Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Електрични велосипеди - за и околу

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690
@dreamson Точакот е перверзија, супер цена за профи точак, јас сум во потрага активно по она што ми треба и во изминативе месеци испробав еден куп точаци, исчитав еден куп работи за точациве и имам точна слика што ми треба. Она што кај твојт единствено не ми се свиѓа што има дебели гуми со крампони и не го прави точак за град, туку за нешто повеќе од тоа, планинарење и такви егзибиции, за што јас сугурно нема да го користам.
За точак за град требаат мазни гуми и пошироко седиште.
Кога веќе сме кај гумите и практичноста за возење, особено за низ град или асфалт, овој велосипед доаѓа фабрички со гуми schwalbe johnny watts.
Овие гуми се идеални за низ град, и таков тип на возење, не се осеќа ама буквално никаков отпор или нешто кое би пречело за возење со вакви услови.
Зборуваме за нешто кое е лесно променливо, дали било за гуми или седиште.
Она што е најважно кога се купува велосипед, е каква опрема има на него.
Овој велосипед на ново кошта 5000 евра, и не е за споредба со многу други што ги кажуваат тука.
Рамот на овој јас што го нудам е големина Л или 48 см со 29ка тркала, не дека ми се продава, бидејќи е перверзија точак, и затоа и никаде го немам огласено.
Но ако некој сака, вака само овде на форумов го имам понудено, бидејќи имам два е-бајка, и ми испаѓа како да ми е вишок.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
КТМ-от со таа опрема, преден и заден амортизер си е за планинско возење. За во град барајте си нешто лесно, 28ца бандаж, 622х40,45мм гума, само преден амортизер и тоа доволно ви е 60мм.

За жал кај нас сум приметил дека главно луѓето купуваат МТБ точаци со екстремно дебели гуми и ги возат 99% на асфалт, што е подеднакво на тоа да купиш дизел кола и да ја возиш 5к км годишно исклучиво градски сообраќај, што исто така е честа глетка.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
КТМ-от со таа опрема, преден и заден амортизер си е за планинско возење. За во град барајте си нешто лесно, 28ца бандаж, 622х40,45мм гума, само преден амортизер и тоа доволно ви е 60мм.

За жал кај нас сум приметил дека главно луѓето купуваат МТБ точаци со екстремно дебели гуми и ги возат 99% на асфалт, што е подеднакво на тоа да купиш дизел кола и да ја возиш 5к км годишно исклучиво градски сообраќај, што исто така е честа глетка.
У Куманово само МТБ може да преживи 'асфалт'.

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690

Фул суспензија на еден точак е благодет во возењето.
Јас ти гарантирам од искуство дека со овој КТМ ќе возиш многу поугодно, посигурно и полесно во град, него ли со тие ти што ги предлагаш.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
возев со 29тки ама сменив во MAXXIS road 27.5 гуми пошо само град возам
Сигурно грешиш нешто, не ваљда да мењаше бандажи само да возиш роад гуми на 27,5?
Комотно си можел на 29ките да ставиш 32/622 ( или поширока) гума и ќе ти бркало работа

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Јас ти гарантирам од искуство дека со овој КТМ ќе возиш многу поугодно, посигурно и полесно во град, него ли со тие ти што ги предлагаш.
Од скопје си да дојдам да го видам?
Можда ќе се предомислам. :)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Кај возите бе луѓе да ви треба фул суспензија дизајнирана за скокање, даунхил, и не знам кои дисциплини каде е потребно да се амортизира ударот без да се изгуби контрола. Роуд точак со 28мм гуми возам низ Скопје по велосипедските патеки од Аеродром до Карпош, единствен проблем ми е кога патеката не е убаво споена со пешачкиот па морам да застанам и да го симнам точакот пополека ако е голема висинската разлика.

Сити бајк или нешто слично со 40,45мм гуми е совршено за Скопје, се останато е џабе влечење на уште 3,4 кг амортизери што од 10 км возење низ град може ќе ти направат 2,3 дупки да не ги осетиш.

Едит: Проверете си колку кошта сервисирањето на амортизери, и вклучете го тоа во пресметката, нормално ако планирате да ги одржувате точаците прописно и возите солидна км со нив.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
762
1.179
Добро, друго е од Аеродром до Карпош, каде може по кеј да возиш, или имате стази.
Тргни од Бутел, низ Чаир, па да видиш дали се вози. И тие 2 вело патеки што ги направија, народот ги искрши чуњевите, и паркирани се коли.

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690
Од скопје си да дојдам да го видам?
Можда ќе се предомислам. :)
Од Кичево сум, а да го видиш и пробаш точакот одма ќе ти се промени мислењето.

Кај возите бе луѓе да ви треба фул суспензија дизајнирана за скокање, даунхил, и не знам кои дисциплини каде е потребно да се амортизира ударот без да се изгуби контрола. Роуд точак со 28мм гуми возам низ Скопје по велосипедските патеки од Аеродром до Карпош, единствен проблем ми е кога патеката не е убаво споена со пешачкиот па морам да застанам и да го симнам точакот пополека ако е голема висинската разлика.

Сити бајк или нешто слично со 40,45мм гуми е совршено за Скопје, се останато е џабе влечење на уште 3,4 кг амортизери што од 10 км возење низ град може ќе ти направат 2,3 дупки да не ги осетиш.

Едит: Проверете си колку кошта сервисирањето на амортизери, и вклучете го тоа во пресметката, нормално ако планирате да ги одржувате точаците прописно и возите солидна км со нив.
Чим зборуваш за возење само на велосипедски патеки низ Скопје, и дека фул суспензија е само за скокање, нема што да е се објаснувам што е подобро или не.
Возам јас точаци скоро 25 години, сум сменил еден куп до сега, со илјадници километри поминати на годишно ниво, така да знам што зборувам.
А ако некој што сака да купи електричен точак, и да се мисли дали треба да сервисира амортизер, нормално ко ќе му дојде време, тогаш подобро ич нека не купува, бидејќи на еден електричен се кошта ако дојде до сервис, каде што батеријата и моторот се поскапи него ли амортизерите.

Така да секој со својот план.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Кај ел. точак можеби има смисла суспензија. Таму се оди на комфор пред се.

На мојот обичниот јас ја заклучувам виљушката кога возам на асфалт. Возењето е помалку заморно кога нема амортизер да ти "краде" енергија, посебно на успони.

kusib

read-only
4 август 2023
7
15
Здраво екипа

Барам совет за електричен велосипед. Едноставно немам поим од велосипеди, па секое мислење ми е добредојдено.
Потребата ми е за возење низ град и обавување на дневни активности како носење дете во градинка, одење во канцеларија, тренинг.... Едноставно да ми се олесни секојдневието и да ги немам проблемите за паркинг со кола :)

Го гледам овој на МС е-Велосипед Ms Energy c101, сребрен | Ananas, кој што делува (ако е реален попуст) доста намален.
Но, од друга страна ги гледам и тие на КТМ и сфаќам дека нешто со овој на МС ми е сумливо. Едноставно МС нуди многу, а цената е доста ниска споредена со другите.
Од друга страна, ако има некој половен што го продава во Скопје, слободно нека понуди.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.543
Skopje
www.wemaxa.com
Здраво екипа

Барам совет за електричен велосипед. Едноставно немам поим од велосипеди, па секое мислење ми е добредојдено.
Потребата ми е за возење низ град и обавување на дневни активности како носење дете во градинка, одење во канцеларија, тренинг.... Едноставно да ми се олесни секојдневието и да ги немам проблемите за паркинг со кола :)

Го гледам овој на МС е-Велосипед Ms Energy c101, сребрен | Ananas, кој што делува (ако е реален попуст) доста намален.
Но, од друга страна ги гледам и тие на КТМ и сфаќам дека нешто со овој на МС ми е сумливо. Едноставно МС нуди многу, а цената е доста ниска споредена со другите.
Од друга страна, ако има некој половен што го продава во Скопје, слободно нека понуди.

Нема да згрешиш,

КТМ користи Βosch мотори, овие користат кинески (Ananda). Bafang/Ananda се одлични мотори за парите. Во КТМ се користат подобри ќелии на батериите, но и овие се сосема ок, за некој што му е за секојдневно нормално користење нема да биде разочаран. Јас мојот го надградив со подобри 4 клипни кочници и дискови (Shimano XTR со 220mm кочни дискови) затоа што стандардните не ми беа доволни за спуст од врв на Водно.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.543
Skopje
www.wemaxa.com
Одличен избор за XTR со 4 клипа, а кажи ми и напред и назад стави 220мм?

Да, додека од Аљи се нарачуваше нормално. Сега нема проблем со кочење, претходно со некои Tektro кочници и 180мм напред 160мм назад беше на работ, многу слаби перформанси кога ќе загрееа и се осеќав доста несигурно од врв кон средно кога се спуштав.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
Да, додека од Аљи се нарачуваше нормално. Сега нема проблем со кочење, претходно со некои Tektro кочници и 180мм напред 160мм назад беше на работ, многу слаби перформанси кога ќе загрееа и се осеќав доста несигурно од врв кон средно кога се спуштав.
Супер штом си задоволен :) А баш и препорачуваат 220мм за електричен, и ако чуваш 180мм диск пробај позади стави го многу подобро ќе се распореди кочењето

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
Некој да не знае каде се продава квалитетно седиште за точак за 2 годишно дете. обично до 22кг се гледам, ама неможам некоја сална марка да најдам

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
Некој да не знае каде се продава квалитетно седиште за точак за 2 годишно дете. обично до 22кг се гледам, ама неможам некоја сална марка да најдам
Ако сакаш квалитетно само Thule да најдеш кај има, дали во државава или соседството

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Мојата потрага по велосипед заврши. Го капарисав точакот утре го подигнувам. Се одлучив за ECOBIKE LX 21.
Сите услови што ги имав ги исполни. Го пробав ми легна и пресеков. Што и како ќе биде ќе видиме.

kirev

senior
31 мај 2010
9.037
7.707
Мојата потрага по велосипед заврши. Го капарисав точакот утре го подигнувам. Се одлучив за ECOBIKE LX 21.
Сите услови што ги имав ги исполни. Го пробав ми легна и пресеков. Што и како ќе биде ќе видиме.
Ми личи на еден (или два) што ги знам :) Ајде да те служи 100.000 километри!

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.494
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
прати unboxing видео кога ќе го земеш

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.543
Skopje
www.wemaxa.com

Со здравје да си го возиш, од кај го зема и колку ако не е тајна?

kirev

senior
31 мај 2010
9.037
7.707

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно