефон кој се продава по толку висока цена.

Jokerski

lurker
28 октомври 2010
820
738
Во твојот ум чедо
Jokerski's setup  
OS
Windows 11 Pro 64bit
Ова е срамотилук за флегшип телефон кој се продава по толку висока цена.

Гокица,

Дечкото можеби немал Самсунг телефон. Но кога би ги споредил, HTC One е далеку поладен на full load. Можам да замислам С4 со клокнат процесор (клокнат поради разлика во фрекфенции со Оне) колку грее. С3-ката што ја имав не се држеше повеќе од 30 мин како на парно раката да си ја ставил на некоја појака игрица.

Јас повеќе би рекол цела линија на high end телефони кои се во конкуренција, е направена без внимание на температурата и квалитетот на изработка. Само HTC се обиде нешто да направи, и тоа малце што го направи е доволно да ги скине другиве. А тек да направат нешто топ квалитетно.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Додека не видиме сензори за темепература на процесорите може само да шпекулираме кој повеќе грее.

Тоа што на рака е потопол S4 може да значи и дека подобро ја спроведува температурата од процесорот низ телото.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Не знам за S4 и ако е така исто и тој е резил.

Ама S3 и Note 2 не греат така. За ноут 2 знам од секојдневие и често играње а инаку низа мои колеги на работа имаат S3ки и никој до сега не се пожалил на вискои температури.

Ако телото на телефонот ја пренесува така температурата тогаш не го бива. Мора да ги клокуваат пониско за асална работа а не да се борат за престиж во бенчови за да продаваат што е можно повеќе жешки тули.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
А што сакате од метално куќиште ,да не грее . Нормално дека ќе грее повеќе од пластика дај не заебавајте. Ене ја комшиката игра малку на ајфонон и после пегла со него.:p

И додека не се види температура на процесор не можеш да кажеш кој грее зошто ауминиумот секогаш ќе се затопува/лади побргу од пластика. На иста температура алумниумот ќе биде потопол.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Еба*о метално куќиште ако грее за да не се држи во рака. Нам ни треба функционалност а не телефони за лепе очи.

Не сум читал за температурите до сега а ова тотално ме разочара.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Епа металот е природно поголем проводник од пластиката и нормално е кога метал ќе стане жежок да стане многу жежок или ладен /многу ладен.

предности / маани метал
издржливост /температура
чуството во рака/ менување батерија
квалитет на изработка /прием
маани / предности пластика

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Абе HTC фирма ли е бе шовие на вас :)

Jokerski

lurker
28 октомври 2010
820
738
Во твојот ум чедо
Jokerski's setup  
OS
Windows 11 Pro 64bit
Абе Пичина :D си гласал за HTC а мрчиш сеа. Ја коа имав Самсунг не ги потценував, не паничете не грее толку. Коа HTC правеа смартфони Apple беа во monkey фаза на развој.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Еба*о метално куќиште ако грее за да не се држи во рака. Нам ни треба функционалност а не телефони за лепе очи.

Не сум читал за температурите до сега а ова тотално ме разочара.
Греењето не е проблем,но да грее толку за да ти жежи во раката и да не можеш да го држиш поради топлината нема смисла.Но тоа е кога претеруваат со перформансите,4јадрени процесори и триста чуда.Мора нешто да сменат околу тоа,инаку ке биде проблем.Алуминското тело на HTC one подобро ја спроведува топлината и затоа грее во раце,но до толку да грее да не можеш да го држиш асално стварно нема смисла.Све некако од овие 3(односно 4) смартфони почнува Xperia Z да ме бендисува најмногу
Абе Пичина :D си гласал за HTC а мрчиш сеа. Ја коа имав Самсунг не ги потценував, не паничете не грее толку. Коа HTC правеа смартфони Apple беа во monkey фаза на развој.
ако не грее толку онда е ОК

outlawbt

read-only
10 јануари 2010
11
3
Зошто јас неможам да ги откриам истиве работи на мојот HTC Оne.
Најверојатно си имал среќа :) Како што кажав, проблемот не е присутен на сите телефони. И јас го купив од Т-Мобиле. Јас бев свесен за истите проблеми кои ги набројав уште пред да го купам бидејќи гледав многу видеа на интернет и многу луѓе имаат телефон со исти проблеми како и мојот. Повеќето од луѓето нема ни да ги заприметат овие работи бидејќи не се замараат со детали.
Иначе како што некој спомена, да, ако го работиш телефонот со футрола нема да ја осеќаш топлината толку. Но дискутираме тука за проблеми и нивно решение, а не ворк-араунди.
Факт е дека производителите за нивните flagship телефони имаат уште многу фурни леб да јадат додека ја оправдаат високата цена во секоја смисла.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно