Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ја само разбрав дека на крај @dekomote иако толку се противеше на понуденото решение на @Vladimir Filevski ... баш тоа го примени и е среќен со исходот, а како бонус добил и коњаче. Според мене, предлогот од Филевски си беше на место, наместо да додаваш вуфери муфери да прајш компликации, продај тоа и купи ова, боље е... според мене многу валиден совет, на место. Е сега понатамошната дискусија можда беше излишна, ама како и да е, мило ми е што се реши проблемот и сега имаме среќен корисник, кој уште еднаш со помош на заедницата ги надмина пречките и живее посреќно. Great job guys!
Беај бе :)

Не се противев никаде, ете провери наназад да видиш.
Значи, да одам да пазарам CR-5x, ти си сигурен 100% дека ќе ми ги задоволи потребите? Најефтино ќе пројдам така. Само да не биде после пак да треба да купувам вуфер :)

Следи го тредот од почеток да ти е појасно. Јас почнав да ломотам кога бев наречен наглув :)

Последна промена:

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
... и иако гледам што сака да каже Владимир, заборавил на најважниот факт дека звучник не мора да биде неутрален за да звучи добро. Премногу аудиофилски звучки се доказ за тоа.
Мора да биде неутрален за да звучи добро.
Не знам за ниту еден аудиофилски (или неаудиофилски) звучник што звучи добро, а да не е неутрален. Од друга страна, постојат бројни „аудиофилски“ звучници што не се неутрални (и не се добри!), а сепак масовно се купуваат од многумина „аудиофили“. Тоа што многу се продава не значи дека е добро - маркетингот и прикаските од разноразни „аудиофилски“ списанија вршат успешно перење на мозоци.

... ги дадов примерите само да кажам дека сум човек што работи и слуша музика 95% на мониторки - и ете ги карактеристиките, и двата се доста неутрални звучки - иако сосем различни, итд.
Многу се лажеш, ако мислиш дека се „доста неутрални“ и вторите звучници на кои работиш (M-Audio AV-40) - измерената фреквенциска карактеристика што си ја постирал убедливо те демантира.

Ја мислам дека нема врска дали звучникот има +/-3db или 6db,
Наздравје, после ова нема потреба од понатамошна дискуисија!

Ама, да не останеме должни за останатите работи, да продолжиме...

ако е квалитетен звучник и има маркет за луѓе коишто им се допаѓа тоа - тогаш кој е Владимир да пушта некои научни трудови тука, да објаснуе дека мора неутрален звучникот да биде, за да биде добар?
... слушам музика на такви звучници што ги споменуваат они, т.е. "минимално отстапување во фреквенциите" и кажувам дека благе везе нема тоа со реалниот свет, и потребите на луѓето. Добар звучник е добар звучник, лош е лош.
Е па тоа е проблемот - не може да биде квалитетен звучникот, ако има лоша фреквенциска карактеристика, па уште и со други лоши перформанси.
Научниот труд што го пуштив кажува дека врз основа на широки и длабоки испитувања на слушателите е докажано дека само доволно неутрален звучник звучи добро. Имаш многу погрешно мислење за научните трудови - тие не служат за некакви „философски“ езотерични мудрувања неповрзани со реалниот свет, туку служат за задоволување на реалните човечки потреби.

Да требаше да разубедувам луѓе дека мониторки треба сите да си купат, ќе бев голема будала XD
1. Не убедувам луѓе да купуваат само мониторски звучници! Доказ: совети што 28 години ги делам во списанието ЕМИТЕР, а и неколку совети овде.
2. Жално е ако мислиш дека се будали оние кои се обидуваат со своето знаење да им помогнат на помалку искусните.
Мислењето е автоматски споено:

ликот пробува да разубеди човек со добар звучник дека е лош и дека треба да го смени со друг, без никаква валидна причина. Ко @dekomote да треба да чуе 0.5db промена на EQ, и секоја промена на компресорот за да треба да ужива во музика или игри, за шо и да го користи звучките...

Според мене чист и безосмислен елитизам, ништо повеќе од тоа.
Прво: описот/квалификацијата „ликот“ е некултура.
Второ: човекот нема добар звучник, туку има многу лош. Мојот совет да го смени звучникот го дадов со голема и валидна причина - самиот dekomote сакаше да си докупи сабвуфер, а јас му кажав дека за помалку пари може да си купи многу подобри звучници! Каде гледаш тука елитизам?!

Толку знаење, што ќе натера на чоек да му се слоши од изборот шо го напраил, ќе помисли дека треба да дае 1000+ЕУР за да чуе добар звук. Аудиофилски комплекс, тие што знаат - знаат.
Никогаш не сум рекол дека треба да се дадат 1000 евра за да се чуе добар звук. Напротив, секогаш сум давал совети да се помине што е можно поевтино. Ама под некоја граница не се може.

Последна промена:

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Немам објавено научни трудови. Тоа не ме прави не научник, имам формално образование за научник а и сум работел статистики на пола трудови за медицински факултет, и нашиот а и во на мед. фак. во Трст.
???
Ако немаш објавено научни трудови, тогаш сигурно не си научник. Иако формалната дефиниција за научник е полабава, сепак во праксата научниците мораат да истражуваат и своите истражувања да ги објавуваат како научни, или барем како стручни трудови, рецензирани од експертска комисија и потоа, ако вредат, да бидат цитирани од други научници. Инаку како би дознал дека тоа што го тврдиш е точно?

Првпат слушам дека имало „формално образование за научник“?! Што ти пишува на дипломата - „дипломиран научник“? :):ROFLMAO:
Ако си работел статистики на туѓи трудови, тоа не те прави научник (ќе те правеше, ако те ставеа како заслужен ко-автор). Исто како што не е научник дактилографката што ги куцала тие научни трудови. Ти само си мислиш дека си научник (односно - дека не си не-научник).
И јас сум правел статистики на медицински научни трудови - ама никогаш и никаде не сум го спомнал тоа досега. Срам ми е да се фалам со таква дребност.

Прашањето „кој си ти“ беше реторичко и саркастично. Знам многу убаво кој сте, ве читам од дете и ова што го прочитав последниве 2 дена на форумов не ми се веруваше, буквално ѝ се исравте на сета почит што сум ја имал према вас. Ако не разбирате дека постојат различни вкусови, слухови и буџети, нема што да давате совети никому. Поготово не кога некој не ве прашува за совет.
Ако си го читал списанието ЕМИТЕР (како што тврдиш), тогаш си морал да видиш дека во моите совети таму секогаш сум водел голема сметка за вкусови, а особено за буџетите.
Влегуваш во контрадикција - сега тврдиш дека не си барал совет, а во твојот прв пост на оваа тема ти напиша:
Ајде мала консултација тука ве молам
Ова мене ми личи на барање совет.

Прашањето не беше колку се лоши моите монитори. Кој совет е да потрошам двојно повеќе за да добијам понеутрални звучници?! Згора на муабетот дека сме приглуви, дека не разбираме психоакустика, дека не знаеме што е звучен третман :) spoiler alert! не сме аудио инженери!!
Да те потсетам - ти сакаше да купиш сабвуфер што чини повеќе од дупло од твоите стари звучници (Е3.5), а јас ти дадов совет за помалку пари да си купиш звучник што ќе има ем повеќе басови, ем подобар звук од твоите Presonus E3.5. Башка што ако ги продадеш старите E3.5, разликата во цената е уште помала. А ако купеше сабвуфер, не ќе можеше да ги продадеш Е3.5, па ќе си останеше на дупло поголемата цена. Такашто, советот ми беше супер, а на крај ти потврди дека со звучниците што ти ги препорачав најпосле си доби „задоволително длабоки“ басови. Наместо да ми бидеш благодарен,...

Ти самиот си призна дека си наглув. Ништо страшно, тоа не значи дека нема да уживаш во добри звучници. Всушност, мојата реакција за наглувоста беше упатена кон оние кои на интернет дале добри оценки за твоите лоши звучници (да не ставам цитат тука, као доказ).

Ти праша као се вика науката која ги поврзува субјективните со објективните перформанси, а јас најкултурно ти кажав дека се вика психоакустика - каде тука виде проблем?!

Некој друг се обиде да се подбива со мене, а не знаеше разлика меѓу звучна изолација и акустички третман на соба - па ако некој мисли да се бори со мене, треба да ми биде најмалку рамен (со знаење или сила, сеедно). На никој друг не му се смеев што не ја знае таа разлика, нели?

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Сеа читам со солзи на очи дека цената 1600 евра била за еден, а ги гледав на некои места во пар па си мислев 1600 ај и не се така многу за компјутерски звучник...

A7X на времето беа околу 1000-че два..Ова S2V као нешто многу боље од A7X па се 3 пати поскапи?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Срам ми е да се фалам со таква дребност.
Извини, еве срам ми е.

Ако си го читал списанието ЕМИТЕР (како што тврдиш)
Не, лажам :)))))))))))))))))))))) божееее... Не ми е јасно зошто се понашаш вака. Треба да ги барам списанијата сеа да ги сликам? Да сликам појачалата што сум ги правел? Еве рихтер 12 вуферот го направив во 2004та :) веруваш сеа дека сум те читал?

Ова мене ми личи на барање совет.
Побарав совет дали да земам сабвуфер или поголеми монитори НЕ ДАЛИ МОИТЕ МОНИТОРИ СЕ ДОБРИ ЛОШИ ДАЛИ ТРЕБА ФРЕКВЕНЦИСКИ КУРЦИ И КАРИКИ!

Да те потсетам - ти сакаше да купиш сабвуфер што чини повеќе од дупло од твоите стари звучници (Е3.5), а јас ти дадов совет за помалку пари да си купиш звучник што ќе има ем повеќе басови, ем подобар звук од твоите Presonus E3.5. Башка што ако ги продадеш старите E3.5, разликата во цената е уште помала. А ако купеше сабвуфер, не ќе можеше да ги продадеш Е3.5, па ќе си останеше на дупло поголемата цена. Такашто, советот ми беше супер, а на крај ти потврди дека со звучниците што ти ги препорачав најпосле си доби „задоволително длабоки“ басови. Наместо да ми бидеш благодарен,...
Го скокна делот кај што кажав дека звучнициве ми вадат позадоволителен бас ама полош звук од пресонусот? И шум имаат повеќе, и други минорни работи што веројатно тебе не те интересираат ако фреквенцискиот респонс е таман. Фала многу ама да знаев ќе си земев Пресонус 5ки.
И не, не сакав да зеам вуфер, прашував дали да земам вуфер или поголеми монитори. И те послушав иницијално, се дури не почна да ломотиш за неутралност, психоакустика и срања. Nobody cares about that stuff.

Еве, кажи ако тоа те задоволи, кај да пратам благодарница :)

Ти праша као се вика науката која ги поврзува субјективните со објективните перформанси, а јас најкултурно ти кажав дека се вика психоакустика - каде тука виде проблем?!
Не прашав.

Ти самиот си призна дека си наглув. Ништо страшно, тоа не значи дека нема да уживаш во добри звучници. Всушност, мојата реакција за наглувоста беше упатена кон оние кои на интернет дале добри оценки за твоите лоши звучници (да не ставам цитат тука, као доказ).
Ја си признав ОТКАКО ти кажа како тие 8 души што ги знам со пресонус се наглуви :)))))))

Очигледно ќе го возиш еготрипов дури еден од нас не се откаже. Еве ко помлад, последен риплај ти пишувам, ти признавам победа и те стаам на игнор. Убаво викале, боље да не си ги запознаеш хероите...
Фала што ме просветли, се глеаме во други изданија.

И за да не се заебе некој друг, звучнициве имаат одвратен шум! Мислев дека е мал ама се приметува и смета и е ужасен.
Мислев дека е до мене ама не е:

https://www.reddit.com/r/SoundEngineering/comments/gn790y View: https://www.reddit.com/r/SoundEngineering/comments/gn790y/white_noise_on_brand_new_mackie_cr3xs/

https://www.reddit.com/r/audio/comments/b9gc4t View: https://www.reddit.com/r/audio/comments/b9gc4t/mackie_cr5bt_interferences_problem/

https://www.reddit.com/r/audio/comments/lxue1i View: https://www.reddit.com/r/audio/comments/lxue1i/mackie_cr4_x_whitepink_noise_issue_even_when_not/

И само се појачува кога слушаш музика.
Толку од експертските совети, фала пуно!

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сеа читам со солзи на очи дека цената 1600 евра била за еден, а ги гледав на некои места во пар па си мислев 1600 ај и не се така многу за компјутерски звучник...

A7X на времето беа околу 1000-че два..Ова S2V као нешто многу боље од A7X па се 3 пати поскапи?

Batali Adam, ne e istiot brend vekje, zemi Neumann , tie so 3 driveri se drama

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Јас одамна престанав да бркам спецификации, ривјуа, неутрален звук итн. Па посебно кога комплетно почнав да слушам на компјутер и со EQ.

Во случајов немаше доволно бас со првите звучници. Сега ги купи вторите кои па немаат такви средни и високи ако добро разбирам. Значи идеално нема. Подобро решение најверојатно е и поскапо.

Туку сега треба да се одлучи кои ќе ги продава па да триеме раце заинтересираните на форумов :)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Туку сега треба да се одлучи кои ќе ги продава па да триеме раце заинтересираните на форумов :)

Веќе се предадени на преслушување пресонусот, ако се откаже другарчето, ќе ги огласам.
Мада, ова шумот почна ептен да ми го буши мозокот, ништо чудно и мекиво да ги продадам.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Мислам дека треба да ги ВРАТИШ а не да ги продадеш. Ако има шум, тогаш јас би рекол дека се дефектни. Не дека и други такви ќе се недефектни, туку дека мислам дека би се нафатиле да ти услужат. Би требало и нив да ги интересира тоа. (Мене МНОГУ би ме интересирало, и ми е една од клучните работи за појачало)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Мислам дека треба да ги ВРАТИШ а не да ги продадеш. Ако има шум, тогаш јас би рекол дека се дефектни. Не дека и други такви ќе се недефектни, туку дека мислам дека би се нафатиле да ти услужат. Би требало и нив да ги интересира тоа. (Мене МНОГУ би ме интересирало, и ми е една од клучните работи за појачало)
Не враќам опрема, срам ми е :) само ептен ако не е расипано out of the box. Ги чув таму ама не ги чув на мал звук и од близу. Its on me.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Можно е да се дефектни, голем шум не смее да се слуша. Треба да се вратат и да се споредат со други примероци од истите.

Не, лажам :)))))))))))))))))))))) божееее... Не ми е јасно зошто се понашаш вака. Треба да ги барам списанијата сеа да ги сликам? Да сликам појачалата што сум ги правел? Еве рихтер 12 вуферот го направив во 2004та :) веруваш сеа дека сум те читал?
Ако си ме читал, немаше да се сомневаш во моите совети и објаснувања. А ти напиша цели фермани со глупости...

Побарав совет дали да земам сабвуфер или поголеми монитори НЕ ДАЛИ МОИТЕ МОНИТОРИ СЕ ДОБРИ ЛОШИ ДАЛИ ТРЕБА ФРЕКВЕНЦИСКИ КУРЦИ И КАРИКИ!
Ти дадов совет да не купуваш сабвуфер и да си земеш поголеми монитори. Остатокот ти е бонус (што не знаеш да го цениш).

Го скокна делот кај што кажав дека звучнициве ми вадат позадоволителен бас ама полош звук од пресонусот?
Повторно потврдуваш дека си наглув.

И шум имаат повеќе, и други минорни работи што веројатно тебе не те интересираат ако фреквенцискиот респонс е таман. Фала многу ама да знаев ќе си земев Пресонус 5ки.
Шумот најверојатно е дефект, врати го назад звучникот и побарај друг примерок.
Presonus Eris 5 нема да ти заврши работа, бидејќи нема копче за volume - а тоа ти беше важен услов, нели?

И не, не сакав да зеам вуфер, прашував дали да земам вуфер или поголеми монитори.
Праша, и ти дадов одговор.

И те послушав иницијално, се дури не почна да ломотиш за неутралност, психоакустика и срања. Nobody cares about that stuff.
Ова доволно кажува за тебе...

Праша, праша:
Која е таа наука која кажува дека објективно и субјективно неутралните звучници се подобри за генерална популација?

Ја си признав ОТКАКО ти кажа како тие 8 души што ги знам со пресонус се наглуви :)))))))
Па? Сум бил во право.

И за да не се заебе некој друг, звучнициве имаат одвратен шум! Мислев дека е мал ама се приметува и смета и е ужасен.
Мислев дека е до мене ама не е:

https://www.reddit.com/r/SoundEngineering/comments/gn790y View: https://www.reddit.com/r/SoundEngineering/comments/gn790y/white_noise_on_brand_new_mackie_cr3xs/

https://www.reddit.com/r/audio/comments/b9gc4t View: https://www.reddit.com/r/audio/comments/b9gc4t/mackie_cr5bt_interferences_problem/

https://www.reddit.com/r/audio/comments/lxue1i View: https://www.reddit.com/r/audio/comments/lxue1i/mackie_cr4_x_whitepink_noise_issue_even_when_not/

И само се појачува кога слушаш музика.
Толку од експертските совети, фала пуно!
За шумот веќе ти напишав - веројатно е дефект, врати ги. Ако е мал шумот, тоа е скоро правило кај евтините активни звучници.
Инаку, до тебе е - не гледаш дека првиот и третиот пример се потполно други модели на Mackie звучници?
Вториот пример веќе е сличен на „твојот“ звучник, но не е истиот - има вграден bluetooth модул (кој може да прави проблеми со шумот). Освен тоа, човекот убаво кажува: „These noises appears randomly, ... The noise is more noisy at a low volume.“ Значи, човеков вели дека шумот се појавува кога ќе му текне и дека е поглaсен при потивок volume - токму обратно од она што ти го кажуваш. Сето тоа мене ми личи на случаен дефектен примерок, а не на константна особина на Mackie CR5-X.
Не заслужуваш веќе совети од мене.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Не враќам опрема, срам ми е :) само ептен ако не е расипано out of the box. Ги чув таму ама не ги чув на мал звук и од близу. Its on me.
Далеку е од срам, поготово во посериозниве фирми со опрема, не се ваљда пиљари па да се срамиме дека увалиле скапан патлиџан меѓу здравите. И да не враќаш сепак помини слушни им друг пар и спореди. Ова се сериозни фирми со опреми. Не знам дали си барал нешто за професионална опрема, ама обично пристапот не е пиљарски. Не треба да ги занима тоа, ама сепак тие се наменети за народ пари да вади од таа опрема, а не да „слуша игрици“, и бара сериозен пристап.

Ич да не се срамиш, не си им ги украл.

View: https://www.youtube.com/watch?v=kyc_ICM7E_w

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Новите монитори се врзани директно на матична плоча (или вградена картичка, како и да е)?

Ако да, претпоставувам со 3.5мм > RCA кабел?

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
@Vladimir Filevski не би било лошо да намалиш со надмени постови. Иако генерално те знаеме кој си, не знаеш од другата страна кој е (иако не работи на аудио поле, секој со своето). Првично се согласив со твојот пост и препораките, но мислам дека ја водиш дискусијата накај некое докажување. Секоја почит, но да држиме ниво.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Новите монитори се врзани директно на матична плоча (или вградена картичка, како и да е)?

Ако да, претпоставувам со 3.5мм > RCA кабел?
Не е до кабелот, шумот е присутен и без кабли и се слуша на бар 30цм од звучникот и тоа од ја што сум приглув :)

Енивеј, бев во Вижн и испадна дека не се дефект ами такви си се од мајка сите. Газдата беше топ и ми понуди да ми ги врати парите без да ги побарам.
Земав вуфер место нив. Меки вуферот има деск контрола.

Звукот е многу подлабок и општо позадоволувачки. Нема шум иако истите кабли и сетап го користам со пресонусот.

@DarthJe5us избегнувај ги друже, не ги бива.

@gokica нема да има оглас нажалост, си се враќам на пресонусот :)

Фала на сите, се извинувам за шумот овие неколку дена. Слушајте паталци повеќе од гаталци, да не се заебувате ко мене.

Sent from my SM-G990B using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Не е до кабелот, шумот е присутен и без кабли и се слуша на бар 30цм од звучникот и тоа од ја што сум приглув :)

Знам дека звучи смешно, ама пробај заврти го штекерот обратно. Во струја што е.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.844
6.393
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Знам дека звучи смешно, ама пробај заврти го штекерот обратно. Во струја што е.
Значи сѐ пробав, до гасење осигурачи, во вижн пробавме со изолации со све. Тука си е шумот, срање се.

35mm

read-only
27 јули 2022
1
2
Presonus Eris 5 нема да ти заврши работа, бидејќи нема копче за volume - а тоа ти беше важен услов, нели?
Здраво @Vladimir Filevski, мала дигресија... Новите Eris Е5BT (не XT) нудат и потенциометар за волумен, поголем драјвер (5.25") и sub out. Би ве замолил за мислење за истите, однапред благодарам.

Gjurc1n0t

hello world
17 април 2019
59
135
www.instagram.com
Значи сѐ пробав, до гасење осигурачи, во вижн пробавме со изолации со све. Тука си е шумот, срање се.

@dekomote Presonus Eris 5 со истиот проблем... Во саботата ги купив од Аудио Артист и дома добив 6 саати гратис траблешут. Што сѐ не пробав. На крај случајно наидов на солуција. Пробај само смени го продолжниот кабел со кабел што е без уземјување. Кај мене ова го реши проблемот. Нема ни шум ни ноис. All is good!

Испратено од CLT-L09 преку IT.mk форум апликација

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
@dekomote Presonus Eris 5 со истиот проблем... Во саботата ги купив од Аудио Артист и дома добив 6 саати гратис траблешут. Што сѐ не пробав. На крај случајно наидов на солуција. Пробај само смени го продолжниот кабел со кабел што е без уземјување. Кај мене ова го реши проблемот. Нема ни шум ни ноис. All is good!
Честитки за решавањето на проблемот! Вчера токму тоа сакав да го предложам како последна шанса за солуција, но наеднаш не можев да постирам одговор - цело време ми се појавуваше порака „Упс! Наидовме на проблеми. Обидете се повторно подоцна...“
Духовито она со „шесте часа гратис трабелшут“. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992

Енивеј, бев во Вижн и испадна дека не се дефект ами такви си се од мајка сите. Газдата беше топ и ми понуди да ми ги врати парите без да ги побарам.
Земав вуфер место нив. Меки вуферот има деск контрола.

Звукот е многу подлабок и општо позадоволувачки. Нема шум иако истите кабли и сетап го користам со пресонусот.

@DarthJe5us избегнувај ги друже, не ги бива.

@gokica нема да има оглас нажалост, си се враќам на пресонусот :)

Фала на сите, се извинувам за шумот овие неколку дена. Слушајте паталци повеќе од гаталци, да не се заебувате ко мене.

И сега која опција ја имаш во употреба? И секако се поставува прашањето, како ги врза? И дали има шум, хис или брум од вуферот?

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
На крај случајно наидов на солуција. Пробај само смени го продолжниот кабел со кабел што е без уземјување. Кај мене ова го реши проблемот. Нема ни шум ни ноис. All is good!
Sic transit gloria mundi.

@Vladimir Filevski не би било лошо да намалиш со надмени постови. Иако генерално те знаеме кој си, не знаеш од другата страна кој е (иако не работи на аудио поле, секој со своето). Првично се согласив со твојот пост и препораките, но мислам дека ја водиш дискусијата накај некое докажување. Секоја почит, но да држиме ниво.
Се разбира дека не знам кој е од другата страна – токму затоа секогаш кога сум молел за совет за некоја област што не ја познавам, никогаш не ми паднало на памет да го доведувам во прашање знаењето на човекот што ми дал совет, а особено не да се подбивам со него, омаложувајќи ја неговата наука! А овде на форумов, некои не постапија така, за жал ...
За кавга се потребни двајца. Во овој случај четворица. Имаше прашање, дадов стручен совет и мислење и на тоа требаше да се заврши. Арно ама, потоа тие тројца почнаа да ја омаловажуваат и исмеваат науката (мојата наука!) и моите објаснувања, надмено обидувајќи се да докажат дека се во право и дека јас немам врска со реалноста (користејќи притоа и навреди). Зошто прво нив не ги предупреди да држат ниво?
И кои беа тие тројца? Еден „продуцент“ кој „професионално“ работи на звучници стари 40 години (во непозната состојба), еден „научник“ кој мисли дека дипломирал за научник (!?!?) и еден тотален лаик за аудио техника кој се обидува да биде циничен/саркастичен/„духовит“ жонглирајќи со поими кои не знае што значат. Такви задолжително спуштам таму кајшто треба да бидат.

Што се однесува до шумот од Mackie CR5-X, како што веќе напишав, вообичаено е да има некаков шум кај активни звучници, особено кај поевтините - кај некои повеќе, кај некои помалку. Дури ни JBL не е имун на тоа. Ама слушање звучник на далечина од само 30 или 40 cm навистина е крајно невообичаено (да не употребам некој друг, попрецизен збор). На толку кратко растојание не е чудно што шумот е поизразен, дури и кај поскапи студиски монитори тоа може да се се забележи. Сепак, ако шумот е значително голем, тогаш нешто не е во ред – дали самиот звучник, дали нешто во неговата околина (види погоре). Како и да е, јас преходно препорачав прво да се чујат звучниците.

@Necromancer Непријатно се изненадив што твојата критика кон мене ја поддржија со лајкови дури 11 луѓе. Ајде ги сфаќам оние тројцана „увреѓени“, ама останатите?! Гледам дека моите совети и објаснувања (па и однос) не се добредојдени овде, па затоа да ве ослободам од маките:
Го молам администраторот да ме избрише од членувањето во овој форум.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

Едниот зборува за Mackie а другиот за пресонус. Пробале на штекер без заземјување/изолација во Вижн.

Едит: Нема потреба да се чувствуваш навредено. Ова е форум и на него се дебатира. Не секогаш ни се совпаѓаат мислењата. Тоа е нормално.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Да де, знам дека се различни брендови и модели, но решението можеби може да е исто бидејќи станува збор за најобични засилувачи.

Едно е дебатирање и несогласување на мислења, а сосема друго е она што се случуваше во овој тред. Толку од мене - збогум!

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.285
5.258
Скопје
hackitfree.github.io
Sic transit gloria mundi.

Се разбира дека не знам кој е од другата страна – токму затоа секогаш кога сум молел за совет за некоја област што не ја познавам, никогаш не ми паднало на памет да го доведувам во прашање знаењето на човекот што ми дал совет, а особено не да се подбивам со него, омаложувајќи ја неговата наука! А овде на форумов, некои не постапија така, за жал ...
За кавга се потребни двајца. Во овој случај четворица. Имаше прашање, дадов стручен совет и мислење и на тоа требаше да се заврши. Арно ама, потоа тие тројца почнаа да ја омаловажуваат и исмеваат науката (мојата наука!) и моите објаснувања, надмено обидувајќи се да докажат дека се во право и дека јас немам врска со реалноста (користејќи притоа и навреди). Зошто прво нив не ги предупреди да држат ниво?
И кои беа тие тројца? Еден „продуцент“ кој „професионално“ работи на звучници стари 40 години (во непозната состојба), еден „научник“ кој мисли дека дипломирал за научник (!?!?) и еден тотален лаик за аудио техника кој се обидува да биде циничен/саркастичен/„духовит“ жонглирајќи со поими кои не знае што значат. Такви задолжително спуштам таму кајшто треба да бидат.

Што се однесува до шумот од Mackie CR5-X, како што веќе напишав, вообичаено е да има некаков шум кај активни звучници, особено кај поевтините - кај некои повеќе, кај некои помалку. Дури ни JBL не е имун на тоа. Ама слушање звучник на далечина од само 30 или 40 cm навистина е крајно невообичаено (да не употребам некој друг, попрецизен збор). На толку кратко растојание не е чудно што шумот е поизразен, дури и кај поскапи студиски монитори тоа може да се се забележи. Сепак, ако шумот е значително голем, тогаш нешто не е во ред – дали самиот звучник, дали нешто во неговата околина (види погоре). Како и да е, јас преходно препорачав прво да се чујат звучниците.

@Necromancer Непријатно се изненадив што твојата критика кон мене ја поддржија со лајкови дури 11 луѓе. Ајде ги сфаќам оние тројцана „увреѓени“, ама останатите?! Гледам дека моите совети и објаснувања (па и однос) не се добредојдени овде, па затоа да ве ослободам од маките:
Го молам администраторот да ме избрише од членувањето во овој форум.
Јас неможев да се изначудам тој пост ( кој со ништо не беше поврзан со темата и беше на тема „не би било лошо да намалиш со надмени постови„ и „не знаеш од другата страна кој е„ и не го избришаа - туку напротив доби подршка ? :eek:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно