Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ChatGPT и OpenAI - иднината на AI (чет) ботовите

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
Друштво добив купон, само да потврдам, можам преку линкот погоре да ставам купонот и без разлика дали мејлот е ист со тој на магента? или мора регистрација со тој мејл од корисникот? Целта ми е да си креирам акаунт на сопствен мејл, но не сум корисник на магента.
не мора истиот мејл, преку телеком апликацијата имаш линк за регистрација кој те води на perplexity сајтот, се регистрираш со кој сакаш мејл и треба да го внесеш кодот кога ќе го побара

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.902
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Хахаха точно
a9c89a2efd9252e3d5560a0026fc93bf.jpg

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.712
3.374
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Пред некое време во кафана се отвори ваква дискусија. И општо спомнавме наочари (рејбан мета ми се допаѓаат) и дојдовме до заклучок дека кај и да е нема да треба онаа сложена едукација на учениците и дека ќе се сведе се на неколку предмети, а другото ќе биде се „Еј АИ кажи ми тоа и тоа“, не зборевме за децата да да бидат затуцани, туку да се фокусираат на она што им треба или сакаат да го учат. Пример: Географија основно, Историја основно и толку.

Гледајќи јас како го користам АИ реално помога во секојдненвите задачи во работата.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.902
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
То е...

Атачменти

• AI powered.jpeg
    AI powered.jpeg
    176,6 KB · Прегледи: 81

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Ако пред години наназад ова било тешко па дури и невозможно, посебно за некој како мене кој нема допирна точка со кодирање, сеа е сведено до степен да само разбираш што точно ти треба, кој ти е проблемот... и ботовиве ти даваат решение.

Сакав скрипта да влезе на повеќе линкови од една или повеќе категории на една веб страна, да ги види сите објави на тој линк т.е категорија (пример 50 по страна), да ги запише, да влезе на сите посебно и да скрејпне наслов, подкатегорија и телефонски број - па да ги стави во ексел табела.

Малце долго идеше па на крај оставив само телефонски број да вади.

ЧетГпт стигна до негде, но имав доста грешки, па на Гемини го завршив. Ако порано вакви како мене оделе рачно, трошеле време со отварање линкови еден по еден, копи-пасте па пак назад па пак на ново... сеа е буквално 20 минути куцање, објаснување проблем и добивање финално решение (има малце и вртење во круг ама гледаш што ерори добиваш па пак препраќаш...)

Еден линк со 40/50 објави ја завршува за некој 5 мин.

Screenshot_1.png

Propeller

hello world
5 февруари 2015
214
205
Ако пред години наназад ова било тешко па дури и невозможно, посебно за некој како мене кој нема допирна точка со кодирање, сеа е сведено до степен да само разбираш што точно ти треба, кој ти е проблемот... и ботовиве ти даваат решение.

Сакав скрипта да влезе на повеќе линкови од една или повеќе категории на една веб страна, да ги види сите објави на тој линк т.е категорија (пример 50 по страна), да ги запише, да влезе на сите посебно и да скрејпне наслов, подкатегорија и телефонски број - па да ги стави во ексел табела.

ЧетГпт стигна до негде, но имав доста грешки, па на Гемини го завршив. Ако порано вакви како мене оделе рачно, трошеле време со отварање линкови еден по еден, копи-пасте па пак назад па пак на ново... сеа е буквално 20 минути куцање, објаснување проблем и добивање финално решение (има малце и вртење во круг ама гледаш што ерори добиваш па пак препраќаш...)

Погледнете го атачментот 152501

Пробај со Claude ако ти треба решение да скрејпнеш се, ќе ја модифицира скриптата. За кодирање до сега е најдобар.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Пробај со Claude ако ти треба решение да скрејпнеш се, ќе ја модифицира скриптата. За кодирање до сега е најдобар.
На исти принцип е вака како овие, со комуникација?
Колку се плаќа?

Видов ок, има и бесплатна верзија. Врши работа или си бара за подобро про?

Propeller

hello world
5 февруари 2015
214
205
На исти принцип е вака како овие, со комуникација?
Колку се плаќа?

Видов ок, има и бесплатна верзија. Врши работа или си бара за подобро про?

Мислам дека е многу лимитирана бесплатната верзија, ама да, врши работа. Ако ти треба повеќе, про е супер.

Од мое искуство е најдобар за девелопмент, и далеку подобар од Гемини.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.616
1.782

Погледнете го атачментот 152501
Дали може да се направи да ги отвори сите линкови на пример на Сетек за категорија лаптопи и да ги забележи карактеристиките како кој ЦПУ, ГПУ, Меморија, големина на екран, тип на екран и цена и да ги забележи во некој документ за споредба. Да ми заштеди работа да не ги отварам сите рачно и да барам разлики?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Дали може да се направи да ги отвори сите линкови на пример на Сетек за категорија лаптопи и да ги забележи карактеристиките како кој ЦПУ, ГПУ, Меморија, големина на екран, тип на екран и цена и да ги забележи во некој документ за споредба. Да ми заштеди работа да не ги отварам сите рачно и да барам разлики?
И тоа ли време дојде, да барате помош други да ви пробуваат дали може вештачка интелигенција нешто да направи?
Отвори и објасни ѝ, пробај си сам, аман.
Да заштедел он за себе а да потроши време на другите да му проверат.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.616
1.782
И тоа ли време дојде, да барате помош други да ви пробуваат дали може вештачка интелигенција нешто да направи?
Отвори и објасни ѝ, пробај си сам, аман.
Да заштедел он за себе а да потроши време на другите да му проверат.
Во ред ќе пробам да го изведам ова во Реплит, но би било добро кога би имало универзално решение за ова.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Може сигурно.
Е сеа, за ова првово со објавите и телефонските броеви, заебанцијата е што мораш прво рачно да отвориш категорија па производ и секоја класа што мислиш дека ти е потребна како дата да ја земеш.

И на Сетек исто ќе ти треба, секоја класа која е ставена за таа табела за процесор, графичка итн итн итн, да ја земеш, да ја дадеш како репер од 1 производ па да му пратиш линк од цела категорија за да ти ги класифицира во еден ексел.

Малку време одзема додека не сфатиш што ти бара (програмери кои ова го работат сигурно им е полесно и побрзо ќе го баратат) но чим ја се снаоѓам, може се.

Гемини го користев, Четгпт не ми дава добри резултати.
Мислењето е автоматски споено:

За да не плаќам за џабе, ако е исто како ова... кога скрејпа, само му кажуваш што да да земе или мора како Гемини, пример, за секој наслов/име, цена, текст, бројка итн итн итн, да му ја дадеш класата за да знае од кај да влече?

Пример му давам линк и му викам ми треба тоа и тоа, или мора да знае што да превземе?

Последна промена:

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje

На Сетек пробувам 2-3 дена, или не знам и не сфаќам што да сменам или имаат поголема заштита за скрејпање па не ми дава да повлече инфо.

На Анхоч ми направи скромна табела, ги има производите од прва страна со цена и во колона за спецификација.

Screenshot_1.png

Ако ти треба ќе ти ја пратам па усоврши си ја.

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Децо научете компјутери баталете џипити. Немаат заштита за скрејпање само се идиоти и немаат server side rendering на новата страна шо им е искуцана во NextJS, па 0 SEO имаат ради тоа, а џипитис немаат headless browser вас да ви влече и евалуира јаваскрипт па коа пробува да направи CURL добива празен HTML.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Децо научете компјутери баталете џипити. Немаат заштита за скрејпање само се идиоти и немаат server side rendering на новата страна шо им е искуцана во NextJS, па 0 SEO имаат ради тоа, а џипитис немаат headless browser вас да ви влече и евалуира јаваскрипт па коа пробува да направи CURL добива празен HTML.
Не правам со Гпт.

И ок кажав или не знам или имаат заштита, не сум стручен доволно на тоа поле.

А за мене, за мојата работа и тоа што ми е потребно, АИ ми завршува доста добра работа.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.616
1.782
Да немаат тагови ставено и јас пробав да скрајпам со Селениум и УбаваСупа но не ги дава таговите и не може да ги повлече, ваљда треба со XPath и со некој приближен локатор како Close By, Left, Right итн.

mmarko

hello world
1 март 2013
203
157
mmarko's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-4770K
Motherboard
Asus Gryphon Z87
Storage
Samsung 840 Pro 256GB, Samsung 860 Evo 500GB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
Kingston HyperX Beast 2x8GB 1600MHz
Video card
Asus TUF Gaming RTX 3090
Case
SilverStone TJ08-E
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
X-Bows Ranger (Hako Royal True)
Audio
Sennheiser HD 6XX
Monitor
Dell UltraSharp U2518D + Dell UltraSharp U2412M
OS
Windows 10
Производите ги вчитуваат со https://search.setec.mk/indexes/products/search, веројатно најлесно би било да се земат од таму, како json ги дава. Треба да го видиш request-от во Network што праќаат во body, header и сл. Можда може АИ да помогне. Или ако ти е за еднаш, веројатно може и рачно да го ископираш response па да му речеш да ти извади што ти треба

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.616
1.782
На Сетек пробувам 2-3 дена, или не знам и не сфаќам што да сменам или имаат поголема заштита за скрејпање па не ми дава да повлече инфо.

На Анхоч ми направи скромна табела, ги има производите од прва страна со цена и во колона за спецификација.

Погледнете го атачментот 152689

Ако ти треба ќе ти ја пратам па усоврши си ја.
Може да ми ја пратиш табелата од Анхоч во порака?

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Добредојде...

OpenAI влегува во соработка и интеграција со AWS Bedrock...

Тотална "либерализација" на пазар,
На потег е Google...

Гугулугу гуглигугли...

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
Претставен GPT-5 како најмоќниот модел до сега — брз, интелигентен и со експертско ниво на решавање проблеми. Баш ме интересира дали реално ќе биде така, во последно време претходниот модел доста вергла без врска - за разлика каде Claude дава по неколку решенија и прецизно за што имам прашано.

FinalReviewAI

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Претставен GPT-5 како најмоќниот модел до сега — брз, интелигентен и со експертско ниво на решавање проблеми. Баш ме интересира дали реално ќе биде така, во последно време претходниот модел доста вергла без врска - за разлика каде Claude дава по неколку решенија и прецизно за што имам прашано.

FinalReviewAI
Јас, на пример, до пред неколку месеци многу повеќе се приклонував кон Grok. Едноставо повеќе ми се допаѓаа одговорите и решенијата, за што и да е. Но, од некаде средината на мај, сериозно го „заглупавеа“.

Зошто ова го надоврзувам на твојот коментар - затоа што мислам дека ChatGPT е тоа на кое ќе сиот фокус во иднина и тоа ќе биде „новиот Google“. Во смисол - тоа ќе е ground zero, почетната точка, синонимот за ВИ. И сега е, но како ќе одминува времето, така тоа ќе се засилува и втемелува. Да, секогаш ќе има други кои во нешто се подобри и луѓе ќе ги преферираат, но тоа ќе е ВИ на кој ќе биде сиот фокус и едноставно со време останатите само ќе заостануваат и ќе бидат наменски и подобри само во една конкретна насока.

Што мислам дека и е во ред правец. Сега сме расеани, all over the place на темата...

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно