Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Да прашам тука стручњаци со аппле што работат...
Тастатура apple magic може ли да се премапираат дугмињата и да функционираат без проблем на windows.

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60
Здраво дечки, како долгогодишен корисник на Android сакам да направам транзиција кон Apple. Порано сум имал iphone, ама тоа беше пред 10 години може. Сега повотно ми се појави желба да имам iphone. Во план имам да ги почекам новите 15ки, колку што видов ќе излезат октомври негде и од нив да земам некој. Некој useful tips and tricks, совети околу купување, искуства, од каде да се купи etc. се добредојдени.

Јас ја имав истата желба и се префрлив од буџет андроид (Poco X3) на iPhone 11 Pro Max. Искрено во ништо не е побрз ајфонот, не можам да си најдам добра тастатура, апликации кои ги користев на андроид овде ги нема или не работат како што треба, никако не можам да си подесам нотификации од месинџер да бидат без звук со вибрации (што многу ми смета), алармот не е како на андроид да покажува за колку часа ќе sвони (заеб е ако не ти е штиклиран за наредниот ден а не си свесен за тоа), префрлањето на слики на компјутер не е закачи кабелот и префрли, виберот нема да можиш да го префрлиш (ова важи и обратно, од иос на андроид), нема лед кој би трепкал кога имам нотификации (можеби на поновите серии го има ова?!), вифи-то мора да се исклучува преку Settings оти ако го исклучиш од Notification center/bar се пушта само во 5 часот на сабајле и те разбудуват нотификациите кога ќе се растропаат...

Поради овие причини, а и други што не ми текнуваат, сега пробувам да го продадам без да изгубам многу пари ама слабо ми оди

Единствено добри работи кои ми се допаѓаат се камерата (во однос на Poco-то) и отклучувањето со Face Id кое работи беспрекорно.

Се извинувам на епл фановите за коментаров

Последна промена:

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Јас ја имав истата желба и се префрлив од буџет андроид (Poco X3) на iPhone 11 Pro Max. Искрено во ништо не е побрз ајфонот, не можам да си најдам добра тастатура, апликации кои ги користев на андроид овде ги нема или не работат како што треба, никако не можам да си подесам нотификации од месинџер да бидат без звук со вибрации (што многу ми смета), алармот не е како на андроид да покажува за колку часа ќе sвони (заеб е ако не ти е штиклиран за наредниот ден а не си свесен за тоа), префрлањето на слики на компјутер не е закачи кабелот и префрли, виберот нема да можиш да го префрлиш (ова важи и обратно, од иос на андроид), нема лед кој би трепкал кога имам нотификации (можеби на поновите серии го има ова?!), вифи-то мора да се исклучува преку Settings оти ако го исклучиш од Notification center/bar се пушта само во 5 часот на сабајле и те разбудуват нотификациите кога ќе се растропаат...

Поради овие причини, а и други што не ми текнуваат, сега пробувам да го продадам без да изгубам многу пари ама слабо ми оди

Единствено добри работи кои ми се допаѓаат се камерата (во однос на Poco-то) и отклучувањето со Face Id кое работи беспрекорно.

Се тука што наброја да се стави софтверски и имаме најдобар телефон за 10 години.

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
448
Прага, Чешка

• Нотификации од Месинџер без звук: Settings -> Messenger -> Notifications -> Отштиклирај Sounds
  • Целосно гасење на Вифи: Инсталирај Shortcuts (апликација на Епл) -> Симни го мојот Shortcut -> Стави Виџет на Home Screen

IMG_4236.PNG IMG_4235.jpg

За другите работи што ги имаш наведено би рекол прашање на навика / цепидлачење е повеќе

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60
  • Нотификации од Месинџер без звук: Settings -> Messenger -> Notifications -> Отштиклирај Sounds
  • Целосно гасење на Вифи: Инсталирај Shortcuts (апликација на Епл) -> Симни го мојот Shortcut -> Стави Виџет на Home Screen

Погледнете го атачментот 125025Погледнете го атачментот 125026

За другите работи што ги имаш наведено би рекол прашање на навика / цепидлачење е повеќе

Фала за Shortcut-от, ќе ми брка работа.

Во однос на месинџер, ако направам како што имаш пишано, нема ни звук ни вибрации. А кога е штиклирано Sounds има и вибрации

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје

Недај боже никој да не ти е во кожа,за жал тежок е овој живот тешки маки со телефониве незнам како ке преживееме,ама мораш да го смениш ајфонот дефинитивно не е за тебе, лошо влијае на животот и секојдневието , сочуство за маките кој ги поминуваш навистина ми е жал..

Последна промена:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Недај боже никој да не ти е во кожа,за жал тежок е овој живот тешки маки со телефониве незнам како ке преживееме,ама мораш да го смениш ајфонот дефинитивно не е за тебе, лошо влијае на животот и секојдневието , сочуство за маките кој ги поминуваш навистина ми е жал..

Жално е шо во случајот кога некој од ајфон се жали и дека не им е по ќеф или она шо го очекуват и споделуват проблеми и жалби, се оди со ад хоминем пасив агресив напад. Ми се чини дека нема поголема секта од епл фенбојчиња и само свети епл е во право, другите се глупи. Еве и јас имам ајфон 13 про макс од кој шо не сум задоволен - и мене ќе ме напаѓаш исто? Очекувам дека да.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Жално е шо во случајот кога некој од ајфон се жали и дека не им е по ќеф или она шо го очекуват и споделуват проблеми и жалби, се оди со ад хоминем пасив агресив напад. Ми се чини дека нема поголема секта од епл фенбојчиња и само свети епл е во право, другите се глупи. Еве и јас имам ајфон 13 про макс од кој шо не сум задоволен - и мене ќе ме напаѓаш исто? Очекувам дека да.
Каде виде напад?

Изразив сочуство со незадоволството,па еве и со тебе се сочуствувам на незадоволството од ајфонот,но се надевам дека овој живот ке го преживееме некако со овие мобилни незадоволства.

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60

Воопшто не ми е потребно твоето сожалување и сочуство, слободно чувај си ги за себе.

Јас само споделив лично искуство кое можеби некој ќе го прочита и ќе сфати дека не е се така (нај)добро решено кај ајфонот.

Башка, кога ќе се навикниш на некои опции (фичрс), очекуваш да ги има и кај ајфон (нели, најдобар е) и плус уште повеќе, но реалноста била друга. Ова ти иди да имаш кола со електрични прозорци, а после тоа да купиш кола со рачно подигање на прозорците (прост пример).

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
ќе им го чепнеш ајфонот или самсунгот и одма у демиџ контрол влагаат.
За жал не ме сватија,мислев меѓу редови ке ме разберат дека совршенство нема,не е битно за кој бренд станува збор али нема везе,има време цел живот е пред нив ке разберат :)

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар

Имаш нешто што се вика 'Sleep mode' во 'Clock' можеш да се подесиш цел sleep schedule и таму ти пишува колку саати ти остануваат за спиење и слично. Потоа пред да легнеш само го ставаш на Sleep mode и немаш гајле. Би рекол дека се е навика :D

MrComputer

hello world
1 февруари 2021
80
72
Битола
Фала ви за фидбекот дечки, поќе сакам да го земам од ќеф него ли за нешто друго. Се надевам ќе се навикнам на новите фичрс шо ги нуди Apple. Користев Android долго време сега да видиме со што располагаат Apple. :)

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Фала ви за фидбекот дечки, поќе сакам да го земам од ќеф него ли за нешто друго. Се надевам ќе се навикнам на новите фичрс шо ги нуди Apple. Користев Android долго време сега да видиме со што располагаат Apple. :)

Дефинитивно нема да видиш нови фичрс кај епл

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
621
1.509
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
и јас бев на сличен пат како тебе, ќе ти треба добар месец да се навикнеш, дел од работите нема никогаш да ти легнат и ќе ти сметаат ама истото се дешава и со андроид. флуодноста на мобилниот е нешто што ќе те воодушеви, исто така звукот и камерата. екранот барема за мене сеуште имам чуство дека е даунгрејд од самсунг, а пак од друга страна сум воодушевен од екранот на макбук про.
глеј видеа на јутјуб и види кој се најголемите разлики и како побрзо да ги надминеш, верувај ми дека после месец два веќе нема назад кон андроид

Последна промена:

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
вифи-то мора да се исклучува преку Settings оти ако го исклучиш од Notification center/bar се пушта само во 5 часот на сабајле и те разбудуват нотификациите кога ќе се растропаат...

Можеш да користиш sleep mode да не ти стигаат нотификации. Јас обично рачно го местам навечер - местам аларми, го ставам во sleep mode и легнувам.

Ама пази, во sleep mode ни повици ни пораки нема да те разбудат. Ако сакаш да ти стигаат пораки/повици од одредени луѓе во sleep mode/do not disturb намести ги ко emergency contacts.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Дај бе некој стручњак што користи аппле да каже тастатурата дали може да се користи на windows да се направи ремапинг на дугмињата и да се вергла се на неа т.е да се работи се на тастатурата максимално или има лимити....

mdeni

senior
24 септември 2012
6.072
6.008
Дај бе некој стручњак што користи аппле да каже тастатурата дали може да се користи на windows да се направи ремапинг на дугмињата и да се вергла се на неа т.е да се работи се на тастатурата максимално или има лимити....
Ај обратно, ама вака ич не оди. Со тие утките од копчиња на епл кој нормален ќе се снајде.

Не се мачи. Ужас е. Цел свет ќе го освоеја да се префрлеа на нормална тастатура.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.779
10.103

Се е возможно со ShiftKey апликацијата на Windows. Со тоа што не гледам зашто би се мачел како што кажа @mdeni , едноставно не е квалитетна сама по себе. Тестатурата и маусот им се тотална утка со години.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно