Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
Види внимателно што напишав. Повеќеканалните стримови претендираат човечкиот говор да го сместат во централниот канал. При downmixing на стримовите во стерео, централниот канал се дели помеѓу стерео/фронтовите. При идеална поставеност на стерео звучниците, не би требало да имаш голем проблем...

...но многу е полесно да се стави еден централен звучник и да се анулира проблемот отколку да се мачиш со два предни.

Абсолутно те разбирам, моментално имам сетап со 2.0 активни и до некаде го имам проблемот.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Абсолутно те разбирам, моментално имам сетап со 2.0 активни и до некаде го имам проблемот.

За дијалози во филмови, само центар, ништо друго не го решава проблемот, been there, done that.

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
За дијалози во филмови, само центар, ништо друго не го решава проблемот, been there, done that.
А колку е страшно да се користат различни звучници за центар, различни за предни?
Муабетот ми е да не треба да купувам Фокал Ариа(900е) за центар, дали ќе можам да пројдам со некој си Монитор Аудио Бронзе(250е)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
А замисли па стерео сабови колку лоша инвестиција се. :(
Човек би сакал да одмори од добивање идеи за дополнителни $$$ ;)

А колку е страшно да се користат различни звучници за центар, различни за предни?
Муабетот ми е да не треба да купувам Фокал Ариа(900е) за центар, дали ќе можам да пројдам со некој си Монитор Аудио Бронзе(250е)
Тоа сакав и јас да кажам, освен естетски, дали многу ќе смени употребата на друг звучник за центар?

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
Човек би сакал да одмори од добивање идеи за дополнителни $$$ ;)

Тоа сакав и јас да кажам, освен естетски, дали многу ќе смени употребата на друг звучник за центар?
Освен за центар, прашањето би било и за СУБ, не би сакал да дадам 2000е за Суб од Фокал..

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Да разбијам малку дискусија од high-end уредиве :D
Дали вреди да порачам Samson SR850? Ќе се користи на PC, за игри, музиче...

@Banjifiko го прочитав низ темите дека ги има.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019

Чисто да видите како сметаат производителите дека треба да биде соодносот - и ова можам од лично искуство да го потврдам.

Лев/Десен:
fdbfc74fb2ea076ebb0bfee61d4e578d.jpg

Центар:
340389b7-1f86-494c-a3dc-d46b5fa4811b.jpg

За споредба, иако се сликите со различна големина, драјверите се идентични. Центарот е речиси двојно поголем од L/R.

Нема зошто да е проблем, се додека постои релативна компаративна импеданса.

Освен за центар, прашањето би било и за СУБ, не би сакал да дадам 2000е за Суб од Фокал..

Јас купив вуфери од истата серија на JBL, но не беа по 2К. Но во овој случај, можеби подобар избор е SVS, REL, па дури и Klipsch.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.512
3.118
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
На 5.1 сетап, како слушате музика 2 канали стерео, 5 канали стерео или можеби (дури) surround?

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
На 5.1 сетап, како слушате музика 2 канали стерео, 5 канали стерео или можеби (дури) surround?

Најчесто "all channel stereo". Порано слушав и во 2.2 конфигурација но откако се споија двата системи на исто место, повеќеканалниот систем е само за видео.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Можеш да гасиш звучници кога слушаш музика, јас така правам, т.е. го гасам центарот.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Најчесто стерео + саб, или 5 канално стерео ако седам централно.

Во последно време повеќе поминувам во втората зона која е покомпактна просторија и веројатно акустично подобра, зашто и со помали звучници добивам доста солиден звук.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.512
3.118
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Со 5 дефинитивно покрива поголем простор и е погласно (нормално:)), со 2 канали таман, а со 5.1 е чудно (но не значи дека не е добро). Сепак повеќето снимки се правени за 2 канали ако не се лажам (така стои во инфо на пример за повеќето песни на Tidal HiFi апликацијата).

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Дали вреди да порачам Samson SR850? Ќе се користи на PC, за игри, музиче...

Би ти рекол иди на Phillips слушалкиве (малку се поскапи)

Buy Products Online from China Wholesalers at Aliexpress.com

Останати опции:

https://www.thomannmusic.com/superlux_hd681.htm (ја има и кај чичко Аљи)

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
Не дека јас ги продавам ама не се споредува со ништо од наведеното
Audio technica ath-m30 и Superlux 681b

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

Не знам за другиве опции, ама многу порадо би ги SHP9500 отколку M30. Не би ги споредил зошто едните се open back а другите не, ама ако се во буџетот, се одлична опција.

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
Не знам за другиве опции, ама многу порадо би ги SHP9500 отколку M30. Не би ги споредил зошто едните се open back а другите не, ама ако се во буџетот, се одлична опција.
Philips SHP9500 од аљијата не ќе да се оргинал, ама и да се дупла разлика во цена 82 usd наспроти 40 usd.
Мојот коментар повеќе се однесуваше на Суперлукс, ISK и остали во нивен ранк.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

Би рекол дека ATH-M30 би биле одлични за слушање одредени типови на музика. Но дефинитивно, нема да бидат добри за пролонгирано слушање и посебно не за гејминг. Бидејќи збориме за затворена студиска слушалка, која нема добар soundstage. Не успеав да најдам конкретни мерења, за M30 па да можам да дискутирам околу нејзиниот sound signature.

Ама, мислам дека Phillips-от во секој поглед ја кине за гејминг и секојдневна употреба, понеутрална и покомфорнтна е има одличен soundstage. Единствена мана е што пракчитно нема low-bass, ама тоа е типично за отворена слушалка од овој тип.

Лично од мое искуство зборувам, дека затворена слушалка која е наменета за мониторинг во студио не е толку добра опциј за секојдневно користење. Купив DT 770 Pro пред 3-4 месеца, а сега секам да купам Sennheiser HD 58X или Sennheiser HD599... или HD650. Баш поради тоа што за мене DT 770 претставува пренапорна слушалка.

НО, за парите што ги продаваш ти, би требало да му брка работа и е ОК слушалка да влезе у rabbit hole.

Edit 2: Направив Google Search можно е да не се оригинал. Истиот продавач испраќал и фејкови.

Последна промена:

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Јас само да додадам од лично искуство, кај сараунд сетап многу повеќе би вложил во добар центар и суб (или два), потоа предните исто поради тоа што рече дека системот би се користел за музика а задните некои прцлиња колку да прават пиу пиу или некој шуш муш. Имав порано систем со подобри предни и задни а послаб центар и вуфер и многу полошо целокупно искуство имав. Сега сум 2.1 и сум најсреќен :).

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
...и веројатно акустично подобра, зашто и со помали звучници добивам доста солиден звук.

Не се разбирам многу во сараунд, ресивери итн (а и немам желба за нив), но само да се надоврзам на @InSides и @Necromancer .Иако е можеби најнепопуларна тема, поставеноста на звучниците во просторијата и акустичниот третман се тие работи што за најмалку пари, ќе донесат најголемо подобрување на звукот.

Моја препорака - нека не бидат на последно место, иако не се толку интересни како нови играчки во системот :)

ЕДИТ за Брасица:

Сега сум 2.1 и сум најсреќен :).

А со 2.2 би бил најнајсреќен :p

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје

Со оглед на буџетот кој го имам одвоено или ќе биде Superlux 668B или Самсонот. Скоро исти модели, со малку различен "потпис"... мада Суперлуксот е поскап за 20$ (дека доаѓа во retail пакување + removable кабел, бла бла).

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
Би рекол дека ATH-M30 би биле одлични за слушање одредени типови на музика. Но дефинитивно, нема да бидат добри за пролонгирано слушање и посебно не за гејминг. Бидејќи збориме за затворена студиска слушалка, која нема добар soundstage. Не успеав да најдам конкретни мерења, за M30 па да можам да дискутирам околу нејзиниот sound signature.

Ама, мислам дека Phillips-от во секој поглед ја кине за гејминг и секојдневна употреба, понеутрална и покомфорнтна е има одличен soundstage. Единствена мана е што пракчитно нема low-bass, ама тоа е типично за отворена слушалка од овој тип.

Лично од мое искуство зборувам, дека затворена слушалка која е наменета за мониторинг во студио не е толку добра опциј за секојдневно користење. Купив DT 770 Pro пред 3-4 месеца, а сега секам да купам Sennheiser HD 58X или Sennheiser HD599... или HD650. Баш поради тоа што за мене DT 770 претставува пренапорна слушалка.

НО, за парите што ги продаваш ти, би требало да му брка работа и е ОК слушалка да влезе у rabbit hole.

Edit 2: Направив Google Search можно е да не се оригинал. Истиот продавач испраќал и фејкови.
Се сложувам за soundstage на м30, ама сепак тоа е необоена флет студиска слушалка која е доста пријатна за слушање.

Ствар на вкус е на крај јас м30 ги заменив со ДТ770 и според мене се фантастични, воопшто не ми се напорни и слушам на нив по околу 4ч на ден.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Ствар на вкус е на крај јас м30 ги заменив со ДТ770 и според мене се фантастични, воопшто не ми се напорни и слушам на нив по околу 4ч на ден.

Да не се разбереме погрешно, звукот на DT770 е фантастичен, доста рамен (освен високите тонови) дури и sound stage-от е феноменален за затворена слушалка. Само тие високи тонови, што се карактеристични за слушалките на Бајер, за мене знаат да бидат доста непријатни после 2-3 саата активно слушање.

Која верзија на DT770 ја имаш? 250, 80 или 32 омската?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
DT770 немаат рамен туку "V" звук. Саундстејџот е поширок од низа отворени слушалки кои сум ги чул.

Еве и девојчево ги носи и не се пожали :)

Извинете на малку шлагер т.е. офтопик.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
DT770 немаат рамен туку "V" звук. Саундстејџот е поширок од низа отворени слушалки кои сум ги чул.

Еве и девојчево ги носи и не се пожали :)

Извинете на малку шлагер т.е. офтопик.

Mild "V" звук има само 80 омската верзија. Според мерењата што ги имам видено, 250 омската и 32 омската се доста "рамни" освен кај високите тонови. Е сега, екстензијата на ниските тонови и фактот дека е затворена слушалка можеби ги прави по "bassy" од други слушалки.

Види ги FR графиците на rtings.
Beyerdynamic DT 770 PRO Review

Edit: Можеби да е нешто ептен на граница на V-Sound. Слушни ги на пример Sony MDR V55.

Edit 2: Заборавив да напоменам, јас ја имам 32 омската верзија и ја возам со "Meizu Hi-Fi Pro" dac/amp.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Mild "V" звук има само 80 омската верзија. Според мерењата што ги имам видено, 250 омската и 32 омската се доста "рамни" освен кај високите тонови. Е сега, екстензијата на ниските тонови и фактот дека е затворена слушалка можеби ги прави по "bassy" од други слушалки.

Види ги FR графиците на rtings.
Beyerdynamic DT 770 PRO Review

Edit: Можеби да е нешто ептен на граница на V-Sound. Слушни ги на пример Sony MDR V55.

Не се басести како други слушалки, се сложувам. Но далеку се од Сенхајзер HD650 кои за мене се референца за рамен звук.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно